Home > Αυτοδιοίκηση > Άγγελος Ριτσώνης: Είμαι υπέρμαχος του σύγχρονου κοινωνικού κράτους που υπηρετεί και δεν επιβαρύνει τον πολίτη

Άγγελος Ριτσώνης: Είμαι υπέρμαχος του σύγχρονου κοινωνικού κράτους που υπηρετεί και δεν επιβαρύνει τον πολίτη


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ο Άγγελος Ριτσώνης αρχαιολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, στο περιθώριο του χρόνου του, μας ανέπτυξε τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας, για το κοινωνικό κράτος. «Έχω την τιμή να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της Εύβοιας με τη Δημοκρατική Συμμαχία γιατί πιστεύω ότι για χρόνια στην ελληνική κοινωνία είχε καλλιεργηθεί η λανθασμένη εντύπωση πως κοινωνικό είναι το κράτος που μοιράζει αλόγιστα παροχές με υψηλό κόστος. Όπως αποδείχθηκε όμως, αυτή ήταν η μορφή του κράτους που χαρακτηριζόταν όχι από ευαισθησία αλλά από ασυνειδησία –και τελικά έκανε κακό σε όλους. Για τη Δημοκρατική Συμμαχία, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος είναι αυτό που δεν επιβαρύνει τον πολίτη. Αντιθέτως, σύγχρονο κοινωνικό κράτος σημαίνει υπεύθυνες πολιτικές, χρηστή διαχείριση και στοχευμένες παροχές σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη, μακριά από πελατειακές εξαρτήσεις και ανυπολόγιστες σπατάλες».

Ερώτηση: Σε ποιους στοχεύει αυτό το πρόγραμμα;

Απάντηση: «Παρέχει βοήθεια σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Δηλαδή παρέχει ένα δίχτυ προστασίας για εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη, και συγκεκριμένα θα παρέχει έκτακτη κοινωνική ενίσχυση 400 ευρώ το μήνα, για 500.000 νοικοκυριά που δεν έχουν εισόδημα, ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την περίοδο της βαθιάς κρίσης.

Ερ: Για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας τι έχετε να δηλώσετε;

Απ: «Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει επιδότηση επιτοκίου ύψους 2,5% και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, που ισοδυναμεί με μείωση 40% των δόσεων τους το μήνα.Ενώ για το δίκαιο σύστημα συντάξεων, προτείνουμε άμεση προώθηση της δεύτερης φάσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, στη βάση της αρχής ότι κρατική επιδότηση των συντάξεων θα δίδεται μόνο σε όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και οι συντάξεις θα είναι ανάλογες με τις εισφορές που έχει ο καθένας καταβάλει».

Ερ: Για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας;

Απ: «Προτείνουμε ισότιμες, αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη με ελεύθερη επιλογή γιατρού. Καταπολέμηση της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού στους χώρους της υγείας, με την καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για τον πολίτη, ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε μία ενοποιημένη πλατφόρμα. Δημιουργία ενός σύγχρονου και διαφανούς συστήματος προμηθειών. Με ουσιαστική βοήθεια στους εξαρτημένους ασθενείς. Καθολικά και ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας τους, για να αποδώσουν καρπούς τα θεμέλια της πρόληψης και καταστολής, στον ασυμβίβαστο αγώνα κατά των ναρκωτικών».

Ερ: Για το εκπαιδευτικό σύστημα, με προσανατολισμό, από την παπαγαλία, στην αποτελεσματική χρήση των γνώσεων, τι έχετε να δηλώσετε;

Απ: «Θα πρέπει να διαφοροποιηθεί τελείως. Όπως για παράδειγμα την ολοήμερη λειτουργία των σχολείων. Αναβάθμιση και καθιέρωση του Τεχνολογικού Λυκείου και των ΙΕΚ. Εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ με κριτήρια που θέτουν τα ανώτατα ιδρύματα στους οργανισμούς και εσωτερικούς κανονισμούς τους. Τα ΑΕΙ – ΤΕΙ ιδρύουν οργανισμό επιλογής υποψηφίων. Διασύνδεση των Τεχνολογικών Λυκείων και των ΑΕΙ-ΤΕΙ με την αγορά εργασίας. Ενώ η χρηματοδότηση των σπουδών σε όλες τις βαθμίδες να καλύπτεται με το Κουπόνι Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα ο γονιός να μπορεί να επιλέγει ο ίδιος το σχολείο ή το ίδρυμα στο οποίο επιθυμεί να σπουδάσει το παιδί του».

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: