Παρουσιάστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στην ελληνική βουλή και συγκεκριμένα στην υποεπιτροπή υδατικών πόρων της ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας περιβάλλοντος, το έργο με αντικείμενο : “Ηλεκτροκίνηση πορθμειακού πλοίου στη γραμμή Αρκίτσα – Αιδηψός”.
Το εν λόγω έργο το οποίο μελετάται εδώ και περίπου 2 έτη είναι ώριμο από πλευράς μελετών και σχήματος συνεργασιών υλοποίησης του. Αφορά τη μετασκευή ενός υφιστάμενου ντιζελοκίνητου πορθμειακού πλοίου μικρών αποστάσεων (ΑΛΚΥΩΝ),σε ηλεκτροκίνητο με χρήση μπαταριών, καθώς και τις υποδομές λιμένα που απαιτούνται όπως ταχυφορτιστές, κλπ.
Σε συνδυασμό με την υλοποίηση φωτοβολταικού πάρκου το οποίο θα εγκατασταθεί στο Δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού για την εξασφάλιση του “πράσινου” καυσίμου του πλοίου, θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο έργο στόχος του οποίου είναι :
Το Επιβατηγό Οχηματαγωγό Ανοιχτού Τύπου “ΑΛΚΥΩΝ”
- Ανύπαρκτος μηδαμινός καπνός στο λιμάνι
- Μηδενικοί Ρύποι που προκαλούν μόλυνση της ατμόσφαιρας (SOX, NOx, PM, CO, VOC)
- Μηδενικοί Ρύποι που προκαλούν κλιματική αλλαγή (CO2, HCFC, CH4)
- Περιορισμός ρύπων κατά τη διάρκεια πλεύσης του
- Περιορισμός ρύπων που επηρεάζουν το οικοσύστημα (αερόβιο και υδρόβιο)
- Περιορισμός ρύπων που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία
- Αθόρυβη λειτουργία
- 99,9% των μπαταριών μπορεί να ανακυκλωθεί
Το πλοίο ΑΛΚΥΩΝ δραστηριοποιείται ήδη στη γραμμή Αρκίτσα – Αιδηψός η οποία αποτελεί μια βιώσιμη γραμμή με οικονομικούς όρους έχοντας σημαντική επιβατική κίνηση. Για την ιστορία το πλοίο ΑΛΚΥΩΝ είναι αυτό το οποίο κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια κλήθηκε να επιβιβάσει και απομακρύνει τους πολίτες που κινδύνεψαν από την πύρινη λαίλαπα.
Εμπόδιο στην μέχρι τώρα υλοποίηση του έργου ηλεκτροκίνησης του πλοίου έχει σταθεί κυρίως το νομοθετικό πλαίσιο για πλοία αυτού του τύπου, τα οποία φέρουν ελληνική σημαία και ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες, κάτι το οποίο βρίσκεται στη τελική διαβούλευση και αφορά τον :
«Κανονισμό για την ασφαλή ηλεκτροδότηση, ηλεκτροφόρτιση, ελλιμενισμό, έλεγχο και πιστοποίηση ηλεκτρικών και υβριδικών πλοίων».
Υπεύθυνη του έργου και πρωτεργάτης του όλου εγχειρήματος είναι η “ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΥΧΑΚΗ Α.Ε.” με υπέρ τριακονταετή παρουσία στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας με επικεφαλής τη δεύτερη γενιά κα Ευτυχία Πετυχάκη ως διευθύνουσα σύμβουλος και η οποία εταιρεία έχει πολλή μεγάλη παρουσία και δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με άριστη γνώση και ειδίκευση για τον συγκεκριμένο τύπο πλοίων (Σχεδιασμός, επίβλεψη και υλοποίηση περισσότερων των 80 πορθμειακών πλοίων) .
Επίσης στο έργο συμμετέχουν επιστημονικοί συνεργάτες από την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, τόσο συμβουλευτικά (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ) , όσο και άμεσα στο έργο όπως κος Παναγιώτης Κτενίδης του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής (ΗΜΕ-ΠΡΟΠΕ), ο οποίος και συμπαρουσίασε το κομμάτι που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός πραγματικού “πράσινου” καυσίμου για την ηλεκτροκίνηση του πλοίου. Οιακαδημαϊκοί σύμβουλοι και συνεργάτες του έργου σε συνδυασμό με τη συμμετοχήπολυπληθούς ομάδας ανεξάρτητων συμβούλων διαφόρων ειδικοτήτων (ΙΤ, μηχανικοί, κλπ), αποτελούν τα εχέγγυα για την άριστη υλοποίηση του εν λόγω έργου.
Σημαντικό είναι επίσης, όπως ανέφερε η μηχανικός κα Αναστασία Τσολάκη μέλος της επιστημονικής ομάδας και σύμβουλος του δημάρχου Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Ιωάννη Κοτζιά, ότι ο δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού αποτελεί στρατηγικό εταίρο και συνεργάτη του έργου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το έργο.
Η τοπική κοινωνία αναμένει με πολύ ενδιαφέρον την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, καθώς θα προσδώσει στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια, όπως αναφέρθηκε και από τους βουλευτές της υποεπιτροπής της βουλής, μια σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια ανάκαμψης του τόπου μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
Αποτελεί πρότυπο καινοτόμο και δυναμικό έργο που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στον τουρισμό, στην αύξηση θέσεων εργασίας και εν τέλει σε βάθος χρόνου στη μείωση του μεταφορικού κόστους των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών.
Τέλος όπως μας ανέφερε η κoς Χρήστος Ηλίας επίσης μέλος της επιστημονικής ομάδας έργου, επιπλέον κύριο στόχο της ομάδας αποτελεί η κατασκευή ενός εξ ολοκλήρου νέου ηλεκτροκίνητου πορθμειακού πλοίου, κάτι για το οποίο έχουν γίνει ήδη πολύ σημαντικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση με θετική ανταπόκριση.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr