Home > Hot ! > Η ΚΕΔΕ συνυπέγραψε την Προγραμματική Σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας

Η ΚΕΔΕ συνυπέγραψε την Προγραμματική Σύμβαση για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Η βόρεια Εύβοια είναι μια από τις πληττόμενες περιοχές από την χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Τα συνεχή Αστυνομικά δελτία Τύπου το καταμαρτυρούν. Ας ευχηθούμε οι Δήμοι μας, να ενταχθούν στους στόχους και τις στρατηγικές της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, που συνυπόγραψε η ΚΕΔΕ για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Η βόρεια Εύβοια έχει ανάγκη ενημέρωσης, υποστήριξης και προφύλαξης.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου, συμμετείχε στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Αθανάσιος Θεοχάρης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Σπύρος Σπυρίδων με θέμα την παρουσίαση της νέας Προγραμματικής Σύμβασης 2021-2027 για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Οι στόχοι και οι στρατηγικές προτεραιότητες της νέας Προγραμματικής Σύμβασης είναι οι ακόλουθοι:

  1. Η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων με βάση την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα.
  2. Η ενσωμάτωση των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για την Πρόληψη από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά 2021-2025.
  3. Η αναβάθμιση της ποιότητας και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος των υπηρεσιών, μέσω της εφαρμογής κριτηρίων ποιότητας και διαρκούς παρακολούθησης του έργου.
  4. Η εξασφάλιση της καθολικής και ανεμπόδιστης πρόσβασης των πολιτών και της συνέχειας στην παροχή υπηρεσιών Πρόληψης βάσει των επιλογών και των αναγκών τους.
  5. Η γεωγραφική κάλυψη όλης της επικράτειας με δράσεις που απευθύνονται σε πολλαπλούς πληθυσμούς-στόχους.
  6. Η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και της σχέσης κόστους – οφέλους, μέσα από τον σχεδιασμό και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων ανταποκρινόμενων στις ανάγκες του πληθυσμού από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες.
  7. Η φροντίδα πληθυσμών σε κίνδυνο-ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
  8. Η καταπολέμηση της βίας και της εγκληματικότητας.
  9. Η αύξηση του επιπέδου γνώσης και υγειονομικής παιδείας (health literacy) σε θέματα Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του γενικού πληθυσμού.
  10. Η μείωση της προσφοράς των εξαρτησιογόνων ουσιών.

11.Η μείωση της ζήτησης των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη δήλωσε: «τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί όμως, χωρίς την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων: των Υπουργείων, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΟΚΑΝΑ, των εργαζομένων και όσων συνδράμουν με δωρεές την συλλογική αυτή προσπάθεια των Κέντρων Πρόληψης.

Για αυτό και θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους εργάστηκαν για τη σύναψη της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, ενός εργαλείου, που θα προσφέρει υπηρεσίες που σήμερα καθίστανται πιο αναγκαίες από ποτέ.

Στο δύσκολο αυτό αγώνα είμαστε όλοι μαζί για να επανέλθουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξία.

Το σύνθημά μας είναι: Κανένας μόνος απέναντι στην πανδημία, κανένας μόνος και μετά!»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι τα Κέντρα Πρόληψης δημιουργήθηκαν, βασιζόμενα στην εμπειρία προηγούμενων καταξιωμένων μοντέλων, από Δίκτυα τοπικών φορέων εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διάθεσή τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πρόληψης στην περιοχή τους.

Στα Διοικητικά Συμβούλια των Κέντρων Πρόληψης και των άλλων Φορέων Πρόληψης έχουν δικτυωθεί εκατοντάδες φορείς των τοπικών κοινωνιών, οι περισσότεροι από τους οποίους χρόνια τώρα έχουν εκπαιδευτεί στη συνεργασία και την αλληλεγγύη και συμμετέχουν ουσιαστικά και εθελοντικά στην πρόληψη των εξαρτήσεων και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Το Δίκτυο αυτό των τοπικών φορέων μπολιάστηκε στην κοινωνία και το έργο που επί τρείς δεκαετίες παρήγαγε μαζί με το Υπουργείο, τον ΟΚΑΝΑ και την ΕΕΤΑΑ, αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε σε πολλαπλά επίπεδα στη χώρα μας, από φορείς αλλά πρώτα και κύρια από παιδιά και εφήβους.

Το αποτέλεσμα αυτού του έργου δεν είναι προϊόν μόνο της απαραίτητης τεχνογνωσίας, αλλά πρωτίστως αποτελεί τη συνισταμένη της έμπνευσης και του οράματος που διαρκώς καλλιεργούνται και αναπτύσσονται από το σύνολο αυτού του δικτύου φορέων και προσώπων που κινητοποιούνται για να καταδείξουν και για να αλλάξουν τρόπους ζωής που συμβάλλουν στην ανάπτυξη εξαρτητικών συμπεριφορών.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: