Home > Hot ! > Δεν υπάρχει ελπίδα για το πλατανόδασος του Κηρέα – Ανθρώπινες δράσεις μεταδίδουν την ασθένεια σε όλη την Εύβοια και τη χώρα

Δεν υπάρχει ελπίδα για το πλατανόδασος του Κηρέα – Ανθρώπινες δράσεις μεταδίδουν την ασθένεια σε όλη την Εύβοια και τη χώρα


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.

 

 

Η Εύβοια με το πανέμορφο φυσικό της περιβάλλον σε λίγα χρόνια θα αποτελεί δυστυχώς πια παρελθόν. Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή συντελέστηκε με τη φωτιά του Αυγούστου του 2021, αλλά και πριν η καταστροφή δούλευε υπόγεια. Τι κι αν οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν; Έκαναν κάτι για να προστατεύσουν τον τόπο μας; Τα τελευταία χρόνια κι ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μια ασθένεια στα πλατάνια και συγκεκριμένα στο πανέμορφο πλατανόδασος του Κηρέα. Τα δέντρα το ένα μετά το άλλο καταστρέφονται. Που οφείλεται αυτό; Μπορεί να σταματήσει;

Δείτε το video

Διαβάστε την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη του κ.Παναγιώτη Τσόπελα

Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στο palmosev.gr και να μιλήσουμε με τον κ. Παναγιώτη Τσόπελα, Δρ. Δασολόγο-Φυτοπαθολόγο, τέως Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων στην Αθήνα.

-Έχετε ερευνήσει την ασθένεια των πλατάνων. Τι συμβαίνει στα αιωνόβια αυτά δέντρα; Από πότε ξεκίνησε η ασθένεια;

Αυτή την ασθένεια στην Ελλάδα την διαπιστώσαμε το 2003 στο νομό Μεσσηνίας. Είναι μια ασθένεια καταστρεπτική. Θανατηφόρος.

Αν ένα πλατάνι προσβληθεί από την ασθένεια είναι καταδικασμένο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ωστόσο όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να σταματήσουμε την ασθένεια.

-Που οφείλεται; Έχει σχέση με αυτό που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή;

Δεν έχει καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή. Οφείλεται σε έναν παθογόνο μύκητα, που είναι ένα εισβλητικό είδος το όποιο έχει εισβάλει στην Ευρώπη από την Βόρεια Αμερική και έχει δημιουργήσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα.

Έχει να κάνει με την εκβιομηχάνιση της περιοχής; Με τα λύματα που πέφτουν στο ποτάμι…

Όχι δεν έχει να κάνει με λύματα που πέφτουν στο ποτάμι, ούτε με την εκβιομηχάνιση της περιοχής. Ωστόσο οι εργασίες που γίνονται μέσα στα ποτάμια μπορούν να συμβάλλουν στην διάδοση της ασθένειας.

-Δηλαδή εννοείτε ότι οι εργασίες που γίνονται και τώρα μέσα στο ποτάμι μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια; Αυτή μεταφέρεται μέσω των εργαλείων;

Ναι. Ο μύκητας αυτός είναι παθογόνο που χρειάζεται πληγή για να μπει μέσα σε ένα πλατάνι. Τι συμβαίνει τώρα; Όταν κόψουμε ένα μολυσμένο δέντρο με ένα αλυσοπρίονο, στο πριονίδι που μένει μέσα στο αλυσοπρίονο παραμένει ο μύκητας. Όταν πάμε με αυτό να κλαδέψουμε κατά μήκος του δρόμου ένα άλλο δέντρο, τότε το δέντρο μολύνεται. Επίσης το χειρότερο από όλα είναι τα μηχανήματα εκσκαφής, τα οποία όταν τα χρησιμοποιούμε σε αντιπλημμυρικά έργα ή σε οποιαδήποτε εργασία κοντά σε πλατάνια και πληγωθούν οι ρίζες των δέντρων ή ο κορμός, από εκεί μπορεί να εισβάλει ο μύκητας. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που το είδαμε συχνά στην Εύβοια και το 2018, αλλά και στα επόμενα έτη. Μέσα στον ποταμό Κηρέα, η ασθένεια διαδόθηκε με αυτόν τον τρόπο σε χιλιάδες δέντρα.

-Εσείς έχετε ενημερώσει τις αρχές για αυτό το θέμα;

Έχουμε στείλει έγγραφο από πέρυσι στο Δήμο Μαντουδίου καθώς και στις υπόλοιπες αρχές και στην Περιφέρεια και τους έχουμε ενημερώσει για το θέμα. Βέβαια το ξέρανε από παλιά γιατί οι Δασικές υπηρεσίες οι οποίες είναι και υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της ασθένειας είχαν ενημερωθεί από παλιότερα. Είχαν γίνει δύο ημερίδες στη Λίμνη Ευβοίας που αφορούσαν σε αυτό το θέμα. Στο θέμα του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου που είναι αυτή η ασθένεια που προσβάλει τα πλατάνια.

-Δηλαδή εννοείτε ότι ενώ είχαν ενημερωθεί συνεχίζουν να γίνονται οι εργασίες ακόμη μέσα στο ποτάμι;

Κοιτάξτε κάποια πράγματα δεν μπορούν να αποφευχθούν, γιατί είχαμε πλημμύρες το 2018, στη συνέχεια αναγκαστικά μπήκαν μέσα στα ποτάμια τα μηχανήματα εκσκαφής. Έστω και ένα δέντρο να ήταν μολυσμένο στην περιοχή η ασθένεια μεταφέρθηκε στα υπόλοιπα δένδρα με αυτό τον τρόπο.

-Ακούγεται πως αυτή η ασθένεια μπορεί να μεταφερθεί και με τον αέρα;

Όχι τόσο. Είναι περιορισμένη η διάδοση με τον αέρα. Χρειάζεται κατ’ αρχάς πληγές. Βέβαια υπάρχουν κάποια έντομα τα οποία μπορούν να μεταφέρουν αυτή την ασθένεια από δέντρο σε δέντρο ή με τον αέρα με το πριονίδι που κόβεται. Όταν κόβουμε ένα μολυσμένο δέντρο, ο αέρας μπορεί να το μεταφέρει επάνω σε μια τομή κλαδέματος ή σε μια πληγή κι έτσι μπορεί να ξεκινήσει μια νέα προσβολή. Αλλά ο κυριότερος παράγοντας ο οποίος διαδίδει την ασθένεια είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες!

-Αυτά τα εργαλεία αν χρησιμοποιηθούν σε άλλα δέντρα μπορεί να μεταφέρουν και τον μύκητα ή δεν κινδυνεύουν;

Όχι. Ο μύκητας προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου κανένα άλλο είδος φυτού. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να μεταφερθεί η ασθένεια σε άλλα είδη φυτών.

-Είναι υψηλό το κόστος της αντιμετώπισης της ασθένειας;

Αν η ασθένεια εντοπιστεί στα πρώτα στάδια, δηλαδή όταν έχουμε ένα ή δυο δέντρα προσβεβλημένα το κόστος είναι ελάχιστο. Απλώς κόβουμε τα δέντρα και γίνονται κάποιες εργασίες γύρω από αυτά, γιατί και η ασθένεια διαδίδεται στα γειτονικά δέντρα μέσω των ριζών. Ενώνονται οι ρίζες του μολυσμένου δέντρου με τις ρίζες των διπλανών δέντρων κι έτσι μεταφέρεται η ασθένεια. Αν τη βρούμε στα πρώτα στάδια τότε το κόστος είναι πολύ μικρό. Αυτή τη στιγμή το κόστος αντιμετώπισης στον ποταμό Κηρέα είναι τεράστιο γιατί πρέπει να κοπούν χιλιάδες δέντρα. Όταν έχουμε χιλιάδες δέντρα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί η ασθένεια. Μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πρώτα στάδια. Αυτό σημαίνει έγκαιρη διάγνωση και άμεση επέμβαση.

-Αυτή τη στιγμή μας λέτε πως θα χαθεί το πλατανόδασος του Κηρέα;

Δυστυχώς ναι.

-Δηλαδή δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης; Δεν μπορεί να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

Όχι, αλλά αν την είχαμε βρει στα πρώτα στάδια μπορούσε να συμβεί αυτό. Μπορούμε όμως να προστατεύσουμε άλλες περιοχές που δεν έχει εισβάλει η ασθένεια. Με τι; Με προληπτικά μέτρα!

-Τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή;

Τι κάναμε για τον κορωνοϊό; Εμβολιαστήκαμε. Εμβόλια για τα δέντρα δεν υπάρχουν. Φορέσαμε μάσκες. Μάσκες για τα δέντρα δεν υπάρχουν. Εάν όμως ξέρουμε ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει η ασθένεια ή είναι σε ελάχιστα δέντρα, τότε όταν πάμε να κλαδέψουμε ένα πλατάνι σε μια πλατεία, απλώς έχουμε καθαρίσει με επιμέλεια το αλυσοπρίονο ή όλα τα εργαλεία και τα έχουμε απολυμάνει. Αυτό το κόστος είναι ελάχιστο. Μπορούμε με αυτά τα προληπτικά μέτρα να σταματήσουμε την ασθένεια την επέκτασή της σε νέες περιοχές. Στον Κηρέα δυστυχώς, δεν έγινε έγκαιρη διάγνωση, δεν λήφθηκαν άμεσα μέτρα –βέβαια λήφθηκαν μέτρα το 2018 – και μπορώ να πω, ότι το Δασαρχείο Λίμνης έκανε ότι μπορούσε, έκανε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό.

-Δηλαδή το Δασαρχείο Λίμνης ήταν υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της ασθένειας;

Ναι, αλλά ωστόσο όπως καταλαβαίνετε μια Υπηρεσία δεν έχει τα χρήματα να λάβει μέτρα αμέσως, ενώ απαιτείται μεγάλος χρόνος μέχρι βρει αυτά κονδύλια ώστε να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Αυτό σημαίνει καθυστερήσεις. Στη Δημόσια Διοίκηση δεν είναι απλά τα πράγματα! Έτυχε και η πλημμύρα το 2018 μπήκαν τα μηχανήματα μέσα στα ποτάμια και διάδωσαν την ασθένεια. Από εκει και πέρα δεν μπορεί να κάνει κανένας τίποτα. Μπορούμε να διασώσουμε πλατάνια σε κάποιες περιοχές. Ωστόσο, έχει αρχίσει να διαδίδεται η ασθένεια και στη Νότια Εύβοια. Γιατί δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο.

-Αυτά τα μηχανήματα που επιχειρούν μέσα στον Κηρέα κανονικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές που έχουν πλατάνια;

Μπορούν αν καθαριστούν κι αν απολυμανθούν.

-Επειδή ίσως να μην υπάρχει τέτοια επιμέλεια, πάνω σε αυτό το κομμάτι, αν δεν χρησιμοποιηθούν αυτά τα μηχανήματα π.χ. σε μια περιοχή που είναι στη γειτονική Ιστιαία που είναι και διαφορετικός Δήμος, υπάρχει πιθανότητα να μην μεταδοθεί η ασθένεια; Ή όποια μηχανήματα ή εργαλεία για γεωργικές εργασίες πρέπει να απολυμαίνονται ούτως ή άλλως;

Αυτό που προβλέπει τώρα η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ότι τα μηχανήματα που πρέπει να χρησιμοποιούνται κοντά σε πλατάνια ή δίπλα σε αυτά πρέπει να έχουν καθαριστεί επιμελώς να φύγουν τα χώματα από πάνω, να φύγουν τα υπολείμματα από ξύλο και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί κάποια ουσία απολυμαντική. Αυτό το προβλέπει και η νέα νομοθεσία.

-Αυτή η απολυμαντική ουσία είναι πολύ ακριβή; Δηλαδή μπορεί να την προμηθευτεί η οποιαδήποτε υπηρεσία ή και κάθε ιδιώτης προκειμένου να κάνει εργασίες με ασφάλεια και να μην μεταφέρεται ο ιός από δέντρο σε δέντρο;

Βεβαίως δεν είναι μεγάλο το κόστος αυτό. Το κόστος για να πλυθεί ένα μηχάνημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να χρησιμοποιηθεί μια απολυμαντική ουσία. Έχουμε σαφείς οδηγίες στον ιστότοπο του Ινστιτούτου μας, με ποιον τρόπο γίνονται και καθαρίζονται τα μηχανήματα και ποιες ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

-Σε περίπτωση που υπάρχει ένα πληγωμένο δέντρο, ένας πλάτανος που έχει κοπεί ένα κλαδί του, σε αυτή την περίπτωση τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε έτσι ώστε να μην μεταφερθεί η ασθένεια;

Σε αυτή την περίπτωση αν είναι κοντά του άλλα μολυσμένα δέντρα πολύ πιθανό να μολυνθεί αυτό το δέντρο. Αν είναι σε απομακρυσμένη περιοχή αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ουσίες επάνω στην πληγή αλλά το σημαντικότερο από όλα ξέρετε ποιο είναι; Με ένα φλόγιστρο άμα κάψουμε εκείνο το σημείο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο δέντρο και το δέντρο δεν πρόκειται να προσβληθεί από την ασθένεια.

-Αυτό μπορεί να είναι μια απλή συμβουλή για έναν ιδιώτη που μπορεί να έχει έναν πλάτανο στην αυλή του και κάποια στιγμή ίσως έχει πληγωθεί αυτός ο πλάτανος και για να σώσει το δέντρο από μια υποτιθέμενη προσβολή της ασθένειας θα μπορούσε να το κάψει σε εκείνο το σημείο;

Ναι και δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο δέντρο. Αλλά ξέρετε η ασθένεια δεν είναι μόνο στον Κηρέα έχει φτάσει στην Ιστιαία, εδώ και κάτι χρόνια.

-Δηλαδή εννοείτε ότι και στην Ιστιαία τα πλατάνια θα έχουν την ίδια μοίρα;

Υπάρχουν αρκετά πλατάνια γύρω από την Ιστιαία που είναι προσβεβλημένα κατά μήκος των δρόμων.

-Σε ποια περιοχή τα έχετε εντοπίσει;

Κοντά στην Ιστιαία στη γύρω περιοχή υπάρχουν προσβεβλημένα πλατάνια παντού. Διότι γίνονται ανεξέλεγκτες κλαδεύσεις από την Περιφέρεια. Ξεκινά ένα μηχάνημα από το Προκόπι και φτάνει μέχρι την Ιστιαία κι έχει μεταφέρει την ασθένεια το αλυσοπρίονο κατά μήκος του δρόμου παντού.

-Εφόσον είναι μηχανήματα της Περιφέρειας πιθανά να κατέβουν και στην υπόλοιπη Εύβοια έτσι;

Σαφώς. Νομίζω ότι ή ασθένεια έχει φτάσει σε αρκετά σημεία κοντά στη Χαλκίδα.

-Η Περιφέρεια δεν είχε ειδοποιηθεί γι αυτό το θέμα; για να καθαρίζει τα μηχανήματα και να μην μεταφέρεται η ασθένεια;

Δυστυχώς υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των Υπηρεσιών. Πιστεύω ότι η μια Υπηρεσία ενημερώνει την άλλη, αλλά δυστυχώς δεν λαμβάνονται μέτρα.

-Πως έφτασε η ασθένεια στην Εύβοια;

Τα πρώτα συμπτώματα που βρήκαμε εμείς το 2017 στην Εύβοια ήταν κοντά σε κολώνες της ΔΕΔΗΕ. Δηλαδή κάποιος εργολάβος από κάποια άλλη περιοχή χρησιμοποίησε κάποιο αλυσοπρίονο να κλαδέψει τα πλατάνια, όταν τοποθέτησαν κάποιο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ. Έτσι μεταφέρεται η ασθένεια. Εάν είχαν χρησιμοποιήσει ένα καθαρό αλυσοπρίονο που είχε απολυμανθεί δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα.

-Ας υποθέσουμε ότι γίνεται πραγματικότητα αυτό που μας λέτε και όλα τα πλατάνια τα οποία έχουν προσβληθεί κοπούν. Τα κομμένα ξύλα τι θα πρέπει να απογίνουν; Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία ή όχι;

Αν ένας αγρότης κόψει ένα μολυσμένο πλατάνι και το μεταφέρει σε άλλη περιοχή αυτό θα το κόψει σε μικρότερα κομμάτια. Όλο αυτό το πριονίδι θα το πάρει η βροχή και θα το μεταφέρει σε κάποιο γειτονικό ρέμα ή ποτάμι. Εκεί μπορεί να μεταφερθεί η ασθένεια ή με τον αέρα το πριονίδι μπορεί να μεταφερθεί σε κάποια πληγή σε ένα διπλανό δέντρο. Γι αυτό και απαγορεύεται από το νόμο η χρησιμοποίηση του ξύλου. Αυτή τη στιγμή από ό,τι ξέρω υπάρχουν κάποιες βιομηχανίες που το επεξεργάζονται αυτό το ξύλο. Με θερμική επεξεργασία πεθαίνει ο μύκητας. Τα κόβουν τα παίρνουν και τα κάνουν πέλετ. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο δεν διακινδυνεύουν την μεταφορά της ασθένειας. Ωστόσο, αν τα πάρουν τυχαία άνθρωποι για να τα έχουν για το χειμώνα με αυτό τον τρόπο μεταφέρεται παντού η ασθένεια και για αυτό και απαγορεύεται από τον Νόμο.

-Δηλαδή αυτά τα ξύλα θα πρέπει να καταστραφούν;

Ή θα πρέπει να καούν επί τόπου, ή να γίνει υγειονομική ταφή, ή να τα πάρει κάποια βιομηχανία η οποία έχει υποδομές που μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα νεκρώσει το μύκητα με τη θερμική επεξεργασία.

-Αν υποθέσουμε ότι όλα τα πλατάνια του Κηρέα -γιατί αναφερόμαστε σε αυτή την περιοχή- δυστυχώς καταλήξουν στο τσεκούρι και κοπούν, μετά το έδαφος θα πρέπει να απολυμανθεί προκειμένου να φυτευτούν νέα δέντρα;

Όχι πλατάνια δεν μπορούμε να φυτέψουμε, αλλά να βρούμε κάποιο άλλο είδος φυτού.

-Γιατί; Αν ξαναφυτέψουμε πλατάνια, αυτά θα αρρωστήσουν η μοίρα τους είναι δεδομένη;

Παραμένει ο μύκητας για πάνω από 5 χρόνια στις ρίζες. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι για δέκα χρόνια δεν πρέπει να φυτεύονται δέντρα πλατάνου σε αυτό το σημείο. Αλλά μπορούμε να φυτεύσουμε οποιαδήποτε άλλα δέντρα.

-Οποιοδήποτε άλλα δέντρα που δεν κινδυνεύουν από τον μύκητα.

Δεν κινδυνεύουν άλλα δέντρα παρά μόνο τα πλατάνια.

-Αυτή η ασθένεια υπάρχει και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα;

Είναι παντού. Η ασθένεια ξεκίνησε από την Πελοπόννησο κι έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο αλλά εκεί δεν υπάρχουν πάρα πολλά μεγάλα πλατανοδάση εκεί, εκτός από την Αχαΐα και την Αρκαδία. Στη συνέχεια βρέθηκε στην Ήπειρο η ασθένεια. Στην Ήπειρο έχει καταστρέψει δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες δέντρων. Η ασθένεια μετά μεταφέρθηκε στη Θεσσαλία. Εκεί έχουμε τεράστια πλατανοδάση. Είναι χιλιάδες τα δέντρα που αυτή τη στιγμή έχουν προσβληθεί. Επίσης και στον Σπερχειό ποταμό που είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλατανοδάση έξω από τη Λαμία, εκεί είναι χιλιάδες τα προσβεβλημένα δέντρα κι είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτά που θα χαθούν.

-Και στο Πήλιο έχει φτάσει η ασθένεια;

Όχι αλλά ορίστε μια καλή ερώτηση. Εκεί τι θα κάνουμε; Τι προληπτικά μέτρα θα πρέπει να λάβουμε για να την αντιμετωπίσουμε; Εκεί πρέπει να ληφθούν τα προληπτικά μέτρα!

-Άρα με λίγα λόγια στις περιοχές που δεν έχουν προσβληθεί θα πρέπει να δράσουν άμεσα οι τοπικές αρχές, οι Περιφέρειες οι οποίες έχουν την επίβλεψη όλων των έργων σε αυτό το κομμάτι να απολυμαίνουν τα μηχανήματά τους γιατί κινδυνεύουν να χαθούν όλα τα πλατανοδάση.

Επίσης εκτός από τα πλατανοδάση, έχουμε υπέροχα πλατάνια σε πλατείες σε δρόμους. Κάποια από αυτά είναι χιλιάδων ετών, είναι μνημεία της φύσης. Είναι η ιστορία μας! Στην Τσαγκαράδα όπως είπατε στο Πήλιο υπάρχει ένα πλατάνι που μπορεί να είναι και χιλίων ετών. Αυτά τα δένδρα πρέπει να προστατευτούν. Μπορούμε να τα προστατεύσουμε!

-Και στις Μηλιές ένα ορεινό χωριό που έχουμε, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πλάτανος που για δεκαετίες είναι τόπος συγκέντρωσης όλων των κατοίκων κι όχι μόνο, και είναι μόνος του. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάτι. Άρα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όλοι έτσι;

Ακριβώς. Εκεί είναι το θέμα. Πώς θα μεταφερθεί η ασθένεια εκεί; Θα μεταφερθεί από κάποια άλλη περιοχή. Όταν έρχεται ένα μηχάνημα από κάποια άλλη περιοχή ή ένα αλυσοπρίονο το οποίο έχει δουλέψει σε άλλη περιοχή π.χ. της Θεσσαλίας που υπάρχουν μολυσμένα δέντρα. Αν δεν απολυμανθεί, και πάμε και κλαδέψουμε όχι μόνο αυτό το δέντρο αλλά και κάποιο γειτονικό του η ασθένεια θα μεταφερθεί μέσω του ριζικού συστήματος σε αυτό. Άρα πρέπει να κοιτάξουμε την γύρω περιοχή και να προστατέψουμε αυτά τα πλατάνια. Αυτό που είπατε είναι σε χιλιάδες χωριά μέσα στην Ελλάδα. Κάτω από το πλατάνι το καλοκαίρι συγκεντρώνονται οι κάτοικοι.

Η φύση έλκει τον άνθρωπο. Αγαπάμε τη φύση αλλά δεν παίρνουμε μέτρα για να την προστατεύσουμε όπως της αξίζει.

Πάρη Ντελκή

 

Η προειδοποίηση

Platania Euboia 35346_1123 19072021

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: