Home > Αυτοδιοίκηση > Προ του κινδύνου κατάρρευσης όλοι ενώνονται Το «Κύμα» θα διατηρηθεί παρά την «παλίρροια» των αποφάσεων της Περιφέρειας

Προ του κινδύνου κατάρρευσης όλοι ενώνονται Το «Κύμα» θα διατηρηθεί παρά την «παλίρροια» των αποφάσεων της Περιφέρειας


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Το απόγευμα της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου, έγινε το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο στην Αιδηψό στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε σε πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας από όλες τις παρατάξεις αφορούσε το «Κύμα». Ιστορική ιδιότυπη κατασκευή, χαρακτηρισμένο μαζί με άλλα 14 κτήρια της Αιδηψού, ως Νεώτερο Μνημείο, του οποίου κρίνεται σκόπιμη και επείγουσα η αναστήλωσή του. Το χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είχε να κάνει με το πλήθος των εισηγήσεων και την κοινή δράση που συναποφασίστηκε από όλες τις κατευθύνσεις. Δημοτικό Συμβούλιο και Λιμενικό Ταμείο, συναποφάσισαν να δράσουν απέναντι σε μια Κεντρική Πολιτεία, που άλλοτε επιλέγει άσπρο και άλλο μαύρο.

Μετά από σειρά αναρίθμητων νόμων, αποφάσεων και αναιρέσεων, το συμπέρασμα είναι ένα. Ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει άμεσα τους πόρους του Λιμενικού Ταμείου,  του οποίου το αποθεματικό υπερβαίνει την αξία αναστήλωσης του διατηρητέου και με τη δεδομένη διάθεση συνεργασίας συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, να σταθούν ενωμένοι απέναντι σε άλλες αντίθετες δυνάμεις, που χρόνια τώρα εμποδίζουν την αναστήλωση αυτή. Μεγάλος ήταν ο αριθμός των τοποθετήσεων και εισηγήσεων που ακούστηκαν, από τους πρώην και νυν Προέδρους του Λιμενικού Ταμείου. Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά και δράση του Δημοτικού Συμβούλου Ν.Παπαντωνίου που με την ιδιότητα του Προέδρου του Λ.Τ. είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της αναστήλωσης του διατηρητέου. Το μεταφερόμενο μπαλάκι μεταξύ κατοχής και νομής του «Κύματος», στη συνέχεια την χρήση του και τέλος το κόστος αναστήλωσης του. Και τα τρία θέματα χρονοτριβούν τόσο, όσο είναι απόλυτα επικίνδυνο, αυτό να καταρρεύσει από μέρα σε μέρα. Γι αυτό προ του κινδύνου ο Δήμαρχος Χριστοφής Ζάχος πρότεινε, πρώτον να αναλάβει οικονομολόγος του Δήμου να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του Λιμενικού Ταμείου, διότι ακόμη δεν έχει αυτός κατατεθεί για το 2011, προκειμένου στη συνέχεια να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό του. Άλλωστε από το 2012 τα Λιμενικά Ταμεία περιέρχονται στη Διοίκηση των Δήμων και θα είναι ευκολότερο να ολοκληρωθεί και διοικητικά το όλο θέμα. Δεύτερον να κατατεθεί ένσταση επί της αποφάσεως της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας,  Πόπης Γερακούδη και τρίτον επίσκεψη στον Υπουργό για να επιτευχθεί το θέμα της χρήσης του, ως μουσειακού χώρου με πολιτισμική δράση και λειτουργία.

 

 

Ορισμένες από τις εισηγήσεις

Ηλίας Πέτσης

«Θα πρέπει να καθησυχάσουμε τους συμπολίτες μας. Το κτήριο είναι διατηρητέο. Η μελέτη είναι αποκατάστασης. Ακόμη και αν καταρρεύσει δεν υπάρχει πρόβλημα. Δημόσιο συμφέρον είναι η αρχιτεκτονική κληρονομιά μας, είναι οι μνήμες μας. Ένας Δημόσιος άνδρας του τόπου λειτουργεί ως ανάχωμα και τροχοπέδη. Ο πολιτισμός ανήκει στους πολίτες. Σήμερα θα έπρεπε να είναι μεταξύ μας για να υποστηρίζει τη θέση του. Ζητώ να προσβάλλουμε την απόφαση της κυρίας  Γερακούδη. Για εμένα πάνω από όλα είναι το συμφέρον του τόπου».

 

Αθανάσιος Ρουμελιώτης

«Πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή κάνοντας την συνεδρίαση στην Αιδηψό δείχνει το ενδιαφέρον της στο Κύμα, το Δημοτικό Συμβούλιο, η Λιμενική Αρχή δεν θα μπορέσει να φέρει το έργο εις πέρας. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν τον Κεδίκογλου να φρενάρει το έργο. Τάσσομαι υπέρ να συνεχιστεί, με οικονομικούς και νομικούς συμβούλους να γίνει το έργο. Με λυπεί το γεγονός για τις ενέργειες που κάνει γιατί σαμποτάρει το έργο με διάφορους τρόπους. Οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες».

 

Ιωάννης Πεσματζόγλου Πρόεδρος Ανέλιξης.

«Πριν 100 χρόνια, αρχές του 1900 αναδιοργανώνεται η Αιδηψός και γίνονται επενδύσεις με ξενοδοχεία που δεν υπήρχαν ούτε στην Ευρώπη. Αυτό το επίπεδο των κτιρίων ανεβάζει το επίπεδο της πόλης. Εκείνη τη περίοδο το 1911 δημιουργείται το «Κύμα» πρωτοποριακό κτίσμα με πρότυπα αντίστοιχα κτίσματα της  Νότιας Γαλλίας και των παραλίων της Αιγύπτου. Το σήμα κατατεθέν της πόλης. Βρίσκεται στα χέρια του Δήμου και της Λιμενικής Αρχής. Να γίνει ένας χώρος πολιτισμού που θα φέρει πολλαπλάσια χρήματα στο τόπο μας».

 

Λίτσα Παπαποστόλου Πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών.

«Παρακαλώ να γίνει το Κύμα. Είναι αμαρτία να χαθεί η ιστορία της πόλης. Να γίνει μουσείο. Δεν θέλουμε να εισπράξουμε άλλα χρήματα. Έχουμε να εκμεταλλευτούμε πόρους».

 

Δήμαρχος Ζάχος       Χριστοφής

«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Ματάκια και να πω πως μόλις διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος κάθε δύο ή τρία συμβούλια που θα γίνονται στην Ιστιαία θα γίνεται ένα και στην Αιδηψό. Στις 19 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκα το Λιμενικό Ταμείο και έδωσα εγγράφως έγκριση να δημοπρατηθεί. Από το Λιμενικό Ταμείο μεσολάβησαν διάφορα άλλα πράγματα. Δεν ξέρω ποιοι ήταν πίσω από αυτή την ιστορία. Τώρα η ανάκληση της απόφασης της κ. Γερακούδη έρχεται μετά από τον  Κεδίκογλου. Πρέπει επιτέλους να αφήσει το συλλογικά όργανα να δουλέψουν. Να μην το πάρει το κύμα το «Κύμα». Θα γίνει ένσταση με ένα δικηγόρο κατά της κυρίας Γερακούδη. Θα οργανώσουμε μια επιτροπή από εμένα τον κ. Πετσή, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και παράγοντες της Αιδηψού, θα κάνουμε επίσκεψη στη κυρία Γερακούδη και μετά στον Υπουργό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε ένα μήνα. Να τελειώσει το «παραμύθι». Το έργο αυτό θα πάει με 50% έκπτωση. Οι εργολάβοι παρακαλάνε για δουλειά. Πρέπει να κάνουμε ψήφισμα. Το Κύμα δεν θα πάρει άδεια ενδιαφέροντος, για να κάνει λουκουμάδες, θα γίνει μουσείο. Αν δεν μπούμε μπροστά, το χάσαμε το παιχνίδι. Να σταλεί έγγραφο στις τεχνικές υπηρεσίες, να επιτραπεί από το Λιμενικό Ταμείο. Πιστεύω ενωμένοι θα τα καταφέρουμε το κύμα να είναι το κόσμημα της Αιδηψού».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: