Home > Αυτοδιοίκηση > Αναστασία Τσαρούχα: «Καταγγέλλω τον Δήμο για αδιαφορία και αμέλεια» Σκάνδαλα στην Κοινωφελή Επιχείρηση, το λιβάρι και το κληροδότημα Σφακιανού

Αναστασία Τσαρούχα: «Καταγγέλλω τον Δήμο για αδιαφορία και αμέλεια» Σκάνδαλα στην Κοινωφελή Επιχείρηση, το λιβάρι και το κληροδότημα Σφακιανού


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Η Αναστασία Τσαρούχα εκπρόσωπος της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνηση  παραχώρησε συνέντευξη στον «Παλμό» σχετική με τρία θέματα που αφορούν στην Κοινωφελή Επιχείρηση, την Δημοτική επιχείρηση του λιβαριού και το κληροδότημα Σφακιανού. Σε ανάλογο δελτίο Τύπου υποστηρίζει  «Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού δεν θα μείνει στην ιστορία για τα έργα της και την αποτελεσματικότητα της, αλλά για την σωρεία σκανδάλων. Σκάνδαλα, όπου όσοι εμπλέκονται, είναι εκλεγμένοι και υπήρξαν υποψήφιοι της πλειοψηφίας. Είναι υπεύθυνος αυτός που δίνει τις εντολές, αυτός που επωφελείται, αυτός που γνωρίζει και σιωπά.

Όλοι αυτοί που εξακολουθούν να ανέχονται και να στηρίζουν βρώμικες και άθλιες πολιτικές. Είναι υπεύθυνοι που δεν διασφαλίζεται η δημόσια περιουσία, που ανέχονται να παραμένουν στις θέσεις τους Πρόεδροι που εμπλέκονται και θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Να λογοδοτήσουν κυρίως στους δημότες που καλούνται να πληρώσουν τα ελλείμματα και τα χρέη των επιχειρήσεων, που ενώ εμφανίζονται ζημιογόνες, στα χέρια ημετέρων, Βούλγαρων και Αιγύπτιων βοηθών, γίνονται αξιοποιήσιμες και προσοδοφόρες.

 

Όλα αυτά τα θέματα σε ποια αρμόδια όργανα τα προωθήσατε;

«Αναφέρθηκα στο Δ.Σ. και στην Οικονομική Επιτροπή, γιατί με ενδιαφέρει η ουσία των πραγμάτων και γιατί πρέπει να υπάρχει χρηστή διαχείριση και διαφάνεια παντού. Γιατί το έλλειμμα αυτών των δύο, είναι που κληρονόμησε και πληρώνει σήμερα ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού».

Μετά την παρέμβασή σας τι αποφάσεις είχαν ληφθεί, όταν συζητήθηκαν τα θέματα που αναφέρατε;

«Αξιοποιώντας πληροφορίες που είχα αρχικά, ζήτησα όλα τα οικονομικά στοιχεία για το πιθανό έλλειμμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης, τα οποία δεν μου δόθηκαν ποτέ. Το θέμα ήρθε για συζήτηση στο Δ.Σ. και αποδέχθηκαν οι πάντες ότι υπήρχε έλλειμμα, χωρίς όμως να παρουσιάσουν στοιχεία. Απεδείχθη ότι γνώριζαν και σιωπούσαν. Μετά από πρόταση δική μου, που ήταν και πρόταση όλης της μειοψηφίας, η οποία υπερψηφίστηκε από το Δ.Σ. για διαχειριστικό έλεγχο, αναφορά στους επιθεωρητές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και καταγγελία στον Εισαγγελέα, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της και ήδη έχουν έρθει ελεγκτές. Αλλά δύο μήνες μετά θεωρώ ανήθικο η Πρόεδρος της Δ.Η.Κ.Ε.Ι.Α. να παραμένει στη θέση της και ο Δήμαρχος να μην κάνει καμία ενέργεια γι αυτό. Αν δεν υπήρχε αυτό το έλλειμμα δεν θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων με αποκορύφωμα την ανασφάλεια των εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Γιατί αναφέρεστε σε πλιάτσικο στο λιβάρι; Δεν έχει τακτοποιηθεί αυτή η υπόθεση από τη στιγμή που ανέλαβε νέος Πρόεδρος ο κ. Παναγιώτου; (η ερώτηση ετέθη πριν την παραίτηση του)

«Από το Νοέμβρη του 2011, είχα φέρει το θέμα στο Δ.Σ. μετά από καταγγελίες δημοτών μας, οι οποίες φωτογράφιζαν και αιρετούς. Και τότε ζητούσα πάλι όλα τα διαχειριστικά στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης, τα οποία δεν μου δόθηκαν. Συγκεκριμένα είχα προτείνει να γίνει μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τη Δημοτική Επιχείρηση του λιβαριού. Η αδιαφορία και η αμέλεια της Δημοτικής αρχής οδήγησαν σε παραιτήσεις δύο συμβούλους της διοίκησης του λιβαριού, όπου κατήγγειλαν αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση. Είχαν προηγηθεί  συλλήψεις για παράνομη  αλιεία  και εμπορία τον Σεπτέμβρη του ‘12. Επανέφερα  το θέμα στο Δ.Σ. τον Οκτώβριο, καταθέτοντας και πολλά στοιχεία στο Προεδρείο, ένα D.V.D. και το αντίστοιχο δημοσίευμα του «Παλμού», όπου αναδεικνύονταν το πρόβλημα της παράνομης αλίευσης και εκμετάλλευσης του λιβαριού για οικονομικό όφελος αιρετών και ημετέρων. Με προφορικές εντολές του Δημάρχου όπως οι ίδιοι ανέφεραν σε συνέντευξη τους στον «Παλμό» εκμεταλλευόντουσαν το λιβάρι. Τότε μίλησα για πρώτη φορά για πλιάτσικο στη Δημοτική Επιχείρηση. Από το αστυνομικό δελτίο γνωρίζουμε ότι έχουν βγει μέχρι και μαχαίρια.

Αν δεν έχει ευθύνη η Δημοτική Αρχή γι αυτό, ποιος την έχει;

Είναι γνώστες όλοι τους. Πως διασφαλίζουν το δημοτικό συμφέρον όταν η επιχείρηση παρουσιάζει χρέος πάνω από 300.000 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι Δημότες; Και από το 2009 δεν μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, ούτε να κλείσει βιβλία; Η τελευταία φορά που έκλεισε βιβλία είναι το 2009. Δεν έχει οριστεί καν νόμιμα, με απόφαση Συλλογικού οργάνου φύλακας εκεί. Προφανώς για να μπορούν κάποιοι να λυμαίνονται τη δημοτική περιουσία. Παρόλα τούτα επανέρχομαι πάλι το Δεκέμβρη του ’12 αφού η αδιαφορία συνεχίζεται, ζητώντας συνεδρίαση πάλι και ποια είναι τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής. Το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει μόνο ο Πρόεδρος. Τα πρόσφατα επεισόδια της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου, τα οποία αναφέρω με κάθε επιφύλαξη, και καταδικάζω, μας έδειξαν ότι  η Δημοτική Αρχή δίνει ρόλο ελεγκτικό σε εξωθεσμικούς παράγοντες. Αντί να εγκαλεί τον Πρόεδρο της Επιχείρησης τον αναβαθμίζει κιόλας. Η υπόθεση της παράνομης αλίευσης  του λιβαριού έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης».

Τι στοιχεία έχετε;

«Μετά τις καταγγελίες του κ. Ιωάννου του αυτοαποκαλούμενου φύλακα και την σύλληψη που είχε γίνει το Σεπτέμβρη, ο εισαγγελέας έχει ορίσει προανάκριση, ζητώντας και την υποβολή στοιχείων για το καθεστώς του λιβαριού».

Για το πλιάτσικο του κληροδοτήματος Σφακιανού τι έχετε να πείτε;

«Είχα καταγγείλει στην Οικονομική επιτροπή στα τέλη του Δεκέμβρη, ότι τα περιβόλια που αποτελούν τμήμα της περιουσίας του κληροδότηματος Σφακιανού, εκμεταλλεύονται κατά τελείως παράνομο τρόπο.

Είχε προηγηθεί αυτοψία σε ένα από αυτά, όπου διαπίστωσα την κοπή πολλών δένδρων, αλλά την ίδια μέρα μετά από επέμβαση της Αστυνομίας σε άλλο περιβόλι, οδηγήθηκε στο Τμήμα ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ιστιαίας, ο οποίος μάζευε τον καρπό με εργάτες.

Σε άλλη επέμβαση της Αστυνομίας,  οδηγήθηκε στο Τμήμα και άλλος υποψήφιος της παράταξης του κ. Ζάχου. Και οι δύο επικαλέστηκαν προφορική εντολή του Δημάρχου. Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα παρόλες τις αντιδράσεις του Δήμαρχου να στραφούμε ενάντια σε αυτούς που ζημίωσαν την Δημοτική περιουσία.

Για αυτό το θέμα ορίστηκε δικηγόρος. Μέχρι πριν μια εβδομάδα μήνυση δεν είχε υποβληθεί, κατά παράβαση της ομόφωνης απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας. Τις καταγγελίες μου και τις αναφορές μου τις κάνω στα όργανα που θεσμικά έχω δικαίωμα και υποχρέωση να τις κάνω. Έχουν παρθεί αποφάσεις και η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να τις υλοποιήσει. Αν δεν το κάνει, τότε η προσφυγή μου θα είναι προς όλες τις κατευθύνσεις. Βλέπω επί δύο χρόνια και κάτι, μια συγκάλυψη κατ’ εξακολούθηση, από τη στιγμή που δεν δίνονται λύσεις και δεν σταματάνε τα προβλήματα αυτά. Για μένα το ζήτημα δεν είναι τόσο νομικό, άλλωστε η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλεία της. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και ηθικό και οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν με ποιον τρόπο ο Δήμαρχος και η εκτελεστική επιτροπή διασφαλίζουν και προστατεύουν την δημόσια περιουσία».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: