Home > Αυτοδιοίκηση > Η Αιδηψός περιμένοντας την πιστοποίηση των ιαματικών της πηγών Χριστ. Ζάχος: «Δεν μπορεί κανείς διορισμένος καρεκλοκένταυρος να εμποδίσει την Αιδηψό» Νέοι Αντιδήμαρχοι – Τεχνική Υπηρεσία- Πύργος του Δροσίνη-Κοιμητήρια

Η Αιδηψός περιμένοντας την πιστοποίηση των ιαματικών της πηγών Χριστ. Ζάχος: «Δεν μπορεί κανείς διορισμένος καρεκλοκένταυρος να εμποδίσει την Αιδηψό» Νέοι Αντιδήμαρχοι – Τεχνική Υπηρεσία- Πύργος του Δροσίνη-Κοιμητήρια


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Πώς ήταν η εμπειρία σας, από την επίσκεψή σας στην Διεθνή έκθεση της Κωνσταντινούπολης;

Η έκθεση της Κωνσταντινούπολης για τον τουρισμό, ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις που γίνονται στα Βαλκάνια ξεκίνησε την Πέμπτη στις 24 και τελείωσε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα για όλο τον χρόνο, γίνονται κάποιες εκθέσεις στις οποίες οι tours operators και οι εκθέτες συναντώνται και συνεργάζονται και για το κλείσιμο κάποιων ξενοδοχείων και συμβάσεων. Εκεί λοιπόν ήταν 3.000 εκθέτες, εμείς εκπροσωπήσαμε τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας και ήμασταν στο ίδιο περίπτερο με την Βουλγαρία γιατί κάναμε από κοινού ένα πρόγραμμα για τον θερμαλισμό, με τη βοήθεια του intertek που είναι δωρεάν από την Ε.Ε. Ο ΕΟΤ δεν συμμετείχε και όταν ρώτησα γιατί δεν μετέχει η Ελλάδα μου είπαν γιατί υπάρχει οδηγία από το Υπουργείο Εξωτερικών και έχουν αποκλείσει την συμμετοχή της Ελλάδας λόγω του ψευδοκράτους του Ντεκτάς. Η Κωνσταντινούπολη είναι ένας προορισμός ανάπτυξης σπουδαίος, είσαι στην Ευρώπη και όταν έρχεσαι στο Ελευθέριος Βενιζέλος βλέπεις απεργίες και άλλες καταστάσεις και νομίζεις ότι ήρθες …στην Ασία. Τώρα θα αρχίσουν και άλλες εκθέσεις ίσως πάω και στο Βερολίνο είναι αποκλειστικά και μόνο εκεί για ιαματικό τουρισμό».

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τον ιαματικό τουρισμό στην Αιδηψό;

Ήδη θα δημοσιεύσετε στον «Παλμό» ένα δελτίο Τύπου προς τον κ. Δούνη, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ και στο οποίο του επισήμανα ότι η Λουτρόπολη της Αιδηψού, η πρώτη της Ελλάδας και η καλύτερη των Βαλκανίων, θα μείνει εκτός πιστοποίησης, διότι δεν έχει κάνει εγκαίρως φάκελο η ΕΤΑΔ για να τον καταθέσει στην Επιτροπή Αναγνωρίσεως και έτσι κινδυνεύουμε να μείνουμε απέξω. Ο κ. Δούνης αρνείται να τον καταθέσει διότι ο ΕΟΤ πέρασε στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολήσει. Ήδη το  δελτίο Τύπου εκτός από τον κ. Δούνη, το κοινοποίησα  στον Πρωθυπουργό για άμεσες ενέργειες και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο καθώς και στον κ. Σταϊκούρα. Δεν μπορεί ο κ. Δούνης να εμπαίζει την κατάσταση αυτή. Έπρεπε να φτιάξει τους φακέλους και να παραδώσει τις πηγές προς αξιοποίηση όπως και υποχρεούται. Τώρα ο χρόνος τρέχει και γίνεται αγώνας. Ήδη εγώ αυτή τη στιγμή έχω κανονίσει και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχω κάποιες συναντήσεις στην Αθήνα. Θα καλέσω εντός της εβδομάδας όλους τους εκπροσώπους της λουτρόπολης της Αιδηψού για να τους ανακοινώσω το γεγονός. Λυπάμαι πάρα πολύ. Κάτι πρέπει να γίνει και κάποιοι πρέπει να ασχοληθούν με αυτό, διαφορετικά θα κάνω διαμαρτυρία και κάποιες κινητοποιήσεις, γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Δεν μπορεί κανένας καρεκλοκένταυρος διορισμένος να φτάνει σε αυτή την κατάσταση την Ελλάδα. Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να πηγαίνει στο Κατάρ για να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα και να υπάρχει μία επένδυση, όπως η λουτρόπολη της Αιδηψού και να την εγκαταλείπουμε και να ψάχνουμε αλλού για νέες επενδύσεις. Έπρεπε να επενδύσουν στην Αιδηψό και με το πρόγραμμα που ανήκει σε όλη την Ευρώπη. Η πρώτη λουτρόπολη της Ελλάδας η οποία θα έπρεπε να πάρει πιστοποίηση, έπρεπε να ήταν η Αιδηψός».

Αυτή τη στιγμή τις πηγές της Αιδηψού τις αναλαμβάνει το Δημόσιο να τις αξιοποιήσει; Ποια είναι η θέση του Δήμου;

«Το καθεστώς των πηγών της Αιδηψού το είχε η ΕΤΑΔ και η οποία μας πλήρωνε εμάς το 15%, είχαν παραχωρηθεί στον ΕΟΤ το 1933 με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και με Νομοθετική πράξη. Ψάχνω την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να την πάρουμε πίσω, αλλά πρέπει να συνηγορήσει και ο αρμόδιος Υπουργός να κάνει Νομοθετική πράξη και να ακυρώσει την προηγούμενη οπότε να περιέλθουν σε εμάς οι ιαματικές πηγές. Αν αυτή τη στιγμή είχαμε εμείς τις ιαματικές πηγές και χορηγούσαμε το νερό στον ΕΟΤ θα τις είχαμε πιστοποίηση ήδη».

Με το Νομικό Σύμβουλο του Δήμου έχετε κινητοποιηθεί για αυτό το θέμα;

«Βέβαια και έχουμε είμαστε σε συνεχή επικοινωνία».

Ποιος έχει αναλάβει αυτή την υπόθεση;

«Την έχουν αναλάβει τρεις δικηγόροι, από την Χαλκίδα ο κ. Γκίκας και όπως θα αναλάβει και το θέμα για τον αιγιαλό και την ανάπλαση της παραλίας της Αιδηψού. Γι αυτό το θέμα ορίσαμε την κ. Γεωργίου και να τις δώσουμε και τις αρμοδιότητες να τις τρέξει μαζί με τον κ. Γκίκα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πάρα πολύ σοβαρά».

Ορίσατε τους νέους Αντιδημάρχους;

«Ναι. Δύο είναι χωρίς μισθό, όπως  ο κ. Σταθαράς και προσωρινά η κ. Ζαγκανά, διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς της ΔΕΗ, με τον   κ. Παπαντωνίου. Οι άμισθοι Αντιδήμαρχοι θα πρέπει να επιλέξουν ή την σύνταξη τους ή τον μισθό. Άμισθοι μπορεί να είναι ο κ. Μουλάς, η κ. Ζαγκανά, ο κ. Σταθαράς, ο κ. Παπαντωνίου και ο κ. Παναγιώτου. Επέλεξα για άμισθους αυτούς τους δύο προσωρινά. Για την Δημοτική ενότητα του Αρτεμισίου επέλεξα τον κ. Βασίλη Αναστασίου και για τη Δημοτική ενότητα της Ιστιαίας τον κ. Κατούνη και τη κ. Μακρή, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα όλων των σχολείων της Α΄βάθμιας και Β΄Θμιας  και τα χωριά της Ιστιαίας. Ο κ. Κατούνης θα είναι υπεύθυνος της καθαριότητας, αντικαθιστά δηλαδή τον κ. Μουλά ο οποίος θα παραμείνει στο υπό οργάνωση τμήμα προμηθειών και θα αλλάξουν και οι Πρόεδροι. Η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΙΑ κ. Φώτου θα αντικατασταθεί κατά πάσα πιθανότητα με την κ. Ζαγκανά».

Η κ. Φώτου δεν έχει φύγει από τη Κοινωφελή;

«Δεν έχει φύγει ακόμα. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αντικατασταθεί έτσι λέει ο νόμος. Δεν θα περιμένουμε το πόρισμα θα την αντικαταστήσουμε. Το πρώτο συμβούλιο το έκανα εγώ παράλληλα με την κ. Φώτου βέβαια. Τώρα θα κάνω μία προσπάθεια να αναλάβει από κοινού η κ. Ζαγκανά και ο κ. Πανουργιάς Αντιπρόεδρος επειδή ασχολείται παράλληλα και με τον αθλητισμό. Είμαστε υπό συζήτηση, σκεφτόμαστε για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάσταση, διότι τα προβλήματα είναι πολλά. Οικονομικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού. Την Οικονομική υπηρεσία την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο κ. Ζάχαρης, Πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής και υπεύθυνος για όλα τα οικονομικά και παράλληλα θα με αντικαταστεί εμένα, γιατί αναλαμβάνω την Πολεοδομία και τις Τεχνικές Υπηρεσίες καθώς και την ενότητα της Αιδηψού. Ήδη από την Δευτέρα είμαι από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί στην Αιδηψό».

Είχατε πει ότι υπάρχει πιθανότητα να διαλύσετε την Τεχνική Υπηρεσία.

«Αυτό είναι υπό σκέψη ακόμα. Δεν μπορώ να συνεχίσω με αυτούς τους ρυθμούς. Περιμένουμε 15 μέρες να υπογράψουμε το συμφωνητικό για το σχολείο. Έχουμε το πρόγραμμα Μπαλτατζή ακόμα δεν έχει αναρτηθεί για το σήμα. Μόλις χθες κανονίστηκε και ήρθαν στην Οικονομική Υπηρεσία προς έγκριση. Μας έδωσε το Υπουργείο Γεωργίας ένα έργο, εκκρεμούν οι συνδέσεις της Αιδηψού, η αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ, το κολλημένο έργο της Ιστιαίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 – 4 εκατομμύρια ευρώ που είναι στην διάθεση του Δήμου και δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο έργο».

Την στιγμή που υπεύθυνος για την Τεχνική Υπηρεσία ήταν ο κ. Ζάχαρης και κωλυσιεργούσε και υπήρχαν προβλήματα πως τώρα τον αξιοποιείται στην Οικονομική Υπηρεσία;

«Ο κ. Ζάχαρης έκανε μεγάλη προσπάθεια στην Τεχνική Υπηρεσία. Μην ξεχνάτε ακόμα ότι είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα. Ο κ. Ζάχαρης είχε να αντιμετωπίσει την κ. Μάνια Κωστούλα η οποία πάει προς απόλυση. Επίσης έχω καλέσει σε απολογία τον κ. Μπίρη και θα πάει και ο δικός του φάκελος στο Συμβούλιο λόγω της αθλιότητας που είπε ότι οι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι χρηματίζονται».

Στις Γούβες οι κάτοικοι αντιδρούν γιατί αυτή τη στιγμή ο Πύργος του Δροσίνη βρίσκεται σε κακή κατάσταση και μάλιστα έχουν αναρτήσει και ένα πανό και καλούν σε βοήθεια. Θυμάστε κάποια στιγμή όταν σας είχαν επισκεφτεί από τον Σύλλογο των φίλων του Δροσίνη και ήμουν και εγώ παρούσα και σας είχαν προτείνει να αναλάβουν τα έξοδα της μελέτης και να μπει σε διαδικασία η συντήρηση του Πύργου. Είχατε πει ότι θα βοηθήσετε, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι.

«Περιμένω ακόμα το Σύλλογο, τους είχα πει να μου κάνουν μία εισήγηση τι ακριβώς θέλουν να φτιάξουν και να έρθουν να συνεννοηθούμε, μία τεχνική περιγραφή και να χρηματοδοτήσω εγώ».

Δεν την είχαν καταθέσει;

«Όχι και δεν είχα καμία άλλη επικοινωνία μαζί τους. Να σας ενημερώσω ότι οι προσπάθειες μου για τον Πύργο είναι τεράστιες. Έχω κάνει χιλιάδες αιτήματα εδώ και χρόνια που είμαι Δήμαρχος, είχα ενημερώσει ότι είναι ετοιμόρροπος και δεν τον είχαν βγάλει ετοιμόρροπο. Προχθές έκανα στον κ. Τσαβάρα ένα κατεπείγον χαρτί να έρθει να δει την κατάσταση που επικρατεί και ας μας δώσουν την δυνατότητα να βάλουμε εμείς τα χρήματα για να τον συντηρήσουμε. Να μας το επιτρέψουν γιατί πρέπει πρώτα να πάρουμε άδεια από την υπηρεσία  Νεοτέρων κτισμάτων. Παράλληλα είχα συμφωνήσει με τον κ. Τσαβάρα στην συνάντηση που είχα πριν τρεις μήνες τι θα γίνει και με τις ανασκαφές του κοιμητηρίου που μεταφέρθηκε, του Αγίου Γεωργίου στο Πευκί και είναι θέμα ημερών να έρθει ο εργολάβος που έχει αναλάβει να ξεκινήσει τις ανασκαφές».

Με τα κοιμητήρια που υπάρχουν σε όλα τα χωριά έχετε λάβει κάποιες αποφάσεις; Πως θα είναι η λειτουργία τους γιατί έχουν εμφανιστεί κάποιοι που ήθελαν να αναλάβουν τα κοιμητήρια σας με εργολαβία το έχετε υπόψη σας;

«Αυτό θα το δούμε, διότι θα κάνουμε κανονιστικές αποφάσεις για όλα τα νεκροταφεία και ίσως βάλουμε και κάποιους ανθρώπους, γιατί δεν μας δίνει το δικαίωμα μετά την συνταξιοδότηση και αποχώρηση μερικών ανθρώπων, ούτε με το Σ.Ε.Π. να πάρουμε για τις συγκεκριμένες θέσεις. Ίσως δώσουμε με δελτίο παροχής υπηρεσιών για αυτό το ειδικό θέμα που είναι τα νεκροταφεία έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι στον πόνο τους πάνω να μην τους εκμεταλλεύονται. Θα το δούμε αυτό με τον κ. Σούρρα πως μπορεί να γίνει, ώστε να υπάρχει ένας άνθρωπος του Δήμου, για κάθε νεκροταφείο με δελτίο παροχής υπηρεσιών».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: