Home > Αυτοδιοίκηση > Αποχετευτικό και Τεχνικό πρόγραμμα πάλι διχάζουν το Δ.Σ.Ιστιαίας Το Λιμεναρχείο για το αποχετευτικό παραπέμπει στον εισαγγελέα και διατάσσεται Ε.Δ.Ε.

Αποχετευτικό και Τεχνικό πρόγραμμα πάλι διχάζουν το Δ.Σ.Ιστιαίας Το Λιμεναρχείο για το αποχετευτικό παραπέμπει στον εισαγγελέα και διατάσσεται Ε.Δ.Ε.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Τρίτη 21 Ιουνίου το μεσημέρι με σκοπό να ξανασυζητήσει το Τεχνικό Πρόγραμμα το 2011, που είχε ψηφιστεί ομόφωνα από το Σώμα στη Συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, αφού έγιναν κάποιες προσθήκες έργων, οι οποίες είχαν παραλειφθεί στο προηγούμενο. Επίσης ο Σύμβουλος της Ήσσονος Μειοψηφίας Γιάννης Μαχαιράς έθεσε θέμα προ ημερήσιας διάταξης, για σοβαρή βλάβη, που παρουσιάστηκε στο αποχετευτικό της Λουτρόπολης.

 

Αποχετευτικό

Ο Σύμβουλος της Ήσσονος Μειοψηφίας Γιάννης Μαχαιράς, πριν την έναρξη συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος ανέφερε στο Σώμα σοβαρή βλάβη που παρουσιάστηκε στο αποχετευτικό της Αιδηψού, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο κ. Μαχαιράς τα λύματα να πέσουν στη θάλασσα

και πολλοί τουρίστες από τα Ήλια να φύγουν. Επίσης ο κ. Μαχαιράς, επειδή όπως τόνισε είναι η δεύτερη σοβαρή ζημιά, που συμβαίνει στην αποχέτευση. Η υπόθεση πρέπει να πάει στον εισαγγελέα και να κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για αστική και ποινική ευθύνη.

 

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Ηλίας Πετσής τόνισε, ότι: «Τη λειτουργία και συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού της Αιδηψού την έχει η Κοινοπραξία του κ. Τρουβά. Έχει την αποκλειστική ευθύνη. Πρέπει να κινηθούμε και κατά παντός υπευθύνου, να γίνει έρευνα σε κάθε κατεύθυνση».

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Γούδας δήλωσε πως: «Όντως είναι η δεύτερη ζημιά, που συμβαίνει στο αποχετευτικό, δεν ήταν όμως μεγάλος ο όγκος τον λυμάτων, που έπεσε στη θάλασσα. Θεωρώ πως δεν πρέπει να δώσουμε έκταση. Ένα αντλιοστάσιο ήταν το πρόβλημα, που δεν λειτούργησε γιατί υπήρξε πτώση τάσεως στη γραμμή του ρεύματος που πάει προς τα Ήλια. Τόσα χρόνια δεν είχαμε αποχετευτικό. Τα λύματα των υδροθεραπευτηρίων που έπεφταν; Που ήταν τότε, η ευαισθησία σας κ. Μαχαιρά;»

Η Επικεφαλής της Ήσσονος Μειοψηφίας Τασούλα Τσαρούχα ανέφερε και πάλι, ότι πρέπει να πάει όλος ο φάκελος του αποχετευτικού στον εισαγγελέα, ενώ ο Σύμβουλος της Μείζονος Μειοψηφίας Αγγέλου Παντελής ανέφερε πως τα σπίτια, που βρίσκονται δίπλα στον βιολογικό καταγγέλλουν την ίδια κατάσταση συνεχώς.

Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Περπατάρης τόνισε: ότι «Εμάς μας ενδιαφέρει να παραδώσουμε στην Αιδηψό ένα έργο λειτουργικό. Τώρα ο καθένας μπορεί να επικαλείται τεχνικά προβλήματα. Ο εργολάβος ανέλαβε το έργο της συντήρησης και πρέπει να την κάνει σωστά. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».

Ο Σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Παπαντωνίου τόνισε, ότι: «Υπεύθυνος και υπόλογος είναι ο εργολάβος. Τα αντλιοστάσια έχουν γεννήτριες πρέπει να δούμε αν λειτουργούν ή όχι. Η ΔΕΗ ξεκίνησε απεργία, θα γίνουν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση αυτή η κατάσταση θα υπάρχει; Είμαστε εδώ για να θωρακίσουμε το δημόσιο συμφέρον και όχι των εργολάβων. Πληρώνουμε τον εργολάβο για συντήρηση του αποχετευτικού και από τη στιγμή που πληρώνουμε έχουμε απαίτηση να λειτουργεί σωστά».

Ο Δήμαρχος Χριστοφής Ζάχος δήλωσε, ότι: «Δεν καταλαβαίνουμε τι λέμε; Ο συντηρητής φταίει, που τα λύματα πέφτουν στη θάλασσα. Χθες επικοινώνησα με το Λιμενάρχη και μου είπε, ότι η απόφαση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Το Λιμεναρχείο παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα και αυτός διέταξε ήδη ΕΔΕ. Εγώ είμαι εδώ για να τιμωρήσω όσους έφεραν την Αιδηψό σ’ αυτό το χάλι».

Ο Ηλίας Πετσής ανέφερε, πως πρέπει να γίνει καταγγελία της σύμβασης με τον συντηρητή, για τη μη καλή συντήρηση και λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, καθώς και μηνυτήρια αναφορά και να αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, ενώ ο Δήμαρχος επέμενε πως πρέπει να γίνει μήνυση μόνο στο συντηρητή του έργου για ρύπανση του περιβάλλοντος και διακοπή της σύμβασης αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Η αρχική πρόταση του κ. Μαχαιρά και του Δημάρχου τέθηκαν σε ψηφοφορία και η πρόταση του Δημάρχου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, την πρόταση του κ. Μαχαιρά ψήφισαν ο ίδιος και η κ. Τσαρούχα, ενώ ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Γούδας ψήφισε παρών.

Δηλώσεις Λιμενάρχη

Ο «Παλμός» επικοινώνησε και με τον αναπληρωτή Λιμενάρχη Αιδηψού Θανάση Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε, ότι «Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, υπήρξε ζημιά στο αντλιοστάσιο νούμερο 2, που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο της Αιδηψού, με αποτέλεσμα να πέσουν λυματόνερα στη θάλασσα και να προκληθεί ρύπανση σε έκταση 450 τετραγωνικών. Εμείς προχωρήσαμε σε άμεση απορρύπανση της περιοχής και παραπέμψαμε την υπόθεση στον εισαγγελέα, ο οποίος διενεργεί την προανάκριση».

 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα

Αν και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα στην τακτική συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού ήρθε στην έκτακτη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, αφού όπως τόνισε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σπύρος Ζάχαρης έπρεπε να προστεθούν τρία έργα, που είχαν αφαιρεθεί από την Δημοτική Ενότητα Αρτεμισίου. Τα εν λόγω έργα, είχαν αφαιρεθεί, λόγω του ότι η χρηματοδότησή τους, ήταν εξ’ ιδίων πόρων. Τώρα θα είναι από την ΣΑΤΑ και ένα έργο ανάπλασης της πλατείας του Άγιου Γεώργιου στη  Λιχάδα, κόστους 13.000 ευρώ και αυτό χρηματοδοτούμενο από ΣΑΤΑ 2011. Το πρόβλημα αυτό προέκυψε, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος λόγω της διαφωνίας μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου αν τα έργα έπρεπε να μπουν ή όχι.

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Ηλίας Πετσής δήλωσε, ότι: «Σας παρείχαμε την απόλυτη συναίνεση. Ζητήσατε δια στόματος του Αντιδημάρχου σας κ. Κοντζιά, ο οποίος δήλωσε πως όλοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, οι Τεχνικές Υπηρεσίες να δουλέψουν πιο εμπεριστατωμένα. Βλέπουμε προσθαφαιρέσεις έργων και αυξομειώσεις ποσών. Δεν αντιλαμβάνομαι από πού ξεθάψαμε το έργο στη Λιχάδα. Όσο είμαστε εμείς φορείς έργων, οι εργολάβοι θα κάνουν, ότι θέλουμε εμείς. Τώρα δεν θα έχετε τη συναίνεσή μας, γιατί βάζετε το Δήμο σε περιπέτειες».

Η Επικεφαλής της Ήσσονος Μειοψηφίας Τασούλα Τσαρούχα περιορίστηκε στα εξής: «Δεν θέλω να μιλήσω για αυτό, που γίνεται σήμερα».

Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένταση, αφού ο Ηλίας Πετσής ζήτησε για άλλη μια φορά το λόγο και ο Δήμαρχος αποχώρησε έχοντας έντονη αντιπαράθεση με  τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Γιάννη Αναστασίου.

Στη  συνέχεια το Τεχνικό Πρόγραμμα τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το σώμα, απουσία του Δημάρχου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: