Το 2017 ήταν ένα σημαντικό έτος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αρκετά προβλήματα αντιμετωπίσθηκαν και σε άλλα δρομολογήθηκαν λύσεις. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχει κατακτηθεί, είναι ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης ανάμεσα στην πλειοψηφία των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ιδιαίτερα μετά την φάση των αυταπατών που πέρασε η μείζονα αντιπολίτευση. Και για την κατάκτηση αυτού του επιπέδου συνεννόησης, έχουμε συμβάλλει με όλες μας τις δυνάμεις. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι και ο Περιφερειάρχης με την στάση του σε κρίσιμα θέματα, βοήθησε στην δημιουργία αυτού του κλίματος συνεννόησης.
Πιστεύουμε βαθειά ότι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται κατανόηση των προβλημάτων και ιδιαίτερα την συνεννόηση των δυνάμεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα και να δώσουν με προτεραιότητα τις αναγκαίες λύσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καλύψουμε τις διαφορές μας, στο όνομα κάποιας ψεύτικης συναίνεσης. Όχι βέβαια. Θα βάλλουμε όμως πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της Περιφέρειας και των πολιτών και όχι κάποιες μικροκομματικές ή μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.
Ασφαλώς δεν είναι όλα ρόδινα στην Περιφέρεια. Πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα μας ταλανίζουν ακόμη, σε συνθήκες λειψούς χρηματοδότησης, που πολλές φορές υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας. Αλλά και σ’ αυτά που έχουμε αρμοδιότητες και καλούμαστε να δώσουμε λύσεις, έχουμε αντιθέσεις και πολλές φορές υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, που είναι ασφαλώς θεμιτές και κάνουν βεβαίως και τις ειδοποιούς διαφορές των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το θέμα βέβαια είναι οι αντιθέσεις αυτές να είναι γόνιμες και να καταλήγουν σε θετικό αποτέλεσμα. Γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πείσεις για την ορθότητα των προτάσεών σου, από τον διάλογο με επιχειρήματα. Στο μικρό αυτό σημείωμα θα αναφερθώ μόνο σε κάποια βασικά θέματα που μας απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα στο ΠΣ και για τα οποία εκτιμούμε ότι η πλειοψηφία, δεν τα αντιμετώπισε με την αναγκαία προσοχή, είτε γιατί δεν κατανόησε την σημασία τους, είτε γιατί είχε διαφορετική άποψη, την οποία ασφαλώς σεβόμαστε, αλλά την αντιμετωπίζουμε με καλόπιστη κριτικά. Πιο συγκεκριμένα :
Έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις ουσιαστικότερης συμμετοχής των περιφερειακών συμβούλων στη ζωή της Περιφέρειας και τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μια αδυναμία βεβαίως που δεν βοηθά και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ελπίζουμε να αναθεωρηθεί σε θετική κατεύθυνση, μέσα από την επικείμενη μεταρρύθμιση. Όμως και σήμερα μπορεί να γίνουν βήματα, μέσα από την ριζική αναβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβούλου. Χρειάζεται έγκυρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα θέματα της Περιφέρειας με κάθε πρόσφορο τρόπο. Ανάθεση συγκεκριμένων ρόλων σε μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, για τα οποία έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον ο περιφερειακός σύμβουλος ή για γενικότερα προβλήματα της Περιφέρειας, ανεξαρτήτως παρατάξεων. Ίσως κάποιας μορφής εβδομαδιαίων συναντήσεων στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων με ευθύνη του κάθε χωρικού Αντιπεριφερειάρχη ή για γενικότερα θέματα του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, να βοηθούσε στην κατεύθυνση αυτή.
Για το πρόγραμμα εξυγίανσης του Ασωπού ποταμού και την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου, ένα μεγάλο έργο για την Περιφέρεια, συμβάλλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην σύνταξή του και στην προώθησή του και στηρίζουμε όλες τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες. Όμως έχουμε καταθέσει επιπλέον κάποιες προτάσεις οι οποίες όμως δεν έχουν εισακουσθεί μέχρι σήμερα. Και αυτές είναι σε πολύ γενικές γραμμές. α) Η διεύρυνση της περιοχής εξυγίανσης μέχρι την Θήβα και την προσθήκη της περιοχής της Μεσσαπίας Ευβοίας, όπου έχουν βρεθεί υψηλά ποσοστά εξασθενούς χρωμίου. β) Η διεύρυνση της περιοχής έρευνας του Παρατηρητηρίου Υγείας και Περιβάλλοντος μέχρι και την Θήβα και την περιοχή Μεσσαπίας Ευβοίας. γ) Η συμμετοχή στον κατάλογο των ερευνούμενων ασθενειών που παρακολουθεί το Παρατηρητηρίου Υγείας, εκτός του καρκίνου και άλλων ασθενειών που συνδέονται με την περιεκτικότητα του νερού και των τροφών σε βαρέα μέταλλα, όπως η εγκεφαλική παράλυση κ.ά. δ) Στην έρευνα του Παρατηρητηρίου Υγείας να συμπεριληφθούν και τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα της περιοχής (Οινόφυτα, Θήβα, Μεσσάπια) και τυχόν απαγορευτικές περιεκτικότητες του εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων, σ’αυτά.
Η λύση που δόθηκε μετά την μεταφορά της ευθύνης διαχείρισης της “Κωπαϊδας” από το κεντρικό Κράτος στην Περιφέρεια, ήταν μια λύση απλής διαχείρισης, χωρίς κανένα αναπτυξιακό όραμα. Ήδη έχουν φανεί τα πρώτα προβλήματα –παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων και των αιρετών (Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ.ά.) που έχουν την ευθύνη εκ μέρους της περιφέρειας αλλά το πρόβλημα τους υπερβαίνει-, όπως η συσσώρευση αγροτικών χρεών και η έλλειψη μακροπρόθεσμων επενδύσεων για την αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης και άλλων απαιτούμενων έργων. Η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού οργανισμού με την μορφή Ανώνυμης Εταιρίας και την συμμετοχή των ΟΤΑ της περιοχής και των αγροτών – παραγωγών, είναι πλέον εμφανής σε πολλούς απ’ αυτούς που δεν υιοθέτησαν αυτήν την πρόταση που είχαμε καταθέσει το 2014 με την μεταφορά της ευθύνης στην Περιφέρεια.
Η προγραμματική συμφωνία που υπέγραψε η Περιφέρεια με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), για την έρευνα των θαλασσίων υδάτων του Βόρειου Ευβοϊκού, ήταν μια θετική κίνηση, την οποία υπερψηφίσαμε. Δυστυχώς όμως με την απόφαση η έρευνα να περιορισθεί στον Βόρειο Ευβοϊκό, αποκλείοντας το μεγάλο κομμάτι του Κεντρικού και Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου, που δέχεται μεγάλα ρυπαντικά φορτία από την σκουριά της ΛΑΡΚΟ, με βαρέα μέταλλα και με μεγάλες επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα του Κόλπου, ήταν μια αρνητική εξέλιξη που ελπίζουμε να υπάρξει αναθεώρηση, όπως τουλάχιστον υπαινίχθηκε ο Περιφερειάρχης.
Το θέμα της παράκαμψης της Χαλκίδας μετά την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, δια στόματος Πρωθυπουργού στη Λαμία το 2017, μένει ένα έργο αμφιλεγόμενο και αμφισβητούμενο από πολλές πλευρές. Εκτιμούμε ότι ο χειρισμός και η τακτική της Περιφέρειας στο θέμα αυτό απέναντι στην κεντρική εξουσία δεν ήταν και η καλύτερη. Παρότι εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα, κρίνουμε αρνητικά την απουσία κάθε αντίδρασης για την εξέλιξη. Και δυστυχώς εάν δούμε διαχρονικά το πρόβλημα και σε συνδυασμό με τις περίφημες παρακάμψεις των πόλεων της Νότιας Εύβοιας, παραπέμπουν το θέμα, “Οδικό Δίκτυο Εύβοιας” στις καλένδες. (http://energoipolitesstereas.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html)
Η πρότασή μας, για συνεργασία με τους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού άμεσα προβλήματα που αφορούν τον υγροβιότοπο του “Κολοβρέχτη”, όπως η οριοθέτησή του με πινακίδες, η χάραξη κάποιων μονοπατιών, κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας του από καταπατήσεις σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες (δασαρχείο κ.ά.), μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος με την ένταξή του σε Φορέα Διαχείρισης, παρότι αντιμετωπίσθηκε με συγκατάβαση, δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη πρακτική απόφαση.
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά Σχολικά κτήρια της Περιφέρειας και ιδιαίτερα οι μαθητές και οι γονείς τα γνωρίζουν καλά. Επειδή και εμείς γνωρίζουμε κάποια Σχολεία με σημαντικά προβλήματα στις κτιριακές τους υποδομές, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Δεκέμβριος 2017), διαφωνήσαμε να ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η ανέγερση ενός μικρού Ναού στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Χαλκίδας. Μάλιστα επικαλούμενοι τα προβλήματα των Σχολικών Κτιρίων της Χαλκίδας, είπαμε ότι δεν τιμά το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίζει την κατασκευή ενός αχρείαστου κατά την γνώμη μας Ναού, την ίδια στιγμή που κάποιοι μικροί μαθητές κρυώνουν ή πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια τους. Και δεν αφορά ασφαλώς με την θρησκευτική προσήλωση του καθένα μας, αλλά τις προτεραιότητες και την ιεράρχηση των προβλημάτων. Άλλωστε έχουμε υπερψηφίσει σε άλλες περιπτώσεις, χρηματοδότηση έργων της Εκκλησίας μας, τα οποία θεωρήσαμε αναγκαία και χρήσιμα. Είμαι σίγουρος ότι, εάν εξηγούσαμε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδας, την κατάσταση των Σχολείων της Χαλκίδας, θα συμφωνούσε μαζί μας να διαθέσουμε το ποσό των 400.000 ευρώ περίπου, που αποφασίσθηκε να δοθεί στην ανέγερση του ναού, στην φάση αυτή στις επισκευές των Σχολικών Κτιρίων της πόλης.
Αρκετές τέλος επίκαιρες ερωτήσεις μας τέλος που έχουμε κατά καιρούς καταθέσει, για μείζονα κατά την γνώμη μας προβλήματα, παρότι έχουν αντιμετωπισθεί με συγκατάβαση, δεν υπήρξαν κάποιες πρακτικές ενέργειες. Θα προτιμούσαμε ενεργότερες πολιτικές και πράξεις, ή αιτιολογημένες απορρίψεις και όχι μόνο καλά λόγια και κατανόηση.
Ευχόμαστε το 2018 να είναι ένας καλός χρόνος για την Περιφέρειά μας, στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων της, μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας όλων των δυνάμεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Χαλκίδα 12-1-2018
Κώστας Χαϊνάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr