Home > Αυτοδιοίκηση > Νέα απειλή για τον τουρισμό της Αιδηψού Συρρικνώνεται πάλι η λουτροθεραπεία Αλλαγή πορείας και προσπάθειες των ξενοδόχων να αναχαιτισθεί η δραματική μείωση του τουριστικού ρεύματος

Νέα απειλή για τον τουρισμό της Αιδηψού Συρρικνώνεται πάλι η λουτροθεραπεία Αλλαγή πορείας και προσπάθειες των ξενοδόχων να αναχαιτισθεί η δραματική μείωση του τουριστικού ρεύματος


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Κίνδυνος περαιτέρω μείωσης του τουριστικού ρεύματος προς Αιδηψό ελλοχεύει στη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μειώσει περαιτέρω τα διάφορα επιδόματα που χορηγούνται στους ασθενείς όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Υγείας, το επίδομα λουτροθεραπείας (που ενδιαφέρει ειδικότερα τη Λουτρόπολη) δεν θα ξεπερνά τα 250 ευρώ για κάθε ασθενή ετησίως, όταν σήμερα κυμαίνεται στα 400 – 1.600 ευρώ. Επίσης, το επίδομα αεροθεραπείας καθορίζεται στα 200 ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα μπορεί να φθάνει και τα 500 ευρώ.

Το επίδομα τοκετού θα κυμαίνεται από 900 ευρώ έως 1.600 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των νεογνών. Σήμερα, το επίδομα τοκετού μπορεί να φθάσει τα 1.765 ευρώ ανά τοκετό.

Βοήθημα για τη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας, θα λαμβάνουν μόνο οι ασφαλισμένοι που θα νοσηλεύονται σε δημόσιο Νοσοκομείο. Η αποζημίωση θα είναι 32 ευρώ για τις καθημερινές και 40 ευρώ για τα Σαββατοκύριακα (νύχτα). Σήμερα, αποζημιώνεται η χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας όχι μόνο στα δημόσια αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Το ΙΚΑ καλύπτει οκτώ νύχτες στο ποσό των 32 ευρώ τις καθημερινές και των 40,45 ευρώ τις Κυριακές και τις αργίες, ενώ ο ΟΠΑΔ (Δημόσιο) καλύπτει 25 νύχτες στο ποσό των 54,22 ευρώ τις καθημερινές και των 86,87 ευρώ τις Κυριακές και τις αργίες.

Σε ό,τι αφορά τις φυσικοθεραπείες, θα καλύπτονται έως 12 συνεδρίες (επισκέψεις) το εξάμηνο (20 ευρώ η επίσκεψη), με εξαίρεση τους πάσχοντες από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (δέκα συνεδρίες το μήνα και για έξι μήνες), σοβαρά κινητικά προβλήματα (δέκα συνεδρίες το μήνα και για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης) και σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα (12 συνεδρίες τον μήνα και μέχρι έξι μήνες). Για τις λογοθεραπείες καθορίζονται οκτώ συνεδρίες το μήνα με αποζημίωση δέκα ευρώ την επίσκεψη. Σήμερα, οι φυσιοθεραπείες παρέχονται και αποζημιώνονται κατά πράξη. Πολλές πράξεις μπορούν να αποτελέσουν μία συνεδρία. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αποζημιώνουν με διαφορετικό τρόπο τις φυσιοθεραπείες. Μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή 1.000 ευρώ. Για τις λογοθεραπείες δίδονται 30 ευρώ στην πρώτη επίσκεψη, και 15 ευρώ σε κάθε επόμενη χωρίς περιορισμό.

Το επίδομα που χορηγείται στους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, καθώς και στους μεταγγιζόμενους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, για την κάλυψη μέρους των εξόδων που κάνουν για τις συχνές μετακινήσεις τους, θα κυμαίνεται από 115 ευρώ έως 400 ευρώ το μήνα (ανάλογα με το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούν). Σήμερα, τα αντίστοιχα ποσά διαφέρουν σε κάθε Ασφαλιστικό Φορέα και μπορεί να φθάνουν τα 650 ευρώ μηνιαίως.

 

Δηλώσεις

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υδροθεραπευτηρίων Αιδηψού μιλώντας αποκλειστικά στον «Παλμό» τόνισε ότι «ένας παράγοντας που καθόρισε τη πτώση της φετινής χρονιάς ήταν η αλλαγή του ανώτατου εισοδήματος που δε ξεπερνούσε τις 10.000 ευρώ. Αυτό καθόρισε στην ουσία και τον μισό αριθμό επισκεπτών. Από τις 22.000 διατέθηκαν τα μισά και παρακάτω εισιτήρια, για να μπορέσουν να πάρουν το πρόγραμμα του θεραπευτικού τουρισμού. Για αυτούς τους λόγους η Αιδηψός γυρνά ήδη σελίδα και έκανε τη δυναμικότερη παρουσία, στην έκθεση για την Τρίτη ηλικία που έγινε στις 23 με 25 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Γιώργος Σκουρτανιώτης, Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιωτικών Υδροθεραπευτηρίων Αιδηψού, συμπληρωματικά δήλωσε: «Ήδη η επίδραση είναι μεγάλη. Τα περισσότερα από τα προγράμματα δεν είχαν βγει μέχρι τέλος Ιούλη με αποτέλεσμα να έχουμε μια τεράστια πτώση. Παράλληλα μειώθηκε και ο αριθμός των ημερών. Έτσι ενώ το περσυνό καλοκαίρι έδιναν 15 με 20 μέρες διακοπών του Ι.Κ.Α. Φέτος έδιναν από έξι οκτώ ή δέκα έως δεκαπέντε μέρες το πολύ. Ουσιαστικά οι περικοπές είχαν γίνει, απλά τώρα ανακοινώνονται. Συνολικά από 22.000 εισιτήρια, φέτος έδωσαν μόνο 11.000. Αν σε μένα, για παράδειγμα, έρθουν οι ίδιοι πελάτες θα μείνουν τις μισές μέρες. Δυστυχώς παρά την καθυστέρηση των προγραμμάτων, δεν μετακινήθηκε το κύμα επισκεπτών αργότερα. Μόνο τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου η Αιδηψός «φράκαρε». Ταμεία υπαλλήλων όπως της Δ.Ε.Η. ή του Ο.Τ.Ε. έκοψαν ελάχιστα ή και μηδενικά εισιτήρια. Το ΤΥ.ΔΚΥ. έδινε πάντα 20 μπάνια με μικρότερο αριθμό επισκεπτών μόνο, όπως άλλωστε έκανε και το Ι.Κ.Α. Να σημειώσουμε ότι ο Ο.Α.Ε.Ε. για τους συνταξιούχους γίνεται Ι.Κ.Α. Το Ν.Α.Τ. επίσης είχε πάλι πεσμένο αριθμό, ενώ το Δημόσιο και ο Ο.Γ.Α. ποτέ δεν έδινε.

 

Αιδηψός SPA- Έκθεση

για την Τρίτη ηλικία

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υδροθεραπευτηρίων Αιδηψού είχε το μεγαλύτερο περίπτερο όλων στην έκθεση για την Τρίτη ηλικία που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 23 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου. Εκτός των άλλων εκτέθηκαν διάφορα πετρώματα, άλατα, αποθέσεις ασβεστίου, σταλακτίτες και άλλα. Το ιαματικό νερό της Αιδηψού είναι το πιο «βαρύ»(χημικός όρος),που υπάρχει στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, διότι είναι το πιο εμπλουτισμένο νερό σε συστατικά άλατα και μέταλλα. Το περίπτερο της Αιδηψού επισκέφτηκαν αρκετοί τουριστικοί πράκτορες καθώς και πλήθος επισκεπτών οι οποίοι και ενημερώθηκαν για τις θεραπευτικές ιδιότητες ευεξίας και υγείας που προσφέρει το ιαματικό νερό της Αιδηψού, καθώς και τις σύγχρονες παροχές που προσφέρουν τα υδροθεραπευτήρια της Αιδηψού.

Λόγω πληθώρας της ύλης αναλυτική παρουσίαση της έκθεσης αυτής θα έχουμε στο επόμενο φύλλο του «Παλμού».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: