Home > Αυτοδιοίκηση > Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους της Εύβοιας σταθερά αντίθετη στην “απελευθέρωση της ενέργειας” και στην “πράσινη ανάπτυξη”

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους της Εύβοιας σταθερά αντίθετη στην “απελευθέρωση της ενέργειας” και στην “πράσινη ανάπτυξη”


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.

Στη διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου, την Τρίτη 11 Οκτώβρη, με θέμα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην κεντρική Εύβοια, παραβρέθηκαν οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Ασημίνα Καραμπέτσου, Χριστίνα Αβραμίδου και Δημήτρης Παρασκευάς στους δήμους Ερέτριας, Διρφύων Μεσσαπίων και Καρύστου, αντίστοιχα.

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους της Εύβοιας σταθερά έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην “απελευθέρωση της ενέργειας” και στην “πράσινη ανάπτυξη” αποτέλεσμα της οποίας είναι και η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην κεντρική και νότια Εύβοια, το πανάκριβο ρεύμα, οι επιπτώσεις στο Περιβάλλον, σε χωριά και στη δραστηριότητα μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της πάλης των κατοίκων σε κάθε περιοχή ενάντια στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Κέκη:

«Από την σημερινή μας συνεδρίαση λείπουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και αυτό καταδεικνύει την ταύτιση τους με την κυβερνητικές επιλογές που συμφωνούν στο ότι η ενέργεια θα πρέπει να είναι εμπόρευμα και όχι φθηνό αγαθό για να το απολαμβάνει ο ελληνικός λαός. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν προέκυψε από παρθενογένεση ακολουθήθηκε η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης από όλες τις κυβερνήσεις εδώ και 25 περίπου χρόνια. Είναι πασιφανές άλλωστε, ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ δεν αποσκοπεί στην προστασία του Περιβάλλοντος όπως προπαγανδίζουν κυβερνήσεις και οι μονοπωλιακοί όμιλοι που τις εγκαθιστούν. Στοχεύουν μόνο στο κέρδος γι’ αυτό και δεν παίρνουν υπόψη τους ούτε το Περιβάλλον, ούτε τους κατοίκους, ούτε τους εργαζόμενους στην εγκατάσταση και τη λειτουργία τους. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία των φορέων αλλά και του λαού της Ευβοίας έχει βάση καθώς έχουμε συγκεκριμένες ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται τέτοιου είδους “επενδύσεις”.

Οι ιδιωτικές αυτές επενδύσεις στην αιολική ενέργεια που πραγματοποιούνται με τις ευλογίες, τη χρηματοδότηση και κάθε είδους διευκόλυνση των κυβερνήσεων είναι μέρος της λεγόμενης πολιτικής “απελευθέρωσης” της ενέργειας που πλήττει τόσο τους εργαζόμενους του κλάδου όσο και τις λαϊκές οικογένειες που δυσκολεύονται και αρκετές αδυνατούν, να ανταπεξέλθουν στα όλο και ακριβότερα τιμολόγια του ρεύματος. Επιχειρηματικά συμφέροντα και λαϊκή ενεργειακή ευημερία δεν συμβαδίζουν!

Ακόμη, πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη την εμπειρία του γειτονικού μας Δήμου Καρύστου που έχει αναδειχθεί σε μακράν πρώτο Δήμο της χώρας σε εγκατάσταση αιολικών πάρκων με πολλά προβλήματα να δημιουργούνται σε κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, στη διαχείριση ρεμάτων, και τα αιολικά εγκαθίστανται πολύ κοντά σε οικισμούς αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον δικό μας δήμο, ιδιαίτερα στο νότιο κομμάτι στη δημοτική ενότητα Διστύων.

Τα λεγόμενα “αντισταθμιστικά οφέλη”. Επί της ουσίας πρόκειται για ψίχουλα, πολλά από τα οποία τα έχουμε πληρωμένα ήδη καθώς όλοι μας εδώ και χρόνια πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών ρεύματος το λεγόμενο “πράσινο τέλος” το οποίο χρηματοδοτεί τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολική, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρική) σε συνδυασμό με τις άλλες μορφές ενέργειας (πετρέλαιο, λιγνίτης) που διαθέτει η χώρα μας με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος θα μπορούσαν πραγματικά να συμβάλουν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε φθηνή και επαρκή ενέργεια, να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής αν αποτελούσαν λαϊκή περιουσία, αν υπάγονταν σε έναν πανεθνικό κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι φορείς της περιοχής ο λαός της περιοχής με την οργάνωση τους και την πάλη τους μπορούν να σταματήσουν την εγκατάσταση των ΑΠΕ, εμείς έχουμε συνταχθεί από την αρχή με το πλευρό τους.

Είμαστε θετικοί στην πρόταση που ακούστηκε για την επίσκεψη στον Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά θα πρέπει να επιμείνουμε σε δυο σημεία για να μπορέσουμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, στις κινητοποιήσεις και την ενημέρωση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για την εξέλιξη των ανεμογεννητριών. Υπάρχει αγνοία των τοπικών κοινωνιών. Θα πρέπει να παλέψουμε να ανακηρυχθεί η περιοχή των Κοτύλαιων και της Δίρφυς σε εθνικό Δρυμό, χωρίς αυτό να σημαίνει και απόλυτη προστασία από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πολιτική βούληση χρειάζεται και για να σταματήσει αυτή η επένδυση που καταστρέφει το δασικό μας πλούτο καταστρέφει την ιδιά μας την ζωή. Χρειάζεται οργάνωση της πάλης σε όλα τα επίπεδα».

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: