Home > Αυτοδιοίκηση > Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Νέο «ναι» στη ΒΙΟΜΑΓΝ με πολλά ερωτηματικά Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητούν διαρκή έλεγχο της εφαρμογής της και κυρίως της σωστής λειτουργίας των φίλτρων

Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Νέο «ναι» στη ΒΙΟΜΑΓΝ με πολλά ερωτηματικά Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ζητούν διαρκή έλεγχο της εφαρμογής της και κυρίως της σωστής λειτουργίας των φίλτρων


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας παραγωγής καυστικού μαγνησίου της εταιρείας ΒΙΟΜΑΓΝ Α.Ε. στους Φούρνους, την απαλλοτρίωση του κτηρίου του πρώην εργοστασίου Ριτσώνη στη Λίμνη και την χρήση των φυτοφαρμάκων στα γήπεδα, ασχολήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, που έλαβε χώρα το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 στο Κτήριο Μελά, στη Λίμνη.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών φοιτητών στη Λάρισα, που πέθαναν από τις αναθυμιάσεις, έπειτα από πρόταση του Στάθη Λιαγκάκη. Και με την απόφαση να υπάρξει ψήφισμα που να καταγγέλλει την πολιτική που οδήγησε τους νέους ανθρώπους να προσπαθήσουν να ζεσταθούν με μαγκάλι.

Στην συνέχεια αποφασίστηκε να παραχωρηθεί το παλαιό Δημοτικό σχολείο της Παλαιόβρυσης στην εκκλησία, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πνευματικό κέντρο.

 

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Η παρουσίαση της μελέτης έγινε από τους κ.κ. Τσακνάκη, Δημητρίου και Γεωργιάννη. Πριν από την παρουσίαση ο κ. Στάθης Λιαγκάκης έβαλε θέμα ότι οι σύμβουλοι δεν μπορούν να αποφασίσουν χωρίς να έχουν στα χέρια τους την μελέτη, «δεν γίνεται να ερχόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τέτοια καίρια ζητήματα και να μην έχουμε κάτι στα χέρια μας». Με αυτή την άποψη συμφώνησε και ο κ. Κώστας Παναγιώτου από την μείζονα αντιπολίτευση.

Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός είπε ότι «ο φάκελος της μελέτης είναι ογκωδέστατος και ήταν πρακτικά αδύνατο να μοιραστεί σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς θα χρειαζόταν ένας υπάλληλος να βγάζει φωτοτυπίες. Υπήρχε όμως στην γραμματεία και όποιος ήθελε θα μπορούσε να λάβει γνώση».

Ο κ. Λιαγκάκης αντέτεινε ότι θα μπορούσε να τεθεί υπόψη των επικεφαλής των συνδυασμών και αυτοί να ενημερώσουν τους δικούς τους συμβούλους. Ο Δήμαρχος είπε ότι δεν είναι παράλογο το αίτημα και υπάρχει προσπάθεια να λυθεί αυτό το θέμα.

Στην εισήγησή του ο κ. Τσακνάκης, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, είπε ότι ο κτηριακός εξοπλισμός είναι ήδη έτοιμος και θα γίνει κάποιος εκσυγχρονισμός. Δεν θα υπάρξουν δηλαδή νέες οικοδομικές εργασίες. Περιβαλλοντικά το έργο είναι μέσης όχλησης δραστηριότητα και προβλέπονται όλες οι προδιαγραφές που βάζει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Θα υπάρχουν φίλτρα, που είναι τα προτεινόμενα και χρησιμοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το χρονοδιάγραμμα είναι έξι μήνες η έγκριση των μελετών και άλλοι έξι μήνες για την υλοποίηση του έργου.

Ο κ. Γεωργιάννης, απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι, το προσωπικό που θα εργαστεί θα είναι γύρω στα 25 άτομα και θα υπάρξουν και άλλα 10 άτομα υποστηρικτικά. Η δυναμικότητα του φούρνου είναι 60 χιλιάδες τόνοι παραγωγή το έτος.

Σε ερώτηση του Γιάννη Στεργίου γιατί δεν χρησιμοποιείται ηλεκτροστατικό φίλτρο, αλλά προβλέπονται σακόφιλτρα, η απάντηση από τον κ. Δημητρίου ήταν ότι «η καταλληλότερη εφαρμογή φίλτρων για τέτοιου είδους εργοστάσια διεθνώς είναι τα σακόφιλτρα. Τα συγκεκριμένα φίλτρα κάνουν κατακράτηση 99,9% στα σωματίδια. Εξάλλου μας ενδιαφέρει ως επιχείρηση να μην χάνεται ούτε γραμμάριο, διότι αυτό το εκμεταλλευόμαστε. Δηλαδή είναι προϊόν, δεν είναι ρύπος. Από αυτή την άποψη δε μας συμφέρει να έχουμε απώλεια του προϊόντος».

Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός ανέφερε ότι «με παραλείψεις δικές μας φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση. Στην περιοχή δεν λειτουργούσαν οι κοινωνίες και πρωτίστως τα θεσμοθετημένα όργανα. Στη δραστηριότητα των μεταλλείων δεν παρέμβαιναν οι κοινωνίες, με συνέπεια τεράστιες εκτάσεις να καταστραφούν κάτω από την αδιαφορία των κατοίκων». Και συνέχισε: «Στο Παρασκευόρεμα καταστράφηκε ο πιο παραγωγικός κάμπος και κανείς δεν αντέδρασε. Τώρα μας παρουσιάζετε μια μελέτη. Μακάρι να εφαρμοστεί και να παρακολουθείται στην πράξη. Κι εκεί πρέπει να επαγρυπνεί η κοινωνία», ενώ καταλήγοντας πρότεινε: «Επειδή υπάρχει ανεργία, προτείνω την έγκριση της μελέτης. Μακάρι να αρχίσουν οι εργασίες και να απαλύνουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχει η τοπική κοινωνία, που είναι ο ρύπος της απόλυτης εξαθλίωσης».

Ο κ. Τσούμαρης αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Δημάρχου, ότι δεν ασχολείται η τοπική κοινωνία και αδιαφορεί, είπε: «Πάντα η τοπική κοινωνία ασχολούταν και πάντα για το κακό του τόπου. Και σήμερα που βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι να δώσουν 50 – 100 θέσεις εργασίας, έρχονται οι ίδιοι άνθρωποι και έχουν βρει ένα πάτημα και ασχολούνται με τα περιβαλλοντολογικά».

Ο κ. Λιαγκάκης σχολιάζοντας το ίδιο θέμα θύμισε, ότι «οι κάτοικοι τότε τις περιοχής με τον φόβο της ανεργίας και με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στα δικαστήρια, έχοντας μάλιστα ως μάρτυρες βαλτούς ντόπιους, όπου εκτιμούσαν την αξία της γης πολύ χαμηλότερα από την πραγματική, ανάγκαζαν τον κόσμο να πουλήσει την περιουσία του». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο θέμα είπε: «Η περιοχή έχει τεράστια πείρα από ιδιώτες, Σκαλιστήριδες, Παπαστρατήδες, Μποδοσάκηδες, Βαρβούτηδες… και όταν έφυγαν άφησαν πίσω τους κόκκαλα γυμνά. Καταστροφή του περιβάλλοντος, μια ευκαιριακή ανάπτυξη της περιοχής και από εκεί και πέρα τίποτα. Σήμερα υπάρχει ένας καινούριος ιδιώτης, που βεβαίως μέσα στο σύστημα που ζούμε είναι θεμιτό να έρθει να επενδύσει για να βγάλει κέρδος. Αλλά δεν θα αναπτυχθεί η περιοχή, επειδή θα έρθει κάποιος ιδιώτης εδώ πέρα. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία. Με αυτό το σκεπτικό, δεν θα ψηφίσω την μελέτη».

Ο κ. Παναγιώτου στην τοποθέτησή του είπε, ότι «επειδή όλοι ελπίζουν σε ένα ξεροκόμματο και επειδή δεν μπορεί να είμαστε ενάντια σε όλα, θα ψηφίσω υπέρ, με την προϋπόθεση να τηρηθούν οι όροι των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαντωνίου ανέφερε, ότι «οι σημερινές επιπτώσεις στο περιβάλλον -πιστεύω- ότι δεν είναι ούτε το 1/20 από αυτές που ήταν κατά την παλιά δραστηριότητα. Εύχομαι να μεγαλώσει το εύρος της επιχείρησης για να επανέλθει ένα ζωντάνεμα της περιοχής μας».

Οι ψεκασμοί

Στην συνέχεια εξετάστηκε αίτηση – καταγγελία της Δασολόγου κ. Καραγιάννη. Όπου αναφέρθηκε στο γεγονός ψεκασμού στις 2 Φεβρουαρίου του γηπέδου Μαντουδίου, που βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής, χωρίς την παρουσία αρμόδιου γεωπόνου, ενώ φυσούσε νότιος άνεμος με συνέπεια να μεταφέρεται στο παρακείμενο γυμναστήριο και σε όλο το Μαντούδι.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Καντζούρας είπε ότι τον ψεκασμό τον έκανε ο εργολάβος που είχε αναλάβει το γήπεδο, ότι ο ψεκασμός ήταν δοκιμαστικός και γι αυτό δεν είχε μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκου.

Ο γεωπόνος του Δήμου κ. Νίκος Αρβανίτης ανέλυσε τους τρόπους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοί, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο ψεκασμός όταν πραγματοποιείται με άνεμο σε κατοικημένη περιοχή είναι επικίνδυνος.

Ο. κ. Λιαγκάκης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο είχε λανσαριστεί στους αγρότες τα προηγούμενα χρόνια και έκανε ζημιά στις διπλανές καλλιέργειες. Οι γεωπόνοι της Περιφέρειας το ονόμασαν ωρολογιακή βόμβα, γιατί έχει διάρκεια ζωής 20 μέρες και με τις κατάλληλες συνθήκες μεταφέρεται παντού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το θέμα είναι σοβαρό και όλοι οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται υπό την εποπτεία του γεωπόνου του Δήμου.

Απαλλοτρίωση

του κτηρίου Ριτσώνη

Προχωρώντας στο επόμενο θέμα ο κ. Άγγελος Ριτσώνης, εκπροσωπώντας την «Ριτσώνης ΑΕ», αναφέρθηκε στο ακίνητο που έχει η εταιρία στην παραλία της Λίμνης, λέγοντας ότι αυτό το κτηριακό συγκρότημα αντιμετώπισε πρόβλημα, διότι μετά το 80 ο τότε Δήμαρχος κ. Μπλουκίδης «έχοντας πέσει πάνω μας σαν ύαινες» έβαλε τα 2/3 του κτηρίου στην ενάλια ζώνη. Μια ιστορία όπου κερδήθηκε δικαστικά αρκετά χρόνια μετά. Η πρόθεση της πλειοψηφίας των μετόχων της εταιρίας είναι να παραχωρηθεί με δωρεά το τμήμα που βρίσκεται εκτός οικοδομικής ζώνης στον Δήμο έκτασης 2.200 τ.μ. και η εταιρία να κρατήσει τα υπόλοιπα 800 τ.μ.

Ο Δήμαρχος πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του οικήματος, γιατί είναι εστία μόλυνσης. Και εάν στην πορεία υπάρξει δωρεά από τους ιδιοκτήτες, τότε θα σταματήσει η διαδικασία. Γιατί –όπως χαρακτηριστικά είπε- «δεν είναι εικόνα πόλης και παραλιακής ζώνης αυτή».

Αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Προϋπολογισμός ΧΥΤΑ

Τέλος το Δ.Σ (σχεδόν …ξεδοντιασμένο, αφού οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι αποχωρούσαν για να μη χάσουν το Σαββατιάτικο απόγευμα) ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Συνδέσμου ΧΥΤΑ βόρειας Εύβοιας. Με αρνητική ψήφο από τον κ. Τζαχρήστο, όπου είπε ότι «θα πρέπει να βγάλουμε στην άκρη τα φιλικά αισθήματα που έχουμε για τον Δήμαρχο Ιστιαίας και να κοιτάξουμε το συμφέρον του Δήμου».

Ο Δήμαρχος είπε ότι ο λόγος που υπήρχε κόντρα με τον Σύνδεσμο ήταν γιατί δεν είχαν κατασκευαστεί Σταθμοί Μεταφόρτωσης. Όμως «αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται στο Παρασκευόρεμα σταθμός μεταφόρτωσης. Ήδη έχουν πέσει τα μπετά και μέχρι τέλους του Μάρτη θα λειτουργήσει».

Αντώνης Σκούρας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: