Home > Αυτοδιοίκηση > Πρόγραμμα …«ασπιρίνη» ψηφίστηκε στο Μαντούδι από το Δ.Σ. Διαχείριση της ξυλείας των Δημόσιων και Δημοτικών δασών από το Δήμο

Πρόγραμμα …«ασπιρίνη» ψηφίστηκε στο Μαντούδι από το Δ.Σ. Διαχείριση της ξυλείας των Δημόσιων και Δημοτικών δασών από το Δήμο


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Άλλο ένα Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φλεβάρη, αυτή τη φορά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Μαντουδίου. Μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την χαλαρότητα των παρόντων, αλλά και την ομόφωνη κατά κανόνα λήψη αποφάσεων, στα εννέα μόνο θέματα που συζητήθηκαν.

Την έναρξη της συνεδρίασης έκανε όπως πάντα ο Πρόεδρος του Σώματος Χρήστος Τζαχρήστος, ο οποίος ανακοίνωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια τυπική συνεδρίαση για να επιβεβαιωθεί και πάλι η απόφαση του προϋπολογισμού που ήδη έχει ψηφιστεί. Αυτό θα γίνει επειδή η Περιφέρεια θέλει να υπάρχουν δύο ξεχωριστές αποφάσεις για τα θέματα του Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δράσης της τρέχουσας χρονιάς, για τα οποία είχε παρθεί κοινή απόφαση.

Έκτακτα θέματα

Ακολούθησαν δύο έκτακτα θέμα. Το πρώτο ήταν καθαρά τυπικό, λόγω της επικαιροποίησης της απόφασης 232/6-9-2011 και αφορούσε αίτηση του Δήμου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής δανείου για το 2011. Η ίδια απόφαση λοιπόν ζητήθηκε να επικαιροποπιηθεί  και για το έτος 2012, πράγμα που έγινε με μόνη άρνηση του Στάθη Λιαγκάκη, ο οποίος και στο παρελθόν είχε καταψηφίσει.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε στη συμμετοχή του Δήμου στη Δράση 3 «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Εισηγητής του θέματος ο Νίκος Σκουμπρής από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που μεταξύ άλλων είπε: «Το πρόγραμμα βγήκε στο διαδίκτυο πριν 15 περίπου ημέρες και θυμίζει το ‘’Άρση από την Ανεργία’’. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ ανά Περιφέρεια και 600 χιλιάδες ευρώ ανά Νομό. Στόχος του Δήμου είναι, αν καταφέρει, να πάρει 300 με 400 χιλιάδες και να προσλάβει περίπου 40 άτομα. Δεν υπάρχει οικονομική συμμετοχή του Δήμου, παρά μόνο ένα ποσό περίπου 1000 € που είναι ένα Συμβολαιογραφικό παράβολο. Για να σας προλάβω, θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ‘ασπιρίνη’, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να συμμετέχουμε για να μη κατηγορηθεί ο Δήμος ότι δεν υπέβαλε αίτηση. Αξίζει να αντλήσουμε έστω και τα ψίχουλα που πιθανά θα μας δώσουν. Η υποβολή αιτήσεων λήγει στις 5 Μαρτίου, αλλά από πληροφορίες μας, θα δοθεί παράταση». Σε ερώτηση του Στάθη Λιαγκάκη για το τι ακριβώς χρηματοδοτεί το πρόγραμμα αυτό, συμπλήρωσε: «Την κατάρτιση των εργαζομένων. Ουσιαστικά μετατρέπει το επίδομα ανεργίας σε απασχόλησης». Κατά κοινή διαπίστωση των Δημοτικών Συμβούλων και του Δημάρχου Ανέστη Ψαρρού, είναι πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοροϊδία με στόχο να φανεί μικρότερη η ανεργία στη χώρα μας. Με εξαίρεση του Στάθη Λιαγκάκη, ψηφίστηκε η συμμετοχή του Δήμου σε αυτό το πρόγραμμα.

 

Τακτικά θέματα

Η συζήτηση προχώρησε γρήγορα στα τακτικά θέμα της ημερησίας διάταξης, με πρώτο  αυτό των μεταβολών των σχολικών μονάδων Α’βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στεργίου είπε πως παρέστη σε συνεδρίαση που έγινε στην Χαλκίδα με εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας και εκεί εξέθεσε τα επιχειρήματα του Δήμου για να μη συρρικνωθούν οι σχολικές μονάδες στην περιοχή του. Αιτιάσεις που έπεισαν και έτσι πήρε και διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει αυτό για τον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Ομόφωνα ψηφίστηκε λοιπόν η μη αποδοχή των προτάσεων για αλλαγές στα σχολεία, με στόχο να καθησυχαστούν οι γονείς. Το ίδιο έγινε και για τα επόμενα τρία θέματα που κρίθηκαν τυπικά και αφορούσαν επικαιροποιήσεις μελέτης έργων για κατασκευή περιηγητικών μονοπατιών σε διάφορα σημεία του Δήμου, αλλά και για την επιβλέπουσα υπηρεσία. Η επικαιροποίηση αφορούσε τον ορισμό του Δήμου σαν κυρίου του έργου και την Τεχνική του Υπηρεσία ως επιβλέπουσα. Ομόφωνα ακολούθησε και το πέμπτο θέμα για την προμήθεια καυσίμων από το πρατήριο του κυρίου Καψάλη, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Ακολούθησε η έγκριση των μελών σε επιτροπές του Δήμου για το 2012. Συγκεκριμένα αφορούσε τις επιτροπές Διενέργειας και Αξιολόγησης διαγωνισμών και προμηθειών, παραλαβής προμηθειών, εισήγησης απευθείας αναθέσεων και παραλαβής μεταφορών και υπηρεσιών.

 

 

 

 

Ακόμα  ορίστηκαν τα μέλη για τις επιτροπές παραλαβής έργων μέχρι και πάνω από  5000 ευρώ. Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση για παράταση του μισθώματος και μάλιστα με μείωση ενοικίου για τα Κ.Α.Π.Η.  Λίμνης και Ροβιών.

Άναρχη υλοτόμηση υγειών δένδρων

Στη συνέχεια έγινε πολύ κουβέντα για τη διαχείριση και διάθεση των κατεστραμμένων από τις χιονοπτώσεις πευκόδεντρων των δημοτικών δασών. Ο Ανέστης Ψαρρός ανέφερε τις πολύ μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στα Δημοτικά Δάση της Λίμνης, της Μουρτιάς και του Πηλίου. Συμπλήρωσε δε: «Άρχισε η άναρχη υλοτόμηση με συνέπεια να κόβονται και υγιή δέντρα. Το Δασαρχείο έχει ήδη απαγορεύσει την υλοτόμηση και αφού θα κάνει εκτίμηση του όγκου των ξύλων, θα βγάλει ανακοίνωση για να αρχίσουν οι αιτήσεις για τη δωρεάν διάθεσή τους στους δημότες». Συμπλήρωσε λέγοντας πως: «Δεν επιτρέπεται να γίνεται υλοτόμηση με χρήση ερπιστριοφόρων γιατί αυτά καταστρέφουν την αναγέννηση του δάσους». Το λόγο πήρε ο κύριος Χαλούλιας που είπε ότι έχουν γίνει περί τις 100 μηνύσεις από το Δασαρχείο και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ούτε κλαρί για γίδες δεν αφήνουν να περάσει. Θα εξαγριωθεί ο κόσμος εναντίον μας». Ο Δήμαρχος απάντησε πως: «Πιστεύω καλά κάνει το Δασαρχείο γιατί ο κόσμος θα αλληλοσκοτωθεί. Αν υπάρχει τώρα ένας υπάλληλος που έδρασε καθ΄ υπερβολή, δεν ξέρω». Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στεργίου έθεσε το θέμα σε άλλη βάση με το να δοθεί στον κόσμο όχι μόνο η ξυλεία από τα Δημοτικά αλλά και από τα Δημόσια δάση. «Μεσούσης της κρίσης θα είναι ανακούφιση για τους πολίτες» είπε. Ο Κανελλόπουλος συμπλήρωσε προτείνοντας να κοπούν τα ξύλα από τους Συναιτερισμούς και να διατεθούν σε  πολύ χαμηλές τιμές. Στο ίδιο πνεύμα και ο Στάθης Λιαγκάκης, που αν και δεν είχε αντίρρηση στο όλο θέμα, έθεσε τον προβληματισμό του: «και να πάρουμε την απόφαση σήμερα, θα είναι μια απόφαση ανεφάρμοστη. Στα Δημόσια δάση θα μπει ο Συνεταιρισμός και θα τα χτυπήσει. Να τα πάρει τα ξύλα λοιπόν ο Συνεταιρισμός και να τα διαθέσει σε πολύ χαμηλή τιμή. Αλλιώς δε θα γίνει τίποτα. Το δάσος δεν ανήκει σε κανέναν». Αν και στη συνέχεια έκανε πρόταση ο Άγγελος Ριτσώνης με την οποία συμφώνησε ο κύριος Χαλιούλιας, να αναβληθεί η συζήτηση και να έλθει στη Συνεδρίαση ο Δασάρχης για να εκθέσει τις απόψεις του, τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση του Δημάρχου και για το Δημοτικό και για το Δημόσιο Δάσος.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: