Home > Αυτοδιοίκηση > Εντάσεις – παραιτήσεις – ενστάσεις στο Δ.Σ. της Ιστιαίας Γ. Αναγνώστου: «Θα χαρίσω στο Δήμο 200 χιλιάδες ευρώ, αν και εσείς χαρίσετε τις αποζημιώσεις σας για τα επόμενα δύο χρόνια»

Εντάσεις – παραιτήσεις – ενστάσεις στο Δ.Σ. της Ιστιαίας Γ. Αναγνώστου: «Θα χαρίσω στο Δήμο 200 χιλιάδες ευρώ, αν και εσείς χαρίσετε τις αποζημιώσεις σας για τα επόμενα δύο χρόνια»There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.

Την τελευταία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, στις 10.30 το πρωί. Ο Πρόεδρος του Σώματος ξεκίνησε με την ανάγνωση επιστολής του Γιώργου Μαρίνου που χαιρέτησε τους επαγελματοβιοτέχνες και το Δήμο για τον αγώνα τους για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Ιστιαίας, καθώς και ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών για το ίδιο θέμα.
Ακολούθησε επιστολή παραίτησης του Παντελή Αγγέλου από το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος πρότεινε τον Δήμαρχο να καλέσει τον πρώτο επιλαχόντα να ορκιστεί εντός πέντε ημερών.
Στη συνέχεια ο Κώστας Μπάμης ζήτησε να εξετασθεί το θέμα απλήρωτων δημοτικών υπαλλήλων και συγκεκριμένα το «Βοήθεια στο σπίτι», που έχουν να πληρωθούν εδώ και δύο χρόνια. Ο Δήμαρχος διόρθωσε πως είναι μόνοι οι υπάλληλοι του πρώην Δήμου Ωρεών και πως το θέμα δεν είναι του Δήμου αλλά του Υπουργείου.  
Ακολούθησε η Αναστασία Τσαρούχα που έθεσε το θέμα με τα κολωνάκια «που έχουν ξεφυτρώσει γύρω από την κεντρική πλατεία Ιστιαίας» και ρώτησε τον Δήμαρχο αν υπάρχει απόφαση του Σώματος για αυτή την εξέλιξη. Τόνισε με έμφαση πως «Κατηγορώ πως μπήκαν αυθαίρετα και παράνομα». Ο Ζάχος Χριστοφής είπε πως θα απαντήσει γραπτώς εντός μηνός, όπως του επιτρέπει ο νόμος.

Τακτικά Θέματα
Το πρώτο τακτικό θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Σωτήρης Ζάχαρης και ήταν η έγκριση της πρώτης φάσης του Στρατηγικού Σχεδιασμού (επιχειρησιακού προγράμματος) του Δήμου. Τόνισε πως δόθηκαν ερωτηματολόγια σε όλους τους φορείς του Δήμου, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο  και μπορούσαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ακόμα σε ερώτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη απάντησε πως μπορεί ο Δήμος να αναθεωρήσει το πρόγραμμα, μετά από δύο χρόνια. Ο Ηλίας Πετσής χαρακτήρισε τον φάκελο του προγράμματος «έκθεση ιδεών» και επεσήμανε την απευθείας ανάθεση της μελέτης του προγράμματος σε ιδιωτική εταιρεία. Αντιρρήσεις εξέφρασαν η Αναστασία Τσαρούχα και ο Δημήτρης Περπατάρης, οι οποίοι το καταψήφισαν. Ο Σωτήρης Ζάχαρης επεσήμανε πως «η χώρα χάνεται και μας ζητάνε να ψηφίσουμε επιχειρησιακό πρόγραμμα… Έχουμε αντιβασιλέα τον Γερμανό Ράιχενμπαχ και εμείς κοιτάμε να καλιγώσουμε τον ψύλλο». Τελικά πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος που είπε πως «Σε λίγα χρόνια όλα θα πάνε στους ιδιώτες. Εδώ λέμε αλήθειες». Τελικά ο σχεδιασμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Υπερψηφίστηκε και το σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου, όπως και ο ορισμός ορκωτού λογιστού για τον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου. Στη συνέχεια ψηφίστηκαν οι πληρωμές σε διαταγές πληρωμής που έχουν επιδικαστεί.

«Είσαστε αφερέγγυοι»
Τα αίματα άναψαν όταν τέθηκε το θέμα πλειστηριασμού τριών οικοπέδων του Δήμου για οφειλές στο Μηχανικό Γιάννη Αναγνώστου που παραβρέθηκε και σαν εκπρόσωπος των  Λαζάρου Κυρπισλίδη και Κωνσταντίνου Ευσταθίου. Συγκεκριμένα ο Δήμος οφείλει συνολικά, το ποσό των 200 χιλιάδων περίπου, από έργα που ξεκίνησαν το 2000. Υπήρξε και εισήγηση της δικηγόρου Βάσως Κακεπάκη που εξήγησε τις επιλογές που έχει ο Δήμος. Όλο το Σώμα ζήτησε από τον Γιάννη Αναγνώστου να δείξει ευαισθησία και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και πως πιστεύουν, ότι δεν θέλει ούτε και ο ίδιος «να βγει στο σφυρί Δημοτική περιουσία». Μιλώντας ο κύριος Αναγνώστου όταν του ζητήθηκε, είπε πως δέχτηκε προσωπική επίθεση και συμπλήρωσε «Ψηφίσατε πριν με ευκολία την πληρωμή σε ανθρώπους που ο Δήμος χρωστάει. Σε μένα γιατί έχετε άλλη συμπεριφορά, ενώ μου οφείλετε από το 2.000; Μιας και με χτυπήσατε στην ευαισθησία μου και στο φιλότιμό μου, θα χαρίσω όλα τα χρήματα αυτά που είναι περίπου 200 χιλιάδες ευρώ, αν και εσείς δείξετε την ίδια ευαισθησία και χαρίσετε τις αποζημιώσεις σας για τα επόμενα δύο χρόνια… Με την απόφαση 250, (με την οποία χάρισα 30.000 ευρώ με την προοπτική να πάρω τα υπόλοιπα 150.000 μέχρι τέλους του χρόνου, τα μισά τον Οκτώβρη και τα μισά ως το τέλος του χρόνου), είχατε δεσμευτεί να με πληρώσετε αλλά δεν την εφαρμόσατε.
Με τον κύριο Κοντζιά είχαμε συμφωνήσει, για τις κατασχεσεις να πληρωθώ τώρα τα δικά μου και του κ. Κυρπιζλίδη και του κ. Ευσταθίου το Πάσχα. Αυτό αποκρύφτηκε. Γιατί λοιπόν να κάνω άλλη συμφωνία μαζί σας; Είστε αφερέγγυοι». Ακολούθησαν τοποθετήσεις πολλών Δημοτικών Συμβούλων και του Προεδρείου  για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Ο Δήμαρχος είπε πως αν και η Δημοτική Αρχή δεν τήρησε τα συμφωνημένα, δεν πρέπει να βγουν στο σφυρί τα οικόπεδα. «Πρέπει να βρεθεί και πιστεύω θα βρεθεί λύση» συμπλήρωσε. Ακολούθησαν λίγα λεπτά έντασης, αλλά τελικά βρέθηκε λύση. Ο Γιάννης Αναγνώστου και ο Λ.Κυρπισλίδης, θα πληρωθούν τώρα  έως τις 28 του μήνα που γίνεται ο πλειστηριασμός και ο Κ. Ευσταθίου τον Αύγουστο.
Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα και η συνεδρίαση έκλεισε με την ανακοίνωση του Προέδρου, πως την ερχόμενη Πέμπτη θα υπάρξουν δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, με θέματα την απογραφή και το προϋπολογισμό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: