Home > Αυτοδιοίκηση > Στις εκπτώσεις οι τελευταίες ελπίδες της αγοράς Βαριές οι αμπάρες της ύφεσης στη Βόρεια Εύβοια Θεαματική βουτιά στον τουρισμό – Τα πλοία πηγαινοέρχονται σχεδόν άδεια

Στις εκπτώσεις οι τελευταίες ελπίδες της αγοράς Βαριές οι αμπάρες της ύφεσης στη Βόρεια Εύβοια Θεαματική βουτιά στον τουρισμό – Τα πλοία πηγαινοέρχονται σχεδόν άδεια


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Τις τελευταίες μέρες για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ο «Παλμός» πήγε παντού. Η εικόνα από τις πανέμορφες τουριστικές μας περιοχές είναι σαφής και απογοητευτική. Στα  Βασιλικά, στο Πευκί, στους Ωρεούς, στον Πύργο στην Αιδηψό, στη Λίμνη, όλα τα μαγαζιά πεντακάθαρα, γυαλισμένα, φωτισμένα και τα τραπέζια σχεδόν άδεια. Δυστυχώς, πολύ αργά,  μέσα στον Ιούλιο, αναμένεται να διανεμηθούν τα Δελτία Θεραπευτικού Τουρισμού από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στους δικαιούχους του προγράμματος, με αποτέλεσμα αυτή η καθυστέρηση να έχει βαριές επιπτώσεις, στον ιαματικό τουρισμό. Τα φεριμπότ πηγαινοέρχονται άδεια για την εποχή. Πολλοί καταστηματάρχες εστίασης και διασκέδασης  σκέφτονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Η αγορά βαριανασαίνει. Η ανεργία χτυπάει κόκκινο. Μια βόλτα και η συζήτηση φουντώνει. Στα περισσότερα μαγαζιά, το θέμα είναι ένα. Έχουμε γίνει όλοι οικονομολόγοι λένε χαρακτηριστικά. Τέτοια εποχή  πέρυσι «δεν είχαμε χέρια» και τώρα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Πως να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας. Τα γραμμάτια και οι επιταγές τρέχουν, νέα περαίωση μας ζητάνε. Τι θα γίνει κανείς δεν ξέρει.

 

 

Γύρω απ’ την πλατεία της Ιστιαίας

Γκέλυ Τσούτσικα- Πετή :«Υπάρχει κρίση. Προσπάθησα για να την αντιμετωπίσω, να αλλάξω ακόμη και τις εταιρείες που συνεργάζομαι και να φέρω το ίδιο ποιοτικά, αλλά πιο ελκυστικά προς τις τιμές προϊόντα. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια όμως. Είμαι σκυμμένη και υπολογίζω συνέχεια τα λογιστικά μου. Θα καταφέρω να έχω τα ίδια στοιχεία με τα περσινά; Πόσο πιο κάτω θα είναι οι πωλήσεις; Συνεχώς προβληματίζομαι για τις επιταγές που πρέπει να πληρωθούν.  Τώρα που είναι καλοκαιράκι, μπορεί να ξεμυαλιστεί ο κόσμος. Φοβάμαι τον Σεπτέμβρη».

 

Λευτέρης Κατσαντώνης: «Η δουλειά δεν είναι όπως πέρυσι. Μειώθηκαν ακόμη οι γάμοι και οι βαπτίσεις. Ο αριθμός των καλεσμένων μειώνεται. Όλα αυξάνονται. Δεν υπάρχει ζάχαρη στην αγορά και αναμένεται μεγάλη αύξηση στην τιμή της. Κι εμείς τι να κάνουμε; Είμαστε αναγκασμένοι να συγκρατήσουμε όσο γίνεται τις ήδη χαμηλές τιμές μας. Όλοι σήμερα περιορίζουν με όποιο τρόπο, τα πολλά έξοδα. Πολλοί κοιτάνε να κάνουν πολιτικό γάμο για να αποφύγουν τα έξοδα».

 

Γιώτα Γερογιάννη: «Έχουν πέσει οι πωλήσεις ειδικά στα ψιλικά. Όλοι το ‘χουν ρίξει στον καπνό. Κέρδος μηδέν. Πολύ κλέψιμο από Βούλγαρους και πολύ φέσι. Τα τεφτέρια ξαναβγήκαν, στην επιφάνεια. Στο τέλος θα πάμε είδος με είδος».

Γιώργος Τσαφαλιάς: πρώην Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ιστιαίας

«Η αγορά έχει στεγνώσει. Τα καταστήματα το ένα μετά το άλλο κλείνουν. Ανάπτυξη μηδέν. Η λαϊκή αγορά έχει μετατραπεί σε εμποροπανήγυρη. Η παραοικονομία υπάρχει και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σ’ αυτό».

 

Γιώργος Παχής:«Η αγορά δεν κινείται καλά. Δεν υπάρχει χρήμα. Η κρίση δεν είναι μόνο στα αστικά κέντρα. Ο κόσμος θέλει να αγοράσει, αλλά… Σε σύγκριση με πέρυσι, υπάρχει μια μείωση 15-20% αλλά έχουμε φροντίσει να διατηρήσουμε και ‘μείς τις τιμές μας σε χαμηλά επίπεδα για να είμαστε προσιτοί».

 

Ηρώ Μιμούση: «Είμαι καινούργια στην αγορά και δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις με παλαιότερα έτη, αλλά η οικονομική κρίση έχει τα αποτελέσματα της και στην δικιά μου δουλειά».

 

Αρετή Σβεντζούρη: «Αυτό που λένε κρίση το περνάμε όλοι. Σε σύγκριση με την περσινή χρονιά υπάρχει  πτώση στις πωλήσεις γύρω στο  30%. Αυτό, όμως δεν είναι καινούργιο, έχει ξεκινήσει από το χειμώνα, όχι τώρα.
Παρόλα αυτά, νομίζω ότι τελικά ο κόσμος θα κινηθεί στις εκπτώσεις, γιατί τις περιμένει».

Α/φοι Παπαϊωάννου: «Εμείς ενταχθήκαμε στην αλυσίδα ELECTRONET, για να διασφαλίζουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές για τον πελάτη μας. Οι πωλήσεις όμως έχουν φθίνουσα πορεία. Το αγοραστικό κοινό κάνει μόνο αντικαταστάσεις προϊόντων. Αν χαλάσει η συσκευή τότε μόνο θα την αλλάξει κι αυτό επειδή το κόστος επισκευής είναι ασύμφορο πια. Η συρρίκνωση των καταστημάτων είναι πια εμφανής.

Πολλές φορές όμως και ο Δήμος δεν βοηθάει. Θέλουν να βάλουν στο δρόμο Αθανασίου Κορφιάτη, κορύνες για να μην σταθμεύουν τα αυτοκίνητα. Αυτό θα πεθάνει την αγορά. Λόγω της ακρίβειας της βενζίνης, ο κόσμος δεν κυκλοφορεί πια με το αυτοκίνητο. Ποιος ο λόγος να γίνει κάτι τέτοιο; Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά να υπάρχει απλά περιορισμένη στάση – στάθμευση. Οι περισσότεροι φωνάζουν «Επιτέλους να ανοίξει ο πεζόδρομος» για να μπορούμε να κυκλοφορήσουμε. Όλη η αγορά δυσανασχετεί».

 

Θανάσης Κομποθανάσης:«Ζητάνε βερεσέ αλλά δεν δίνουμε. Η δουλειά είναι πεσμένη πάνω από 35-40%. Ο κόσμος απευθύνεται πλέον στο φθηνό τσιγάρο. Το ψιλικό πεθαίνει, ούτε νερό δεν παίρνει ο κόσμος. Από την προηγούμενη βδομάδα μειώθηκε εκ νέου το ποσοστό μας στα τσιγάρα λόγω του μεσοπρόθεσμου. Η περαίωση είναι άδικη για τα περίπτερα. Εμείς προπληρώνουμε το φόρο στα τσιγάρα και στις κάρτες. Μετά το κράτος μας φορολογεί βάσει του τζίρου μας  οπότε ξαναπληρώνουμε φόρο που ήδη έχουμε πληρώσει. Γι’ αυτό και το ψευδώνυμο των περιπτερούχων είναι φοροεισπράκτορες».

Τζένη Ιωάννου: «Υπάρχει πτώση των πωλήσεων 50%. Όλοι κατευθύνονται στο πιο φθηνό. Κοιτάει ο καθένας να δει πώς θα αγοράσει όσο το δυνατόν καλύτερα  και οικονομικότερα, ενώ  συναγωνιζόμαστε τα πολυκαταστήματα των Αθηνών στις τιμές. Και  αυτές τις μέρες έχουμε ήδη ξεκινήσει σημαντικές εκπτώσεις σε όλα μας τα είδη από 30-50%.Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε εκπτώσεις ακόμη  και στα επώνυμα προϊόντα μεγάλων οίκων».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: