Home > Αυτοδιοίκηση > Χειροδικίες και ομηρία για το Νοσοκομείο τους Κάτοικοι της Καρύστου εναντίον του Ηλία Πετσή Εργαζόμενοι …LASTEX, κοινωνίες χωρίς Υγεία και Περίθαλψη, οικονομία σε υλικά και ανθρώπινο εργατικό, ορίζει με ρύθμιση το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Χειροδικίες και ομηρία για το Νοσοκομείο τους Κάτοικοι της Καρύστου εναντίον του Ηλία Πετσή Εργαζόμενοι …LASTEX, κοινωνίες χωρίς Υγεία και Περίθαλψη, οικονομία σε υλικά και ανθρώπινο εργατικό, ορίζει με ρύθμιση το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Την περασμένη Παρασκευή πολλά …αυγά έσπασαν κι από ό,τι φαίνεται ομελέτα έγινε. Ο λόγος για τον ξεσηκωμό των μακρινών συντοπιτών μας των Καρυστυνών, που από την άλλη μεριά της Νότιας Εύβοιας, έβαλαν τα στήθη τους μπροστά για να προστατέψουν τα κεκτημένα τους μπροστά στη μνημονιοκρατούμενη Ελλάδα, που αρχίζει να διαμορφώνει ένα σκληρό καπιταλιστικό μοντέλο, απαξιώνοντας ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που η ίδια κυβέρνηση με σοσιαλιστικό μανδύα κάποτε είχε δημιουργήσει. Ήδη χτες Δευτέρα καθορίστηκε η συνάντηση των κατοίκων της Καρύστου με τον Υπουργό Υγείας Ανδ. Λοβέρδο. Λόγω χρόνου της έκδοσης του «Παλμού» είναι αδύνατο να καλύψουμε το αποτέλεσμα της συνάντησης. Όμως το μόνο βέβαιο είναι ότι η Κάρυστος  έδειξε το δρόμο και στην Κύμη.  Στις 7:30 το πρωί της Δευτέρας  5 Μαρτίου Αλιβεριώτες και Κουμιώτες είχαν συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Κύμης, για την Διοικητική αυτοτέλεια και του δικού τους Νοσοκομείου.

Το πρόβλημα

Το καλοκαίρι ακόμη πριν ψηφιστεί η Ρύθμιση για τα Διασυνδεόμενα Νοσοκομεία σε κάθε Νομό, η Ιστιαία «ζήλευε» τους κατοίκους, της Χαλκίδας, της Κύμης και της Καρύστου, που τουλάχιστον είχαν ένα Νοσοκομείο και οπωσδήποτε καλύτερες συνθήκες Υγείας και Περίθαλψης από την ξεχασμένη Βόρεια Εύβοια. Το καλοκαίρι όμως που γίνονταν τα «μπάνια του λαού», ψηφίστηκε η Ρύθμιση που προέβλεπε την κατάργηση των ανεξάρτητων Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και τη συρρίκνωσή τους σε ένα ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. ανά Νομό, ώστε να υπάρχει εξοικονόμιση προϋπολογισμών, οργανογραμμάτων και στην ουσία, εξοικονόμιση απαραίτητων υλικών, όπως ακόμη και «εξοικονόμιση» εργατικού δυναμικού. Με άλλα λόγια τα τρία ξεχωριστά ανεξάρτητα και αυτοδύναμα Νοσοκομεία της Χαλκίδας, της Κύμης και της Καρύστου, θα έπρεπε να συννενωθούν σε ένα Νομικό Πρόσωπο. Στη περίπτωση των Νοσοκομείων η έννοια της «εξοικονόμισης» τουλάχιστον ιατρικού προσωπικού, υπονοεί ότι ένας εργαζόμενος για παράδειγμα καρδιολόγος με οργανική θέση στην Κάρυστο δεν γινόταν, με το προηγούμενο νομικό καθεστώς, να κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας. Όμως με το υπάρχον νομικό καθεστώς και, προ του φάσματος της ανεργίας, ο γιατρός θα μεταφέρεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από την Κύμη ή την Καρυστο για να στελεχώσει και να ενδυναμώσει τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ανάγκες του Νοσοκομείου της Χαλκίδας. Με αυτόν τον τρόπο τα Περιφερειακά Νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στην Εύβοια, αποδυναμώνονται και μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας ή για να μην πάμε πιο πίσω σε Υγειονομικούς Σταθμούς.

 

Η λαϊκή αντίδραση – Ο προπηλακισμός  – Η φυγάδευση

Το ρεπορτάζ καρέ – καρέ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Κεντιστού από την Κάρυστο: «Η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε ότι σε παλαιότερη συνάντηση, μετά από πρωτοβουλία της, είχε επαφή με τον κ. Πετσή, ο οποίος είπε ότι έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και έργο να επιτελέσει και δεν μπορεί  για αυτό να ενημερώνει τον καθένα, παρά μόνο τους «από πάνω του». Ο λόγος για την κινητοποίηση της Παρασκευής, δεν ήταν η αντιμετώπιση του Υποδιοικητή αλλά  η κοροϊδία για την τροπολογία. Την Τρίτη, όλοι έλεγαν ότι μπήκαμε σε αυτή και την Πέμπτη είπαν δεν είναι μέσα το Νοσοκομείο της Καρύστου. Έτσι οι πολίτες βρέθηκαν στο Νοσοκομείο, επειδή πληροφορήθηκαν ότι ήταν εδώ και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας, (όπου υπάγεται της Καρύστου), κ. Σεπετής και με δεδομένο το κλίμα γενικής αναστάτωσης και κινητοποίησης που επικρατεί τις 10 τελευταίες μέρες πάλι στην Κάρυστο για αυτό το θέμα, πήγαν για να ενημερωθούν, αλλά και για να διαμαρτυρηθούν.

Μετά από μια μικρή τοποθέτηση του Διοικητή, με τον κόσμο να επεμβαίνει και να μην τον αφήνει να μιλήσει, ενώ παράλληλα να εξαπολύει ύβρεις εναντίον του Υποδιοικητή Ηλία Πετσή, τα αίματα άναψαν και οργισμένοι πολίτες του όρμησαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια, με τους πιο ψύχραιμους να προσπαθούν μάταια να τους συγκρατήσουν. Τελικά κατάφεραν να τον φυγαδεύσουν, όπου  και βρέθηκε όμηρος στο υπόγειο του Νοσοκομείου, στο γραφείο του, μαζί με τον Διοικητή, κ. Σεπετή, ενώ κάτοικοι στη Δυτική είσοδο του Νοσοκομείου, που είναι και το υπόγειο, φώναζαν ότι δεν θα βγει από εκεί εάν δεν έχει και την παραίτησή του προς τον Υπουργό.

Στις 6 η ώρα το απόγευμα, ενημερώθηκαν οι βουλευτές του Νομού και εκπρόσωποι των κατοίκων μίλησαν μαζί τους και τους έδωσαν προθεσμία 2 ωρών να σταλεί φαξ από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, που να αναφέρει ότι το Νοσοκομείο θα ενταχθεί στην τροπολογία που κατέθεσαν οι Συμεών Κεδίκογλου και Ουρανία Παπανδρέου. Επίσης εξαγριώθηκαν από δηλώσεις του Υποδιοικητή σε Μ.Μ.Ε. που ανέφεραν ότι ηθικός αυτουργός για ό,τι γίνεται είναι ο Δήμαρχος της Καρύστου. Με ντουντούκες απαντούσαν στον κ. Πετσή ότι οι αγώνες δεν χρειάζονται ενόχους, έχουν την κοινωνία να τους κάνει. Και επίσης, έλεγαν ευτυχώς, για τους κατοίκους της Ιστιαίας που δεν βγήκε Δήμαρχος. Έσπασαν κάποια τζάμια του Νοσοκομείου, έπεσαν δυναμιτάκια, κροτίδες και μπροστά από όλους βγήκε η νεολαία της Καρύστου, που έριξε τις ευθύνες της στους μεγάλους, για την κατάσταση που έχει γενικά η χώρα. Πολλά παιδιά ακούστηκαν να λένε: “Αφήστε τώρα θα αναλάβουμε εμείς!” Με εκατοντάδες  κόσμο να παραμένει έξω από το Νοσοκομείο Καρύστου ολόκληρο το βράδυ μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Μαρτίου, τελικά έγινε  κατορθωτή η φυγάδευση από την πίσω πόρτα του Νοσοκομείου Καρύστου του Ηλία Πετσή προς άγνωστη κατεύθυνση.

Δηλώσεις του Ηλία Πετσή

«Γνωρίζοντας την παρουσία μου με την ιδιότητα του Υποδιοικητή των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Εύβοιας, το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής 2 Μαρτίου, στο Νοσοκομείο της Καρύστου και ενώ συνομιλούσα με την Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας Ελένη Γυφτονικολού και τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και ορθοπεδικό Νίκο Μπεκόπουλο, εισέβαλε ο Δήμαρχος της Καρύστου Νίκος Μανώλης, με δεκάδες Καρυστινούς διατεθιμένους να προκαλέσουν επεισόδια», τονίζει, ο ίδιος ο Ηλίας Πετσής, που μας ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μετά την απελευθέρωσή του, το Σάββατο αργά το απόγευμα. «Η ομηρία μας ήταν υποκινούμενη και χρησιμοποιηθήκαμε ως μοχλός πίεσης, για να εξαιρεθεί το Νοσοκομείο Καρύστου, από την ρύθμιση του εφαρμοστικού Νόμου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα το άρθρο 2. Ζητούν το Νοσοκομείο Καρύστου να παραμείνει ανεξάρτητο Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και να μην υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας. Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Ανδ. Λομβέρδου, το Νοσοκομείο Καρύστου δεν θα υποβαθμιστεί. Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, θα είμαι στο Υπουργείο Υγείας, όπως και οι κάτοικοι της Καρύστου.»

Πάρη Ντελκή

Μήνυση δημάρχου Νίκου Μανώλη στον κ. Πετσή

Με αφορμή δήλωση του υποδιοικητή του Νοσοκομείου Καρύστου, κ. Ηλία Πετσή, στο eviatop.blogspot.com, που με κατηγορεί ως ηθικό αυτουργό, έχω να δηλώσω τα κάτωθι:

Από την ημέρα που τις τύχες του Νοσοκομείου Καρύστου έχει αναλάβει ο κ. Ηλίας Πετσής, έχει προβεί σε σωρεία παραβάσεων και ενεργειών που υποβαθμίζουν άμεσα τη λειτουργία του Νοσοκομείου Καρύστου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Πετσής έχει και το θράσος να μας κουνάει επιδεκτικά το δάχτυλο και μας λέει ότι «δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν», αγνοώντας με προκλητικό τρόπο τη δημοτική αρχή, τους φορείς της ευρύτερης περιοχής της νότιας Καρυστίας, αλλά πάνω από όλα τους πολίτες. Και ερωτώ: Ποιος είναι ο κ. Πετσής που μας κουνάει επιδεκτικά το δάχτυλο, συκοφαντώντας τόσο εμένα όσο και άλλους φορείς της περιοχής, και λοιδορεί τους κατοίκους; Ποιος είναι αυτός που κάνει λόγο «για μικρά ή μεγάλα συμφέροντα τα οποία χρησιμοποιούν ανυποψίαστους πολίτες»; Πραγματικά κ. Πετσή ντρέπομαι για λογαριασμό σας! Ντρέπομαι που εκτός από είρωνας, προκλητικότατος, εγκάθετος κομματικός και αλαζόνας υποδιοικητής, είστε και αυτοδιοικητικό στέλεχος.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Πετσής προέβη σε μία έμπρακτη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρύστου, εξαφανίζοντας ιατρικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου, που είναι απαραίτητος για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του, μεταθέτοντας γιατρούς από την Κάρυστο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και άλλα πολλά. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, έχει προβεί σε απίστευτες πολεοδομικές παραβάσεις εντός του χώρου του Νοσοκομείου. Για αυτό, μάλιστα, ζήτησα από την Πολεοδομία να προχωρήσει σε καταγραφή και θα προβούμε σε καταγγελία εναντίον του υποδιοικητή.

Σήμερα το πρωί πληροφορήθηκα ότι στο Νοσοκομείο Καρύστου θα βρίσκεται ο διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας, κ. Τάσος Σεπετής, και έσπευσα να ενημερωθώ τι μέλει γενέσθαι. Όταν έφτασα στο Νοσοκομείο, είχε μαζευτεί μεγάλο πλήθος οργισμένων πολιτών, που ήθελαν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Μετά από λίγο η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, με το εξαγριωμένο πλήθος να στρέφεται εναντίον του κ. Πετσή. Τόσο εγώ όσο και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, και οι άλλοι φορείς της περιοχής, που βρισκόμασταν εκεί προσπαθήσαμε να προστατέψουμε και να φυγαδεύσουμε τον διοικητή και τον υποδιοικητή.

Όσο περνούσε η ώρα, η οργή του πλήθους αυξανόταν ζητώντας έγγραφες βεβαιώσεις από τον υπουργό Υγείας ότι το Νοσοκομείο δεν θα υποβαθμιστεί περαιτέρω και ότι ο υποδιοικητής θα παραιτηθεί. Από τη στιγμή που ξέσπασαν τα επεισόδια, είμαι διαρκώς στο χώρο του Νοσοκομείου, προσπαθώντας να κατευνάσω τα πνεύματα. Και ξαφνικά ενημερώθηκα ότι ο κ. Πετσής, με το ίδιο προκλητικό τρόπο, με κατηγόρησε ως ηθικό αυτουργό, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Πρέπει να ξέρει ο εν λόγω κύριος ότι και η υπομονή έχει τα όρια της. Ήδη έδωσα εντολή στον δικηγόρο μου να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του κ. Πετσή.

Τέλος, θέλω να ζητήσω από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση του Νοσοκομείου Καρύστου, όπως δεσμεύτηκε άλλωστε και από το βήμα του Κοινοβουλίου, καθώς και να ζητήσει την παραίτηση του κ. Πετσή. Δεν μπορεί ο συγκεκριμένος κύριος να έχει προβεί σε τόσες αντινομίες και να συνεχίζει να πληρώνεται από το ελληνικό Κράτος. Όπως και δεν μπορεί να συκοφαντεί τη δημοτική αρχή και να λοιδορεί προκλητικότατα τους δημότες του δήμου Καρύστου.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Καρύστου

Νικόλαος Μανώλης

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: