Home > Αυτοδιοίκηση > Άλλη μια συνεδρίαση του Δ.Σ. «τινάχτηκε στον αέρα» Πανδαιμόνιο με προκλήσεις και ύβρεις στο Μαντούδι «Τους πήρε και τους …σήκωσε» το ρέμα του Κυμασιώτη, που …έχασε στα χαρτιά την ελικοειδή ροή του – Η πλειοψηφία καταγγέλλει την υβριστική στάση της Αντ

Άλλη μια συνεδρίαση του Δ.Σ. «τινάχτηκε στον αέρα» Πανδαιμόνιο με προκλήσεις και ύβρεις στο Μαντούδι «Τους πήρε και τους …σήκωσε» το ρέμα του Κυμασιώτη, που …έχασε στα χαρτιά την ελικοειδή ροή του – Η πλειοψηφία καταγγέλλει την υβριστική στάση της Αντ


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

H τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου, την περασμένη Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, άρχισε όπως πάντα με αρκετά θέματα προ ημερησίας διατάξεως, που τα περισσότερα δεν ήταν μόνο τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά κυρίως εθνικού χαρακτήρα, όπως το φλέγον θέμα των λογαριασμών της Δ.Ε.Η.  Την παράσταση έκλεψε ωστόσο το θέμα της οριοθέτησης του ρέματος Κυμασιώτη.

Η οριοθέτηση

του Κυμασιώτη

Η Μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Κυμασιώτη, για τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν το όγδοο θέμα κατά σειρά και το τελευταίο που συζητήθηκε από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων.

Αρχικά ο μηχανικός του Δήμου Γιώργος Γερογιάννης έκανε θετική εισήγηση προς το Δ.Σ. για τη μελέτη οριοθέτησης που είχε συντάξει μελετητική εταιρεία για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ.

Κατά τη συζήτηση ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου Αντώνης Λάμπρου είπε: «Εμείς ζητάμε το αυτονόητο: την εφαρμογή του αναδασμού. Και παρατήρησε, ότι στη μελέτη δεν αποτυπώνεται σωστά ο ποταμός, γιατί υπάρχει διαφορά από την αρχική ελικοειδή μορφή που είχε. Τώρα είναι μια ευθεία.

Όταν πήρε το λόγο ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στάθης Λιαγκάκης είπε μεταξύ άλλων: «ψηφίζουμε κατά γιατί το θεωρούμε ως ένα μέτρο πίεσης στα σχέδια για τη ΒΙ.ΠΕ», ενώ στην συνέχεια, δυναμιτίζοντας το ήρεμο μέχρι στιγμής κλίμα, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως «έχει το σύνδρομο της ΤΕΡΝΑ και του υπηρέτη».

Στη συνέχεια, από το ακροατήριο τοποθετήθηκε η κ. Τσιπτσή, εκπροσωπώντας το Σύλλογο «Κηρέας.org», και η οποία συνέδεσε το θέμα με αυτό της ΒΙ.ΠΕ. και για μια ακόμη φορά, επεκράτησε μεγάλη ένταση.

Παρόλα αυτά στη συνέχεια με την ιδιότητα του Τεχνικού Συμβούλου και παρέμβαση του Στάθη Λιαγκάκη, πήρε το λόγο και ο Βαγγέλης Καραγιώργος, αναφερόμενος στην εισήγηση της Ειδικής Γραμματέως Περιβάλλοντος, η οποία χαρακτηρίζει τον φάκελο της εταιρίας ελλιπή και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έκνομη.

Για μια ακόμη φορά στη αίθουσα των Δημοτικών Συμβουλίων στο Μαντούδι δημιουργήθηκε αναστάτωση, με τελικό αποτέλεσμα την αποχώρηση της Αντιπολίτευσης, ενώ παρέμειναν μόνο από το Συνδυασμό της Μείζονος Μειοψηφίας ο Γιάννης Χαλιούλιας για να ψηφίσει υπέρ και ο Ανδρέας Χατζής, ο οποίος παρέμεινε στην αίθουσα για να καταψηφίσει τη μελέτη.

Η παρέμβαση – πρόταση που έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Άγγελος Ριτσώνης, να μπαίνουν τα άτομα με πρόσκληση, δε βρήκε ανταπόκριση. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τζαχρήστος «πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αφού οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές και ελεύθερες».

Η Κική Στέφου, μετά την αποχώρηση της Μειοψηφίας, ως κατακλείδα είπε: «Θα ήθελα να ήταν παρών ο κ. Λιαγκάκης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να συνεδριάσουμε. Μάλλον φταίει η συγκεκριμένη αίθουσα. Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που γίνεται. Αυτό δεν είναι Δημοτικό Συμβούλιο είναι εξέγερση. Δεν μπορεί να αναφέρεται ότι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν «το σύνδρομο της ΤΕΡΝΑ και του υπηρέτη». Δεν το επιτρέπω σε κανέναν, να το λέει αυτό, για μένα και για τους Δημοτικούς Συμβούλους. Είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να σταματήσει. Είναι ντροπή για Δημοτικούς Συμβούλους να εκφράζονται έτσι. Δεν τιμούν τον εαυτό τους, δεν τιμούν το θεσμό, δεν τιμούν αυτούς που τους ψήφισαν και τους όρισαν εδώ.. Δεν τιμούν κανένα!»

Ο Δήμαρχος κλείνοντας είπε: «Η ελεύθερη έκφραση των Δημοτικών Συμβούλων είναι παγιωμένη υπόθεση. Από εκεί και πέρα αν έρχονται κάποιοι θα πρέπει επί του συγκεκριμένου θέματος, αν έχουν να προσθέσουν κάτι. Δε σημαίνει ότι ετσιθελικά πρέπει να επιβάλλουν τη γνώμη τους. Σε όσες συνεδριάσεις έχω λάβει μέρος και εδώ και στην Περιφέρεια υπάρχουν κανόνες και στην αντιπαράθεση, πάντα υπάρχει ευγένεια στον άγνωστο ομιλητή, δεν μπορεί ο καθένας κάθε φορά να παρεμβαίνει. Αν ο Στάθης Λιαγκάκης εκφράζει με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, κάνει μεγάλο λάθος. Ο χώρος της Αριστεράς ξέρει να βάζει τα θέματα με ευγένεια, με αντιπαράθεση και ποτέ με οξύτητα και μάλιστα τον παρακολουθώ με συμπάθεια και σε πολλές θέσεις, τώρα που η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές, ασπαζόμαστε και εναρμονιζόμαστε με κάποια πράγματα. Εκπλήσσομαι από τον Στάθη τον Λιαγκάκη, γιατί μέχρι τώρα έχουμε συνεργαστεί με απόλυτο σεβασμό. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι ελεύθερες προσωπικότητες».

 

Προ ημερησίας διατάξεως

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στεργίου έθεσε τρία θέματα προ ημερησίας διατάξεως, που αφορούσαν στην επιβολή εισφοράς ακινήτων, την ελλιπή λειτουργία του υποκαταστήματος της Δ.ΕΗ από 1ης Δεκεμβρίου (θα λειτουργεί μόνο κάθε Τετάρτη) για εξυπηρέτηση ολόκληρου του Καλλικρατικού Δήμου, και τη συμπλήρωση ενός μέλους της Επιτροπής Παιδείας. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίμνης πρότεινε να προσφύγουν μαζί Εμπορικός Σύλλογος και Δήμος στο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Ο κ. Στεργίου είπε: «Τα νοικοκυριά έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν ξέρουμε ακόμη τι θα έρθει αύριο. Με ένα ψήφισμα και καταγγελτικό λόγο εκφράζουμε την αγανάκτηση των πολιτών να σταματήσει η φοροεπιδρομή».

Σε αυτό το σημείο ο Στάθης Λιαγκάκης τόνισε: «Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτεί μια επιτροπή και να πάμε στη Δ.Ε.Η. Να συνεννοηθούμε με τους εργαζόμενους, να μην αφήσουμε κανέναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο κ. Παναγιώτου πρόσθεσε: «Να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο τέλος θα πληρώνουμε ενοίκιο για το ίδιο μας το σπίτι».

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Καντζούρας είπε: «Τους τελευταίους μήνες δεχόμαστε μεγάλη πίεση, μεγάλη αδικία προς όλες τις κοινωνικές ομάδες. Με πολλούς φόρους και χαράτσια. Πιστεύω πως πρέπει να δώσουμε το μήνυμα, ότι δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε το ρεύμα και παράλληλα να προσφέρουμε νομική κάλυψη.

Ο Δήμαρχος κλείνοντας ανέφερε: «Συζητάμε ένα θέμα εθνικό και πολύ σωστά μπαίνει. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση. Ο λαός θα το ακυρώσει, διότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το πρόβλημα δεν το λύνει ο Δήμος. Θα το λύσει η κοινωνία. Σήμερα αν πάρουμε μια απόφαση να βγει ο Δήμος και να ενημερωθούν οι πολίτες πριν τις 2 Δεκεμβρίου, γιατί θα παρέχουμε νομική κάλυψη με ανακοίνωση. Όλα τα άλλα είναι …τουφεκιές στον αέρα. Ζητάμε τη λαϊκή αντίσταση να ξεθαρρέψει ο κόσμος. Να μη δέχεται καρπαζιές. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.»

Στη συνέχεια το θέμα της εργασιακής εφεδρείας εισηγήθηκε ο Δημοτικός Υπάλληλος Νίκος Γεραλής και προτάθηκε να μην υπογραφεί καμιά δήλωση, ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Και αυτό το θέμα βρήκε σύμμαχο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αιτήσεις ιδιωτών

και άλλα θέματα

Ψηφίστηκαν: αίτηση ιδιώτη, για χορήγηση άδειας λειτουργίας καντίνας στην παραλία της Αγκάλης, καθώς και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών. Αίτηση ιδιωτών για χορήγηση βεβαιώσεων για κατασκευή πεζοδρομίου ή προσωρινή διαγράμμιση έμπροσθεν καταστήματος που λειτουργεί στο Μαντούδι, καθώς και αίτηση του Παναγόπουλου Ι. Γεωργίου, εκπροσώπου της Εταιρείας DISTROCHICK ΑΒΕΕ για απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη των πτηνοτροφικών μονάδων αναπαραγωγής.

Ψηφίστηκε η εφαρμογή του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού σχεδίου Προκοπίου για διάνοιξη του δρόμου μεταξύ των Ο.Τ. 28 και 29, καθώς και η ανάκληση των αποφάσεων παύση της διαδικασίας περί τροποποίησης του σχεδίου. Ψηφίστηκε από το Δ.Σ. η αναγκαιότητα μίσθωσης χώρων α) ΚΑΠΗ Μαντουδίου και β) ΚΑΠΗ Λίμνης, ενώ αναβλήθηκε, μετά από αίτηση του δασκάλου Δαυίδ Αγγελόπουλου, η συζήτηση για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Λίμνης.

Δεν εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός των σχολικών επιτροπών Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης του πρώην Δήμου Νηλέως, διότι εκτός των Συμβούλων της Πλειοψηφίας στην αίθουσα παραβρέθηκε μέχρι τέλους με τον Γιάννη Χαλιούλια, μόνος ο π. Αντιδήμαρχος Νηλέως ο Κωνσταντίνος Παπαμήτσος, να απολογηθεί για ένα σύστημα που είχε εδραιωθεί από το Δήμο. Όπως είχε ξανασυζητηθεί και σε παλαιότερα Δημοτικά Συμβούλια ορίστηκε -λόγω αδιαφάνειας των δαπανών- ορκωτός λογιστής. Εγκρίθηκε το προγράμματος αποκατάστασης οικονομικής λειτουργίας του Δήμου, με αρνητικές ψήφους των Λιαγκάκη, Γεωργατζή, Χαλιούλια και Χατζή. Ψηφίστηκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου «περί σύνταξης κι έγκρισης ετησίων οικονομικών καταστάσεων κι έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής του πρώην Δήμου Κηρέως έτους 2010-Ταμειακού Απολογισμού 2010 του πρώην Δήμου Κηρέως, όπως και ο ορισμός του τεχνικού ασφαλείας Δήμου και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

 

Καμιά αύξηση στα Δημοτικά τέλη

Για τα δημοτικά τέλη του 2012 δεν θα γίνει καμία αύξηση, ενώ θα εξεταστεί πιθανή μείωση ή και απαλλαγή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ψηφίστηκε η παράταση προγραμματικής σύμβασης με ΟΑΕΔ για τη λειτουργία του γραφείου ανταποκριτή στην Δημοτική Ενότητα Νηλέως. Δε συζητήθηκαν, -λόγω απουσίας της μειοψηφίας- η διαγραφή οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών στον πρώην Δήμο Νηλέως, καθώς και η ενημέρωση για τη ρύθμιση διευκόλυνσης οφειλών πρώην Δήμου Νηλέως. Έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία του λατομείου στο Ξηρόν όρος και το Δ.Σ. απεφάνθη ότι υπεύθυνο είναι το Δασαρχείο, να ελέγξει αν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες κι αν είναι σύννομη η δράση του, σε σχέση με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει για τον κ. Ζαφειράκη.

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: