Home > Αυτοδιοίκηση > Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2012 για το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας. Πλήθος τοποθετήσεων και προτάσεων στην κορυφαία συνεδρίαση

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2012 για το Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας. Πλήθος τοποθετήσεων και προτάσεων στην κορυφαία συνεδρίαση


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ο υπάλληλος της οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Νίκος Γεραλής, παρουσίασε το σχέδιο του προϋπολογισμού, του Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης Αγίας Άννας στο Σώμα, στην τελευταία και κορυφαία συνεδρίαση του Δ.Σ., κατά την οποία τοποθετήθηκαν αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι. Χαρακτηριστικό των περισσοτέρων εισηγήσεων ήταν ότι οι τοποθετήσεις τους έγιναν περισσότερο με τη μορφή απολογισμού και λιγότερο με κριτική που αφορούσε στο επόμενο οικονομικό έτος. Ο προϋπολογισμός για το 2012 περιελάμβανε πληροφορίες τόσο των προϋπολογιζόμενων δαπανών, όσο και τις προσδοκώμενες εισπράξεις του Δήμου. Μετά την παρουσίαση του, ακολούθησαν οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις των Συμβούλων, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο εκπρόσωπος της Μείζονος Μειοψηφίας Γιάννης Περήφανος.

Μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι από τους Συμβούλους. Λόγω του μεγάλου όγκου παρακάτω καταγράφεται μέρος των εισηγήσεων.
Αντώνης Μπάρετ: «Για την Κοινωφελή Επιχείρηση τι έχετε προβλέψει»;
Δήμαρχος: «Δεν προβλέπεται επιχορήγηση για την Κοινωφελή Επιχείρηση, εκτός αν κάνει συγκεκριμένη εργασία. Δεν μπορεί να προβλεφθεί, γιατί δεν εγκρίνεται. Η Κοινωφελής Επιχείρηση έχει οικονομική αυτοτέλεια με έσοδα, από διάφορα προγράμματα και δική της δράση».
Αντώνης Μπάρετ: «Και τα 7 άτομα που έχουμε με ειδικές ανάγκες»;
Δήμαρχος: «Ένα μέρος επιχορηγείται από τον ΟΑΕΔ. Όπως δεν προβλέπεται και για τη Δημοτική ύδρευση».
Παναγιώτου: «Ο προϋπολογισμός είναι συνυφασμένος με το μνημόνιο. Δεν είναι αναπτυξιακός».Επεσήμανε επίσης ότι  ο πρ. Δήμος Νηλέως προσθέτει  την μικρότερη επιβάρυνση με χρέη παρελθόντων ετών, συγκριτικά με τους άλλους πρ.Δήμους, στον προϋπολογισμό».
Πρέπει να κινητοποιηθεί ο κόσμος
Στάθης Λιαγκάκης
«Ο προϋπολογισμός είναι η κορυφαία πολιτική πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Με ένα χρόνο λειτουργίας του Καλλικράτη οι Τοπικοί Πρόεδροι είναι ελάχιστοι σήμερα. Η πολιτική του Δήμου απαξίωσε αυτό το θεσμό. Στα τρία τελευταία συμβούλια ενώ είχαν προσκληθεί, σήμερα εδώ είναι ελάχιστοι. Τα χωριά παρουσιάζουν μία εικόνα εγκατάλειψης και εσείς  δεν πηγαίνετε. Δεν σας έχω δει παρά μόνο όταν γινόταν πανηγύρια! Δώσατε 1.000 ευρώ στους Προέδρους και δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Πως λειτουργεί το σύστημα; Το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δυσοίωνο». Απαντώντας στον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αντώνη Μπάρετ είπε: «Πως μπορεί να παραχθεί πολιτισμός, όταν δεν υπάρχει οικονομική άνεση; ή με φόρους ή με έσοδα από δράσεις» και συνέχισε: «Οι Γερμανοί θα είναι εκκαθαριστές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα έπρεπε να ενταχθεί σε Κεντρικό σχεδιασμό και να υπάρχουν πόροι. Τι πρέπει να κάνουμε; Να βάλουμε τον κόσμο  μπροστά».
Σε εκείνο το σημείο διέκοψε την τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό και παρένθετα αναφέρθηκε στις ειδοποιήσεις που στάλθηκαν από το Δήμο για την εξόφληση του νερού. Συγκεκριμένα είπε: «Αν δεν πληρώσετε τις δόσεις θα κόψουμε το νερό. Δεν μπορείτε να κόψετε ένα αγαθό που χαρίζει η φύση. Τέτοιου είδους ραβασάκια, που στέλνετε είναι ντροπή. Ζείτε μία κατάσταση που δεν τη γνωρίζετε. Λέγαμε ότι είναι μπλεγμένος με το μνημόνιο ο Καλλικράτης. Η Κυβέρνηση με τους ταγματασφαλίτες και τους μαύρους δεξιούς θα σώσουν την Ελλάδα; Γυρίστε τα χωριά. Θα μπορούσατε να κάνετε και μείωση τελών. Δεν έχουμε Κέντρο Υγείας, έχουμε σχολεία χωρίς πετρέλαιο. Πρέπει να κινητοποιηθεί ο κόσμος».
Γιάννης Καντζούρας: Έγινε δουλειά -Πρέπει να είμαστε διεκδικητές
«Σήμερα στην κορυφαία συνεδρίαση δεν ήμασταν όλοι σε αυτή την αίθουσα. Με τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος, φτάνουμε να πιστεύουμε πως κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα. Ο Δήμος είναι εκεί στις μικροδιορθώσεις. Στο Μαντούδι, στο Μετόχι, στο Προκόπι, διατηρώντας τις παραλίες καθαρές από τους εργάτες που βάλαμε. Τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων τους κάλεσε ο Δήμαρχος τρεις φορές σε ειδική συνεδρίαση μέχρι τον Αύγουστο και έρχεται σε επαφή με τους. Οι αγροτικοί, οι δασικοί δρόμοι καθαρίστηκαν φέτος μπήκε σε μια σειρά η δουλειά. Στη Κρύα Βρύση έγινε επέκταση του δημοτικού φωτισμού. Τα πυροφυλάκια εξοπλίστηκαν και πετύχαμε πέρα από την οργάνωση των Υπηρεσιών και πήραμε διαχειριστική επάρκεια για την Τεχνική Υπηρεσία. Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής τοποθετήσαμε αναμεταδότες, κάναμε δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας, λειτουργούμε Κ.Α.Π.Η. χρήση του προγράμματος ΑΜΕΑ, το «Βοήθεια στο σπίτι», βελτίωση σε παιδικές χαρές, σε φρεάτια, στα γήπεδα Κερασιάς, Αγίας Άννας, στις Ροβιές, στο Πήλι, της  Κηρίνθου, της  Σκεπαστή, στο Μαντούδι. Πιστεύω ότι ενώ δεν με ικανοποιεί ο προϋπολογισμός, λόγω εσόδων, πρέπει να είμαστε διεκδικητές. Έστω με αυτά τα χρήματα που έχουμε να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο για τους δημότες».
Αποδόμηση του κεντρικού μηχανισμού
Γιάννης Στεργίου: Είναι κορυφαία στιγμή. Βέβαια καλούμαστε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2012, μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα. Τα τελευταία 2 χρόνια βλέπω συμπολίτες να βγαίνουν στην ανεργία. Για τον λεγόμενο Καλλικράτη είχαμε διατυπώσει κάποιες επιφυλάξεις. Ακόμη μετά από ένα χρόνο έρχονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Εκείνο που πρέπει να ακουστεί είναι ότι το πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους στην ανεργία με κατάργηση διαφόρων θέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιμετωπίζουμε δραματική μείωση σε υπαλλήλους, παρά τη μείωση των μισθών τους και τη διάθεση που επιδεικνύουν. Όλα αυτά δεν οδηγούν σε εκσυγχρονισμό αλλά σε αποδόμηση της οικονομίας της χώρας, με επιπτώσεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αποδόμηση του κεντρικού μηχανισμού οδηγεί σε καθυστέρηση τόσο στην υλοποίηση, όσο  και στη λήψη αποφάσεων.
Υπάρχει μείωση των πόρων, σε σχέση με τα αποδιδόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 2011 είχαμε μείωση 30%. Πρόσφατα με έγγραφο ακολουθεί μείωση επιχορηγήσεων κατά 15%. Σημαντική μείωση των τελών. Δεν επεβλήθη καμία αύξηση σε κανένα Δημοτικό Τέλος και έτσι κονταίνουν τα έσοδα μας. Ίσως αύριο ο Δήμος δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει και υπάρξει αδυναμία εκτέλεσης έργων, λόγω μειωμένων εισφορών αλλά είναι συνειδητή επιλογή όλων. Δεν ξέρω αύριο αν θα μπορούμε να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο Υπηρεσιών λόγω της καταρράκωσης των εργαζομένων. Οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Τοπική οικονομία. Παράχθηκε ένα πλούσιο έργο εξόφλησης σημαντικών οφειλών παρελθόντων ετών σε ιδιώτες. Μεταφέραμε τα οχήματα του Δήμου σε ένα χώρο για να ελέγχονται και να συντηρούνται. Αναβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες της καθαριότητας. Δώσαμε βάρος στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Δεν παραβλέψαμε τον πολιτισμό πάντα με τη συμβολή των Πολιτιστικών Συλλόγων. Κανένα δεν ικανοποιούν τα ποσά. Η στρόφιγγα έχει στραγγίσει».
Μπορούμε να μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια και να μην τα κατεβάζουμε
Στέφου: «Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι από τα θέματα που προσφέρονται για αντιπολιτευτική δεινότητα η οποία τις περισσότερες φορές είναι αναμενόμενη και πολύ προβλέψιμη. Σίγουρα το 2011 ήταν μία δύσκολη χρονιά σε όλους τους τομείς. Το ζήσαμε όλοι μας, όλος ο κόσμος. Τα σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα της Κυβέρνησης μας γονάτισαν. Μέσα σε αυτό το κλίμα με περικοπές στις επιχορηγήσεις, κλείσιμο Υπηρεσιών, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, μη αναπτυξιακά προγράμματα, προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Αυτό ο κόσμος το γνωρίζει και το αναγνωρίζει. Γνωρίζει τις δυσκολίες και τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Αυτόν τον κόσμο μπορούμε να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια να μην τα κατεβάζουμε. Ακούστηκαν απόψε παράπονα για τη λειτουργία, την αποδοχή και τη βοήθεια που πρόσφερε η Δημοτική Αρχή προς τους τοπικούς Προέδρους. Κι αυτά από κάποιον που δε ψήφισε καν τον κανονισμό λειτουργίας των Προέδρων. Καλή Χρονιά σε όλους».
Τσούμαρης: «Είμαι καλυμμένος από τους συναδέλφους».Απαντώντας στον Στάθη Λιαγκάκη για την επισήμανση ότι δεν εμφανίζονται Δήμαρχος και Σύμβουλοι στα χωριά είπε: «Δεν δέχομαι ότι χαθήκαμε από τον κόσμο. Δεν είναι η δουλεία μας να ξεσηκώνουμε τον κόσμο αλλά να βοηθάμε. Μετά το μνημόνιο θα αλλάξουν οι αξίες μας και θα λέμε. «Δόξα σοι τα λεφτά για να ‘χουμε Θεό».
Γεωργατζής: «Σήμερα γίνεται η ψήφιση του προϋπολογισμού, απολογισμού – ισολογισμού. Ας κοιτάξουμε το αποτέλεσμα. Ας κοιτάξουμε την ουσία, το έργο».   
Ψαρρός: «Περιμένουμε να δούμε μεγάλα έργα. Θέλουμε όλοι να γίνουν άλλα. Βλέπετε να υπάρχουν χρήματα; Θα καλύπτουμε τις ανάγκες. Όσο για τα νερά, δεν είναι «μουρλοί» αυτοί που πληρώνουν. Βγήκε ο χρόνος κι ακόμη δεν έχουμε στοιχεία από την Αγία Άννα. Χρωστάνε 7.500 ευρώ. Δεν μπορούμε να βρούμε άκρη. Μακάρι να πάνε τα πράγματα καλύτερα από ότι πήγαν φέτος».
Το όραμα μου δεν είναι ο Καπιταλισμός είναι η Λαϊκή εξουσία
Λιαγκάκης: «Δεν ξέρω πως μπορεί να παρουσιάσω να αυτονόητα. Υπηρεσίες πρόνοιας που έπρεπε να λειτουργούν με το κράτος τώρα λειτουργούν εθελοντικά. Εγώ δεν θέλω να διαχειριστώ κανένα σύστημα αλλά το όραμα μου για την κοινωνία είναι να πετύχω καλύτερους όρους για το λαό. Που είναι η μείωση των δημοτικών τελών; Εγώ θα είμαι πάντα επιθετικός. Το όραμα μου δεν είναι ο Καπιταλισμός είναι η Λαϊκή εξουσία. Η δύναμη να πηγάζει από το λαό».
Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα
Μπάρετ: Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ντέρμπι. Είναι φυσικό να δείξουν όλοι τα επιχειρήματα τους. Αλήθεια είναι ότι οι τρεις Δήμοι και όλοι οι υπόλοιποι της Ελλάδας συμπεριφέρθηκαν όπως και η χώρα τα τελευταία χρόνια στο θέμα του δανεισμού. Πιθανώς να ήταν και αυτός ο σκοπός να χρεωθούμε. Τώρα πως θα ανταποκριθούμε τι θα κάνουμε; Έχουμε ζοριστεί πάρα πολύ. Ο Λιαγκάκης έχει ένα δίκιο. Υπάρχουν οι από έξω, μας κρίνουν πολύ αυστηρά. Ότι θα τις φάμε πρώτοι είναι γιατί σε εμάς φτάνει το χέρι τους. Στην Μακεδονία είδα: « Ο Αη Βασίλης φεύγει μετανάστης». Δυστυχώς συμβαίνει και στο δικό μας το Δήμο. Όλοι μας νοιαζόμαστε, αλλά έχουμε κάνει και λάθη. Οι Πρόεδροι αλλά και οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης δεν έρχονται. Ο Πρόεδρος των Ροβιών μου είπε παίρναμε 200  ευρώ και τώρα παίρνουμε 120. Πρέπει ίσως να πληρώνονται οι Πρόεδροι έστω με τις βενζίνες τους. Εγώ συμφωνώ να βγούμε στα χωριά. Ο Δήμαρχος μας έχει ένα ταλέντο, να έρχεται σε επαφή με τον κόσμο για να ενημερωθεί και να προσφέρει εθελοντική εργασία. Θα ήθελα να αλλάξει κάτι. Να βγούμε προς τα έξω. Τι απαξίωση είναι αυτή από την αντιπολίτευση; Να είμαστε όλοι μαζί. Δεν θα πάψω να επιμένω στη  Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Να κάνουμε συζήτηση και συνεργασία ώστε να εκμεταλλευτούμε ότι έχουμε».
«Είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε τον τόπο μας»
Δήμαρχος: «Πρέπει να δούμε κάτω από ποια συγκυρία συζητάμε. Είμαστε εδώ για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό το έχει δημιουργήσει ο Δήμος, ας δούμε τον προϋπολογισμό κάτω από αυτό το πρίσμα. Ποιος θέλει αυτή τη μιζέρια κάτω από την κατάσταση που ζούμε; Και ο Καλλικράτης μας έχει επιβληθεί. Οι Πρόεδροι δεν μπορούν να διαχειριστούν 1.000 ευρώ. Ψάχνουν δεξιά και αριστερά να βρουν τιμολόγια. Είμαστε δεμένοι στο περιβάλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ζούμε. Είναι βασανιστικό μέσα σε αυτή τη συγκυρία σε ένα περιβάλλον που φαίνεται να προχωρούμε για τον πάτο. Θέλω να ευχαριστήσω τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους Συμβούλους. Περπατάμε μέσα στην κοινωνία μέρα και ζούμε κάθε μέρα τον πόνο και τη στεναχώρια του κόσμου. Το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση, θα διαμορφωθεί από τον κόσμο. Η κοινωνία ξέρει καλά τι είναι ο καθένας μας. Έχει συμπυκνωθεί ο προϋπολογισμός, κάτω από αυτή τη συγκυρία. Στο μέτρο του δυνατού παρουσιάσαμε το όποιο έργο. Δεν μας έλειψε η αγάπη για τον κόσμο και την κοινωνία. Όμως όπως φαίνεται δεν ακούγεται η φωνή μας. Ο καθένας προσπαθεί να σώσει τον εαυτούλη του. Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο. Όλοι και όσοι ψηφίζουν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, είναι απογοητευμένοι. Πρέπει πέρα από τα νούμερα, για τον προϋπολογισμό να υπερβάλλουμε εαυτούς. Θα μπορούσε αν ήταν πιο δημιουργικός ο διάλογος να ερχόταν και ο κόσμος. Ας διαχειριστούμε τη φτώχεια μας. Για την ύδρευση υπάρχει μία μειοψηφία που χρόνια ολόκληρα δεν πληρώνουν. Οι άλλοι είναι τα κορόιδα; Πέρα από τη σφιχτή οικονομία που επιβάλλεται καταφέραμε να πληρωθούν από τα παρελθόντα οικονομικά έτη να πληρωθούν 700.000 ευρώ σε προμηθευτές. Οι μικρομεσαίοι έχουν άμεσο πρόβλημα. Κάναμε παρεμβάσεις σε οδικά δίκτυα, σε σχολικά κτίρια, είχαμε τη δράση της Κοινωφελούς με καλή εικόνα το καλοκαίρι. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω κυρίως τους υπαλλήλους του Δήμου τακτικούς και έκτακτους, που ενώ γύρισαν πίσω το ένταλμα για τις αμοιβές τους, συνεχίζουν να εργάζονται όταν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και έρχονται γιατί αγαπάνε τον τόπο τους».         
Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: