Home > Αυτοδιοίκηση > Εν μέσω κρίσης υπάρχει ανάπτυξη Η Ε & Δ ΚΟΝΤΟΣ Α.Ε. στηρίζει τους παραγωγούς της Β. Εύβοιας

Εν μέσω κρίσης υπάρχει ανάπτυξη Η Ε & Δ ΚΟΝΤΟΣ Α.Ε. στηρίζει τους παραγωγούς της Β. Εύβοιας


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Σε περίοδο διεθνούς  κρίσεως, σημαντική άνοδο  είχε η Ε & Δ ΚΟΝΤΟΣ ΑΕ  και το 2011, απορρόφησε  περίπου το 60% της παραγωγής σύκων. Αυτός ήταν και ο λόγος, που ο «Παλμός» θέλησε να έρθει σε επαφή με τους αδελφούς Κόντου και να εστιάσει στην δράση τους, που επιδρά στην απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής σύκων, τη συσκευασία τους και τη διάθεσή τους σε αγορές της υπόλοιπης χώρας καθώς και σε αγορές του εξωτερικού. Σε επικοινωνία που είχαμε με την ψυχή της εταιρείας τον κ. Δ. Κόντου, μας παραχώρησε μια ενημερωτική συνέντευξη, που φωτίζει τόσο την πορεία της επιχείρησης, όσο και τη σχέση της με τους παραγωγούς της περιοχής μας.
Ποιοι είναι οι αδελφοί Κόντου;

«Το 1996 ιδρύσαμε δικές μας εγκαταστάσεις και μέχρι σήμερα διαθέτουμε χώρους περίπου 3.000 τ.μ. με καινούριο και σύγχρονο εξοπλισμό. Την περίοδο των σύκων απασχολούμε περίπου 100 άτομα προσωπικό. Όλοι  Έλληνες και όλοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Η εταιρεία απαρτίζεται από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, όπως ο Κόντος Ευάγγελος χημικός, ο Κόντος Γεώργιος γεωπόνος, ο Κόντος Ρίνο γεωπόνος, ο Κόντος Γεώργιος ιατρός, η Βασιλική Κόντου υπεύθυνη λογιστηρίου και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας.  Εγώ είμαι  υπεύθυνος στην αγορά σύκων και αγάπησα τον κόσμο του Ταξιάρχη, της Καστανιώτισσας και των άλλων χωριών. Αγάπησα τόσο την περιοχή, που την θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου» μας λέει ο Δημήτρης Κόντος. «Η εταιρεία είναι οικογενειακή και έχει αξιόλογους συνεχιστές, έχει μέλλον και με την συμπαράσταση των παραγωγών θα πάει πάντα μπροστά».
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία ποιοι είναι οι στόχοι σας;
«Κυρίως στόχος μας  είναι η  βιωσιμότητα της εταιρίας και η πλήρη ικανοποίηση  των συκοπαραγωγών. Με τη μεγάλη διεθνή κρίση που διανύουμε η επιβίωση της εταιρίας, είναι βασικός παράγοντας  για την διακίνηση των σύκων στην εγχώρια και ξένη αγορά. Σε μία υγιή  και βιώσιμη εταιρεία, στηρίζει τις ελπίδες του ο κάθε παραγωγός για να έχει τη σιγουριά ότι θα απορροφηθεί το προϊόν του και ότι θα πετυχαίνει καλύτερες τιμές.
Το ίδιο και μια βιώσιμη και σοβαρή εταιρεία στηρίζεται στον παραγωγό και πρέπει να τον ενθαρρύνει και να του δίνει κίνητρα ώστε να αυξάνει την παραγωγικότητά του και να καλυτερεύει ποιοτικά τα προϊόντα του».
Ποιες προϋποθέσεις θέτετε,  στη συνεργασία σας με τους παραγωγούς της Β. Εύβοιας;
«Ο κάθε παραγωγός που συνεργάζεται, ή πρόκειται να συνεργασθεί με την εταιρεία ΚΟΝΤΟΣ να ξέρει, ότι όλη η ποσότητα και όλες οι κατηγορίες που παράγει θα απορροφούνται. Να ξέρει ότι πάντα θα έχει τις καλύτερες τιμές. Να ξέρει ότι θα παίρνει γρήγορα τα χρήματά του. Να ξέρει ότι όταν βρεθεί σε ανάγκη η εταιρεία πάντα θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει. Απαίτηση της εταιρείας είναι η άριστη ποιότητα και η γρήγορη παράδοση του προϊόντος.  Το σύκο είναι το κύριο προϊόν της περιοχής, δίνει ζωή και ζουν οικογένειες από αυτό. Πρέπει λοιπόν όλες οι μεταποιητικές εταιρείες να το στηρίξουν και να το ανεβάσουν ποιοτικά και να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να φυτεύουν καινούρια δέντρα για να αυξηθεί η παραγωγή».


Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο χώρο σας;
«Δυστυχώς ορισμένες μεταποιητικές εταιρείες με την συμπεριφορά τους προκαλούν ζημιές στο σύκο και στους παραγωγούς. Τροφοδοτούν αγορές με σύκα της προηγούμενης χρονιάς, ως προϊόν της νέας σοδειάς. Εφόσον βγάζουν τιμές, μετά από λίγες μέρες τις κατεβάζουν δραστικά. Από ότι διαβάσαμε από τον Τύπο χρησιμοποιούν προσωπικό με ημερομίσθια, κάτω από το ήμισυ, από ότι ορίζει ο νόμος. Όλα αυτά υποβιβάζουν το σύκο, ζημιώνουν τους παραγωγούς και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό».
Πως το αντιμετωπίζετε αυτό;

«Για να αποφευχθούν όλα αυτά τα φαινόμενα, προς όφελος του σύκου, προτείνουμε για την καινούρια σεζόν, να γίνουν συναντήσεις με όλες τις μεταποιητικές εταιρείες και τον Συνεταιρισμό, ούτως ώστε να υπάρχει μια κοινή πολιτική, σε ότι αφορά την τιμή αγοράς των σύκων, την τιμή πώλησης, την ποιότητα και τη νόμιμη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων. Παρανομίες και πονηριές πρέπει να εξαλειφτούν . Κατά αυτόν τον τρόπο θα έχουν όφελος ο παραγωγός και οι επιχειρήσεις. Όποιος δουλεύει συνειδητά και υπεύθυνα σε νόμιμα πλαίσια θα επιβιώσει. Όλοι οι άλλοι θα έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής. Η εταιρεία μας από το 1986 άρχισε την εμπορία του σύκου, ξεκινώντας με μικρές ποσότητες για να φτάσει στο τέλος του 2011  κοντά στους 800 τόνους  δηλαδή περίπου το 60% της παραγωγής».
Σε ποιους παράγοντες οφείλεται  η ευμάρεια της επιχείρησης;
«Η συνεχής αύξηση οφείλεται πρώτον, στο  ότι η εταιρεία μας συνεργάζεται με εμπόρους, από τότε που ξεκίνησε, έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη, συνέπεια και  φερεγγυότητα και προσφέρει προϊόντα ποιότητας και συνεχώς ανανεωμένα. Δεύτερον έχει αποκτήσει την απόλυτη εμπιστοσύνη των παραγωγών, οι οποίοι κάθε χρόνο αυξάνονται  και αυτό μας τιμά πολύ και τους ευχαριστούμε  θερμά όλους. Οι παραγωγοί να ξέρουν ότι πάντα θα είμαστε στο πλευρό τους και είναι η κινητήριος δύναμη της επιχείρησής μας. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πάρει τεράστιες  ποσότητες σύκων και έχουμε αφήσει τεράστια χρηματικά  ποσά. Ξεκινήσαμε  με την EVIA STAR έχοντας άριστη συνεργασία με τον κ. Γεώργιο Βενετή και τον αείμνηστο Κώστα Χατζηλία. Συνεργαστήκαμε και με τον επίσης αείμνηστο Μανώλη Κουλουριώτη. Βέβαια τις μεγαλύτερες ποσότητες τις παίρναμε από  τον Αγροτικό Συνεταιρισμό κάνοντας κάθε χρόνο συμβάσεις από 300/400 τόνους σύκα. Στηρίξαμε πάντα όλα αυτά τα χρόνια τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και θα έχει πάντα την υποστήριξή μας όταν μπορούμε, γιατί έτσι υποστηρίζεται ο παραγωγός».
Εκτός από τα σύκα τι άλλα προϊόντα επεξεργάζεστε;
«Η εταιρεία δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, με αυτόματο εξοπλισμό, όπως σοκολατοειδή προϊόντα, βιολογικές μαρμελάδες, λιαστή ντομάτα και άλλα.  Ευχόμαστε καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους παραγωγούς, σε όλες τις μεταποιητικές εταιρείες και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό του Ταξιάρχη».
Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: