Home > Hot ! > Όχι άλλα λόγια! Οργάνωση της δράσης για να μπει τέρμα στην εγκατάσταση νέων αιολικών στην Κάρυστο!

Όχι άλλα λόγια! Οργάνωση της δράσης για να μπει τέρμα στην εγκατάσταση νέων αιολικών στην Κάρυστο!


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Όχι άλλα λόγια!

Οργάνωση της δράσης για να μπει τέρμα στην εγκατάσταση νέων αιολικών στην Κάρυστο!

Δευτέρα, 1 Φλεβάρη 2021

Άλλο ένα επεισόδιο κατευνασμού των αντιδράσεων από την εκτός ορίων εγκατάσταση αιολικών πάρκων «παίχτηκε» χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Δημοτική Αρχή έκανε άλλη μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ο ικανός διαχειριστής των τεράστιων επενδύσεων των ενεργειακών ομίλων προς όφελος του λαού της περιοχής. Για αυτό έφερε και ψήφισε την ίδια πρόταση τροπολογίας, για 3η φορά μετά το 2014 και το 2017, για το ιδιοκτησιακό πρόβλημα στην περιοχή, παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες τη δωρεά εταιρίας για την κατασκευή του γηπέδου στα Στύρα και στο «και 5» εμφανίστηκε να βάζει «κόκκινες γραμμές» για τη μια από τις πέντε ανεμογεννήτριες που θέλει να εγκαταστήσει η εταιρία «Ενεργειακή Κοινότητα Resplan» πολύ κοντά στη Λάλα και σε άλλες περιοχές του Δήμου. Σε αυτές τις προσπάθειες ο συνδυασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπρότεινε τη διαφάνεια για τις δωρεές και την εξάντληση των «δυνατοτήτων του νομικού μας πολιτισμού» ενάντια σε νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Παρασκευάς με τις παρεμβάσεις του στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου ανέδειξε τους κινδύνους που κρύβει η πολιτική στήριξης και ανοχής της δράσης των ενεργειακών κολοσσών στην περιοχή μας, όπου μετά τον αέρα, τα βουνά και κυρίως τη δουλειά μας, θέλουν να πάρουν και την ψυχή μας, δηλαδή να τους θεωρούμε και ευεργέτες.

Για αυτό δε στήριξε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το ιδιοκτησιακό και τη δωρεά της εταιρίας ψηφίζοντας «λευκό». Παράλληλα, επέμεινε, όπως και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, να στραφεί ο Δήμος ενάντια σε όλο το έργο της εταιρίας Resplan και όχι στη μια ανεμογεννήτρια καθώς και να απορρίψει την αισχρή πρόταση της εταιρίας ΕΝΕΡΓΚΟΠΛΑΝ που αιτούνταν να αυξηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών επιδεικνύοντας προκλητικά και τα ανταλλάγματα της!

Ο Δ. Παρασκευάς τόνισε επανειλημμένα πως πέρα από τις νομικές ενστάσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν ουσιαστική απάντηση στην επέλαση των εταιριών μπορεί να δοθεί μόνο με την οργάνωση του αγώνα για καμιά άλλη ανεμογεννήτρια στο Δήμο Καρύστου.

Ακολουθούν αναλυτικά αποσπάσματα των παρεμβάσεων του Δ. Παρασκευά για τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Στη συζήτηση για το ιδιοκτησιακό

«Η σημερινή συζήτηση για το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της περιοχής μας δε γίνεται σε μια ουδέτερη χρονικά περίοδο και μας βάζει σε εύλογες υποψίες. Γίνεται σε μια περίοδο που φαίνεται να φουντώνει ξανά η προετοιμασία των εταιριών αιολική ενέργειας για νέα επέλαση στην περιοχή μας και όχι μόνο. Είναι ενδεικτικά τα επόμενα 3 θέματα της αποψινής συνεδρίασης…

Για αυτό, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το θέμα του ιδιοκτησιακού ανακινήθηκε για πρώτη φορά όταν άρχισαν οι διάφοροι μεσίτες των εταιριών αιολικής ενέργειας να περιδιαβαίνουν την περιοχή και να τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Το ιδιοκτησιακό ανακινήθηκε από τον πόλεμο μεταξύ εταιριών για το ποιος θα προλάβει να καπαρώσει τις διάφορες θέσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Και τώρα, από τα συμβόλαια με τις διάφορες ρήτρες που υπογράφονται αναδεικνύεται πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι – που κατά τα άλλα κάνουν τους ευεργέτες της περιοχής μας – απειλούν ακόμη και να πάρουν πίσω νοίκια που έχουν πληρώσει!

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως στην υπεράσπιση υποτίθεται της ιδιοκτησίας των κατοίκων της περιοχής προσέτρεξαν οι βουλευτές της τότε συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, Δημήτρης Αναγνωστάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, καταθέτοντας τροπολογία η οποία δεν έγινε δεκτή από την ίδια τους την κυβέρνησή για «νομικούς λόγους που πρέπει να διευκρινιστούν» όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς σε ομιλία του στη Βουλή.

Θεωρούμε πως η πρόταση αυτή έρχεται και πάλι ως στάχτη στα μάτια των μικροϊδιοκτητών κτηνοτρόφων, αγροτών και κατοίκων της περιοχής γενικότερα, που τώρα πια βλέπουν πιο καθαρά την κοροϊδία κυβερνήσεων, εταιριών και τοπικών παραγόντων που έχει παιχτεί στις πλάτες τους εδώ και μια δεκαετία.

Επί του συγκεκριμένου τώρα ζητήματος, που άλλωστε έχουμε τοποθετηθεί ξανά ως Κόμμα, να επαναλάβω σύντομα ότι:

  1. Οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας είναι οι διαχρονικά χαμένοι από την υπόθεση του ιδιοκτησιακού. Την περίοδο της απελευθέρωσης της χώρας η μεγαλοϊδιοκτησία που τους εκμεταλλεύονταν άλλαξε χέρια από Οθωμανούς σε Έλληνες τσιφλικάδες, αλλάζοντας την εθνικότητα του εκμεταλλευτή τους. Τώρα, μετά από δύο αιώνες η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υμνούν η Κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ), απαιτεί η γη να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια και να μετατραπεί σε νέο πεδίο επενδύσεων, όπως άλλωστε γίνεται εδώ και μερικά χρόνια στην περιοχή μας από τους μονοπωλιακούς ομίλους της ενέργειας. Γι αυτό το ΚΚΕ δε βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους, που κατέχουν ένα κομμάτι γης, μαζί με τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
  2. Το ΚΚΕ τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της γης. Όχι όμως ως μέσο για την ευκολότερη παραχώρηση της για «πράσινες» ή τουριστικές μπίζνες όπως επιδιώκουν οι κυβερνώντες με τους διάφορους περιβαλλοντοκτόνους νόμους τους. Αντίθετα, ως προϋπόθεση αφενός για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και αφετέρου για την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με σύγχρονα μέσα για την κάλυψη των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού.

Για αυτό ως προς το συμφέρον της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η πρόταση του ΚΚΕ που μιλά για κοινωνικοποίηση της γης και ένταξη της αγροτικής παραγωγής σε ένα κεντρικό-πανεθνικό σχεδιασμό με αυτό το σκοπό και όχι με σκοπό το κέρδος που οδηγεί στην καταπάτηση των δασικών οικοσυστημάτων και ταυτόχρονα στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Για τους παραπάνω λόγους δε συμμετέχουμε στην πρόταση δήθεν λύσης του ιδιοκτησιακού, ψηφίζουμε «λευκό» και καλούμε τους κατοίκους της περιοχής μας, μετά την πείρα των και τελευταίων χρόνων, να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί μπροστά σε αυτούς που λένε ότι θα τους λύσουν το πρόβλημα».

Στη συζήτηση για την αποδοχή δωρεά εταιρίας  για την κατασκευή του γηπέδου στα Στύρα

«Αναμφισβήτητα οι αθλητικές υποδομές στα Στύρα, όπως και αλλού, είναι από λειψές έως ανύπαρκτες και πρέπει να ενισχυθούν.

Όμως, δε θεωρώ πως οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται την περιοχή μας, μας χαρίζουν κανέναν γάιδαρο, όπως είπε ο κ. Δήμαρχος. Αντίθετα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που βλέπουν την περιοχή μας ως χρυσορυχείο επενδύσεων, που βγάζουν εκατομμύρια από την εκμετάλλευση της δουλειάς των εργαζομένων, την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, αλλά και τη στήριξη κράτους και ΕΕ έρχονται τώρα να μας κλείσουν το στόμα με επιστροφή κάποιων ψίχουλων από τα εκατομμύρια που κερδίζουν και μάλιστα με το αζημίωτο των επιπλέον φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν λόγω αυτών των δωρεών τους.

Με όση διαφάνεια και αν γίνουν οι εν λόγω ή άλλες δωρεές δε μπορούν να απαλείψουν αυτά τα γεγονότα για αυτό και δε μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος από μια τέτοια διαδικασία.

Πολύ περισσότερο που οι δωρεές αυτές γίνονται το άλλοθι για να προχωρήσει η επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή και με νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων όπως φανερώνουν και τα θέματα που συζητάμε αμέσως μετά.

Οι κυβερνήσεις έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σε μια σειρά τομείς σημαντικούς για τη ζωή του λαού της περιοχής μας όπως η Παιδεία, η Υγεία, το οδικό δίκτυο, οι εγκαταστάσεις πολιτισμού και αθλητισμού και άλλα, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για να ξεδιπλώνεται η δήθεν κοινωνική πολιτική των εταιριών.

Ακόμη όμως κι έτσι, η στήριξη για παράδειγμα του αθλητισμού δεν μπορεί να γίνει με χορηγίες και δωρεές. Η στήριξη του αθλητισμού προϋποθέτει τακτική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών καθώς και για τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό λειτουργίας και συντήρησης, καθώς και το προπονητικό και ιατρικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει στήριξη του αθλητισμού για τη νεολαία και το λαό της περιοχής!

Για τους παραπάνω λόγους και ενώ θεωρούμε αναγκαία υποδομή την ύπαρξη γηπέδου στα Στύρα θα ψηφίσουμε «λευκό» στην πρόταση που γίνεται».

Για την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας πάνω από το χωριό της Λάλας και σε άλλες περιοχές του Δήμου από την εταιρία «Resplan»

«Είναι εκφρασμένη και δεδομένη η θέση μας για ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ. Θέση που στηρίζεται στην τεράστια ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή μας και στο γεγονός πως αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν καμιά σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάγκη για φθηνό ρεύμα για το λαό της περιοχής και της χώρας.

Από αυτή την άποψη είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση, όχι μόνο της α/γ που χωροθετείται πάνω από τη Λάλα, αλλά και στις άλλες 4 που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Μαρμαρίου (Κατσαρώνι, Καλογέρι και αλλού).

Πέρα όμως από την παραπάνω θέση αρχής έχουμε και συγκεκριμένες ενστάσεις για το συγκεκριμένο αιολικό:

Καταρχήν, η μία ανεμογεννήτρια, αυτή στη θέση Κουνούπι, πάνω από τα νταμάρια της Λάλας είναι σε απόσταση 430 μέτρα από τη Λάλα και 410 μέτρα από τα όρια το Β Τμήμα του οικισμού της κοινότητας Καλυβίων με το τοπωνύμιο Χάλακας.

Οι αποστάσεις αυτές παραβιάζουν ακόμη και το όριο των 500 μέτρων που καθορίζει ο νόμος και κατά τη γνώμη μας είναι κατά πολύ ξεπερασμένο πια καθώς τα μεγέθη των ανεμογεννητριών είναι πολύ μεγαλύτερα από όταν θεσπίστηκε! Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως οι ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στη θέση Πλακωτά, σε απόσταση  μεγαλύτερη των 1500 μέτρων από το Νικάσι και τα Καλύβια, ακούγονται ενώ είναι μικρότερες από αυτές που σκοπεύει να εγκαταστήσει η εταιρία RESPLAN.

Δεύτερον, με την πρακτική κατάτμησης των αιτήσεων για την εγκατάσταση των 5 ανεμογεννητριών η εταιρία Resplan εγκαινιάζει μια επικίνδυνη πρακτική για κατάτμηση των έργων αιολικών πάρκων σε μικρότερα, κάτω των 10MW, ώστε να μην υποχρεώνονται έστω και στην τυπική έκδοση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αξιοποιώντας πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό μια τέτοια πρακτική θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην περιοχή μας και όχι μόνο.

Με το συγκεκριμένο έργο καθώς και αυτό της εταιρίας «Εύελπις» που επιδιώκει να εγκαταστήσει α/γ στην κορφή της Όχης και στα όρια του καστανόλογγου, αποδεικνύεται ο ρόλος τον «Ενεργειακών Κοινοτήτων» ως «Δούρειος Ίππος» για τη μεγαλύτερη διείσδυση αιολικών πάρκων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πως σήμερα πρέπει να πάρουμε απόφαση για να προσφύγει ο Δήμος για το σύνολο του έργου με το παραπάνω σκεπτικό και όχι απλά για τη μία α/γ. Μάλιστα πρέπει να εξετάσουμε πως θα πράξει το ίδιο για κάθε αίτηση που κατατίθεται για νέα έργα.

Βεβαίως – όσο σημαντικό και αν είναι να κινηθεί νομικά ο Δήμος – είναι πια βέβαιο πως δεν αρκούν πια τα λόγια. Για αυτό εμείς δεν είχαμε αυταπάτες από την πρώτη στιγμή. Τώρα αποφασιστικό ρόλο για να μη μπει ούτε μια ακόμη α/γ στο Δήμο Καρύστου θα έχει η δυναμική κινητοποίηση του κόσμου»!

Να σημειώσουμε πως ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε στη συνεδρίαση να προχωρήσει ο Δήμος σε προσφυγή άμεσα για το σύνολο του έργου παρότι αρχικά εξέφρασε την άποψη για αναμονή αποφάσεων των Τοπικών Συμβουλίων, ενώ δε δεσμεύθηκε ξεκάθαρα για το αντίστοιχο έργο της εταιρίας «Εύελπις» στην κορυφή της Όχης και τον Καστανόλογγο.

Για τη συζήτηση αιτήματος για την επέκταση της φέρουσας ικανότητας εγκατάστασης αιολικών της εταιρείας ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ

Να σημειώσουμε ότι η εταιρία αντιλαμβανόμενη καθυστερημένα τις αντιδράσεις που δημιούργησε η αίτησή της προσπάθησε να μη συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από παρέμβαση των συνδυασμών της αντιπολίτευσης που έγιναν δεκτές από τον Πρόεδρο του ΔΣ συζητήθηκε και απορρίφτηκε ομόφωνα η αίτηση. Στη συζήτηση ο Δ. Παρασκευάς τόνισε:

«Πέρα από τη θέση μας για την αιολική ενέργεια που συνοπτικά αναπτύξαμε στα προηγούμενα θέματα θέλουμε να επισημάνουμε και ένα ακόμη ζήτημα.

Η εταιρία ΕΝΕΡΓΚΟΠΛΑΝ πάει ένα βήμα παρακάτω… Μας ζητάει από τώρα να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο εξαγορασμού των συνειδήσεων του λαού του Δήμου μας με τον φερετζέ των ανταποδοτικών της.

Σε αυτό το αίσχος δεν πρόκειται να συνδράμουμε ποτέ!

Να βγάζουν εκατομμύρια και να πετούν κάποια ξεροκόμματα.

Από τα νούμερα που παραθέτει η εταιρία φαίνεται ότι αναμένει τζίρους πάνω από 50 εκ ευρώ το χρόνο. Αυτό μόνο είναι ένα μικρό δείγμα τι μπορεί να παράξει η ανθρώπινη εργασία και εκμεταλλεύονται όσοι κατέχουν τα μέσα παραγωγής. Για αυτό δε μπαίνουμε στο παζάρι των ανταποδοτικών. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται όλο τον πλούτο που παράγουν και όχι τις ελεημοσύνες των επιχειρηματικών ομίλων.

Για τους λόγους αυτούς ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ το αίτημα της εταιρίας».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ο δημοτικός σύμβουλος Καρύστου

Δημήτρης Παρασκευάς

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: