Home > Αυτοδιοίκηση > Η Λιχάδα «άναψε φωτιές» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιστιαίας

Η Λιχάδα «άναψε φωτιές» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιστιαίας


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Το θέμα της αγωγής που κατέθεσε η πρώην Κοινότητα Λιχάδας, για αποζημίωση από τη ΔΕΗ και το Δημόσιο μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Οκτωβρίου 2009 ήρθε εκ νέου προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας – Αιδηψού, στη συνεδρίαση του, την περασμένη Τετάρτη 15 Ιουνίου. Παρών ήταν ο κ. Παναγιώτης Πρωτοπαππάς δικηγόρος, που έχει αναλάβει την υπόθεση και ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τα στοιχεία, που υπάρχουν και την πορεία της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Πρωτοπαππάς τόνισε, ότι «Καταρχάς ο δικηγορικός κώδικας θεσπίζει τα κατώτατα όρια αμοιβών. Η Κοινότητα μου ζήτησε να περιορίσω όσο μπορώ την αμοιβή μου. Το έκανα και περιορίστηκα στο 1/3 του ποσού που προβλέπει ο Κώδικας.

 

Στις 13 Οκτωβρίου ξέσπασε πυρκαγιά, στην Λιχάδα που έκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μου ζήτησαν να βρούμε τις αιτίες και τους υπεύθυνους, που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή. Ο τότε Κοινοτάρχης κ. Καρανικολός με παρακάλεσε να σπεύσω αμέσως. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προανάκρισης από το Πυροσβεστικό Σώμα, πήραμε τα στοιχεία από αυτό και τα παραδώσαμε στην Κοινότητα για να λάβει γνώση μαζί με ένα σημείωμα δικό μου που εξέφραζα τη γνώμη μου για τα πράγματα. Το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μηνυθούν οι υπεύθυνοι και έτσι αρχίσαμε τη διαδικασία. Μου δόθηκε εντολή να κατατεθούν αγωγές κατά της ΔΕΗ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η Πυροσβεστική έριξε τις ευθύνες σε έναν εποχικό Δημοτικό υπάλληλο και αυτός με τη σειρά του μήνυσε έναν εποχικό πυροσβέστη.

Τώρα τι στοιχεία υπάρχουν; Το αίτιο της πυρκαγιάς ήταν ένας πεύκος, που έπεσε στα καλώδια της ΔΕΗ και προκάλεσε βραχυκύκλωμα, το οποίο δημιούργησε την πυρκαγιά. Το γράφει και το πόρισμα της Πυροσβεστικής. Άρα δικαιολογείται η ποινική δίωξη στη ΔΕΗ. Αυτοί είπαν ότι φταίει ο εργολάβος που έκανε τους καθαρισμούς και αυτός με τη σειρά του, ότι φταίνε οι υπάλληλοι.

Η φωτιά ξέσπασε στις 7.00 το πρωί. Εντοπίστηκε από κοινοτικό υπάλληλο και ενημερώθηκε η πυροσβεστική. Όταν έφτασε με δύο οχήματα στο σημείο η φωτιά είχε σβηστεί από τους υπαλλήλους της Κοινότητας. Ο νόμος επιβάλει κατάσβεση, καθαρισμό της περιοχής και φύλαξη του χώρου για 24 ώρες. Η Πυροσβεστική έριξε το νερό του ενός μόνο αυτοκινήτου, από τα δύο που ήρθαν στην περιοχή και στις 9.30 έφυγε και ο τελευταίος πυροσβέστης. Έτσι φτάσαμε στην αναζωπύρωση στις 3.00 το μεσημέρι, που προκάλεσε τη βιβλική καταστροφή. Η Κοινότητα ζήτησε από το Δασαρχείο να αποτιμήσει τη ζημιά και το Δασαρχείο έκανε μια εκτίμηση της τάξεως του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση όλα αυτά προχωρήσαμε. Τίποτα δεν έγινε χωρίς εντολή και δεν παρακάμψαμε κανέναν.

 

Δεν θα ανεχθώ να ξανά συκοφαντηθώ από τη στιγμή που σας ενημέρωσα».

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Ηλίας Πετσής τόνισε, ότι «Η ενημέρωση, που μας κάνετε απέχει παρασάγγας από αυτή που μας έκανε η κ. Ζαγκανά. Υπάρχει και ποινικό σκέλος. Είπαμε και εγώ και ο κ. Δήμαρχος, ότι είναι υψηλή η αμοιβή. Να προχωρήσουμε. Αν δεν έχουμε καλό αποτελέσματα, τι να κάνουμε; Τα δικαστήρια δεν βγάζουν πάντα θετικά αποτελέσματα».

Η Επικεφαλής της Ήσσονος Μειοψηφίας Τασούλα Τσαρούχα είπε: «Στο ζήτημα της αμοιβής μήπως μπορείτε να κάνετε κάτι καλύτερο, οι καιροί είναι δύσκολοι».

Ο κ. Πρωτοπαππάς απάντησε, ότι «Η ευθύνη της ΔΕΗ είναι δεδομένη. Ως προς τη ΔΕΗ η υπόθεση θα κερδηθεί και ο Δήμος θα εισπράξει το ποσό που αξιώνει. Και για την Πυροσβεστική πιστεύω τα ίδια. Πάρτε τα δικόγραφα και δείξτε τα σε φίλους σας νομικούς, να σας πουν αν έγιναν για να κερδηθούν ή όχι».

Ο Επικεφαλής της Λαϊκής συσπείρωσης Δημήτρης Περπατάρης τόνισε: «Εμάς μας ενδιαφέρει, όχι το πόσα θα κερδίσουμε στο Δικαστήριο, αλλά να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Το κόστος της οικολογικής της καταστροφής, ποιος μπορεί να το υπολογίσει; Αν πάμε με αυτή τη λογική δηλαδή το πόσα θα κερδίσουμε και με τη λογική να κάνουμε  παζάρια, εγώ όσο τα βλέπω αυτά, θα ψηφίσω λευκό».

Ο Σύμβουλος της Πλειοψηφίας Νίκος Παπαντωνίου δήλωσε: «Η ΔΕΗ έχει ένα στάνταρ, ένα βιβλίο, που με βάση αυτό λειτουργεί. Τα στοιχεία που θα επικαλεστεί η ΔΕΗ είναι, ότι έγινε αποψίλωση 2,5 μέτρα εκατέρωθεν των πυλώνων, όπως προβλέπει ο νόμος και, ότι ως τις 1.30 οι υπάλληλοι της ήταν εκεί και διόρθωναν τη ζημιά. Έχουμε στοιχεία για την αναζωπύρωση; Φοβάμαι μήπως κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι η ΔΕΗ ευθύνεται για τα 100 τετραγωνικά που κάηκαν το πρωί».

Ο πρώην Κοινοτάρχης της Λιχάδας Στάθης Καρανικολός, που παρέστη στη συνεδρίαση, παίρνοντας το λόγο είπε: «Έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να ξεσκεπάσουμε αυτά τα εγκληματικά λάθη. Κάθε χρόνο έχουμε πολλές φωτιές και σε καμία δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες. Εμείς είχαμε το θάρρος να το κάνουμε. Πρέπει να απολογηθούμε στα παιδιά μας. Το οικολογικό κόστος είναι ανυπολόγιστο. Αν μπορούσα θα είχα πληρώσει εφάπαξ την αμοιβή και τώρα δεν θα υπήρχε θέμα προς συζήτηση».

Ο Δήμαρχος Χριστοφής Ζάχος, συνοψίζοντας τόνισε: «Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες, αλλά δυστυχώς θα την πληρώσουν μόνο 2-3 υπάλληλοι και όχι το Δημόσιο και αυτό εγώ δεν μπορώ να το δεχτώ. Εγώ θα κοιτάξω, αφού ρωτήσουμε δηλαδή την Επίτροπο, αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Κοινότητα είναι νόμιμη και μπορούμε να σας πληρώσουμε. Τότε να συνεχίσουμε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα, αν και πιστεύω, ότι δεν θα πετύχουμε κάτι. Τώρα δεν θα εμείς σώσουμε την Ελλάδα, ας την έσωζαν οι προηγούμενοι».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: