Home > Αυτοδιοίκηση > Διαχειριστικά και λογιστικά προβλήματα «απειλούν» την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης – Αγίας Άννας

Διαχειριστικά και λογιστικά προβλήματα «απειλούν» την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης – Αγίας Άννας


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Τελευταίο συζητήθηκε το θέμα περί λειτουργίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου. Ο Πρόεδρος του Σώματος διάβασε επιστολή από το Λογιστικό Γραφείο του Κυριάκου Καραντάκη. «Αυτή προκάλεσε το προς συζήτηση θέμα»  όπως είπε. Η επιστολή μεταξύ άλλων έλεγε ότι μέσα στο 2011, ανέλαβε το γραφείο τον λογιστικό έλεγχο της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Τόνιζε πως θα έπρεπε να έχει σαφή εικόνα για οφειλές προς το Ι.Κ.Α. και το Δημόσιο των δύο προηγούμενων επιχειρήσεων, αυτές των πρώην Δήμων Κηρέα και Νηλέα, που μετά τη συγχώνευσή τους προήλθε η νέα Κοινωφελής. Ακόμα ανέφερε  πως ο λογιστής του Κηρέα είναι δίπλα στο Λογιστικό Γραφείο, αλλά με τον λογιστή του Νηλέα υπάρχει πρόβλημα. Συγκεκριμένα γράφουν πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πως μέχρι τώρα έχουν πάρει πρόχειρες σημειώσεις, ενώ Δηλώσεις δεν έχουν δοθεί για τα έτη 2004, 2005 και 2011. Τελειώνει η επιστολή με τα εξής λόγια: «Ο έλεγχος ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία, γιατί χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει το άνοιγμα της νέας εταιρείας».

Ανέστης Ψαρρός: «Νεφελώδης η κατάσταση»

Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος που τόνισε: «Η νέα Κοινωφελής έκανε έναρξη στις 16/6/2011 με τη συνένωση του Νηλέα και του Κηρέα. Της Λίμνης είναι υπό λύση και εκκαθάριση. Πρέπει να υπάρχει ισολογισμός και είναι προϋπόθεση να κλείσουν οι παλιές επιχειρήσεις. Αυτό μας έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ, ειδικά αυτή της Αγίας Άννας. Κάθε φορά που χρειαζόμασταν κάποιο στοιχείο, παίρναμε τηλέφωνο. Δεν υπήρχε καμία προετοιμασία στο τέλος του 2011.  Σήμερα είχαμε σύσκεψη στο γραφείο μου με παρόντα και το Ορκωτό Λογιστή που του έχουμε αναθέσει τη μελέτη του θέματος. Εκεί ήταν και η κυρία Φαρακλιώτη. Είναι μια νεφελώδης κατάσταση. Ο Ορκωτός θα βρει τα στοιχεία και θα πάνε στην Περιφέρεια». Συνέχισε τονίζοντας πως με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν θα μπορέσει  να λειτουργήσει η νέα Κοινωφελής Επιχείρηση μιας και υπάρχουν εκκρεμότητες, ενώ ευθέως εξέφρασε την αμφιβολία του για την επάρκεια της κας Φαρακλιώτη, που είχε αναλάβει την διαχείριση της προηγούμενης  Κοινωφελούς. Ανέφερε ότι υπάρχει εκτίμηση για χρέος προς την Δ.Ο.Υ της τάξης των 120 χιλιάδων ευρώ για τον Νηλέα, ενώ για το Μαντούδι το χρέος είναι 68 χιλιάδες που με τις προσαυξήσεις αγγίζουν τις 75 χιλιάδες ευρώ. Τέλειωσε με την εισήγησή του, λέγοντας σε έντονο ύφος: «Κανένα περιθώριο πλέον. Δεν μπορεί ούτε πολιτιστικές εκδηλώσεις να γίνουν. Τέλος Μάρτη πρέπει να κλείσει το θέμα και να έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ξέρουμε τι παραλαμβάνουμε. Σήμερα δε θα πάρουμε απόφαση, αλλά μετά από 10 με 15 ημέρες, που θα έχουμε σαφή εικόνα. Διαφορετικά να τα αναλάβει ο Ορκωτός Λογιστής και όπου φτάσει το θέμα. Έχω κουραστεί. Έχω αναλώσει πολύ χρόνο και σχεδόν μόνο με αυτό το θέμα ασχολούμαι».

 

Γιάννης Στεργίου: «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις»

Το λόγο πήρε ο Γιάννης Στεργίου που μεταξύ άλλων είπε: «Έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συσκέψεις. Είναι επώδυνη αυτή η διαδικασία με τη συγχώνευση των δύο Κοινωφελών. Πιστεύαμε ότι θα ήταν εύκολη αυτή η μετάπτωση. Η του Κηρέα δόθηκε σε λογιστικό γραφείο που τηρώντας βιβλία Γ’ Κατηγορίας, είχε πλήρη εικόνα. Του Νηλέα είχε Β’ Κατηγορίας με συνέπεια να μην έχουμε σαφή εικόνα. Από εκτίμηση, μόνο η μη απόδοση Φ.Π.Α. είναι 24 χιλιάδες ευρώ και το πρόστιμο είναι 120%. Η κυρία Φαρακλιώτη δεσμεύτηκε  πως μέχρι το Σάββατο θα έχει τα στοιχεία. Πιστεύω να γίνει αυτό. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για την βιωσιμότητα της Κοινωφελούς  μιας και η εκτίμησή μου είναι ότι θα πιάσει τις 200 χιλιάδες ευρώ οφειλές. Δεν είχαμε ξεκάθαρο τοπίο για την λειτουργία της και ακόμα δεν έχουμε. Ο Δήμαρχος έβαλε καταληκτικές ημερομηνίες. Ήμουν παρών σε κουβέντες που έγιναν, όπως σήμερα που ήταν μαραθώνια. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις υποχρεώσεις. Είτε η Κοινωφελής, είτε ο Δήμος, αλλά τελικά ο Δήμος, θα αναλάβει αυτές τις υποχρεώσεις»

.

Αντώνης Μπάρετ: «Έχουμε επενδύσει πολλά αλλά φαινόμαστε εκτεθειμένοι»

Ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο της νέας Κοινωφελούς Επιχείρησης, Αντώνη Μπάρετ, που μεταξύ άλλων είπε: «Πράγματι έχει δημιουργηθεί θέμα. Έχουμε στενοχωρηθεί πολύ με τον Αντιπρόεδρο Άγγελο Ριτσώνη. Έχει δίκιο ο Δήμαρχος να θέλει να δει αποτέλεσμα. Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Στη δική μας περίπτωση χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια γιατί δεν γνωρίζαμε τις λεπτομέρειες των λογιστικών εκκρεμοτήτων, ούτε τις ελλείψεις της οργάνωσης. Δεν είχαμε εντοπίσει την γραφειοκρατική πολυπλοκότητα του θέματος. Από τις 15 Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου, έστειλα επιστολή στην κυρία Φαρακλιώτη να μου αποστείλει στοιχεία για να γίνει η έναρξη της νέας επιχείρησης που συνέχεια ανέβαλε, όπως και τώρα που μας μετέθεσε για το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου. Ο Αντιπρόεδρος Άγγελος Ριτσώνης της είπε ότι θα κινηθούμε δικαστικά πλέον. Ενώ έχουμε επενδύσει πολλά, δυστυχώς φαινόμαστε εκτεθειμένοι σε όλους σας. Ασχολούμαστε και με άλλα θέματα, όπως να κάνουμε ένα site της Επιχείρησης, για τα ναρκωτικά κλπ. Τελικά διαπιστώσαμε ότι δουλεύαμε χωρίς να υπάρχει βάση τελικά. Μας δυσκόλεψε, η κ. Φαρακλιώτη με τις παραλείψεις της συνεχώς. Μακάρι να τελειώσει το θέμα ώστε  να μπορέσουμε να προσφέρουμε στο Δήμο, όλα αυτά που έχουμε ήδη προγραμματίσει. Παρόλα αυτά ο Ορκωτός Λογιστής μας βοήθησε πάρα πολύ».

Γιάννης Καντζούρας: «Μακάρι να πάνε καλά τα πράγματα, αλλά δε το βλέπω».

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Καντζούρας έκανε επίθεση στη προηγούμενη Δημοτική αρχή και τόνισε πως δεν μπορεί να κάνει προεκλογικό αγώνα με λάσπη. Έκλεισε τονίζοντας: «Μακάρι να πάνε καλά τα πράγματα, αλλά δε το βλέπω». Ο Γιάννης Στεργίου συμπλήρωσε πως: «Σερφάροντας στο internet είδα ένα blog που έκανε σκληρή κριτική στην Κοινωφελή του Δήμου μας.   Περιμένω να μας παρουσιάσουν την πραγματική εικόνα των άλλων Κοινωφελών Επιχειρήσεων».

Το θέμα έκλεισε με την αναβολή της συζήτησης, με τα λόγια του Δημάρχου: «Θέλω να κλείσει το θέμα, γιατί είμαστε σε αιχμαλωσία».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: