ΠΡΟΣ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ,
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ
ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέμα: Πρόταση σχετικά με την διαβούλευση του ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ για την Αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και τροποποίηση του νόμου του 2006 περί Ανάπτυξης του θεραπευτικού Τουρισμού
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων στην συνεδρίαση του της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου 2013 συζήτησε το θέμα των αλλαγών στο νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό και τον θεραπευτικό τουρισμό και μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει:
1ον Όλες οι αρμοδιότητες σχετικά με την λειτουργία και την ανάπτυξη των Ιαματικών πηγών να φύγουν από τον ΕΟΤ, καθώς τόσα χρόνια ήταν αρνητικός φορέας για την ανάπτυξη τους και να περάσουν στις Περιφέρειες.
2ον Οι Περιφέρειες με τους Δήμους και τους ιδιώτες που σήμερα ή στο μέλλον θα έχουν την ευθύνη αξιοποίησης των ιαματικών φυσικών πόρων, να έχουν την πλήρη ευθύνη για την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, όπως είναι ο θεραπευτικός τουρισμός, τα θερμοκήπια, η θέρμανση χώρων κ.λ.π.
3ον Ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας που σήμερα δεν έχει καθόλου αρμοδιότητες, να πάρει δοθούν αρμοδιότητες (αυτές που δεν θα πάνε στην Περιφέρεια) και κυρίως τον τρόπο ανάπτυξης, την παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των λουτροπόλεων, τα έργα υποδομής στις λουτροπόλεις, τις μελέτες και την συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς σχετικά με την αναγνώριση των ιαματικών Πηγών .
Προϋπόθεση είναι να ενισχυθεί ο Σύνδεσμος με το ανάλογο επιστημονικό προσωπικό.
4ον Σχετικά με την επιτροπή προστασίας ιαματικών και φυσικών πόρων ζητούμε και την συμμετοχή του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας με ένα μέλος και τον αναπληρωτή του
5ον Σχεδόν όλες οι λουτροπόλεις αδυνατούν λόγω κόστους να έχουν Ιατρικό και Παραϊατρικού προσωπικό με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους λουόμενους.
Ζητούμε στο παρόν νομοσχέδιο να προστεθεί σε μια παράγραφο ότι είναι υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ ο διορισμός Ιατρικού προσωπικού (παθολόγου, καρδιολόγου και ρευματολόγου, όπως και βοηθητικού (νοσοκόμες).
6ον Να προβλέπεται σε κάθε αναπτυξιακό νόμο η χρηματοδότηση της ανάπτυξης των λουτροπόλεων.
7ον Όλο το προσωπικό των λουτροπόλεων θα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα ή και δυο, όπως Αγγλικά και Ρωσικά
8ον Να υπάρχει σε μόνιμη βάση ομάδα επιστημόνων, από όλους τους χώρους, που με συνεχείς αναλύσεις θα μελετούν τις τυχόν αλλοιώσεις στις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών φυσικών πόρων.
Τέλος θεωρούμε ως απαράδεχτο να λειτουργούν λουτροπόλεις δίχως αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικό καθαρισμό.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας Ο Ειδικός Γραμματέας
Ανέστης Αναστασιάδης Αχιλλέας Μεταλούλη Γερ. Κιφοκέρης
Κοινοποίηση: Γραφεία Βουλευτών ,Λουτροπόλεις , ΕΟΤ και Μ .Ε.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr