Home > Αυτοδιοίκηση > Η χώρα μας με τα μάτια ξένων υπηκόων και μόνιμων κατοίκων της Β. Εύβοιας

Η χώρα μας με τα μάτια ξένων υπηκόων και μόνιμων κατοίκων της Β. Εύβοιας


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Πολλά από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τους Έλληνες, ως τεμπέληδες, που εκμεταλλεύονται τα χρήματα των Ευρωπαίων. Άραγε αυτή τη γνώμη έχουν και οι μόνιμοι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας; Ζητήσαμε τη γνώμη, της Γερμανίδας Renate Heine που μένει μόνιμα στα Γιάλτρα, του  Γερμανού Antont Langeenegger, της Σουηδέζας Marina Anderson του Αυστριακού Peter Hasenegger και της Ολλανδέζας  Astrid Van De Griendt.

Renate Heine: «Η δική σας χώρα έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο, το περιβάλλον»   
«Αυτοί που μένουν εδώ έχουν άλλη εικόνα, από όλους όσους, μένουν στη Γερμανία και ενημερώνονται από τις εφημερίδες. Τα Μ.Μ.Ε. καθορίζουν τη γνώμη του κόσμου. Εγώ μένω μόνιμα εδώ και δέκα χρόνια. Πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν άλλο στυλ και εγώ σιγά – σιγά, συμπεριφέρομαι σαν Ελληνίδα. Όμως υπάρχουν πράγματα που με προβληματίζουν. Για παράδειγμα στα Γιάλτρα, ο Σύλλογος γυναικών ενώ έκανε μαθήματα χορού για είκοσι αρχάριες, υπήρχε αναστάτωση και όλες κουβέντιαζαν μεταξύ τους. Δεν υπήρχε  πειθαρχία. Το ίδιο συμβαίνει παντού, σε όλες τις δραστηριότητες. Αν πας σε μια τράπεζα, σε ένα super market, οπουδήποτε δεν  περιμένει ο καθένας τη σειρά του στην ουρά. Θέλουν όλοι να εξυπηρετηθούν αμέσως.»
Ο Antont υποστηρίζει: «Από περιοχή σε περιοχή, υπάρχει διαφορά. Για παράδειγμα στα Γιάλτρα οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συνταξιούχοι και δεν μπορεί να κρίνει κανείς. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι, ότι  στα Λουτρά Αιδηψού την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, η περιοχή  «δεν περπατάει καθόλου». Δε δουλεύουν με τα ξενοδοχεία. Νομίζω, ότι δεν θέλουν να δουλέψουν. Όμως εσείς οι Έλληνες δεν είσαστε οργανωτικοί και αποφεύγετε  την χειρονακτική εργασία.  Δεύτερο δεν σας αρέσουν οι ξένοι. Δεν αγαπάτε το περιβάλλον. Στα Γιάλτρα έχουμε ένα ποτάμι που δεν έχει νερό. Ενώ είναι στεγνό και είναι ιδανικό για περπάτημα, είναι γεμάτο με σκουπίδια.  Βέβαια υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν κάτι τέτοιο.
Έχουμε διαφορετικό κλίμα, το καλοκαίρι π.χ. στην οικοδομή είναι δύσκολο στην Ελλάδα. Είναι πολύ άσχημο γιατί  στο εξωτερικό ακούμε μόνο για τις απεργίες στην Ελλάδα. Σε κάθε κοινωνία, όπως και στη Γερμανία υπάρχουν δύο ομάδες. Απλά είναι διαφορετική η φιλοσοφία των Ελλήνων. Στην Γερμανία τρέχεις συνέχεια, στην Ελλάδα έχουν άλλο στυλ που δουλεύουν. Είναι διαφορετικά, δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση. Η Γερμανία έχει 80 εκατομμύρια κατοίκους  και η Ελλάδα έχει μόνο 10. Στην Γερμανία και στην Αγγλία είναι άλλο το κλίμα και άλλη η κουλτούρα. Οι εφημερίδες έχουν κατηγορήσει τους Έλληνες με το …κομπολόι. Όλοι όσοι μένουμε στην Ελλάδα, ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι. Η γνώμη μου για τους Έλληνες, είναι πως  απλά δεν έχετε καλή σχέση με το χρόνο. Αυτό οφείλεται στο πόσο διαφορετική είναι η χώρα σας από τη δική μας. Έχετε τη θάλασσα και τα καράβια που ανατρέπουν πολλά προγράμματα. Οι πελάτες μου από την Αγγλία, την Αυστρία και το Νότο είναι διαφορετικοί. Οι Νότιοι όπως και οι Έλληνες είναι πιο εύκολοι στις συναλλαγές τους, πιο ανοιχτόκαρδοι ενώ στο Βορρά είναι πιο σφιγμένοι. Είναι το κλίμα που τους κάνει διαφορετικούς. Η Εύβοια δεν είναι οργανωμένη για τουρισμό, ενώ θα μπορούσε. Έχω πάει παντού σε σημεία που Έλληνες και  δεν τα ξέρουν. Όταν μια γνωστή μου, μου έλεγε ότι η χώρα σας είναι γεμάτη εργοστάσια και υπάρχει δουλειά της απάντησα: «Η δική σας χώρα έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο, το περιβάλλον»

 


Μαρίνα Άντερσεν – Αθανασιάδη: «Οι Σουηδοί ανησυχούν δεν κάνουν κριτική»

Εγώ αισθάνομαι πιο πολύ Ελληνίδα αν και έχω την Σουηδική νοοτροπία. Οι καθηγητές μου ήταν φιλέλληνες και οι Σουηδοί δεν εκδηλώνονται εχθρικά προς τους Έλληνες. Όταν επικοινωνώ με τη Σουηδία έχουν στεναχώρια και ανησυχία για την οικονομική κατάσταση, δεν κάνουν κριτική. Από την αρχή που ήρθα στην Ελλάδα αισθανόμουν σαν το σπίτι μου. Δεν έχω ιδιαίτερη γνώση στα πολιτικά, αλλά πιστεύω ότι ρίχνουν τα βάρη στην Ελλάδα για να στρέψουν τη προσοχή αλλού. Στην ουσία ολόκληρος ο κόσμος έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, όχι μόνο η Ελλάδα, πολλές φορές όμως, οι πολιτικοί, χρησιμοποιούν την έλλειψη γνώσης του κόσμου και παρουσιάζουν όπως θέλουν τα πράγματα, γιατί είναι τόσο περίπλοκο το θέμα της οικονομίας. Φαίνεται σαν το τρένο που έχει ξεφύγει από τις ράγες του. Αυτοί έχουν χάσει τον έλεγχο και δεν θέλουν να το καταλάβουμε. Παίρνουμε πληροφορίες αλλά δεν έχουμε τη γνώση να το κρίνουμε. Τα Μ.Μ.Ε. σήμερα δίνουν πολλές πληροφορίες. Πιστεύω ότι είμαστε μπροστά σε μεγάλες αλλαγές. Ο άνθρωπος βγαίνει πιο ώριμος, από την κρίση και τολμάει να παίρνει πλέον την ευθύνη. Αυτό θα αλλάξει τα πράγματα. Επηρεαζόμαστε ο ένας από τον άλλο. Πιο παλιά αισθανόμαστε σαν πιόνια, τώρα αρχίζουμε να παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς έπρεπε ο Έλληνας να επιβιώσει με πλάγιους τρόπους. Στη Σουηδία είχαμε τον χρόνο να φτιάξουμε το σύστημα καλύτερο, από ότι δείχνουν τα ποσοστά τουλάχιστον. Ενώ στην Ελλάδα «είσαι συγγενής με αυτόν, θα πάρεις τη θέση. Έχεις να πληρώσεις θα  αγοράσεις το δίπλωμα, έχεις γνωστό μπαίνεις σε μία θέση. Δυστυχώς δεν υπάρχει αξιοκρατικό σύστημα».   
Peter Hasenegger «Στην Ελλάδα δεν ξεχνάμε να ζούμε»

Η δική μου γνώμη είναι καλή αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ. Για το ότι έγινε δεν φταίει ο απλός Έλληνας, δεν φταίνε οι πολίτες. Στη χώρα μου υπάρχει επιβάρυνση στους Αυστριακούς πολίτες για να βοηθήσουν όχι μόνο τους Έλληνες αλλά ολόκληρη την Νότια Ευρώπη(Πορτογαλία – Ισπανία – Ελλάδα). Γκρινιάζουν και είναι λογικό. Οι Αυστριακοί όμως, αγαπάνε το μεσογειακό τρόπο ζωής. Στην Ελλάδα δεν ξεχνάμε να ζούμε. Εκεί είναι σαν τα ποντίκια. Δουλεύουν από τη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή και  μετά τις 10 δεν μπορεί κανείς να βρει τίποτε ανοικτό. Τα μπαράκια ανοίγουν μόνο Παρασκευή και Σάββατο. Σε πόλη 40.000 κατοίκων από τις 10 και μετά μαζεύονται μέσα, τρώνε και κοιμούνται. Σαν τα ποντίκια στη ρόδα. Υπάρχει σύστημα αλλά δεν είναι τζάμπα. Το πληρώνουν αδιαμαρτύρητα οι Αυστριακοί. Στην Ελλάδα πας μία ώρα στη θάλασσα και κάνεις διακοπές. Ο Έλληνας θα πιει το κρασάκι του ακόμη και τις καθημερινές. Στην Αυστρία δεν το κάνει κανείς αυτό. Όλοι στην Ευρώπη ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος και ρωτάνε γιατί δεν το χαρίζουμε. Αν δε φύγουμε από το ευρώ, με την περικοπή μισθών και συντάξεων δεν θα μπορεί να ζήσει ο Έλληνας».   
Astrid Van De Griendt «Δε θα μπορούσα να γυρίσω πίσω στην Ολλανδία»
«Από την Ολλανδία αυτό που μαθαίνω από τους δικούς μου, που γνωρίζουν και αγαπάνε την χώρα, είναι πως δεν έχουν ποτέ προβλήματα με τους Έλληνες που ζουν εκεί. Δεν κρίνουν όλο τον λαό, αλλά περιορίζονται σε προσωπικές εκτιμήσεις. Εγώ ζω 20 χρόνια στην Ελλάδα. Οι Έλληνες γνωρίζω ότι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες, από ότι τους καταλογίζεται. Εδώ όμως τα πράγματα είναι πιο ελευθέρα. Στη Ολλανδία είναι πιο σφιχτά, όσο αφορά τον έλεγχο, τι σπίτι θα πάρει κανείς, τι αυτοκίνητο ανάλογα με το εισόδημα σου. Σε βάζουν σε καλούπια. Για την Ελλάδα να χαίρεστε, γιατί υπάρχει ελευθερία, αλλά από ότι φαίνεται – δυστυχώς- κόβεται και αυτό σιγά – σιγά. Εγώ δεν θα μπορούσα να μείνω πλέον στην Ολλανδία. Δεν θα ήθελα να φύγω από εδώ».   
Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: