Home > Αυτοδιοίκηση > Κραυγή αγωνίας από το Δημ. Συμβούλιο Λϊμνης – Μαντουδίου – Αγ. Άννας Η ανεργία και η φτώχεια χτυπάνε την πόρτα μας Η περιοχή μας «ορφανεύει» από Υπηρεσίες και οι Δήμοι λιμνάζουν στην απραξία, χωρίς επαρκείς κρατικές πιστώσεις

Κραυγή αγωνίας από το Δημ. Συμβούλιο Λϊμνης – Μαντουδίου – Αγ. Άννας Η ανεργία και η φτώχεια χτυπάνε την πόρτα μας Η περιοχή μας «ορφανεύει» από Υπηρεσίες και οι Δήμοι λιμνάζουν στην απραξία, χωρίς επαρκείς κρατικές πιστώσεις


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Την προηγούμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, συνεδρίασε το Δ.Σ. Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας στην Λίμνη. Εκτός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ετέθησαν και πέντε έκτακτα θέματα. Η θέση του Δ.Σ. απέναντι στο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, η απομάκρυνση παλιών οχημάτων από την πόλη της Λίμνης, το μνημόνιο ενεργειών αντιμετώπισης τοπικών πυρκαγιών από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, η μίσθωση ακατάλληλου   κτιρίου του ΟΤΕ, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και, τέλος,  το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου. Τα  θέματα της ημερήσιας  διάταξης, αφορούσαν διάφορες αιτήσεις ιδιωτών που έγιναν ομόφωνα δεκτές από το Σώμα.

 

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εγγραφή του Δήμου στην Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη των Δήμων της «Νομοτέλειας», η έγκριση του οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, η πρόταση συνεργασίας με μη κερδοσκοπική οργάνωση για «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινοφελούς χαρακτήρα στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας». Η συγκρότηση Συμβουλίου ένταξης μεταναστών. Η σύνταξη Τεχνοοικονομικής Μελέτης του Δημοτικού Μεταλλείου Λίμνης, η έγκριση ισολογισμού – απολογισμού του 2010 του πρώην Δήμου Ελιμνίων και τέλος η λήψη απόφασης για την επίσπευση διαδικασιών για την κατασκευή δύο κόμβων της επαρχιακής οδού Προκοπίου – Πηλίου και του δρόμου Λίμνης – Αιδηψού στη θέση Αρχάγγελος.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Παίρνοντας το λόγο ο Θανάσης Τσούμαρης, Δημοτικός Σύμβουλος της Πλειοψηφίας είπε: «Σήμερα ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο. Ζητώ ψήφο διαμαρτυρίας. Κάτι πρέπει να πούμε στον κόσμο μας. Σήμερα υπάρχει απεργία και κανονικά δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ. Θα έπρεπε να ήμασταν έξω. Σκοτώνεται ο κόσμος στην Αθήνα κι εμείς τι κάνουμε; Προτείνω να ενημερώσουμε τον κόσμο, ότι είμαστε κατά του μεσοπρόθεσμου. Μας φορτώνουν στις πλάτες μας κάτι που δεν δεχόμαστε».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Στάθης Λιαγκάκης τόνισε: «Η ταφόπλακα έχει μπει από καιρό. Μέσα στα νοικοκυριά δυσκολεύονται κάποιοι να πάρουν ακόμη και  τα αναγκαία. Το ψήφισμα πρέπει να είναι κανονικό. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βγει και στις εφημερίδες και να βγει σε μικρές κόλλες, Α4 να τοιχοκολληθεί, ώστε  και να ενημερωθούν τα χωριά.

Τσούμαρης: «Τα χρήματα να πάνε να τα πάρουν από εκείνους που τα φάγανε».

Καντζούρας: «Στο ψήφισμα πρέπει να αναφερθούμε και για τις περικοπές που γίνονται σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο σπίτι». Σήμερα ήρθε έγγραφο και ενώ είχαμε 169 άτομα και αναλογούσα δαπάνη 250.000 για να λειτουργήσει το πρόγραμμα, με αυτό που ήρθε σήμερα 57.000 για το εξάμηνο άρα 110.000 το χρόνο, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Που θα μπορέσουμε να βρούμε τα 150.000 επιπλέον. Αν δεν υπάρχουν χρήματα, πώς να γίνουν έργα»;

Χατζής: «Το ίδιο ενδιαφέρον πρέπει να δείξουμε για τις κεραίες. Στο Προκόπι είχαμε 20 θανάτους. Δεν κάναμε τίποτε».

Δήμαρχος: «Αυτό που είπαμε, αυτό κάναμε. Ήδη ο δικηγόρος έχει πει, ότι θα πάρει ασφαλιστικά μέτρα και θα κατατεθεί αγωγή, γι αυτή την υπόθεση».

Κ. Στέφου: «Δηλώνω την έκπληξή μου. Πρέπει να είμαστε κατά του μνημονίου. Δεν είναι τόσο απλό. Με το που παίρνουμε μία απόφαση, κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους συμπολίτες μας; Από το 2008 ήταν γνωστό ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την Αμερική, αυτή τα κατάφερε. Η Ευρώπη όχι. Είμαστε όλοι σε απόγνωση αυτή την εποχή. Αν μπορούσαμε, θα έπρεπε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Το ψήφισμα είναι για το θεαθήναι. Να μην λέγονται μόνο λόγια για να λέγονται».

Δήμαρχος: «Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μία περίοδο απώτερης απαξίωσης. Πλήττονται τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Είναι καταιγίδα αντιλαϊκή. Δεν μπορούμε παρά να τα καταδικάσουμε. Ότι θα μας πάρουν όλες τις Υπηρεσίες Αστυνομία, Εφορία, σχολεία, είναι πρόβλημα. Δεν έχουμε πάρει ακόμη ούτε ένα ευρώ ΣΑΤΑ. Δεν έχει σημασία που ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο. Εμείς καταδικάζουμε τα απόλυτα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν μπορεί να πάει άλλο».

 

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Λίμνης Γιάννη Ψαρρό, έγινε εισήγηση με  θέμα την απομάκρυνση παλιών οχημάτων, από την Λίμνη. Ενώ εστάλησαν δεκαέξι ενημερωτικές επιστολές σε αντίστοιχους παραλήπτες, κάποιος πολίτης με  άθλια αντιμετώπιση και απρεπές εκφράσεις καταφέρθηκε εναντίον του Δημοτικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων του.

Καντζούρας: Συγχαρητήρια μακάρι να μπούνε όλοι οι Τοπικοί Πρόεδροι στη διαδικασία να βοηθήσουν. Να καταδικάσουμε το άχαρο γεγονός. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους θεσμούς, να στείλουμε επιστολές να, μαζευτούν τα ερείπια.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Το δεύτερο έκτακτο θέμα που συζητήθηκε, εστιάστηκε σε έγγραφο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λίμνης, και αναφέρεται στην προστασία των δασών Ροβιών, Πηλίου Κουρκουλών. Τα δάση Χαλεπιού Πεύκης κινδυνεύουν Πολλοί είναι οι άνθρωποι που το κύριο  εισόδημα τους προκύπτει από τα δάση. Θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Να βελτιωθεί το κακό οδικό δίκτυο. Τα πυροφυλάκια δεν είναι επανδρωμένα σε εικοσιτετράωρη βάση και πρέπει να επανδρωθούν. Να χορηγηθούν πιστώσεις για τον καθαρισμό των δασών και να εκταμιευθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Το ότι μέχρι σήμερα έχουν σωθεί, αυτό  οφείλεται στους ανθρώπους που δουλεύουν μέσα στο δάσος.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Γεωργατζής, είπε χαρακτηριστικά: «Το δάσος είναι πόρος τεράστιων εσόδων. Χωριά ολόκληρα ζουν από το δάσος. Κρατάει το νέο κόσμο είτε με ρητινοκαλλιέργεια, είτε με λατομίες. Αν δεν υπήρχε το δάσος, θα είχαμε μείνει περιοχή συνταξιούχων. Πρέπει να καταφέρουμε να  κρατήσουμε τους νέους  στην περιοχή».

Γιάννης Καντζούρας: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι ρητινοκαλλιεργητές είναι και δασοφύλακες. Ο Μπεϊκερ δεν γίνεται να έχει τέτοια έκταση και να μην έχει βάλει γκρέιτερ και να το έχουμε βάλει εμείς. Να πάρει πρόσκληση να παραστεί και με απόδειξη παραλαβής».

 

Θανάσης Λεοντής: «Ας μην πάμε πίσω στο 1977. Να μην τα ξαναζήσουμε το 1997 που κάηκε το Πήλι. Οι δρόμοι που περνάμε από το δάσος μετά την τελευταία πλημμύρα καταστράφηκαν. Πρέπει να επέμβουμε».

Γιάννης Κανελλόπουλος: «Πρέπει να έχουμε το νου μας στη πρόληψη. Είμαι πρωτεργάτης στον εθελοντισμό στο Προκόπι, να φυλάμε όλοι σκοπιά. Καλά είναι να μην πάρει φωτιά. Όλοι μας πρέπει να φυλάμε σκοπιά».

Γιάννης Στεργίου: «Συγχαίρω τους δασικούς συνεταιρισμούς. Τα δάση δεν συνεισφέρουν μόνο στην τοπική οικονομία, αλλά είναι ο Εθνικός μας πλούτος. Μία φωτιά όμως δεν διακρίνει πιο είναι ιδιωτικό και πιο δημόσιο δάσος».

Κική Στέφου: «Ο καθαρισμός των ιδιωτικών χώρων είναι ευθύνη των Δήμων και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων. Οι περισσότερες φωτιές ξεκινούν έτσι. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ενεργοποιηθούν».

Δήμαρχος: «Η δύσκολη περίοδος ξεκίνησε. Ο καθαρισμός έπρεπε να γίνει μέσα στο Μάιο. Και οι άνθρωποι να βρίσκουν ένα μεροκάματο και οι ζώνες πυροπροστασίας να λειτουργούν».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: