Home > Αυτοδιοίκηση > Οι νεοεκλεγέντες εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου από τη Β.Εύβοια

Οι νεοεκλεγέντες εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου από τη Β.Εύβοια


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Μάρκου Ράσυ: «Η Βόρεια Εύβοια είναι πλούσια σε αγαθά και πολιτισμό»
Η Ράσυ Μάρκου εκλέχθηκε από το Τουριστικό τμήμα με το συνδυασμό του Γιάννη Λιονάκη, στις πρόσφατες  εκλογές του Επιμελητηρίου και μας παραχώρησε συνέντευξη για τις προτάσεις που θα ήθελε να υλοποιηθούν από το νέο Δ.Σ. που θα συμμετέχει.
«Πέρα από την ένταση που γεννάει η όποια εκλογική αναμέτρηση, Επιμελητήριο για μένα σημαίνει, η άρση της ύφεσης και το σπάσιμο του κρίκου της αλυσίδας των επαγγελμάτων που δεν έχουν δουλειά. Αυτή η αλυσίδα γυρίζει μεταξύ μας διότι ο ένας αγοράζει από τον άλλον και το χρήμα πρέπει να κινείται στον τόπο. Μόνο έτσι υπάρχει ανταποδοτικότητα.

Απαραίτητη η υποδομή –Ενεργειακή αυτάρκεια
Θα πρέπει να μελετήσουμε τα προγράμματα που υπάρχουν και πως θα μπορέσουμε να τα εκμεταλλευτούμε. Στη θάλασσα και στο βουνό,όπως αυτά του εναλλακτικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και βεβαίως του θρησκευτικού τουρισμού.Από την πείρα μου γνωρίζω ότι χωλαίνουμε στις υποδομές, λόγω έλλειψης νοσοκομείου, αεροδρομίου και κακού οδικού δικτύου. Όλοι οι πράκτορες προκαταβολικά κοιτούν το θέμα του νοσοκομείου και της εύκολης πρόσβασης. Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε το αεροδρόμιο της Αγχιάλου για αυτό τον σκοπό. Αν υπήρχε κατάλληλο οδικό δίκτυο, θα μπορούσαμε να έχουμε κάθε Σαββατοκύριακο κόσμο, γιατί η Βόρεια Εύβοια έχει πολύ ωραία ενδοχώρα. Συγκεκριμένα στην Αιδηψό,θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε και ενεργειακά όλες τις πηγές που χύνονται στη θάλασσα. Δεν έχουμε όμως την τεχνογνωσία αλλά και την υποδομή να τις εκμεταλλευτούμε. Σε οποιοδήποτε  άλλο μέρος του κόσμου να ήταν η Αιδηψός, όλο το χρόνο θα δούλευε και η ενέργεια των ζεστών νερών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση και για ηλεκτρική ενέργεια. Για να μην είμαστε αιθεροβάμονες από μόνοι μας είναι δύσκολο να το κάνουμε. Ενώ παλαιότερα συζητήθηκε ένα τέτοιο φιλόδοξο πρόγραμμα με Τεχνοκράτες και καθηγητές Πανεπιστημίου, έμεινε στα λόγια και δεν υλοποιήθηκε. Και όχι μόνο αυτό,αλλά  ούτε το αποχετευτικό δεν έχουμε φτιάξει καλά – καλά. Αλλά η Βόρεια Εύβοια δεν είναι μόνο η Αιδηψός είναι και τα Ελληνικά, τα Βασιλικά, η Λίμνη,η Αγία Άννα και τόσα άλλα πανέμορφα μέρη με εξαιρετικές παραλίες που κανονικά το καλοκαίρι θα έπρεπε να βουλιάζουν από ξένο τουρισμό.Δυστυχώς όμως δεν οργανώνεται τίποτε.

Πολιτισμός-Τοπική παραγωγή
Η ανάδειξη των εθίμων μας, όπως για παράδειγμα  το ιδιαίτερο Καρναβάλι της Αγίας Άννας,μπορεί να προβληθεί και να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης και άλλων ομάδων περιηγητών της χώρας μας. Η ανάδειξη και προώθηση ακόμη και στο εξωτερικό, των τοπικών μας προϊόντων, όπως  τα σύκα του Ταξιάρχη, το γλυκάνισο, το τσίπουρο. Το δικό μας το λάδι, είναι κλάσεις ανώτερο από το Κρητικό που το πουλάνε για χρυσάφι, αλλά εμείς δεν βγήκαμε να κάνουμε ένα τριήμερο Ευβοϊκών προϊόντων με λάδι, ντομάτα, πεπόνια, σύκα, κρασί και ότι άλλο παράγει η πλούσια Ευβοική γη. Τώρα τελευταία έχω ακούσει πως κάτι γίνεται με την καλλιέργεια ροδιάς που είναι πρότυπη, όπως και με το υποφαές που γίνεται στη Νότεια Εύβοια.
Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι ήταν αυτό που μεσολάβησε όλα αυτά τα χρόνια και αυτή η ανθηρή αγροτική οικονομία που υπήρχε κάποτε στην Ιστιαία, έφτασε σήμερα σ’ αυτόν το ξεπεσμό. Άλλος λέει ότι έφταιξαν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πλασματικές. Οι αγρότες λένε,  ότι δεν έχουν κέρδος γιατί πρέπει να δώσουν ένα σωρό χρήματα στα φάρμακα και τα έσοδά τους είναι λιγότερο από αυτά που ξοδεύουν, όταν έρχεται η στιγμή να διαθέσουν το προϊόν στην κατανάλωση. Για το θέμα της τιμής των φυτοφαρμάκων,καλό θα ήταν αν μπορούσε να μπει ένα πλαφόν, ή αν το πλαφόν  καθορίζεται από τη ζήτηση, θα έπρεπε το Επιμελητήριο να το δει και να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Σε πρώτη φάση πριν οργανωθούμε με τον Γιάννη Γούδα, γιατί δεν τον βλέπω ως αντιπολίτευση – συμπολίτευση ιδίως τέτοιες κρίσιμους καιρούς πρέπει, να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις όποιες επιδοτήσεις, για τρόπους καλλιέργειας, προγράμματα, εκθέσεις, επιδομάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα αυτά. Καμία φορά και μέσα από κάτι πολύ κακό, όπως είναι η οικονομική κρίση, μπορεί να βγει κάτι καλό. Να ζωντανέψουν τα χωριά και οι κωμοπόλεις. Επειδή οι δομές θα αλλάξουν και ακόμη δεν έχει φανεί πως, θα αλλάξει η αγορά εργασίας και ίσως μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε με διαφορετικά επαγγέλματα στον τόπο μας ανάλογα με τις γνώσεις ή την περιουσία μας. Ότι έχει ο καθένας να αξιοποιήσει.Πάνω απ’ όλα αξίζει να σημειωθεί ότι είναι καίριας σημασίας η στήριξη της τοπικής αγοράς από όλους μας.»
Γιάννης Γούδας: «Βουτάω στα βαθιά, αλλά έχω διάθεση να ασχοληθώ»

O Γιάννης Γούδας εκλέχθηκε από το Τουριστικό τμήμα με το συνδυασμό του Παναγιώτη Σίμωση στις πρόσφατες εκλογές του Επιμελητηρίου και στο κενό του χρόνου του μας είπε:
«Το βάρος όπως εξελίχθηκε μετά τις εκλογές είναι μεγάλο, γιατί εγώ και η Ράσυ Μάρκου, θα πρέπει να αντιπροσωπεύσουμε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής και στα άλλα τμήματα που δυστυχώς δεν εξελέγησαν εκπρόσωποι μας. Καταφέραμε να βγάλουμε δυο υποψηφίους στο Τουριστικό τμήμα γιατί ο κύριος όγκος των τουριστικών επιχειρήσεων βρίσκεται στην Β. Εύβοια. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική.Στη Β.Εύβοια ψήφισαν 84,ενώ στο Αλιβέρι 7, στη Σκύρο 9 και 8 στην Κάρυστο, οι υπόλοιποι στη Χαλκίδα 30 – 35 άτομα μόνο. Εγώ ασχολούμαι  για πρώτη φορά και βουτάω στα βαθιά. Δεν φοβάμαι, έχω διάθεση να ασχοληθώ να τρέξω στη Χαλκίδα, για τα συμφέροντα όλων των επιχειρηματιών της περιοχής μου και η συνεργασία με την κ. Μάρκου πιστεύω ότι θα φέρει και καλό αποτέλεσμα».   
Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: