Home > Αυτοδιοίκηση > To Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού μοχλός ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας

To Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού μοχλός ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Μετά την  ψήφιση σχετικού νόμου στις 15 Φεβρουαρίου 2012, 83 ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ, (τη διοίκηση και εκμετάλλευση των οποίων ασκεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.  πρώην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Α.Ε. – Ε.Τ.Α.), παραχωρούνται χωρίς ανταλλάγματα σε 56 δήμους της χώρας. Στον κατάλογο ακινήτων που παραχωρούνται κατά κύριο λόγο περιέχονται εδαφικές εκτάσεις, αλλά και τουριστικά περίπτερα, παραδοσιακά κτίρια, αρχοντικά, ξενοδοχεία και νησίδες. Δυστυχώς όμως μέσα σ αυτόν τον κατάλογο δεν αναγράφεται το Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού, επομένως ο δήμος θα συνεχίσει να χάνει σημαντικότατες απολαβές από την λειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια απαξίωση του υδροθεραπευτηρίου από την πολιτεία και αυτό φαίνεται από την ραγδαία μείωση των επισκέψεων, καθώς και από την παραμέληση των κτιριακών του υποδομών , τόσο του παλαιού υδροθεραπευτηρίου, όσο και του νεότερου . Η υποβάθμιση των εγκαταστάσεων αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι το <<νέο>> κτίριο κατασκευάστηκε πριν από 25 χρόνια και από τότε δεν έχει γίνει καμία αξιόλογη ανακαίνιση, ενώ οι προδιαγραφές του υδροθεραπευτηρίου σχεδιάστηκαν την δεκαετία του 70 όταν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις  ήταν τελείως διαφορετικές. Δυστυχώς αυτή την στιγμή το υδροθεραπευτήριο τελεί υπό μερική εγκατάλειψη :

-Λειτουργεί μόνο 2 με 3 μήνες τον χρόνο.

-Το παλαιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων έργο του Ερνέστο Τσίλλερ, κτίριο ανεκτίμητης αξίας παρουσιάζει τραγική εικόνα, ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης τμημάτων του είναι πλέον ορατός.

-Το νεότερο κτίριο δεν έχει εσωτερική πισίνα ώστε να υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας ολόκληρο τον χρόνο.

-Ο εξοπλισμός είναι παρωχημένος, ξεπερασμένος και δυσλειτουργικός.

-Το υδροθεραπευτήριο δεν έχει ιστοσελίδα με τις δυνατότητές του, τις ώρες λειτουργίας και τις αντίστοιχες τιμές!

– Η προβολή και η διαφήμισή του είναι ανύπαρκτη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας!

 

Όπως εύκολα συμπεραίνουμε κανείς στο παρελθόν, δεν ενδιαφέρθηκε για την βελτίωση των υποδομών, για την αύξηση της προσέλευσης λουόμενων και φυσικά για την αύξηση των εσόδων του υδροθεραπευτηρίου.  Διερωτώμαι λοιπόν, αξίζει ένα τέτοιο συγκρότημα το οποίο έχει επιφέρει απίστευτα έσοδα κυρίως στο παρελθόν προς τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (το 2003 προσήλθαν 44.408 και πραγματοποίησαν 535.651 λούσεις!!)  τέτοια απαξίωση, δεν σκέφτηκε κανείς ότι  ένα ποσοστό από τα έσοδα έπρεπε να επέστρεφε στο Υδροθεραπευτήριο με την μορφή επένδυσης ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των επόμενων ετών;

Αντίθετα τα Ε.Τ.Α. προτίμησαν τα τελευταία χρόνια να επενδύσουν μόνο στο Λουτράκι αναπαλαιώνοντας το παλαιό κτίριο  και κατασκευάζοντας ένα νέο υπερσύγχρονο συγκρότημα με τεράστιες δυνατότητες και ανέσεις, με απρόσκοπτη λειτουργία ολόκληρο τον χρόνο, ακόμη και τις αργίες (2 εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες, 1 εσωτερική πισίνα ψυχρού ύδατος, 1 εξωτερική πισίνα, σάουνα, ατμόλουτρα, χαμάμ, γυμναστήριο, αίθουσες ομορφιάς και περιποίησης, και καφετέρια). Το πιο παράδοξο όμως είναι ότι λίγο μετά την ολοκλήρωση του έργου οι πολυτελέστατες εγκαταστάσεις Loutraki Thermal Spa τον περασμένο Δεκέμβριο παραχωρήθηκαν στον δήμο Λουτρακίου. Άραγε με τι κριτήρια επιλέχτηκε μόνο το Λουτράκι, την στιγμή μάλιστα που στην Εύβοια η ανεργία τον περασμένο Οκτώβριο άγγιξε το 23,3% ενώ ο τουρισμός της συνεχίζει την ελεύθερη πτώση,  μετά και από την ραγδαία μείωση των κουπονιών κοινωνικού τουρισμού. Η Εύβοια που διψά για αειφόρο ανάπτυξη, πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται από την  πολιτεία,  σαν το αποπαίδι της περιφέρειας και να  οδηγηθεί στην πρόοδο. Επειδή όμως δεν είναι πρέπον πάντοτε να παρατηρούμε και να επιπλήττουμε χωρίς να προτείνουμε, υποβάλω μερικές προτάσεις για την αναστροφή του κλίματος και την επίτευξη ανάπτυξης στον πρώην Δήμο Αιδηψού.

Καταρχήν, δεν θα πρέπει να αρνηθούμε, ότι η όψη της Αιδηψού τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση όλων τον ακαλαίσθητων κατασκευών όπως κιόσκια/τέντες από την παραλιακή της ζώνη (επιτέλους είδαμε θάλασσα και ουρανό), αυτό όμως δεν αρκεί. Το μεγαλύτερο όπλο της Αιδηψού και ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας, αν και παραμένει ανενεργό, είναι το υδροθεραπευτήριό της,  το οποίο κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να παρασύρει προς την πρόοδο και τους υπόλοιπους κλάδους, μετατρέποντας την Αιδηψό σε Πανευρωπαϊκό Κέντρο Θερμαλισμού. Ο στόχος του δήμου πρέπει να είναι η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου ιαματικών πηγών, με σεβασμό στο περιβάλλον, το οποίο θα περιλαμβάνει  ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο υδροθεραπευτήριο, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, ξενοδοχείο, οργανωμένη παραλία, καθώς και υπό προϋποθέσεις μικρό καζίνο με τουριστική μαρίνα. Το θεματικό πάρκο θα μπορούσε να συγκροτείται κτιριακά, από το παλαιό κτίριο των Αγίων Αναργύρων το νεότερο υδροθεραπευτήριο, το παραλιακό κομμάτι καθώς και το παλαιό ξενοδοχείο  ΚΑΣΤΑΛΙΑ.

Προτείνω λοιπόν την παραχώρηση στον δήμο των πηγών μαζί με τις εγκαταστάσεις τους και στην συνέχεια την εκπόνηση μελέτης από τον δήμο για την δημιουργία του ανωτέρω θεματικού πάρκου ιαματικών πηγών. Έπειτα  την προκήρυξη διαγωνισμού για την  εύρεση επενδυτή  ο οποίο θα μισθώσει την περιοχή για 40 με 50 χρόνια. Με αυτή την κίνηση αυτόματα, θα αυξηθούν τα έσοδα του δήμου, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για ολόκληρο τον χρόνο, ενώ οι ντόπιοι κάτοικοι  θα είναι υπερήφανοι για ένα στολίδι το οποίο μαζί με το  Θέρμαι Σύλλα και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, θα μετατρέψει την Αιδηψό, από ένα τουριστικό προορισμό δεύτερης κατηγορίας, ατόμων δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού τρίτης ηλικίας, σε ένα ελκυστικό πανευρωπαϊκό θέρετρο Spa, υψηλής αισθητικής και ποιότητας .

 

Εν κατακλείδι, ο δήμος  όσο μακριά και εάν έχει την έδρα του από την Αιδηψό, πρέπει να συνειδητοποιήσει την τεράστια δυναμική και σπουδαιότητα που έχει  το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ μαζί με την γειτονική του περιοχή. Έπειτα να καταβάλει την μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, επιφέροντας μείωση της ανεργίας και παράλληλη αύξηση του στοχευόμενου τουρισμού όχι μόνο από Ελλάδα αλλά πλέον και από εξωτερικό!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

ΛΟΥΣΕΙΣ

ΑΙΔΗΨΟΥ

44.408

535.651

ΚΥΛΛΗΝΗ

2.275

33.058

ΚΑΜ. ΒΟΥΡΛΩΝ

6.500

115.000

ΥΠΑΤΗΣ

5.272

82.440

ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

723

10.831

ΚΑΪΑΦΑΣ

2.469

38.862

ΜΕΘΑΝΩΝ

5.379

63.308

ΣΜΟΚΟΒΟΥ

5.650

94.166

 

 

 

Συγκριτικός πίνακας επισκεψιμότητας ιαματικών πηγών το 2003

 

Με Εκτίμηση

Υπχος Π. Πετράκος ΠΝ

papetrakos@yahoo.gr

www.northeviaguide.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: