Home > Αυτοδιοίκηση > Σάλος με την απειλούμενη εφεδρεία Δημοτικών υπαλλήλων Χρ. Ζάχος: Θα φύγει όποιος δεν δουλεύει Εντάσεις και αποκαλυπτικές αντεγκλήσεις στη συνεδρίαση – μαμούθ του Δημοτικού Συμβουλίου – Δήμαρχος: Είμαι κατά της δραχμής και του …κομμουνισμού

Σάλος με την απειλούμενη εφεδρεία Δημοτικών υπαλλήλων Χρ. Ζάχος: Θα φύγει όποιος δεν δουλεύει Εντάσεις και αποκαλυπτικές αντεγκλήσεις στη συνεδρίαση – μαμούθ του Δημοτικού Συμβουλίου – Δήμαρχος: Είμαι κατά της δραχμής και του …κομμουνισμού


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

H συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, έγινε στο Δημαρχείο Ιστιαίας, την περασμένη Τετάρτη στις 30 του Νοεμβρίου με τριανταπέντε θέματα ημερήσιας διάταξης, ενώ το θέμα της εφεδρίας των υπαλλήλων, που τέθηκε προ ημερήσιας διατάξεως, ανέβασε τους τόνους απ’ την αρχή και λόγω της βαρύνουσας σημασίας του, συγκέντρωσε ένα μεγάλο ακροατήριο που η συμμετοχή του στο Συμβούλιο αρκετές φορές ήταν δυναμική.

Το μαμούθ Δ.Σ. έκανε τους περισσότερους από τους Δημοτικούς Συμβούλους να ξεπεράσουν τα όρια της αντοχής τους, διότι η διάρκειά του ξεπέρασε την πεντάωρη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εγκατάλειψη.

Προ ημερήσιας διάταξης

Με εισαγωγή του Προέδρου του Σώματος για το θέμα της εφεδρείας των υπαλλήλων, αρχικά δόθηκε ο λόγος στον εκπρόσωπο του Σωματείου των εργατοϋπαλλήλων της Βόρειας Εύβοιας Νίκο Γεραλή, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση, στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Είναι ταφόπλακα για τους υπαλλήλους και ευρύτερα για την κοινωνία. Να δείξει την αντίθεσή του στο βάρβαρο πολυνομοσχέδιο. Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, γιατί πολλοί εργαζόμενοι, είναι με συμβάσεις χρόνου. Σε μία περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία και την υπανάπτυξη που υπάρχει δεν μπορούμε να αδιαφορούμε».

Κατά τη συζήτηση του θέματος επεισόδιο προκλήθηκε όταν ο εκπρόσωπος της Μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Πετσής, κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Δ.Σ, ότι απέκρυψε  την επιστολή του Σωματείου και δεν ενημερώθηκε το Σώμα, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Σωματείου. Στην ουσία του θέματος επικεντρώθηκε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Περπατάρης, ο οποίος και τόνισε ότι: «Πρόκειται για τα πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα. Δεν μιλάμε για περικοπές μισθών, αλλά ξεκλήρισμα οικογενειών που πετιούνται στο δρόμο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει δημότης που μπορεί να θεωρεί το μέτρο δίκαιο. Σαν παράταξη δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους, καλούμε όλους τους Συμβούλους να υπερψηφίσουν το ψήφισμα».

Ο εκπρόσωπος της Ελάσσονος Μειοψηφίας Αθανάσιος Ρουμελιώτης είπε: «Οι Δημοτικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που δουλεύουν στο Δήμο πάντα, ενώ εμείς είμαστε αιρετοί. Πρέπει να  έχουν την συμπαράστασή μας».

Η εκπρόσωπος της Ήσσονος Μειοψηφίας Αναστασία Τσαρούχα δήλωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι». Σε ερώτηση του Αντιδημάρχου για τον αριθμό των υπαλλήλων που κινδυνεύουν να μπουν σε εφεδρεία η απάντηση ήταν τριάντα άνθρωποι.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Παπαντωνίου είπε: «Τα εργασιακά προβλήματα δεν είναι πεδίο δόξης λαμπρό. Ζούμε ένα εργασιακό μεσαίωνα, με την  ομηρία των εργαζομένων και το μαρασμό της αγοράς. Οι εργαζόμενοι δεν κατέλαβαν τις θέσεις από μόνοι τους, κάποιοι φέρουν ευθύνες. Να τις ζητήσουμε από αυτούς που ασκούσαν την εξουσία».

Σε άλλο πνεύμα, παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος είπε : «Είναι δεδομένη η ευαισθησία που έχω για τους εργαζόμενους, αλλά θα πρέπει να απολογηθώ στα παιδιά μου για την οικονομική καταστροφή που ζει η χώρα μας. Οι υπάλληλοι παρότι έχουν δικαιώματα, έχουν  και υποχρεώσεις και υποχρέωσή τους είναι να δουλεύουν».Σε εκείνο το σημείο επεκράτησε ένταση διότι υπήρξε η  αντίδραση Γεραλή και του ακροατηρίου, ενώ συνεχίστηκε η εισήγηση του Δημάρχου ο οποίος και τόνισε: «Είμαι τέσσερις τετραετίες  Δήμαρχος και ξέρω πως πολλοί Δημοτικοί Υπάλληλοι ξεκινούν στις 8 τη δουλειά τους και στις 11 ψάχνουμε να τους βρούμε. Είμαστε και εμείς ελαστικοί, γιατί θέλαμε τους ψήφους τους.

Εγώ σαν Δήμαρχος δεν μπορώ να τους έχω στη λούφα. Όποιος δεν δουλεύει 6,5 ώρες, όπως λέει ο νόμος θα φύγει. Ο εργαζόμενος έχει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε, αν θέλουμε να μην περάσουμε χειρότερες μέρες. Αυτό που κάνει η Πολιτεία είναι μονόδρομος. Δεν πρέπει να θέτουμε θέμα.

Όποιος έχει συμπληρώσει τα χρόνια της σύνταξης και δεν έχει συμπληρώσει το όριο της ηλικίας, θα μπει στην εφεδρεία. Εγώ δεν θέλω να φύγουμε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλω να φύγω από το ευρώ. Δεν είμαι νοσταλγός της δραχμής και του κομμουνισμού».

Και πάλι διεκόπη η εισήγηση του Δημάρχου εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων του ακροατηρίου, γιατί εκφράστηκε έντονη διαφωνία για την αναγκαιότητα του αριθμού του προσωπικού. «Ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού έχει 157 άτομα προσωπικό, τη στιγμή που η  Motor oil έχει 180 άτομα!», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια, εν μέσω αντιδράσεων και προτάσεων δύο ψηφισμάτων που διαβάστηκαν, ένα του Δημάρχου και ένα του Σωματείου δια στόματος Δημήτρη Περπατάρη, ψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου.

Ημερήσια διάταξη

Επαναδιατυπώθηκε  απόφαση του Δ. Σ. για ¨Ρύθμιση οφειλών προς το Δήμο που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν από 01.09.2009. 

Συζητήθηκε το θέμα της επιβολής Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) και αποφασίστηκε να σταλεί εξώδικη διαμαρτυρία, το κείμενο της οποίας δημοσιεύεται στη σελίδα 23.

Ένα πολύ σοβαρό θέμα διαχείρισης του Δήμου συζητήθηκε πολύ λίγο σε σχέση με τη σημασία του και εν απουσία του εισηγητή, Γρηγόρη Σταθαρά. Το θέμα αφορούσε την εκμίσθωση του Λιβαριού. Παρόλα αυτά συστάθηκε  επιτροπή για εκτίμηση (θέσης – έκτασης – όρια και τιμή εκκίνησης του Λιβαριού), με τους Δημοτικούς Συμβούλους Κατούνη, Πανουργιά από την πλειοψηφία και  το Μηχανικό Δημήτρη Σπανό από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Ο εκπρόσωπος της Μείζονος Μειοψηφίας Ηλίας  Πετσής τόνισε ότι: «Απέχουμε από την ιδέα της εκμετάλλευσης. Δεν έχουμε αποτύπωση της εικόνας του λιβαριού», ενώ η εκπρόσωπος της Ίσσονος Μειοψηφίας Αναστασία Τσαρούχα υποστήριξε την ιδέα του περιβαλλοντικού πάρκου, με την οποία και συμφώνησαν οι περισσότεροι όμως ο Δήμαρχος, καταληκτικά είπε: «Δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για να γίνει περιβαλλοντικό πάρκο, τουλάχιστον ας επικεντρωθούμε στην περίπτωση της ενοικίασης. Αρκετές ήταν οι φωνές για την παλαιότερη αδιαφανή διαχείριση, ενώ καθορίστηκε επιτροπή Δημοπρασίας με Πρόεδρο το Δήμαρχο και μέλη τον  Γιάννη Κατούνη και τη Μαίρη Μακρή.

 

Ατολμία για τη Λαϊκή

Το 5ο κατά σειρά τακτικό θέμα συζήτησης ήταν αυτό των Λαϊκών Αγορών Ιστιαίας και Αιδηψού. Ο Πρόεδρος του σώματος τόνισε πως σύμφωνα  με τον Καλλικρατικό Νόμο,  η Λαϊκή Αγορά έρχεται εξ’ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην Ιστιαία γίνεται λαϊκή μια φορά την εβδομάδα, ενώ στην  Αιδηψό, γίνεται κάθε μέρα πλην Κυριακής κατά την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή από  1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, όπως πρόσθεσε, στην περιοχή μας έχουν δοθεί 54 άδειες πωλητών και από αυτές μόνο μία κατέχει κάτοικος της Ιστιαίας. Στη συνέχεια πρότεινε να «χαρτογραφηθεί» ο χώρος της Λαϊκής  της Ιστιαίας σε θέσεις τριών, έξι και εννέα τετραγωνικών και να πληρώνονται αυτές οι θέσεις με ένα ευρώ ένα τετραγωνικό, ενώ συνέχισε λέγοντας πως το 10% των αδειών να αφορά  βιομηχανικά και βιοτεχνικά προϊόντα και το 90% προϊόντα γης και θάλασσας. Ο Δήμαρχος πρότεινε αρχικά να πληρώνουν τέλος 50 ευρώ ανεξάρτητα τετραγωνικών, άποψη που διαφοροποιήθηκε στη συνέχεια σε 30, 40 και 50 ευρώ ανάλογα τη θέση. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε. Για την Αιδηψό, ο Γιάννης Κοντζιάς πρότεινε να πληρώνουν οι παραγωγοί τα μισά χρήματα από τους εμπόρους, να μπουν κανόνες και να περιφρουρηθεί ο χώρος από τους παράνομους, οι δε θέσεις να βγουν σε δημοπρασία. Ο Δήμαρχος πρότεινε η τιμή εκκίνησης να είναι στα 300 ευρώ και να χωρισθούν οι θέσεις σε τρεις ζώνες. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το σώμα, ότι σήμερα υπάρχουν 48 άδειες που έχουν δοθεί από την Περιφέρεια πριν τον Καλλικρατικό νόμο και έχουν ημερομηνία λήξης 31.3.2013. Πρότεινε να δοθούν συνολικά 80 άδειες, οι 30 σε επαγγελματίες και οι υπόλοιπες σε ντόπιους παραγωγούς.  Τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις άδειες που ήδη έχουν δοθεί από την Περιφέρεια. Χαρακτηριστικά είπε «αυτές δεν μπορούμε να τις ακουμπήσουμε», αλλά ο Δήμαρχος πρότεινε να διερευνηθεί το θέμα, μήπως και μπορεί να ξεπεραστεί. Μεγάλο χρόνο κράτησε η συζήτηση για τον ορισμό του ωραρίου, ενώ ο Δήμαρχος πρότεινε να πληρώνουν οι παράνομοι 300 ευρώ στην πρώτη σύλληψη και αν υποτροπιάσουν, το πρόστιμο να γίνει 2.000 ευρώ.

Στη συζήτηση ήταν παρόντα και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Στέφανος Παπαδημητρίου και ο Κώστας Χασανδρινός, που είπαν την άποψη των εμπόρων.

Προτάθηκε και ψηφίστηκε  πενταμελής επιτροπή ελέγχου της Λαϊκής Αγοράς, με Πρόεδρο τον Πισσάκη Παντελή, και συμμετέχοντες τους Φώτου Μαρία., Δημητρίου Μαρία, Αυγέρη Ευάγγελο, Καραμουζά Ιωάννη, Δήμκου Μαρία, Φαδάκη Ελένη, Γιώργο Μουλά, ενώ μετά από πρόταση του Ηλία Πετσή, συμμετέχει και από την μειοψηφία ο Κώστας Μπάμης.

Πάρη Ντελκή

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: