Home > Αυτοδιοίκηση > Ο Ζήσης Γεωργιάννης, Μηχανικός Μεταλλείων της ΒΙΟ.ΜΑΓΝ. ξεκαθαρίζει: «Κανένας δεν έχει διανοηθεί διυλιστήρια, πυρηνικούς σταθμούς, χώρους ταφής τοξικών, ραδιενεργών αποβλήτων και χαβούζα σκουπιδιών της Αθήνας»

Ο Ζήσης Γεωργιάννης, Μηχανικός Μεταλλείων της ΒΙΟ.ΜΑΓΝ. ξεκαθαρίζει: «Κανένας δεν έχει διανοηθεί διυλιστήρια, πυρηνικούς σταθμούς, χώρους ταφής τοξικών, ραδιενεργών αποβλήτων και χαβούζα σκουπιδιών της Αθήνας»


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ο Ζήσης Γεωργιάννης μίλησε αποκλειστικά στον «Παλμό» καταθέτοντας τις  απόψεις του, ως Μηχανικός Μεταλλείων, που ασχολείται διαχρονικά από το 1984 μέχρι και την σημερινή ΒΙΟΜΑΓΝ. Οι απόψεις του διαμορφώθηκαν όχι μόνο από τη σχέση του με την ΒΙΟΜΑΓΝ αλλά κυρίως , από παράγοντες όπως η ειδικότητά του και ο τόπος μόνιμης κατοικίας του που είναι η περιοχή αυτή. Η περιοχή του Μαντουδίου, είναι μια περιοχή με μακρά βιομηχανική ιστορία.  Παρ’ ότι στο παρελθόν υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να αποτελέσει το Μαντούδι ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο, διάφορες συγκυρίες και ανεπιτυχείς επιχειρηματικές προσπάθειες, αλλά και η μη προσέλκυση άλλων δραστηριοτήτων και επενδύσεων καθώς και η πλήρης ανυπαρξία έργων υποδομής, όπως αυτοκινητόδρομος και λιμάνι, δεν διασφάλισαν την διαφαινόμενη πρόοδο..

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει η επιχείρηση;

Οι βασικοί στόχοι είναι δύο:  προστασία του περιβάλλοντος και προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων, χωρίς να παραβλέπουμε τη κρίση και την ύφεση, αλλά τις δύσκολες διεθνείς οικονομικές συγκυρίες. Ο πρώτος στόχος περιλαμβάνει την θέληση  να διασφαλίζεται το φυσικό περιβάλλον, μέσα από εκ των προτέρων γνωστούς όρους και κανόνες ανάπτυξης και ταυτόχρονα να αναδιαμορφωθεί το περιβάλλον στους Φούρνους, από την κάκιστη εικόνα που έχει σήμερα, μετά την πολύχρονη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λευκόλιθου κατά το παρελθόν. Ο δεύτερος στόχος είναι η προσέλκυση συγκροτημένων και βιώσιμων δραστηριοτήτων, από δυναμικές και υγιείς, μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις, που θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας, και θα προσδώσουν οικονομική δύναμη κι έναν υπερτοπικό ρόλο στο Μαντούδι.

Γιατί επελέγη το Μαντούδι;

Η γεωγραφική θέση της περιοχής και  οι υφιστάμενες υποδομές, είναι γνωστό ότι δεν αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως και η δυναμική των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούντο στην περιοχή, αποτελεί πλέον παρελθόν.  Όμως στο Μαντούδι μπορεί να γίνει κάτι καλό, αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες, εκμεταλλευόμενοι την ύπαρξη ενδιαφέροντος και πάλι για τη δραστηριοποίηση του εργοστασίου επεξεργασίας  Διπύρου Μαγνησίας (ΒΙΟΜΑΓΝ) και τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φυσικό Αέριο (ΗΡΩΝ).

 

Τι προσδοκάτε από την Πολιτεία;

Αν υλοποιηθούν έργα  υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες να υποχρεωθεί η Πολιτεία να επιταχύνει την διασφάλιση σωστών οδικών και θαλασσίων μεταφορών.  Επειδή κάθε σκέψη για ανάπτυξη ουσιαστικά ξεκινά από το μηδέν, θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλ.  επενδυτές, Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς και κάτοικοι, τι ακριβώς μπορεί να κάνει κάθε επενδυτής, χωρίς τις συνήθεις δυσάρεστες εκπλήξεις και ανατροπές για κανέναν με ποιούς όρους και κανόνες, σε τι χρονοδιαγράμματα,.

Ποια θα είναι η πρακτική σας απέναντι στο περιβάλλον;

Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης μπορεί να γίνει πράξη, με την θεσμοθέτηση της βιομηχανικής περιοχής, στην περιοχή των παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της ΒΙΟΜΑΓΝ.  Θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος βιομηχανικός «πυρήνας» όπου θα συνυπάρχουν αρμονικά η επιχειρηματικότητα, η ενίσχυση της απασχόλησης, η στήριξη της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και ο απόλυτος σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον. Όποιος αρνείται το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικής δράσης ουσιαστικά εξυπηρετεί όσους θέλουν να διαιωνιστεί στη χώρα το καθεστώς της διάσπαρτης κι άναρχης – και κατά συνέπεια ανεξέλεγκτης – επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ποιες είναι οι προθέσεις σας, ως προς τις πηγές ενέργειας;

Η δημιουργία βιομηχανικής περιοχής με ταυτόχρονη διασφάλιση της έλευσης αγωγού φυσικού αερίου, θα μπορεί να επιτρέψει την δημιουργία ενός σύγχρονου ενεργειακού κέντρου, το οποίο θα προσελκύσει κι άλλα «επιχειρηματικά σχέδια», που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από το θεσμοθετημένο πλαίσιο ανάπτυξης, τις διευκολύνσεις και τα κίνητρα που διασφαλίζει η ύπαρξη ενός  Επιχειρηματικού Πάρκου. Επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί απίστευτα ψεύδη θέλω να τονίσω ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση ανάμεσα στο ενεργειακό κέντρο που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί εντός της ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. και το οποίο αφορά τον πλέον τεχνολογικά προηγμένο και τον πλέον φιλικό στο περιβάλλον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο,  με λιγνιτικές μονάδες παλιότερων τεχνολογιών, μειωμένης αποδοτικότητας κι αυξημένης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Και η προπαγάνδα πρέπει να έχει τα όριά της.

 

Πόσες θέσεις εργασίας υπολογίζετε;

(Σύμφωνα με προσεγγιστική μελέτη που έχει γίνει από την έναρξη της περιόδου υλοποίησης της επένδυσης έως και την πλήρη ανάπτυξή της μπορούν να δημιουργηθούν  περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας). Επίσης, πρέπει να συνυπολογιστούν και τα έσοδα του Δήμου, οι ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία, τα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και πολλά άλλα. Το άμεσο όφελος που θα «αισθανθεί» η ευρύτερη περιοχή θα είναι πολύ μεγάλο, ενώ είναι φυσικό επακόλουθο να δούμε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή, που θα οφείλεται σε πολλές αιτίες (επαγγελματικοί λόγοι, τουρισμός, ευκολία προσπέλασης με όμορφη διαδρομή, κλπ).

Θα υπάρχουν άλλα οφέλη που να κάνουν ελκυστική μια ΒΙ.ΠΕ.;

Η έλευση αγωγού φυσικού αερίου σημαίνει χαμηλότερο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, αλλά και η εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης, που αξιοποιεί τον παραγόμενο ατμό του ενεργειακού κέντρου, σημαίνει χαμηλό κόστος θέρμανσης που θα εκμεταλλευτούν οι αγροτικοί παραγωγοί με δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων και βιώσιμων θερμοκηπιακών μονάδων. Η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Μαντούδι, είναι βέβαιο ότι έμμεσα θα επισπεύσει τα έργα οδικής και θαλάσσιας προσπέλασης στην περιοχή.  Αυτό σημαίνει σημαντική επίδραση στην πρόοδο κάθε δραστηριότητας στην περιοχή.  Ακόμη και μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα, μέσα στην πόλη, θα μπορούν να μετεγκατασταθούν, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την ακίνητη αστική περιουσία τους σε άλλες χρήσεις, όπως κατοικία, καταστήματα, κλπ.  Μπορεί να δημιουργηθεί, ένας ιδανικός χώρος για την άμεση εγκατάσταση επιχειρήσεων, με θεσμοθετημένους όρους και κανόνες δόμησης και με άρτιες υποδομές.  Ήδη ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης που έχει κατασκευασθεί στην περιοχή με ανάλογη πρόβλεψη, αποτελεί επίσης μια πρώτη δεδομένη εγκατάσταση υποδομής, ενώ τα έργα στο λιμάνι μπορούν να προχωρήσουν σχετικά γρήγορα.  Οι μελέτες για το οδικό δίκτυο επίσης θεωρούνται πλέον ώριμες και η υλοποίηση αυτής της ιδέας θα επιβάλλει στην Πολιτεία στην επίσπευση κάθε σχετικού έργου, που θα ενώνει οδικά την περιοχή με το Εθνικό Δίκτυο της χώρας. Διαφαίνεται  μια μοναδική ευκαιρία να βγει  η περιοχή από την απομόνωση και να δημιουργηθούν συνθήκες προόδου.  Μια μοναδική ευκαιρία, από τις ελάχιστες που παρουσιάζονται σήμερα σε επίπεδο χώρας υπό τις οικονομικές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε, που δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφεθεί ανεκμετάλλευτη.  Μοχλός επίτευξης αυτού του στόχου θα είναι η ίδρυση αυτής της Βιομηχανικής Περιοχής και μάλιστα έγκαιρα, διότι πολλές πόλεις της Ελλάδος που βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη γεωγραφική θέση από το Μαντούδι, θα προχωρήσουν ανταγωνιστικά αντλώντας κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, με σκοπό την δημιουργία τέτοιων οργανωμένων θυλάκων εργασίας,

 

Υπάρχει έντονος αναβρασμός στην περιοχή. Ποιά είναι η δική σας οπτική;

Οι κάτοικοι της περιοχής αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την επένδυση και τα πρώτα ορατά αποτελέσματα.  Η εξυγίανση της περιοχής ενδιαφέροντος, η αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου, η αναβάθμιση του φυσικού τοπίου, η δημιουργία ζώνης προστασίας και η διαμόρφωση της παραρεμάτιας περιοχής του χειμάρρου Κυμασιώτη και ο  καθαρισμός και προστασία του δάσους περιμετρικά της ΒΙΠΕ, θα δημιουργήσουν άμεσα ένα περιβαλλοντικά και αισθητικά εξαιρετικό αποτέλεσμα. Σε αυτά θα έρθουν να προστεθούν τα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που περιέγραψα νωρίτερα. Ο σχεδιασμός του έργου, παρουσιάσθηκε στις 21.6.2010 σε πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με παρουσία πλήθους κατοίκων και εκπροσώπων φορέων και έτυχε στην πλειοψηφία του, ιδιαίτερα ευρύτερης αποδοχής.

Πρόσφατα όμως έγιναν επεισόδια…

Με μονωμένα περιστατικά ανάμεσα σε ιδιώτες δεν αφορούν την εταιρεία και τον σχεδιασμό της. Σε κάθε περίπτωση, όμως, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι υπάρχει τεράστια απόκλιση ανάμεσα στο πώς αντιμετωπίζουν την σχεδιαζόμενη επένδυση οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής που διψούν για ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής τους και πώς κάποιοι περιστασιακοί επισκέπτες  ή παραθεριστές που δεν θέλουν να θιχτεί το Life style τους.

Εκτός της ΒΙΟ.ΜΑΓΝ. υπάρχει περίπτωση να εγκατασταθούν και άλλες επιχειρήσεις;

Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία σε συνδυασμό με το  Νόμο 3982/2011 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα,  άμεσα ή έμμεσα θα οδηγήσει όλες τις βιομηχανικές ή βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση στα θεσμοθετημένα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Η χρονική συγκυρία κρίνεται ιδανική για την περιοχή αυτή.  Έχουμε αφενός μεν την πρόθεση ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, την γνωστή απόφαση επίσης για τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία του εργοστάσιου επεξεργασίας Λευκόλιθου και αφ’ ετέρου το εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, δηλ. το ΕΣΠΑ 2007-2013.  είναι ίσως η τελευταία  ευκαιρία για να προσελκυστούν  επενδύσεις στην περιοχή, που διαμέσου του Αναπτυξιακού Νόμου ή άλλων ενισχύσεων, μπορούν να διασφαλίσουν συγχρηματοδοτήσεις και για τα έργα υποδομής και για έργα εγκαταστάσεων ή μετεγκαταστάσεων επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τις αναπτύξεις μέσα σε βιομηχανικές περιοχές. Η θεσμοθέτηση όρων και κανόνων αυτής της ανάπτυξης και κάθε άλλης συμβατής και  επιτρεπόμενης δραστηριότητας, θα δημιουργήσουν μια υγιή σχέση και σχέση αμοιβαίων σημαντικών ωφελειών μεταξύ επιχειρηματικών επενδύσεων και τοπικής κοινωνίας.  Στην ευρύτερη εκτός Σχεδίου περιοχή, θα αποφευχθεί η άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών σε οποιαδήποτε θέση. Κάθε  επιχείρηση που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον εγκατάστασης, θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά ανεξάρτητα, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα Νομοθεσία, αλλά θα αποδεχθεί εκ των προτέρων τους όρους και κανόνες με τους οποίους  θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του  Κανονισμού Λειτουργίας και τις εποπτικές – ελεγκτικές αρμοδιότητες του Φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

 

Τι έχετε να δηλώσετε για τις προγραμματισμένες δράσεις της επιχείρησης, καθώς και για την καύση σκουπιδιών που φημολογείται ότι θα ασχοληθείτε;

 

Όσα ψευδή κι ανυπόστατα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για «διυλιστήρια, πυρηνικούς σταθμούς, χώρους ταφής τοξικών ή ραδιενεργών αποβλήτων, χαβούζες σκουπιδιών…» και άλλα απίθανα, αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας και της πιο αισχρής προπαγάνδας. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας έχει ανακοινωθεί κι έχει παρουσιαστεί πολλές φορές στην τοπική κοινωνία κι όλοι γνωρίζουν ότι δεν περιλαμβάνει τίποτα από όλα αυτά.

Χρησιμοποιείτε με την ίδια έννοια εναλλακτικά, την Βιομηχανική Περιοχή και το Βιομηχανικό Πάρκο. Γιατί;

Με τον νέο νόμο 3982/2011 οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές χωροθετήσεις ονομάζονται πλέον επιχειρηματικά πάρκα Α, Β ή Γ κατηγορίας. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει και στο οποίο και ανήκουν επιχειρήσεις οποιασδήποτε όχλησης. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής όχλησης, ενώ η τρίτη κατηγορία αφορά μόνο επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης. Η ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων  δίνει σημαντική ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική εμπειρία δείχνουν ότι, με τα επιχειρηματικά πάρκα επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, προσελκύονται επενδύσεις και βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: