Home > Αυτοδιοίκηση > Μήλον της Έριδος η αποκατάσταση του Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στον Ταξιάρχη

Μήλον της Έριδος η αποκατάσταση του Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στον Ταξιάρχη


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Συνάντηση ενημέρωσης πραγματοποίησε ο εφημέριος του Ταξιάρχη πατέρας Στέφανος Στεφάνου, με παρευρισκόμενους περίπου 20 κατοίκους του χωριού. Μοναδικό αλλά φλέγον θέμα από ότι αποδείχτηκε, αυτό της αναπαλαίωσης – αποκατάστασης του Ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στο πάνω χωριό, σε σημείο με πανέμορφη θέα προς τον κάμπο της Ιστιαίας και τη θάλασσα.

 

Σύντομη ιστορική ανασκόπηση

Ο χώρος της ενημέρωσης ήταν η κεντρική και ομόνυμη εκκλησία του Ταξιάρχη. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 21 του μήνα και ο παπά Στέφανος την ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση «για να μην αδικήσει τους συνεπείς στο ραντεβού» όπως είπε. Ξεκίνησε λέγοντας πως τα μνημεία είναι πολιτιστική κληρονομιά και κομμάτια της ιστορίας μας και πως όπως οι παππούδες μας, έτσι και εμείς οφείλουμε να τα συντηρήσουμε και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Συνέχισε λέγοντας πως: «για να μην υπάρξουν θολά σημεία, να πούμε πως πριν δύο χρόνια ξεκινήσαμε με το πρόβλημα της σκεπής και μετά από μελέτη και έρευνα, αποφασίστηκε να φτιαχτεί όλη εξ αρχής.

Όπως ορίζει ο νόμος, ζητήσαμε κλειστές προσφορές και ζητήσαμε άδεια από την Μητρόπολη Χαλκίδας να μας επιτρέψει να κάνουμε το έργο.  Η απάντηση ήταν πως δεν είχε αρμοδιότητα για το θέμα και μας παρέπεμψε στην 23η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαλκίδας». Συμπλήρωσε πως από την αρμόδια υπηρεσία επισκέφτηκαν την περιοχή του Ταξιάρχη η Παναγιώτα και Παναγιώτης Δαμιανός καθώς και ο  κύριος Κοντογιάννης που με επιστολή του βεβαίωνε πως ο Ναός του Αγίου Ιωάννη έχει κτιστεί μεταξύ του 1500 και 1600 μ.Χ. Χαρακτηρίστηκε δε σαν ενδιαφέρον μνημείο για ολόκληρη την Βόρεια Εύβοια. Τελειώνοντας ο π. Στέφανος, τόνισε πως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αλλά και το Μητροπολιτικό Συμβούλιο (με το έγγραφο 220/22-2-2012),  κατέληξαν στην επιλογή της Αρχιτέκτονος – Μηχανικού  Ελίνας Αγγέλη (η οποία παρευρίσκονταν στη συνάντηση μαζί με το επίσης Αρχιτέκτονα σύζυγο της), όχι μόνο λόγω της καλύτερης οικονομικής της προσφοράς, αλλά και γιατί έχει την κατάλληλη εμπειρία για ένα τέτοιο έργο. Για να ενισχύσει το λόγο του, ανέφερε έργα της κυρίας Αγγέλη, όπως την αποκατάσταση του Αγίου Νικολάου Ιστιαίας, της Παναγίας Οξυλίνθου και Ναού στα Άνω Λιόσια. Ακόμα είπε πως αυτό έγινε με τις νόμιμες διαδικασίες και πως απευθύνθηκε σε ντόπιους Μηχανικούς όπως ο Αλέξανδρος Μηχαηλίδης και ο Δημήτριος Ζουπανιότης, που όμως «έκαναν πίσω» όπως είπε, λόγω του ότι δεν ήταν εξειδικευμένοι. Το ποσό για την εκπόνηση της μελέτης είναι 11.000 ευρώ ενώ το έργο αποκατάστασης θα φτάσει τις 100 με 130 χιλιάδες ευρώ.

Θλιβερές εξελίξεις – Απαίτηση –  Πρόταση για δωρεάν μελέτη

Εκεί δόθηκε ο λόγος στην κυρία Αγγέλη, που όμως δεν πρόλαβε να μιλήσει γιατί παρενέβη ο γνωστός Μηχανικός της περιοχής μας, Γιάννης Αναγνώστου που συνοδευόταν από τον επίσης μηχανικό Παναγιώτη Συκιώτη. Ο κύριος Αναγνώστου ρώτησε τον εφημέριο για το ποιοι ήταν οι δύο άλλοι που είχαν δώσει προσφορά από την περιοχή μας, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν πως «Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω». Εκεί τόνισε με έμφαση ότι αν προχωρήσει η ανάθεση, θα απευθυνθεί σε Εισαγγελέα και κατηγόρησε τον π.Στέφανο πως αγνόησε τους εδώ Μηχανικούς και δεν απευθύνθηκε σε αυτούς για προσφορά και πως είναι διατεθειμένοι να κάνουν την μελέτη δωρεάν. Ακόμα τον κατηγόρησε πως έφερε τη συγκεκριμένη Αρχιτέκτονα γιατί είναι «δικιά του» και «φίλη» του. Είχε έντονη διαφωνία με την Ελίνα Αγγέλη, η οποία είπε πως το έργο δεν είναι δημόσιο και πως δεν χρειάζεται Μελετητικό Πτυχίο, «Αν και έχω», όπως η ίδια είπε και πως μία μελέτη για την αποκατάσταση του Αη Γιάννη πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις που βάζει η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εκεί ο κύριος Αναγνώστου είπε πως ο Ναός δεν είναι αρχαίο μνημείο, ενώ στο χαρακτηρισμό της κυρίας Αγγέλη πως «θα  πρέπει να ντρέπεστε», απάντησε πως δεν ντρέπεται καθόλου, πως δεν προσκυνάει κανένα και πως ο εφημέριος έχει ξεκινήσει επισκευές στο ναό χωρίς άδεια.

Θα μιλάνε μόνο οι δικηγόροι

Στη διένεξη που εξελίσσονταν για ώρα, παρενέβη  ο Μιχάλης Χατζηδιαμαντής, Πρόεδρος του Ταξιάρχη, που με έντονο ύφος επιτέθηκε στους Γιάννη Αναγνώστου και Παναγιώτη Συκιώτη. Παρόλα αυτά, στη συνέχεια πήρε τη δέσμευση του δεύτερου να δώσει γραπτή βεβαίωση πως θα κάνει την μελέτη «χωρίς κανένα ευρώ», μετά από ραντεβού που θα γινόταν στο γραφείο του αργότερα την ίδια ημέρα. Αυτό το ραντεβού αρνήθηκε ο π. Στέφανος και είπε πως «από εδώ και πέρα θα μιλάει μόνο ο δικηγόρος» και πως έχει κουραστεί με όλη αυτή την κατάσταση. Το θέμα τελείωσε με το πάγωμα της υπόθεσης, όπως μας είπαν και ο εφημέριος και ο Γιάννης Αναγνώστου.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε ο Δημ.Σύμβουλος Δημήτρης Παναγιώτου, ο οποίος μας είπε πως θα ερχόταν και ο Δήμαρχος αλλά τον ειδοποίησαν να μη κάνει τον κόπο, μιας και η συνάντηση – ενημέρωση ναυάγησε γρήγορα.

Αξίζει να συμπληρωθεί πως οι  επισκέπτες από τη Χαλκίδα, μας εξέφρασαν την έκπληξη όσο και την απορία τους για την όλη εξέλιξη. Ας ευχηθούμε πως αυτό το τόσο σοβαρό θέμα θα βρει γρήγορα τη λύση του και ο χώρος προσευχής των πιστών δε θα χάσει τον χαρακτήρα του και θα παραμείνει για το σκοπό που υπάρχει.

 


Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: