Home > Αυτοδιοίκηση > Δημοτικό Συμβούλιο στο κτίριο Μελά Μαντούδι και Σπαθάρι καταψηφίζουν το Τεχνικό πρόγραμμα 2012 Ένταση για τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ.

Δημοτικό Συμβούλιο στο κτίριο Μελά Μαντούδι και Σπαθάρι καταψηφίζουν το Τεχνικό πρόγραμμα 2012 Ένταση για τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ.


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Άλλο ένα τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου, στο νέο χώρο του κτιρίου Μελά. Ένα Συμβούλιο που ενώ ξεκίνησε ήρεμα και με σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις, στο τέλος της συνεδρίασης δημιουργήθηκε ένταση και πάλι για το γνωστό θέμα της ΒΙ.ΠΕ.

Έκτακτα θέματα
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με κατάθεση και ανάγνωση επιστολής των κατοίκων των Κουρκουλών για το Λατομείο μαρμάρων στο Ξηρόν Όρος από τον Στάθη Λιαγκάκη. Ακολούθησε έκκληση του  Βαγγέλη Γεωργατζή για βοήθεια μέσω λαχειοφόρου, που πραγματοποιείται για την στήριξη νεαρού που τραυματίστηκε. Ο Δήμαρχος πρότεινε να δοθούν άσχετα με τους λαχνούς και 300 ευρώ. Στη συνέχεια ψηφίστηκε ομόφωνα η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και συζητήθηκε ερώτηση του Κώστα Παναγιώτου, σε σχέση με τη νομιμότητα αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για ορισμό προϊσταμένων σε υπηρεσίες του Δήμου.

Τακτικά θέματα
Ο Άγγελος Ριτσώνης παρουσίασε τις έξι προτάσεις για την επιλογή του συμβόλου του νέου Καλλικρατικού Δήμου και στο επόμενο συμβούλιο θα επιλεγεί αυτή η οποία θα χαρακτηρίζει τον Δήμο. Ομόφωνα ψηφίστηκε η παράταση της σύμβασης του ανταποκριτή του ΟΑΕΔ στο Δ.Ε. Κηρέως. Ακολούθησε η ψήφιση μελέτης για την αντιπυρική προστασία των Δημοτικών Δασών του Δήμου. Κατά ψήφισε ο Αντρέας Χατζής επειδή δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος Νηλέως στο πρόγραμμα και ο Χρήστος Κομποθανάσης, επειδή δεν περιλαμβάνονται τα επτά στρέμματα στην περιοχή Κεράμειας. Ομόφωνη ακολούθησε η ψήφιση για την έγκριση μελέτης για την αποτύπωση και ανάδειξη των όψεων του κτιρίου του Δημαρχείου στη Λίμνη.  Ακολούθησε συζήτηση και ομόφωνη ψήφιση αιτήματος της Μαρίας Παπαστάμου προς τον Δήμο Νηλέως, η οποία διέθετε χρηματικό ποσό 800 ευρώ σαν δωρεά σε μαθητή του Δήμου. Λόγω της συγχώνευσης των Δήμων, το ποσό δεν μπορούσε να εκταμιευθεί, όπως εξήγησε ο Νίκος Μουστάκας. Ομόφωνη και η απόφαση για ανάθεση στην Οικονομική Επιτροπή να προβεί σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, που ανήκουν σε σχολείο των Ροβιών. Το ίδιο και στο επόμενο θέμα για τους απολογισμούς των καταργούμενων Σχολικών Επιτροπών Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης.

Τεχνικό Πρόγραμμα
Τελευταίο θέμα ήταν η συζήτηση για την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2012. Μοιράστηκαν φωτοτυπίες στους Συμβούλους με όλα τα συνεχιζόμενα και τα νέα έργα. Ο Γιάννης Στεργίου που έκανε την εισήγηση τόνισε, πως για την σύνταξη του προγράμματος προηγήθηκαν συναντήσεις με όλες τις Τοπικές Κοινότητες και πως υπάρχει η  θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης.  Ακόμα επεσήμανε την μείωση της επιχορήγησης του κράτους κατά το ένα τρίτο, πράγμα που δεν δίνει δυνατότητες για μεγάλα έργα, αν συνυπολογισθεί και η μη αύξηση των δημοτικών τελών προς τους Δημότες.  Την ίδια επισήμανση έκανε και ο Δήμαρχος μετά από ερώτηση του Γιάννη Περήφανου και τόνισε επίσης πως «τα οικονομικά ανοίγματα του Δήμου είναι μεγάλα. Τα χρέη είναι 8,5 εκατομμύρια. Δεν έχουμε καμία ανταπόκριση από το κράτος». Ο Γιάννης Περήφανος κατηγόρησε τον Δήμαρχο πως ολιγώρησε και έχασε πολύτιμο χρόνο, γιατί «έχετε αναλώσει δυνάμεις για το πόσους και ποιους διμηνίτες θα πάρετε. Περιμένω να δω ένα έργο σε κάθε Δήμο, που θα δημοπρατηθεί στη θητεία σας. Θα σας χειροκροτήσουμε, όταν θα ξεκινήσει ο εργολάβος». Ο Στάθης Λιαγκάκης τόνισε για μια ακόμα φορά, ότι τα χρήματα από το κράτος δεν θα δοθούν ποτέ και επεσήμανε πως ο Δήμαρχος «πολλές φορές  τα λέει καλύτερα και από εμάς. Ο κόσμος πρέπει να μάθει αυτά που λέτε και να συμμαχήσουμε με άλλους Δήμους. Φοβάμαι πως θα υπάρξει Καλλικράτης 2». Στη διαδικασία συζήτησης, τέθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις από πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ παρευρίσκονταν και οι Πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων από Προκόπι, Κεράμεια, Κήρηνθο, Δαφνούσα, Στροφυλιά, Λίμνη, Μαντούδι, Μετόχι και Σκεπαστή. Το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με αρνητικές τις ψήφους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς και των εκπροσώπων από το Μαντούδι  και το Μετόχι.

Ένταση για τη ΒΙ.ΠΕ.

Αφού τελείωσε η συνεδρίαση και οι Σύμβουλοι σηκώθηκαν για να φύγουν, ο Στάθης Λιαγκάκης επεσήμανε στον Πρόεδρο του Σώματος πως δεν έθεσε ερώτηση στον Δήμαρχο, όπως είχε ζητηθεί και γίνει αποδεκτό στην αρχή της συνεδρίασης. Δημιουργήθηκε ένταση όταν ο κύριος Λιαγκάκης επέμενε να την θέσει ενώπιον όλων, ενώ ο Πρόεδρος του έλεγε να βρει τον Δήμαρχο. Με το Σώμα να είναι όρθιο, δημιουργήθηκε ένταση μιας και τέθηκε το θέμα της ΒΙ.ΠΕ και για το αν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πως είναι σύμφωνο με αυτή. Ο Ανέστης Ψαρρός τόνισε ότι είναι υπέρ της δημιουργίας ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι και υπήρξε ανταλλαγή φραστικών αντεγκλήσεων με το Στάθη Λιαγκάκη αλλά και παρευρισκόμενους πολίτες από την Κίνηση Ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ. που επέμεναν ότι δεν υπάρχει απόφαση με τη θέση του Συμβουλίου, πράγμα που στην συνέχεια δέχτηκε και ο Δήμαρχος.
Υπήρξαν φραστικές εκτροπές αρκετών παρευρισκομένων και τελικά η συνάντηση έληξε μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: