Home > Αυτοδιοίκηση > Η οικονομική κρίση χτυπά τα δάση μας Αυξημένη η παράνομη υλοτομία τον χειμώνα Γιάννης Αλεξίου: «Όποιος μεταφέρει ξύλα δεν είναι κατ’ ανάγκη και παράνομος»

Η οικονομική κρίση χτυπά τα δάση μας Αυξημένη η παράνομη υλοτομία τον χειμώνα Γιάννης Αλεξίου: «Όποιος μεταφέρει ξύλα δεν είναι κατ’ ανάγκη και παράνομος»


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Σε μια περιοχή σαν τη Βόρεια Εύβοια που ζει κι αναπνέει από και με το δάσος, καθώς το 50% της γης καλύπτεται από δασική έκταση, δε θα μπορούσε ο «Παλμός» να παραλείψει μια επίσκεψη στο Δασαρχείο και να θίξει τόσο το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας, όσο και της λαθροθηρίας. Συναντήσαμε το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης τον Δασάρχη Ιστιαίας, Γιάννη Αλεξίου στο γραφείο του και του μεταφέραμε με τη σειρά μας, αρκετές καταγγελίες συμπολιτών μας για αυτά τα θέματα.

O Γιάννης Αλεξίου με καταγωγή από την περιοχή των Ροβιών και συγκεκριμένα από τον διαγραφέντα από το χάρτη πλέον οικισμό Κούλουρο (κοντά στο Μαρούλι), αναλαμβάνει τον τελευταίο ένα χρόνο στη θέση του Δασάρχη στην Ιστιαία. Μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Δασαρχείο και την οικογένειά του. Απόφοιτος του Α.Π.Θ. της Δασολογίας και παντρεμένος με ένα γιο, μας μιλά για τις αρμοδιότητες του καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Πόση είναι η δασική έκταση του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού;
«Η δασική έκταση του Δήμου καλύπτει περίπου 860.000 στρέμματα από τα οποία καλύπτει το 50% της συνολικής έκτασης του Δήμου. Αυτή λόγω της σταδιακής εγκατάλειψης της αγροτικής καλλιέργειας, τείνει να αυξάνεται.»
Τι συμβαίνει με την παράνομη υλοτομία. Έχετε καταγγελίες;
Το πρόβλημα δυστυχώς είναι υπαρκτό. Υπάρχουν καταγγελίες, πρόσφατα είχαμε οχληθεί, από το Υπουργείο για να δούμε παρανομίες και συγκεκριμένα καταγράψαμε συνολικά 38 δασικές παραβάσεις από τον Ιανουάριο του ‘11 μέχρι και τις  20 Δεκεμβρίου. Σε αυτές  περιλαμβάνεται και η  θήρα, ενώ  οι 25 αφορούν την υλοτόμηση. Οι περισσότερες σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα και αυτό οφείλεται στην αυξημένη  τιμή  του πετρελαίου. Υπάρχει όξυνση των οικονομικών προβλημάτων λόγω αυτής της αύξησης και η οποία από ότι φαίνεται θα επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερος κόσμος να στρέφεται στο ξύλο για να θερμανθεί.
Σε ποιους επιτρέπεται να κόψουν ξύλα;
Όποιος μεταφέρει ξύλα δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι είναι κατ’ ανάγκη και παράνομος. Εμείς στο Δασαρχείο ικανοποιούμε και αιτήματα για ατομικές ανάγκες ιδιωτών. Προβλέπεται να δίδονται άδειες, σε όσους δικαιούνται και συγκεκριμένα σε κατοίκους χωριών που ζουν μέσα σε δάση ή και σε αυτούς που είναι προερχόμενοι από τα γύρω χωριά, όπου έχουν δικαιώματα στα δάση των χωριών αυτών για παράδειγμα την Κοκκινομηλιά ή τις Μηλιές».
Πόσα αιτήματα πολιτών ικανοποιήθηκαν από το Δασαρχείο για ατομικές ανάγκες υλοτόμησης αυτή τη χρονιά;
«Πρέπει να ξεπερνάνε τα 300 αιτήματα».


Εκχωρείτε και άλλες άδειες;
«Υπάρχουν άδειες για διαχειριζόμενα δάση, όπως των Ελληνικών του Αγριοβότανου, των Γουβών, της  Κοκκινομηλιάς, της  Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Ηλίων  και τα δασοκληρωτεμάχια Ηλίων. Τα προϊόντα από αυτές τις νόμιμες υλοτομίες διακινούνται στο εμπόριο. Η παρανομία βέβαια μπορεί να γίνει και στα διαχειριζόμενα δάση, διότι υπάρχουν υπερβάσεις στην επιτρεπόμενη υλοτόμηση».
Υπάρχει αναλογία στην έκταση του δάσους και τον αριθμό των αδειών που εκδίδονται;
«Όχι δεν υπάρχει. Όπου εγκρίνει το Δασαρχείο, την υλοτόμηση, δεν γίνεται ζημιά στο δάσος. Η ανεξέλεγκτη παράνομη υλοτομία των δασών, προκαλεί το πρόβλημα. Παλαιοτέρα ήταν μεγαλύτερη η έκταση της αγροτικής γης, ενώ σήμερα λόγω της εγκατάλειψης δασώθηκε. Έχουμε εκχερσώσεις, αλλά η δασική έκταση έχει αυξηθεί σε σχέση με το απώτερο παρελθόν  των  τελευταίων 50 ετών».
Επαρκεί το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών;
«Η Υπηρεσία μας με το προσωπικό που διαθέτει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να αποτρέψει την λαθραία υλοτόμηση, για καυσόξυλα κυρίως που αυτό το χρόνο είναι σε έξαρση. Αυτό το διάστημα και λόγω των καταγγελιών με αυτές τις δυνάμεις που διαθέτει η Υπηρεσίας μας, κινηθήκαμε απογεύματα, νύχτες και αργίες με στόχο την καταπολέμηση των παρανομιών αυτών. Θα το συνεχίσουμε. Το σίγουρο είναι για να γίνει η φύλαξη δασών χρειάζεται και το ανάλογο προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα. Ζητάμε πάντα την αύξηση του αντίστοιχου προσωπικού, αλλά και των μέσων, προκειμένου να έχουμε και το καλύτερο αποτέλεσμα».
Πόσες άδειες εκδίδονται για θήρα ;
«Περίπου στις 1300 κατά μέσο όρο το χρόνο».
Υπάρχουν λαθροθήρες; Υπάρχει μείωση των αδειών;
«Τα θηρεύσιμα είδη είναι συγκεκριμένα τόσο ως είδη, όσο και σε αριθμό θηραμάτων. Ο κυνηγός οφείλει να γνωρίζει τα παραπάνω και να ενημερώνεται για αυτό με την έκδοση της άδειας από την Υπηρεσία μας και από τον Κυνηγετικό Σύλλογο. Το Δασαρχείο επιμελείται χλωρίδα και πανίδα που είναι πολύ πλούσια στην περιοχή. Για τον εμπλουτισμό της πανίδας δεν έχουμε κανένα στοιχείο ότι συμβαίνει».          
Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: