Home > Αυτοδιοίκηση > Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς μιλάει για όλους και για όλα «Τα προβλήματα της Τ.Α. είναι σαν την Λερναία Ύδρα» «Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο στην ιδιότητα του Δ.Σ. και των υποψήφιων Βουλευτών»

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς μιλάει για όλους και για όλα «Τα προβλήματα της Τ.Α. είναι σαν την Λερναία Ύδρα» «Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο στην ιδιότητα του Δ.Σ. και των υποψήφιων Βουλευτών»


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Στις 3 Γενάρη του 2012 έκλεισε τα 34 του χρόνια. Όπως εξομολογείται αποκλειστικά στον «Παλμό», ένας νέος πολιτικός άνδρας, με ανερχόμενη επαγγελματική και πολιτική πορεία, από πολύ μικρή ηλικία μάλλον επηρεασμένος από το ισχυρό παράδειγμα του θείου του, Θοδωρή Τσιτσόπουλου, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία του, επέλεξε την ιατρική. Από εκείνη την εποχή μέχρι και την εγγραφή του στη Οδοντιατρική σχολή, δεν άλλαξε ποτέ άποψη. Η μοναδική μικρή ανατροπή σ’ αυτόν τον προγραμματισμό ήταν η απόφασή του να γίνει οδοντίατρος. Όπως λέει ο ίδιος: «Η Οδοντιατρική έχει για μένα τη διάσταση της Τέχνης, με την έννοια της καλλιτεχνίας. Στόχος μου είναι να ασχοληθώ με την αισθητική οδοντιατρική στο μέλλον». Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην ακτινοδιαγνωστική, γιατί θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθεί τη δυναμική πορεία της ανάπτυξης της επιστήμης του. Δραστηριοποιείται 6 χρόνια στην Ιστιαία και μόλις εγκαταστάθηκε σε νέο ιδιωτικό χώρο. Συνεργάζεται με ομάδα οδοντιάτρων, που αναλαμβάνουν όλο το εύρος των περιστατικών, όπως  γναθοχειρουργική, εμφυτεύματα, ορθοδοντική κ.α. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο εφαρμόζει πρωτοποριακή ανώδυνη τεχνολογία λέιζερ και κάνει ταχύτερες και ανώδυνες θεραπείες.
Την ίδια χρονιά που άνοιξε τα φτερά του σαν επαγγελματίας, ασχολήθηκε και με τα κοινά ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αρτεμισίου. Ξεκίνησε πολύ δυναμικά και μάλιστα είχε έρθει 5ος κατά σειρά σε ψήφους. Στη συνέχεια το 2008 αναλαμβάνει Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης και από το 2009 μέχρι το 2010 είναι  Αντιδήμαρχος Αρτεμισίου.

Η αγάπη του για την φύση και τη μηχανοκίνηση τον έκανε να ιδρύσει την Λέσχη Τετρακίνησης 4Χ4 Ευβοίας, η οποία σημειώνει αξιόλογη πορεία. Όπως μας εξομολογείται «Ο δαίμων της Ξηροχωρίτικης κοινωνίας εισήγαγε έριδες, ειδικά μετά την επιλογή μου να αποχωρήσω από την Προεδρία το 2009». Εκείνη τη χρονιά ο Γιάννης Κοντζιάς παντρεύεται και γίνεται ευτυχής μπαμπάς με το γιο του που είναι σήμερα 17 μηνών. Στη συνέχεια το 2010 έρχεται πρώτος σε ψήφους και με διαφορά, συγκεντρώνοντας 1.200 ψήφους στο Καλλικράτειο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. Αναλαμβάνει Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και κινείται μεταξύ οικογένειας, επαγγέλματος και πολιτικής με τέτοιο τρόπο που μας έκανε να τον ρωτήσουμε.
Πόσο δύσκολη είναι η ισορροπία ανάμεσα σε δύο διαφορετικά αντικείμενα, την οδοντιατρική και την πολιτική;
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο όσο αφορά πρώτα – πρώτα το ζήτημα του χρόνου γιατί η μέρα έχει μόνο 24 ώρες και όχι 48 και δεν μας δίνει το περιθώριο να βρισκόμαστε, όσο θέλουμε δίπλα σε αυτό που αγαπάμε, είτε αυτό είναι η εργασία, είτε η πολιτεία, είτε η οικογένεια. Πιέζεται και ψυχικά και σωματικά όποιος ασχολείται με όλα αυτά, όταν διακατέχεται και από αίσθημα ευθύνης. Παρόλα αυτά πιστεύω οι ψυχικές και σωματικές αντοχές μου, ίσως και λόγω ηλικίας με κάνουν να ανταπεξέρχομαι στα αυξημένα μου καθήκοντα. Αισθάνομαι πολλές φορές το ίδιο το πρόβλημα να με κινητοποιεί όλο και πιο έντονα, μέχρι να βρεθεί η λύση του. Έστω και αν τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Σημαντικό και σπουδαίο ρόλο παίζει η σύζυγος μου Ζωή Τριανταφύλλου, η οποία με στηρίζει και εμένα και την οικογένεια μας που αφιερώνει το σύνολο του χρόνου της σε αυτή».
Σήμερα που σύμφωνα με τη λαϊκή οπτική τα κόμματα αποτελούν πια απαρχαιωμένους μηχανισμούς, σκέφτεται ένας νέος άνθρωπος να ακολουθήσει κάτι άλλο από το καθορισμένο πολιτικό σκηνικό των δύο μεγάλων κομμάτων;
«Πραγματικά τα κόμματα είναι απαρχαιωμένοι μηχανισμοί, που δεν ευνοούν να το αποδεχτούν, για να το καταλάβουν και να μεταλλαχτούν σε σύγχρονα πολιτικά κόμματα, κόβοντας τους δεσμούς με το θλιβερό παρελθόν, αποτινάσσοντας όλα τα κατέλειπα της πολιτικής ιστορίας του 2ου μισού του 20ο αιώνα. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης τελείωσε, η κοινωνία μας επιζητεί τη συνένωση, τη σωτηρία της χώρας και δεν απασχολεί κανένα ή μάλλον απασχολεί ελάχιστους, εάν και πότε θα γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς ή οποιοσδήποτε άλλος.
Πιστεύω τα επόμενα χρόνια θα εδραιωθούν στο πολιτικό σκηνικό μικρότερα πολιτικά κόμματα τα οποία θα έχουν λόγο και συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Όχι βέβαια με την θλιβερή μορφή της Κυβέρνησης Παπαδήμου που για την διατήρηση των ισορροπιών φιλοξενεί σε κάθε Υπουργείο τρεις με τέσσερεις Υπουργούς και Υφυπουργούς. Τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται, μετονομάζονται αλλάζουν αλλά οι παρατάξεις μένουν. Εγώ παραμένω μέλος της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζω την προσπάθεια της και ελπίζω πραγματικά να βοηθήσει τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, έστω κι αν αυτό θα σημαίνει πολιτική ζημιά για το ίδιο το κόμμα».
Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Γιάννη Κοντζιά; Θα κατεβείτε για Βουλευτής;
«Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμένα που συζητείται το όνομα μου η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας (και στην κοινωνία και στους κομματικούς διαδρόμους). Απλά αυτή τη στιγμή διαχειρίζομαι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού. Αυτή η εμπιστοσύνη του κόσμου με κάνει να νιώθω το βάρος της ευθύνης των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί και την υποχρέωσή μου για την ολοκλήρωση του έργου».
Όλα αυτά είναι απαγορευτικά για τη συμμετοχή σας σε κάποιο ψηφοδέλτιο;
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά, από τα 28 μου χρόνια αποδεικνύει ότι έχω από αυτό που λέμε απλά «το μικρόβιο της πολιτικής» και εφόσον δεν υπάρχει ασυμβίβαστο στην ιδιότητα του Δ.Σ. και των υποψήφιων Βουλευτών καλό θα ήταν να μην αποκλείουμε τίποτε…
Πάντως πρέπει να αναφερθεί, ότι οποιαδήποτε απόφαση και να ληφθεί, θα ανακοινωθεί έγκαιρα και σε συνεννόηση με την Δημοτική παράταξη την οποία ανήκω και φυσικά με το Δήμαρχο με τον οποίο συνεργάζομαι άριστα τα τελευταία 5 χρόνια».
Ποιος είναι ο Χριστοφής Ζάχος;
«Ο Ζάχος Χριστοφής είναι το σκληρότερο καρύδι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Β. Εύβοιας. Έχει αναστηθεί πολιτικά πολλές φορές και έχει καταφέρει να κατατροπώσει αντιπάλους που στο άκουσμα τους πολλοί δεν τολμούσαν να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. Είναι απρόβλεπτος και άνθρωπος των ανατροπών. Ευέλικτος παρά τον «όγκο» του και το χαρακτηριστικό  που τον κάνει να αναδεικνύεται, είναι ότι σε όλες τις πράξεις του κυριαρχεί το συναίσθημα, το οποίο προβάλλει το ανθρώπινο πρόσωπο του Δημάρχου και αγγίζει τους δημότες παρά τη συγκρουσιακή σχέση που μπορεί να έχει με πολλούς».
Ο Ηλίας Πετσής
«Ο Ηλίας Πετσής είναι ο αντίποδας του Ζάχου Χριστοφή. Είναι ο άνθρωπος της λογικής και του προγραμματισμού. Είναι ο μοναδικός νέος του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με τα κοινά, όπως  Δήμο, Διοίκηση Νοσοκομείου Π.Ε.Δ.κλπ.». Πιστεύω ότι θα μας απασχολήσει πολιτικά στα επόμενα χρόνια.
Ο Σπύρος Ζάχαρης είναι ο άλλος νέος γιατρός του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι το αντίπαλο δέος;
«Ο Σπύρος είναι ένας πολύ καλός φίλος και συμπαραστάτης στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων γιατί διακατέχεται από την ίδια κοινή λογική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και δεν κάνει εκπτώσεις, όπως κι εγώ σε ζητήματα πολιτικής ηθικής και διαφάνειας. Χαίρομαι για την ερώτηση, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία σε όσους προσπάθησαν να σπείρουν αγκάθια στις σχέσεις μας διαχειριζόμενοι προς όφελος τους, το διαιρεί και Βασίλευε. Η ισχύς εν τη ενώσει».       
Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας, ως πατέρας, ως επαγγελματίας, ως πολιτικός;
«Σαν πατέρας αισθάνομαι, ότι θέλω το παιδί μου να γίνει μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα και δεν με απασχολεί καθόλου αν θα καταξιωθεί κοινωνικά, αν θα αποκτήσει τίτλους, πανεπιστημιακή μόρφωση και οτιδήποτε άλλο. Σαν επαγγελματίας επιθυμώ το οδοντιατρικό κέντρο που ίδρυσα πριν λίγους μήνες να μπορέσει να εδραιωθεί καλύτερα στην αγορά και εγώ να έχω τη χρονική δυνατότητα και την οικονομική να μπορώ να παρακολουθώ τις εξελίξεις της οδοντιατρικής επιστήμης που αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ως πολιτικός, η προτεραιότητα μου είναι η οικονομική εξυγίανση του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά στο τέλος της πολιτικής μας να παραδώσουμε ένα Δήμο, ο οποίος να έχει αποτινάξει από πάνω του τα βάρη του παρελθόντος. Καταβάλλοντας προσπάθεια να διαχειριστώ τα πολιτικά πράγματα, από όποια θέση κι αν βρίσκομαι με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, γιατί η πολιτική δεν είναι διαχείριση ιδίων συμφερόντων ή προσωπικών ζητημάτων».
Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: