Home > Αυτοδιοίκηση > Αμήχανο και αναρμόδιο (;) το Δημοτικό Συμβούλιο «Εμφύλιο» προκαλεί η ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι Η ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας κόντρα στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής – Όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο

Αμήχανο και αναρμόδιο (;) το Δημοτικό Συμβούλιο «Εμφύλιο» προκαλεί η ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι Η ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας κόντρα στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής – Όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στο Μαντούδι την προηγούμενη Παρασκευή, κατ’ απαίτηση της Μειοψηφίας, είχε πολύ μεγάλη προσέλευση πολιτών, οι οποίοι όχι μόνο παρακολούθησαν τη συνεδρίαση αλλά συμμετείχαν και σε αυτή.

Το θέμα της συνεδρίασης αφορούσε στη δράση της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, η οποία ενδιαφέρεται να δημιουργήσει Βιομηχανική Περιοχή. Οι περισσότεροι των πολιτών από την Αγία Άννα, είναι αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική, χωρίς όμως να απορρίπτουν τη δράση πιο ήπιας βιομηχανικής παραγωγής (δημιουργία δηλαδή είτε Βιοτεχνικού, είτε Βιομηχανικού πάρκου).

 

Βέβαια, η μεγάλη προσέλευση και ο συνωστισμός, μέσα και έξω από την αίθουσα, προκάλεσε αρκετές φορές ένταση και συγκρούσειςοι οποίες ευτυχώς και έμειναν μόνο σε φραστικές επιθέσεις. Οι πιο σώφρονες φρόντιζαν να ηρεμούν τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτών, που η ανεργία και η ανέχεια τους έφτασε σε έντονα επιθετικές συμπεριφορές.

Ο «Παλμός» παρών στη συνεδρίαση  κατέγραψε τις  τοποθετήσεις των αιρετών και των πολιτών.

 

Γιάννης Περήφανος

Ο εκπρόσωπος της  Μείζονος Μειοψηφίας Γιάννης Περήφανος, παίρνοντας το λόγο στην ανοικτή συνεδρίαση τόνισε, ότι κατέθεσε αίτηση διενέργειας έκτακτου Δ.Σ.,  ώστε να αποφασιστεί ένσταση ή μη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κατά της απόφασης έγκρισης κατασκευής ΒΙ.ΠΕ. από την ενδιαφερόμενη εταιρεία στο Μαντούδι.

Η Δημοτική Αρχή, όπως είπε, δεν ενημέρωσε τους πολίτες για ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Κατηγόρησε ευθέως την Πλειοψηφία, ότι αποσιώπησε την κατάθεση αίτησης στην Περιφέρεια της εταιρείας ΤΕΡΝΑ για την έγκριση δημιουργίας ΒΙ.ΠΕ. Ο ίδιος υποστήριξε  ότι δεν έχει αντίρρηση να δημιουργηθεί Βιοτεχνικό ή Βιομηχανικό Πάρκο, όπου δραστηριοποιούνται εταιρείες χαμηλής ή μεσαίας όχλησης. Είναι όμως κάθετα αντίθετος στη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ., όπου θα μπορεί η ΤΕΡΝΑ να επιτρέπει την ταφή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, χωρίς όμως η πολιτεία να αποτρέψει τέτοιες πράξεις, λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου. Τέλος, ζήτησε ενημέρωση από την Δημοτική αρχή για το επόμενο Δ.Σ., ώστε να αποφασίσει τον αναπτυξιακό δρόμο της περιοχής.

 

Στάθης Λιαγκάκης

Ο Στάθης Λιαγκάκης εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, είπε ότι η Δημοτική Αρχή παραχώρησε τη Σκάλα στο Κυμάσι για τα επόμενα είκοσι χρόνια στην ΤΕΡΝΑ και ότι υπάρχει επίσης έγγραφο για παραχώρηση του βιολογικού καθαρισμού στην ίδια εταιρεία. Η Δημοτική αρχή μεθοδεύει τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ., στην περιοχή χωρίς να νοιάζεται για τις επικίνδυνες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Έπρεπε  να γίνει το έκτακτο Δ.Σ. γιατί το δικαίωμα υποβολής ένστασης λήγει στις 25 Αυγούστου. Με το έκτακτο Συμβούλιο θα υπάρχει το δικαίωμα ένστασης.

 

Ανέστης Ψαρρός

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός: «Ο Δήμος δεν γνωμοδοτεί για καμία αίτηση έγκρισης, που κατατίθεται στην Περιφέρεια» είπε.  Δεν αρνήθηκε τη χρήση του λιμανιού από την ΤΕΡΝΑ, όπως δεν μπορεί να το αρνηθεί και σε κάθε άλλη νόμιμη επιχείρηση. Για την παραχώρηση του βιολογικού είπε, ότι η χρήση του είναι νόμιμη από όποιας μορφής επιχείρηση. Υπάρχει δε μονάδα υποδοχής βιομηχανικών λυμάτων, η οποία είναι ανενεργή, γιατί δεν υπάρχουν βιομηχανίες. Δήλωσε ότι είχε δύο επαφές με στελέχη της εταιρείας, τους κ.κ. Αρβανιτάκη και Γεωργιάδη, οι οποίοι ενημέρωσαν για τις προθέσεις της εταιρείας, την επαναλειτουργία των μεταλλείων στη Μουρίτσα, την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με λειτουργία φυσικού αερίου (μετά από 2-3 χρόνια), καθώς και τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου. Για καύση λυμματολάσπης και ενταφιασμό αποβλήτων δεν ετέθη το παραμικρό.

 

Επί της διαδικασίας

Με επιτυχία χειρίστηκε την οργάνωση της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τζαχρήστος, καταχωρώντας τη σειρά των ομιλητών και μετρώντας ίσους χρόνους σε όλους. Μόνο μια φορά, χάλασε το σωστό κλίμα της διαδικασίας, όταν φραστικό επεισόδιο επί προσωπικού, με τον εκπρόσωπο της Μείζονος Μειοψηφίας, διέκοψε την κατά τα άλλα φυσιολογική ροή της συνεδρίασης.

Φορείς – Πολίτες

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γιάννης Ψαραδόπουλος: Τόνισε ότι οι παραγωγικές τάξεις του τόπου στηρίζουν τη δημιουργία των μεταλλείων και μόνο. Ευχόμαστε η Αγία Άννα να γίνει Μύκονος, το Μαντούδι όμως έχει βιομηχανική προοπτική για να ανακάμψει οικονομικά, σήμερα είναι τυφλό. Πρέπει το Μαντούδι να επιβιώσει και αυτό θα γίνει με την λειτουργία των μεταλλείων. Δε δεχόμαστε χημικά ή τίποτε άλλο.

 

Γιώργος Μπαλαμπάνης: Ως καθηγητής σε ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, ήρθα για να ενημερώσω, διότι ο κ. Μουστάκας είπε ότι δεν είχε πληροφόρηση. Αν στη περιοχή δημιουργηθεί ΒΙ.ΠΕ., (μονάδες με τοξικά, ραδιενεργά, πυρηνικά απόβλητα), το Μαντούδι θα πληγεί ανεπανόρθωτα και η  μόλυνση θα είναι τεράστια στην περιοχή μας. Αν δώσετε άδεια για ΒΙ.ΠΕ., δίνετε μια λευκή επιταγή να κάνει η ΤΕΡΝΑ ό,τι θέλει. Η ΤΕΡΝΑ σχεδιάζει να κάνει καύση των σκουπιδιών της Αθήνας στη ΒΙ.ΠΕ που θα δημιουργηθεί. Το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει παρεμβάσεις αποτροπής προς την εταιρεία, αν αυτή στραφεί προς τη ρυπογόνο κατεύθυνση. Είπε ότι είμαστε υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων, με παράλληλη ανάπτυξη του τουρισμού και του φυσικού πλούτου της περιοχής. Με τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. όμως θα χαθούν θέσεις εργασίας περισσότερες απ’ όσες θα κερδηθούν. Ζητάμε να ενημερωθείτε και να μας προστατεύσετε. Θέλουμε να κάνετε ένσταση και να μην γίνει ΒΙ.ΠΕ.

 

Αλεξάκης: Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η εγκατάσταση της ΒΙ.ΠΕ. που θέλουν θα βελτιώσει την απασχόληση. Η δημιουργία της είναι παράνομη, γιατί το χωροταξικό σχέδιο της Εύβοιας προβλέπει τουριστική ανάπτυξη, παράλληλα με το φυσικό πλούτο και δημιουργία ήπιας βιομηχανίας. Διώχνονται από παντού, γι αυτό θέλουν να έρθουν εδώ. Να μην γίνει η Βιομηχανική περιοχή ο «Δούρειος Ίππος» για να έρθουν τα σκουπίδια της Αθήνας στο Μαντούδι.

 

Δήμαρχος: Άκουσα με σεβασμό όλες τις απόψεις. Ρύπος είναι η φτώχεια, η ανέχεια και η δυστυχία. Οι άνεργοι συμπολίτες μας, που αδυνατούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, θέλουν απάντηση και όχι διακηρύξεις. Να πάρουμε τη σωστή απόφαση προς τη λύτρωση αυτών των ανθρώπων.

 

Γιάννης Ψαρρός Πρόεδρος Τ.Κ. Λίμνης: Εκπροσωπώντας τον εαυτό μου λέω, ότι οι εξουσίες έχουν φροντίσει να τσακωνόμαστε. Είναι δυνατόν να φυτεύουμε στον κήπο μας από όλα και να έχουμε ανάπτυξη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι περιοχή θέλουμε. Ο αιφνιδιασμός αυτός έπρεπε να αποφευχθεί. Έχουμε ευθύνη όλοι μας. Μπορούμε να έχουμε τουριστική ανάπτυξη και βιομηχανική, χωρίς υψηλή όχληση και εκμετάλλευση του γεωργικού και δασικού πλούτου.

 

Παλιάτσος: Να γίνει το έργο. Όταν δούλευα μεταλλωρύχος στο Βέλγιο,1.300 μέτρα κάτω από τη γη, δεν πέθανα από την σκόνη. Όταν δεν είχα όμως γάλα για τα τέσσερα παιδιά μου, πέθαινα κάθε μέρα. Επί Σκαλιστήρη δούλευαν 5.000 άτομα.

 

Γεωργαντάς: Η ΒΙ.ΠΕ. δεν είναι πανάκεια. Στην Τουρκία οι βαριές βιομηχανίες είναι αποκεντρωμένες. Εδώ δεν μπορούν να γίνουν αυτά.  Να γίνει ελαφρύτερη βιομηχανία, γιατί η περιοχή μας έχει φυσικό πλούτο, τουρισμό και είναι ευαίσθητη.

Μπάρετ: Πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή. Το Μαντούδι από τότε που έκλεισε του Σκαλιστήρη, υποφέρει από τα πάνδεινα. Χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε την τρύπα στο βουνό. Το Μαντούδι θα είχε γίνει ένα μικρό Παρίσι. Η βιομηχανία πάντα είναι χρήσιμη. Η Κρήτη συνδυάζει αρμονικά όλες τις δραστηριότητες, τουρισμό, γεωργία, κτηνοτροφία και βιομηχανία χαμηλής όχλησης. Η Εύβοια είναι μια φτώχεια. Θα μπορούσε να είναι το τουριστικό θέρετρο της Αθήνας. Προτείνω τη δημιουργία ΒΙ.ΠΑ. και όχι ΒΙ.ΠΕ.

 

Παναγιώτου: Αν η ΤΕΡΝΑ εγκαταστήσει ισχυρή ρυπογόνο δραστηριότητα δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε. Συμφωνώ να γίνει ΒΙ.ΠΑ. και όχι ΒΙ.ΠΕ.

 

Παούρης: Ήρθα ως τουρίστας στην περιοχή από το 1970 ζω εδώ. Τα εισοδήματα μου είναι από αλλού. Είμαι τεχνικός, έζησα εκτός Ελλάδας και ξέρω πώς λειτουργούν τέτοια εργοστάσια στην Ευρώπη. Η περιοχή πεθαίνει. Αυτοί που αντιδρούν είναι οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι

 

Ρολάνδος Παύλου: Μιλήσατε για Δημοκρατία. Ακούσαμε έκπληκτοι ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν έχει ενημερωθεί, όμως έχει την πολιτική ευθύνη. Η Δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε τον κόσμο για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Οι αποφάσεις είναι κρίσιμες. Μερίδα πολιτών παραπλανήθηκε ότι θα κερδηθούν θέσεις εργασίας.

 

Τσιπτσή Πόπη: Εκφράζω την θλίψη μου. Στο Μαντούδι έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. Κάποιοι σπούδασαν, αγωνίστηκαν και γυρνούν στον τόπο τους. Δεν μπορούν να έχουν άποψη; Εάν δεν είχαν πληροφορηθεί τι γίνεται, εσείς θα εξακολουθούσατε να είστε μοιραίοι, όπως σήμερα.

 

Στεργίου: Η Δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε στο αίτημα της αντιπολίτευσης για το Συμβούλιο. Πρέπει να αγωνιζόμαστε από όποιο μετερίζι και αν είμαστε. Κάθε δραστηριότητα παράγει ρύπους. Τί είναι η περιβόητη ΒΙ.ΠΕ.; Υποδοχέας, χώρος που δέχεται επιχειρήσεις. Δεν είναι όλοι καθηγητές Πανεπιστημίου, αλλά άνθρωποι της καθημερινότητας και του μόχθου. Είμαστε γονείς, ανησυχούμε για τα παιδιά μας. Αυτή η ΒΙΠΕ είναι πολύ μικρή σε έκταση και μικρότερη από τα βιοτεχνικά πάρκα. Οποία δραστηριότητα ενταχθεί μέσα στην περιοχή, θα καταθέσει φάκελο αδειοδότησης. Εδώ είμαστε και συνηγορούμε ή όχι στην μορφή της εκμετάλλευσης. Για το λευκόλιθο δεν υπάρχει αντίρρηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε καν καλείται να γνωμοδοτήσει. Η περιοχή μέχρι στιγμής είχε τη δυνατότητα να σπουδάζει τα παιδιά της. Θα μπορεί άραγε να το συνεχίσει;

Γεωργατζής: Η συζήτηση ξεκίνησε  ανορθόδοξα. Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί η κοινωνική πολιτική της Κεντρικής Πολιτείας μας βάζει και τσακωνόμαστε, Αγ. Άννα και Λίμνη με το Μαντούδι. Οι ευαισθησίες είναι ίδιες. Αν η ρύπανση καταστρέψει την περιοχή, είμαστε υπεύθυνοι. Δεν πρέπει να καταστραφεί η περιοχή στο βωμό κάποιων θέσεων εργασίας.

 

Κική Στέφου: Από όσα ακούω φαίνεται πως δεν είμαστε διατεθειμένοι για συζήτηση, αλλά για αντιδικία. Δεν γνωρίζω πολλά. Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι αγαπάμε τη γη, τον τόπο  μας, τα παιδιά μας. Δεν θα κάναμε κάτι εναντίον τους. Δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί, επειδή διαδίδονται φημολογίες. Έχει αδειάσει η περιοχή, γιατί δεν έχουμε θέσεις εργασίας, όχι λόγω της βιομηχανοποίησης. Ο θάνατος μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε.

Τσούμαρης Θανάσης: Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον κ. Μπαλαμπάνη. Τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια για τα τοξικά απόβλητα που έχουν δηλητηριάσει την περιοχή; Είμαι βιομηχανικός εργάτης και θέλω να ζήσω. Ο κ. Περήφανος, που διετέλεσε Δήμαρχος στην Αγία Άννα, τι έχει να πει για τους βόθρους που πάνε στη θάλασσα;

 

Κανελλόπουλος: Το τραγούδι «πάγωσε η τσιμινιέρα» ο συνθέτης το εμπνεύστηκε από το Μαντούδι. Δεν λέω ότι ήταν ιδανικά, αλλά ξέρουμε τι έγινε μετά το κλείσιμο. Τα εργοστάσια είναι ευπρόσδεκτα, γιατί δίνουν ανάπτυξη οικονομική σε μια περιοχή. Κάθε δραστηριότητα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οπλισμένη η κοινωνία μας θα αντιμετωπίσει, κάθε ρυπογόνο συμπεριφορά. Όπου υπάρχουν βιομηχανίες οι τοπικές κοινωνίες ευημερούν, χωρίς να βλάπτονται άλλες δραστηριότητες, τουρισμός, ιχθυοκαλλιέργειες κτλ.  Να γίνει η ΒΙ.ΠΕ., ώστε να έχουμε δουλειά και ευημερία.

 

Γιάννης Περήφανος: Αν αποκλειστούν οι βιομηχανίες υψηλής όχλησης είμαι σύμφωνος. Το Νομικό πλαίσιο όμως δεν το επιτρέπει. Ναι σε όλα, όχι στην ΒΙΠΕ. Δόλωμα τα πυρότουβλα, γιατί το φιλέτο είναι η ηλεκτρική ενέργεια.

 

Στάθης Λιαγκάκης: Δεν πρέπει να παραπληροφορούμε τον κόσμο. Ούτε να τάξουμε θέσεις εργασίας. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι σε ΒΙ.ΠΑ., Γιατί λοιπόν να γίνει ΒΙ.ΠΕ.;  Η λειτουργία των μεταλλείων είναι το τυράκι στη φάκα. Αν θέλανε θα τα είχαν λειτουργήσει εδώ και είκοσι χρόνια. Θα κρατούσαν την υποδομή τους. Άλλο σκοπό έχουν. Να φέρουν τα σκουπίδια της Αθήνας.

 

Δήμαρχος: Θα παρακάμψω τις όποιες αιχμές. Έχουμε συνηθίσει τέτοιες συμπεριφορές. Θέλω να κοιτάξω τους Δημότες μου στα μάτια. Αφουγκράζομαι αυτόν που δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Το Μαντούδι έχει πολλές πληγές. Ας μην ξύνουμε τις παλιές και ας κοιτάξουμε το μέλλον. Δεν αντέχει άλλες. Ας αφήσουμε το κόσμο να εκφραστεί. Το Μαντούδι θα μπορέσει να ανακάμψει. Ο μεγαλύτερος ρύπος είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση των ανθρώπων και πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό. Η ανάγκη του τόπου και του λαού καθορίζει την απόφαση μου και κανείς άλλος. Ενθαρρύνουμε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε νόμιμα πλαίσια. Αν η ΒΙ.ΠΕ. παραβεί τα νόμιμα, η κοινωνία θα αντιδράσει. Θα διαφυλάξουμε την ενότητα της κοινωνίας μας. Δεν χωρίζει τίποτα Αγία Άννα, Μαντούδι και Λίμνη.

 

Το τέλος της συνεδρίασης

Μετά την τελική εισήγηση του Δημάρχου, έγινε ψηφοφορία στην οποία η μειοψηφία και ο Σύμβουλος της πλειοψηφίας Αντώνης Μπάρετ, γεωπόνος και ειδικός για το περιβάλλον, ψήφισαν υπέρ στης ένστασης στην Περιφέρεια. Η πλειοψηφία όμως αντιτάχθηκε σε αυτήν, προσδοκώντας ίσως την βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής, που δεν θα θίξει τον τουριστικό προσανατολισμό της.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: