Home > Αυτοδιοίκηση > Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Ροβιές

Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Ροβιές


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Δ.Σ. Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας

Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Ροβιές


Για ακόμη μια φορά διαδραματίστηκε ένα πολύωρο Δημοτικό Συμβούλιο γεμάτο με εντάσεις και κόντρες. Κάτι που πλέον είναι το συνηθισμένο και όχι η εξαίρεση. Κατά τα άλλα μεγάλο χρόνο της συνεδρίασης καταναλώθηκε στην συζήτηση για τις πάγιες προκαταβολές που δόθηκαν στους προέδρους και στους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων το 2011, (έκτοτε δεν ξαναδόθηκε) όπου τώρα καλούνται να επιστρέψουν την πάγια προκαταβολή.  Ενώ ο Δήμος ξαναδείχνει ενδιαφέρον για την δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών στις Ροβιές. Κατατοπιστική (αν και χωρίς κάποιο ορατό αποτέλεσμα) ήταν και η ενημέρωση από τον κ. Κερμενίδη, Προϊστάμενο του Αγροτικού Κτηνιατρείου Λίμνης για τη δημιουργία Κτηνοτροφικού Πάρκου.

Ερωτήσεις

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το αίτημα για ενημέρωση του κ. Βαγγέλη Γεωργατζή για το νταμάρι στο Ξηρόν Όρος και για την πλατεία της Σκεπαστής. Ο κ. Ηλίας Κουκουρίκος του είπε ότι επειδή υπάρχουν αρκετά θέματα στο Δ.Σ. η ενημέρωση θα γίνει σε επόμενο Δ.Σ.  Ενημέρωση ζήτησε ο κ. Γιάννης Στεργίου για το αίτημα των μαθητών της Γ’ Λυκείου Μαντουδίου για οικονομική ενίσχυση για την 5μερη εκδρομή και ως εκ τούτου, να επιχορηγηθούν και τα άλλα Λύκεια της περιοχής για την εκδρομή τους. Ο Πρόεδρος κ. Κουκουρίκος εξήγησε ότι σε λίγες μέρες οι μαθητές φεύγουν για εκδρομή και δεν υπάρχει χρόνος για να μπορέσουν να δοθούν τα χρήματα. Εξάλλου στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει αντίστοιχος κωδικός ώστε να εκταμιευτούν χρήματα.

Για τη διατροφική επάρκεια

Έκκληση στο Δ.Σ. έκανε ο προϊστάμενος του Αγροτικού Κτηνιατρείου Λίμνης κ. Ευριπίδης Κερμενίδης, ώστε ο Δήμος να προχωρήσει στη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου. Ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι «με την πρώτη ματιά αυτό φαίνεται ως μια απλή επένδυση. Η εξασφάλιση της τροφής όμως είναι πρωτεύον ζήτημα και πρέπει να κάνουμε το παν για να μην μας λείψει.  Αυτός είναι ο πρώτος λόγος. Ο δεύτερος αφορά την διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας σε επίπεδο Δήμου. Και ο τρίτος αφορά την υγεία, αφού η δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου θα έχουν τη δυνατότητα οι ίδιοι οι καταναλωτές να βλέπουν τον τρόπο και την ποιότητα της εκτροφής των ζώων.

 

Ο καινούριος διατροφικός κώδικας δε μας δίνει καλά μηνύματα για το μέλλον του αγροτικού τομέα. Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές την κακή προπαγάνδα, ότι η Ελλάδα δεν παράγει και δεν έχει τι να φάει. Επικαλούμαι και τα στοιχεία της ΠΑ.ΣΕ.ΓΕΣ. ότι μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις. Έχει την ικανότητα η Ελλάδα να αυτοτραφεί. Ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει με την ίδρυση ενός φορέα, που θα βοηθήσει στην χωροθέτηση και στην δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου. Έχει με έρευνες αποδειχτεί ότι αυτοί που θα συμμετέχουν, μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες μονάδες με το μισό κόστος. Στην Ελλάδα έχουμε 1 εκατομμύριο αιγοειδή, 9 εκατομμύρια πρόβατα και 5 εκατομμύρια βοοειδή. Είμαστε τέταρτοι στην Ευρώπη στα αιγοπρόβατα, αλλά είμαστε πρώτοι στην  παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος. Κι αυτό γιατί αυτοί αρμέγουν σε ποσοστό κάτω από 10% ενώ εμείς πάνω από 90%.»

Ο κ. Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε τον κ Κερμενίδη ανέφερε ότι: «Είναι η προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μας, να αξιοποιήσει του επιστημονικούς συνεργάτες που υπάρχουν, πέρα από τις αρμοδιότητες που έχουν, να προσφέρουν εθελοντικά. Ξεκινάμε από την πρωτογενή παραγωγή, θα ακολουθήσουν πολλές ενημερωτικές ομιλίες και από άλλους»

Ο κ. Βασίλης Παζάρας ζήτησε από το Δ.Σ. να αναλάβει τη διοργάνωση ημερίδας με τη συμμετοχή ειδικών από τα πανεπιστήμια, τους αρμόδιους φορείς του κράτους, του υπουργείου και άλλους, ώστε να υπάρξει μια σε βάθος ενημέρωση σχετικά με τα κτηνοτροφικά πάρκα. Από εκεί και πέρα ο Δήμος ή η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να ιδρύσει κτηνοτροφικό πάρκο και να επιδοτηθεί για αυτό.

Ο κ. Γιάννης Στεργίου, υπενθύμισε ότι στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια προβλέπετε ένα μόνο κτηνοτροφικό πάρκο σε δημόσια γη. Και αυτό είναι μόνο 144 στρεμμάτων. Αν αναλογιστούμε ότι το λιγότερο που χρειάζεται κάθε συμμετέχον κτηνοτρόφος είναι 4 στρέμματα, τότε με έναν απλό υπολογισμό θα μπορέσουν να εγκατασταθούν το πολύ 16 κτηνοτρόφοι.

Ο κ. Στάθης Λιαγκάκης στη συνέχεια επισήμανε ότι  τα προβλήματα δε λύνονται με ημερίδες ή διημερίδες. Υπάρχει ανάγκη ο Δήμος να το δει σοβαρά αυτό το θέμα. Να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα, σε έξι μήνες, ένα χρόνο… και μετά να έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις επάνω στο θέμα δημιουργίας κτηνοτροφικού πάρκου.

Εκλογή αντιπροσώπων στο Φο.Δ.Σ.Α.

Κατόπιν το Δ.Σ. εξέλεξε αντιπρόσωπο στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας (Φο.Δ.Σ.Α.) ώστε να εξουσιοδοτηθεί να υπογράψει το νέο καταστατικό και να παραστεί στη Γ.Σ.

Ο κ. Χρήστος Καλυβιώτης ενημέρωσε ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία για τη δημιουργία Φο.Δ.Σ.Α. του οποίου είμαστε μέτοχοι. Υποχρεούμαστε να παραβρεθούμε στη Γ.Σ . Θα ήθελα να επισημάνω ότι στη συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να παραβρεθούν εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι.

Ο κ. Κυριάκος Τάρλας πρότεινε να παραβρεθούν ως αντιπρόσωποι ο κ. Δήμαρχος και ο κ . Κουτσουράς, οι οποίοι και ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία.

Ο κ. Γιάννης Στεργίου εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας είπε ότι: «Είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει και παλιότερα το Δ.Σ. Εμείς ως παράταξη δεν συμφωνούμε με το φορέα. Τα Δημοτικά Συμβούλια δεν έχουν λόγο σε αυτή την επιχείρηση. Με αυτό το σκεπτικό δεν θα ψηφίσουμε εκπροσώπους.

Ο κ. Βασίλης Παζάρας τόνισε ότι η θέση των δύο προτεινόμενων αντιπροσώπων είναι (σε αντίθεση με την εκφρασμένη άποψη του υπόλοιπου Δ.Σ.) υπέρ της ίδρυσης ενός τέτοιου φορέα. Καλό θα ήταν οι αντιπρόσωποι να εκφράζουν την θέληση του Δ.Σ. Και αφού από την πλειοψηφία δεν υπάρχει τέτοια διάθεση προτείνω τον εαυτό μου.

Ο κ. Στάθης Λιαγκάκης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την διαδικασία ίδρυσης αυτού του φορέα, και γι αυτό δεν θα ψηφίσει.

Για την αντιμετώπιση των σεισμών

Στη συνέχεια ο Δήμος υπερψήφισε την υπογραφή μνημονίου με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων. Ο προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος  Σκουμπρής εισηγούμενος το θέμα ανέφερε ότι, «η λογική των μνημονίων είναι σε μια έκτακτη κατάσταση, ποιος θα κάνει τι. Είναι το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο που υπογράφουμε, μετά από αυτό για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και των χιονοπτώσεων. Το σχέδιο χωρίζεται σε τρία στάδια. Η ετοιμότητα, το συμβάν και η αντιμετώπιση.

Πρέπει να καταγράψουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τους χώρους, και τα μηχανήματα (δημόσια και ιδιωτικά) που υπάρχουν. Αμέσως μετά το φαινόμενο, να υπάρξει κινητοποίηση. Οι πρόεδροι να βγουν και να κάνουν έλεγχο για τυχόν ζημιές. Και τέλος να υπάρξει αρωγή σε αυτούς που δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους, με ένα δίκτυο δράσεων, στην αρχή σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους και κατόπιν σε χώρους που μπορούν να διαμείνουν προσωρινά.

Θα την πληρώσουν οι Πρόεδροι;

Μεγάλη συζήτηση υπήρξε με την διευθέτηση της πάγιας προκαταβολής στους  Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, το 2011. Οι Πρόεδροι, σήμερα βρίσκονται εγκαλούμενοι (χωρίς να είχαν επίγνωση όλα τα προηγούμενα χρόνια) γιατί η διαδικασία υπήρξε παράτυπη. Και καλούνται να πληρώσουν την πάγια προκαταβολή από τη τσέπη τους.

Ο Δήμαρχος πρότεινε α) να παραπέμψει το Δ.Σ. στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας. β) Να αναζητηθούν ευθύνες από τους αρμόδιους. Ένα αίτημα που ξεσήκωσε την μήνη της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση ήταν αρκετά έντονη ώστε ο Πρόεδρος κ. Ηλίας Κουκουρίκος, διάκοψε τη διαδικασία, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Οι κύριοι Γ. Στεργίου, Γ. Κατζούρας και οι κυρίες Κ. Στέφου και Ε. Ψαρρού. Τοποθετήθηκαν λέγοντας ότι ο Καλλικράτης υπήρξε τόσο ασαφής και δημιούργησε προβλήματα. Είναι σαφές ότι δεν έχει φάει λεφτά κανένας. Γι αυτό καλό θα είναι να μαζευτούν τα τιμολόγια να αποσταλούν στην αρμόδια επιτροπή ταυτόχρονα  να πάρει μια απόφαση το Δ.Σ., ώστε να απαλλάσσει τους εμπλεκόμενους γιατί δεν υπήρχε δόλος. Οι σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης και από τις δύο παρατάξεις, όπως εκφράστηκαν από τους κ.κ.  Β. Παζάρα , Σ. Λιαγκάκη και Δ. Αλεξίου εξέφρασαν φόβους ότι την νύφη θα την πληρώσουν οι Πρόεδροι, που δεν φταίνε, και ίσως και κάποιοι υπάλληλοι. Ενώ θα μείνουν στο απυρόβλητο αυτοί που είχαν την πολιτική ευθύνη, που ήταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Γι αυτό πρότειναν να αναβληθεί το θέμα και να βρεθούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων, ώστε να αναζητηθεί λύση που δεν θα αναγκάσει τους Προέδρους να πληρώσουν από την τσέπη τους. Αυτή τη λύση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι την συμμερίζεται και ο κ. Δήμαρχος, αλλά όταν ξαναπήρε το λόγο επέμεινε ότι δεν μπορεί να χρονίζει ένα θέμα από το 2011 και να αναβάλεται συνεχώς. Με την γνώμη του Δημάρχου συμφώνησε το σύνολο της συμπολίτευσης (εκτός από τον κ. Στράτο Παληό που διαφώνησε στην αναζήτηση των ευθυνών).

Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Ροβιές

Το Δημοτικό συμβούλιο επίσης αποφάσισε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Τουρισμού για την κατασκευή καταφυγίου τουριστικών σκαφών στις Ροβιές. Όπως επισήμανε ο κ. Καλυβιώτης, κατά την εισήγησή του, το θέμα ξεκίνησε το 2006, όπου «ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να γίνει καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Ροβιές. Το 2012 υπογράφηκε σύμβαση με το Υπουργείου Τουρισμού, αλλά η σύμβαση ακυρώθηκε λόγο έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά του Δήμου. Αναζητήσαμε το θέμα και μας ζήτησαν από το Υπ. Τουρισμού να υπογράψουμε νέα σύμβαση. Το έργο ανέρχεται στο ύψος των 2.312.000 €. Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα ή ΕΣΠΑ. Διαφορετικά ο Δήμος, αναλαμβάνει το ρίσκο να πληρώσει την ποινική ρήτρα που ανέρχεται στο 1/12 του ετήσιου ποσού. Είναι ένα κόστος που μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος του.

Ο κ. Ανδρέας Χατζής αφού δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση εξέφρασε την πικρία του όμως γιατί θα ήθελε να έβλεπε ένα τέτοιο έργο και στην Δημοτική Ενότητα Νηλέως.

Ο κ. Στεργίου είπε ότι ο Δήμος το 2012 εγκατέλειψε την υπόθεση γιατί δεν μπόρεσε να ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα. Και θα ήταν άδικο να πληρώνει ο Δήμος για ένα έργο που δεν υπήρχε περίπτωση να ενταχθεί. Εκφράζω την πικρία μου γιατί τότε, το 2012, είχαν ανοίξει μέτρα, αλλά αυτό το έργο δυστυχώς δεν εντάχθηκε. Υπάρχουν όλες οι μελέτες. Μακάρι ο Δήμος σήμερα να βρει τρόπους χρηματοδότησής του, αν και το βλέπω δύσκολο, γιατί και το ΕΣΠΑ βρίσκεται στο τέλος του.

Αντώνης Σκούρας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: