Home > Αυτοδιοίκηση > Θεαματικές αυξομειώσεις εναρμόνισης στα Δημοτικά Τέλη Ιστιαίας – Αιδηψού

Θεαματικές αυξομειώσεις εναρμόνισης στα Δημοτικά Τέλη Ιστιαίας – Αιδηψού


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Γιάννη Κοντζιά ελήφθη  ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής,  για τον καθορισμό  των Δημοτικών τελών στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Όταν στη συνέχεια, το θέμα ήρθε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και η ώρα ήταν περασμένη και οι δυνάμεις όλων λιγοστές, το θέμα της αναπροσαρμογής των Δημοτικών Τελών ανατροφοδότησε το ενδιαφέρον και οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Περπατάρης  τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι λυπηρό να συζητάμε αυτό το θέμα στις 11 το βράδυ. Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα των τελών δείχνουν τη θέση της Δημοτικής αρχής. Σήμερα καλούμαστε με βάση το γράμμα του νόμου να γίνουμε συνεχιστές της φοροεπιδρομής. Δεν πιστεύουμε ότι το Δημοτικό έργο είναι υπηρέτης τέτοιας πολιτικής. Θα ανατρέξω πολλά χρόνια πριν, επί θητείας Αγδινιώτη, τότε  τα τ.μ. σε όλες τις κατοικίες, δεν είχαν τον ίδιο συντελεστή. Με απόφαση, της τότε  Δημοτική Αρχής εξισώθηκαν. Είναι δίκαιο κτίσμα της δεκαετίας του ’30 ή του ’40, ή ένα υπόγειο με μία λάμπα να πληρώνει ανάλογα με τα τετραγωνικά και με τον ίδιο συντελεστή; Στην αγωνία μας να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό, το προσπερνάμε. Προτείνω μείωση των τελών  20%, ενώ παράλληλη αύξηση τελών στα πολυκαταστήματα, τις  τράπεζες και τις  μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Για την κατηγορία των ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων να υπάρξει απαλλαγή. Δεν θα είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τη συνείδηση του κόσμου. Ποιος θέλουμε να πληρώσει την κρίση και να πάρουμε τα μέτρα ανάλογα».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Μαχαιράς αντέταξε: «Δίκαιη η κατανομή. Υπάρχουν Δήμοι με πολλά τιμολόγια ανάλογα με το χώρο. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε κάνει αβασάνιστη αύξηση τελών γιατί πολλά ξενοδοχεία κάνανε διακοπή της ΔΕΗ και έτσι ο Δήμος έχανε έσοδα αντί να κερδίζει. Το προσωπικό που χρησιμοποιεί η Αιδηψός για καθαριότητα αυξάνεται μόνο το καλοκαίρι. Οι Αιδήψιοι πληρώνουν για ένα χρόνο και δουλεύουν 1 ή 2 μήνες. Γιατί να το εντάξουμε σε αυξημένο τέλος; Στο θέμα της Αιδηψού να μειωθούν τα τέλη». Μετά το πέρας και άλλων εισηγήσεων, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία  με αντίρρηση του Δημήτρη Περπατάρη.

Ο «Παλμός προκειμένου να ρίξει περισσότερο φως στο επίμαχο θέμα της αναπροσαρμογής των τελών σε χαλεπούς καιρούς εξασφάλισε αναλυτικά τις  θέσεις του Γιάννη Κοντζιά. Συγκεκριμένα  μας είπε: «Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι υπήρχε πρόβλημα με τις μεγάλες αποκλίσεις από Δημοτική ενότητα σε ενότητα. Αντιλαμβανόμενοι την ανταποδοτικότητα των τελών, καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμός και εναρμόνιση. Δεν γίνεται ένας επαγγελματίας για παράδειγμα στη Λιχάδα να πληρώνει 0,18 ανά τετραγωνικό μέτρο και αντίστοιχα ένας άλλος στον Πολύλοφο να πληρώνει 2,50. Ομαδοποιήσαμε τα διαμερίσματα, με κοινά χαρακτηριστικά, πληθυσμιακά, δημογραφικά, γεωγραφικά και οικονομικά. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, υπάρχουν ελλέιψεις σε όλους τους Δήμους στην Ελλάδα, όπως και στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Προσπάθεια της δικής μας Δημοτικής Αρχής είναι να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα με μικρότερο κόστος. Δεν προβλέπουμε επενδύσεις, αναβάθμισης του πάγιου κεφαλαιουχικού μας εξοπλισμού, για να καταφέρουμε να ισοσκελίσουμε με αυτό το ύψος των τελών. Πολλές φορές προσπαθούμε να δώσουμε ζωή σε μηχανήματα που μπορεί να έχουν ξεπεράσει και τα όριά των αντοχών τους. Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιώργος Μουλάς,ως μηχανικός κάνει ότι μπορεί. Οι εποχές είναι δύσκολες και για τους Δημοτες και για το Δήμο και θα προσπαθήσουμε να μειώσουε τις δαπάνες όσο γίνεται. Δεσμευόμαστε ότι κατά την διάρκεια της θητείας μας η αναπροσαρμογή και εναρμόνιση των τελών θα είναι ανάλογη και με τις ανάγκες του Δήμου, αλλά και με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Πολλοί Δημότες έχουν παράπονα και απόλυτα δικαιολογημένα και αυτά υπάρχουν, λόγω είτε  έλλειψης εξοπλισμού, είτε προσωπικού, είτε χαμηλής παραγωγικότητας  του προσωπικού, η οποία μπορεί να οφείλεται και σε μειωμένο έλεγχο των προισταμένων. Όσο αφορά την ανταποδοτικότητα των Δημοτικών Τελών, έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία με το Δήμο Τρικαίων και συζητούμε να εφαρμοστεί και στο Δήμο μας το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Δημοσθένης», που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στα Τρίκαλα. Το πρόγραμμα στην ουσία υποστηρίζει την πύλη επικοινωνίας Δημοτών και υπηρεσιών του Δήμου για άμεση εξυπηρέτηση».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: