Home > Hot ! > Γ.Κοντζιάς: “Θα ανακληθεί η αύξηση των Τελών ύδρευσης” [video]

Γ.Κοντζιάς: “Θα ανακληθεί η αύξηση των Τελών ύδρευσης” [video]


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη (1ο μέρος) παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου 2023, ο Δήμαρχος Ιστιαίας -Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς στην Πάρη Ντελκή, όπου και ξεκαθάρισε τι θα γίνει τελικά με τα Τέλη που οι αυξήσεις τους έχουν προβληματίσει όλους τους κατοίκους του Δήμου.

Δείτε το video

Μετά την απόφαση του Δ.Σ. για την αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών, πολλοί δημότες έχουν αντιδράσει σε αυτό, ζητώντας την μείωση αυτής της μεγάλης αύξησης.  Ποια είναι η συνθήκη που θα μπορούσε να επιτρέψει κάτι τέτοιο;

“Κατ’ αρχήν ήταν μια απόφαση δύσκολη για το Δ.Σ. γιατί τα τέλη υπακούουν στην αρχή της ανταποδοτικότητας, υπάρχουν ανελαστικές δαπάνες που θα πρέπει να καλυφθούν από τα τέλη. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε αύξηση του κόστους, ενώ τα τέλη έχουν να αυξηθούν πάνω από δεκαπέντε χρόνια, οπότε με την μείωση των ενισχύσεων, ανοίγει μια τρύπα που πρέπει να καλυφθεί από τα τέλη. Σε όλα αυτά προστίθεται η αδυναμία του Δήμου να εισπράξει λιγότερο τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού  και περισσότερο του νερού (γιατί αυτά αποδίδονται στο ταμείο του Δήμου μας)Όσο για την αύξηση των τελών της ύδρευσης που έχει προκαλέσει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, στο επόμενο Δ.Σ. θα εισηγηθώ την ανάκληση της απόφασης, γιατί από το 2024 η υπηρεσία της ύδρευσης και της αποχέτευσης- είναι μια τελευταία εξέλιξη που μας έρχεται από την Κυβέρνηση- φεύγουν από τον Δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού όπως και από όλους τους Δήμους της χώρας και θα περάσουν σε 15 μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα διαχειρίζονται το νερό και την αποχέτευση σε όλη την επικράτεια της χώρας. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβούμε σε αυξήσεις γιατί δεν θα έχουμε δαπάνες τις οποίες θα πρέπει να καλύψουμε. Όποιες δαπάνες υπάρχουν μέχρι να περάσει αύτη η μεταβατική περίοδος, θα αντιμετωπισθούν από την αύξηση της εισπραξιμότητας την οποία πετυχαίνουμε όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα”.

Γιατί αυτό το κομμάτι της εισπραξιμότητας γιατί δεν κυνηγήθηκε από τον Δήμο πιο μπροστά; Ήδη πέρασε μια ολόκληρη τετραετία.

“Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει περάσει μια τετραετία, έχουν περάσει πολλές τετραετίες που κανένας δήμαρχος δεν  κυνήγησε τους κακοπληρωτές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι εδώ αν θέλετε έρχεται κι η δική μου ευθύνη που δεν πήρα την ευθύνη να κυνηγήσω αυτούς που κατά συρροή – και δεν μιλώ για ανθρώπους που αδυνατούν- αναφέρομαι σε ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα, αλλά κατά πενταετίες ή και δεκαετίες ολόκληρες επιλέγουν να μην πληρώνουν το λογαριασμό του νερού, γιατί πιστεύουν ότι κανείς δεν θα τους τα ζητήσει. Έρχεται λοιπόν ο νόμος του κράτους και ο Κώδικας είσπραξης Δημοσίων εσόδων που πλέον καθιστά υπόλογο τον Ταμία του Δήμου μας –έχει φύγει η ευθύνη από τους δημάρχους- κι εδώ αναγνωρίζω και την δική μου ευθύνη που δεν πήρα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης γιατί αφενός από ευαισθησία, αφετέρου – θα μιλήσω πάλι ειλικρινά – από το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης- γιατί κανείς δεν θέλει να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις…

Είναι πολιτικό κόστος…

Έρχεται το κράτος και λέει «Δήμαρχε κάτσε στην άκρη»  καθιστώ υπόλογο τον ταμία, ο οποίος αν δεν πάρει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ο ταμίας θα είναι υπόχρεος και θα του καταλογιστούν τα ποσά.

Ποιος λοιπόν υπάλληλος θα σηκώσει το βάρος; Κανείς!

Έτσι ήρθε ο ταμίας του Δήμου μας – η Οικονομική μας Υπηρεσία- και προχώρησε σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αρχικά  δεσμεύσεις των λογαριασμών- πράγμα που έχει αυξήσει την εισπραξιμότητα, γιατί έρχονται και θέλουν να απελευθερώσουν τους λογαριασμούς τους» τονίζοντας το θέμα των ακατάσχετων λογαριασμών για συντάξεις, επιδόματα,  ή μισθοδοσίες, και συμπληρώνοντας ότι όσοι πολίτες δεν είχαν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό θα πρέπει να το πράξουν”.

Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της αύξησης, έχει προχωρήσει το κομμάτι  της εισπραξιμότητας;

“Την τελευταία εβδομάδα επειδή οι δεσμεύσεις έγιναν πριν από πέντε μέρες η εισπραξιμότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Περίπου το σύνολο των οφειλών για νερό είναι στον Δήμο μας περί τα 3εκατομύρια ευρώ κι άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ είναι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Όταν αυξηθεί η εισπραξιμότητα, μέσα από αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τους πόρους, για να ‘ρθουμε το επόμενο φθινόπωρο  να ισοσκελίσουμε προς τα κάτω τα δημοτικά τέλη, το οποίο είναι και υποχρέωση και δίκαιο”.

Με αυτό τον τρόπο μου λέτε ότι το κομμάτι της αύξησης των δημοτικών τελών, θα απασχολήσει τους Δημότες το πολύ έναν χρόνο.

“Όσο αφορά την ύδρευση και την αποχέτευση φεύγει το αντικείμενο από τον Δήμο. Θα περάσουμε σε μια  τύπου ΕΥΔΑΠ, ή ακόμη και στην ΕΥΔΑΠ, η οποία θα φέρει και χρεώσεις ίσως και βαρύτερες από αυτές που εισηγηθήκαμε στο Δ.Σ. Αυτές οι εταιρείες δεν θα είναι ελλειμματικές θα είναι σίγουρα πλεονασματικές και θα έχουν και την περιουσία του Δήμου αλλά και την λειτουργία του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης λυμάτων στα χέρια τους. Αυτό δεν απασχολεί τους Δημότες ως δημότες γιατί φεύγει από τον Δήμο. Όσο για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, θα πρέπει να  ισοσκελίζονται ανάλογα με τα κόστη και την εισπραξιμότητα. Θεωρώντας ότι δεν ανεβούν τα κόστη ότι δεν θα έχουμε μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα το ενεργειακό κόστος ή και στα ημερομίσθια –όλα αυτά έχουν προϋπολογιστεί-αν αυξήσουμε την εισπραξιμότητα –που φαίνεται ότι έχει αυξηθεί ήδη- τότε θ οδηγηθούμε σε έναν ισοσκελισμό προς τα κάτω».

Άρα έχουμε δυο υπηρεσίες του Δήμου οι οποίες στην ουσία παραχωρούνται σε ιδιώτες.

“Η καθαριότητα είναι υποχρέωση του Δήμου. Το ζήτημα που αναφέρετε στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην καθαριότητα-και να ξέρετε το μεγάλο ζήτημα δεν είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων. Αυτοί είναι μεταφορείς επιχειρηματίες μικρής κλίμακας. Το μεγάλο ζήτημα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται μονοπωλιακά, από τους ΦοΔΣΑ ανά Περιφέρεια. Θα ρθουν έργα που θα γίνουν με σύμπραξη ιδιωτικού φορέα σε συνεργασία με τους ΦοΔΣΑ, που θα οδηγήσουν στην αύξηση των Τελών που θα αποδίδει ο Δήμος στους ΦοΔΣΑ, με αποτέλεσμα και μεγάλο μέρος των Δημοτικών Τελών να φεύγει προς τα μεγάλα συστήματα τους ΦοΔΣΑ”.

Δηλαδή τα ταμεία του Δήμου και πάλι δεν θα γεμίσουν.

“Τα τέλη δεν είναι φόροι για να γεμίσουν τα ταμεία. Τα Τέλη εισπράττονται με ειδικευμένο σκοπό, έρχονται για να τροφοδοτήσουν μια συγκεκριμένη υπηρεσία. Άρα δεν θα έχω εισπράξεις από την ύδρευση και αποχέτευση άρα δεν θα έχω και δαπάνες, για αυτό και θα ανακληθεί η αύξηση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραδώσουμε στην εταιρεία αυξημένα τιμολόγια. Όσο αφορά την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό ισοσκελιζόμαστε και ευελπιστούμε ότι με καλύτερη εισπραξιμότητα θα ρθούμε σε μείωση το ερχόμενο φθινόπωρο”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: