Home > Αυτοδιοίκηση > Ο Περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των στερεών αποβλήτων για τη Στερεά Ελλάδα

Ο Περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των στερεών αποβλήτων για τη Στερεά Ελλάδα


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Την περασμένη Τρίτη 22 Νοεμβρίου έγινε συνάντηση εργασίας της Περιφέρειας στη Λαμία των Δημάρχων και μελών του Δ.Σ. της Π.ΕΔ.. Η συνάντηση είχε στόχο την οργάνωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του σχεδιασμού της ολοκληρωμένης Διαχείρισης των απορριμμάτων, από την Περιφέρεια, αρμοδιότητα που ανέλαβε πρόσφατα από τον Ιούλιο του 2011. H ευθύνη της διαχείρισης όμως ανήκει στους ΦοΔΣΑ και στους Δήμους. Στα πλαίσια της συνάντησης επιβάλλεται να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνογνωσία που εξελίσσεται με πολύ ταχείς ρυθμούς, εφαρμόζοντας τις σήμερα αποδεκτές τεχνολογίες, βάζοντας όμως κριτήριο την πιο χρηστή αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και φυσικά την βιωσιμότητα των έργων, υπό το πρίσμα της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής αποδοχής.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού ο εκπρόσωπος της Μείζονος Μειοψηφίας και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηλίας Πετσής και από το Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός. Ακολουθούν οι δηλώσεις και των δυο παρευρισκομένων για το θέμα.

Κύριε Πετσή, σε ποια κατεύθυνση κινήθηκε η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και η ανοιχτή σύσκεψη που ακολούθησε με τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά στις 23/11, αναφορικά στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων;

Στην συνεδρίαση της ΠΕΔ αναδείξαμε πόσο επιβεβλημένος είναι ένας νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των στερεών αποβλήτων για τη Στερεά Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καθυστερήσει και πρέπει να προβούμε άμεσα στην σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά με σχεδιασμό ισοβαρή, δίχως ενδοπεριφερειακές ανισότητες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, τα γεωγραφικά ανάγλυφα, τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τη σχέση κόστους – οφέλους.

 

Ποια ήταν τα παράγωγα των συσκέψεων;

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση της Διαδημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος και Οργάνωσης της Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας (Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ.), η οποία προβάλλει εναλλακτικά σενάρια και η οποία έχει υποβληθεί στο ΕΠΕΡΡΑΑ. Για το πρόγραμμα προβλέπεται χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ΕΣΠΑ. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ και η αποκλειστική λειτουργία ΧΥΤΥ, κατόπιν της σταδιακής επεξεργασίας των αποβλήτων. Αναφορικά δε στην ευθύνη, αυτή διαμοιράζεται ως εξής: τον σχεδιασμό τον αναλαμβάνει η Περιφέρεια, ενώ την διαχείριση οι Ο.Τ.Α. μέσω ενιαίου φορέα.

Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς αυτή την κίνηση και ποιες προοπτικές διαβλέπετε για την περιοχή μας και την Εύβοια συνολικά;

Το ζήτημα των στερεών αποβλήτων σίγουρα απαιτεί μια ενιαία και ολοκληρωμένη λύση και όχι αποσπασματικές προτάσεις σπασμωδικού χαρακτήρα. Σήμερα στην Στερεά Ελλάδα λειτουργούν 13 ΧΑΔΑ και 65 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης, ενώ στόχος και δέσμευση είναι να κλείσουν όλοι και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης. Πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμμορφωθούμε στις επιταγές της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων και να επαναπροσδιορίσουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Στερεά Ελλάδα αξιοποιώντας τεχνογνωσία και πόρους με κριτήρια τη βιωσιμότητα, τη διαφάνεια και την κοινωνική συναίνεση. Οι δύο Δήμοι της Β. Εύβοιας καλύπτονται από τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ και από δύο ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων). Αυτό, όμως, που είναι επιτακτικό και επιβεβλημένο, στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό να εντάξουμε ΧΥΤΥ με σταθμούς μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στη Νότια Εύβοια. Αυτό σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ της Χαλκίδος (Κεντρική Εύβοια) θα ολοκληρώσει το πάζλ της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Εύβοια, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στο σύνολο του νησιού.

Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός, μας ενημέρωσε για τo τοπικό πρόβλημα στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση της Περιφέρειας, που έγινε την περασμένη Τρίτη.

Πως αντιμετωπίζει ο Δήμος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας – Άννας το θέμα της διαχείρισης Στερεών αποβλήτων.

«Το πρόβλημα για το Δήμο μας, είναι πως δεν υπάρχουν ακόμη και δεν λειτουργούν οι σταθμοί μεταφόρτωσης με αποτέλεσμα ο Δήμος να μεταφέρει τα απόβλητα στη Σινασσό και να διανύει μια απόσταση 200 km πήγαινε-έλα. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο για το Δήμο. Τα φορτηγά μας έχουν χαλάσει, υπάρχει το κόστος του πετρελαίου και των ανταλλακτικών για να μην αναφέρω τις χαμένες εργατοώρες των εργατών που περιμένουν όταν γίνεται η φόρτωση. Τζάμπα μεροκάματα και συνολικά το διπλάσιο κόστος επιβαρύνεται ο Δήμος μας. Στη Διοίκηση ακόμη είναι οι πρώην Δήμαρχοι και θα παραμείνουν μέχρι να αναληφθούν πλήρως οι αρμοδιότητες από την περιφέρεια. Ενώ ήδη υπάρχουν τα μηχανήματα για την εγκατάσταση δεν έχει γίνει τίποτε. Αυτές οι δουλειές θέλουν κυνήγι. Με τα λόγια δε γίνονται έργα».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: