Home > Αυτοδιοίκηση > Περγαντάς: Τα έργα στην Εύβοια μέσω ΕΣ.ΠΑ.

Περγαντάς: Τα έργα στην Εύβοια μέσω ΕΣ.ΠΑ.


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων εργασίας που πραγματοποιούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, στις 24 Σεπτεμβρίου το προηγούμενο Σάββατο στην Χαλκίδα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς παρουσίασε σε συνάντηση εργασίας για το ΕΣ.ΠΑ. στους Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακούς Σύμβουλους, Δήμαρχους και εκπρόσωπους των Δήμων του νομού μας, τη στρατηγική της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο οικονομικό περιβάλλον και την πορεία υλοποίησης του ΕΣ.ΠΑ.

Μεταξύ άλλων είπε: «Μέσα από το ΕΣ.ΠΑ., στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προβλέπεται να υλοποιηθούν δράσεις συγκεκριμένης κι ονομαστικής χρηματοδότησης, ύψους 525.000.000 ευρώ. Από αυτά τα 254.000.000 ευρώ, τα χειρίζεται η αιρετή Περιφέρεια, μέσω της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας –που αποτελεί πλέον δική μας «ειδική» υπηρεσία, υπαγόμενη απευθείας στον Περιφερειάρχη– και τα υπόλοιπα 271.000.000 κεντρικά μέσα από τα προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα».

 

Το πρόγραμμα

«Το δικό μας πρόγραμμα λοιπόν, το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα, είναι στο ύψος των 254.000.000 και περιλαμβάνει 4 άξονες: Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας, αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής, ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα και, τέλος, τεχνική υποστήριξη εφαρμογής.

Οι δράσεις που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν αφορούν στους τομείς: Μεταφορών, περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, υγείας, πολιτισμού, τουρισμού, αστικής και αγροτικής αναγέννησης, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικής υποστήριξης. Επιπλέον των 254 εκ. ευρώ, μας έχουν εκχωρηθεί από Τομεακά Προγράμματα άλλα 81,74 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, από το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», το γνωστό ΕΠΠΕΡΑΑ, μας έχουν εκχωρηθεί 79,74 εκ ευρώ για έργα περιβάλλοντος, όπως για αντιπλημμυρικά έργα και για έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, Σταθμούς μεταφόρτωσης). Από το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» μας εκχωρήθηκε το ποσό των 2 εκ ευρώ, που αφορά Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.»

 

Τα έργα

«Στο Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας έχουμε ήδη ενταγμένα 283 έργα, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 380,36 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ήδη γνωστό ότι έχουμε υπερδέσμευση του προγράμματος σε ποσοστό 120 % επί των νομικών δεσμεύσεων.

Δύο πολύ σημαντικές και θετικές επισημάνσεις για το πρόγραμμα είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει την υπερδέσμευση. Επομένως μιλάμε με πραγματικά χρήματα, με πραγματικά κονδύλια. Συνεπώς, είναι δεδομένο ότι κανένα έργο του προγράμματός μας δεν κινδυνεύει στο επίπεδο της χρηματοδότησής του και είναι προφανές ότι η υλοποίηση συνεχίζεται κανονικά.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι, μετά από παρεμβάσεις και συνάντηση που είχαμε με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Θάνο Μωραϊτη, στη Στερεά Ελλάδα δεν μειώνεται το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η οριζόντια περικοπή στα προγράμματα, που δημοσιοποιήθηκε με εγκύκλιο στις 18 Ιουλίου, εξαιρεί τη Στερεά Ελλάδα και δεν έχουμε απώλεια πόρων στο δικό μας Πρόγραμμα.»

 

Τα έργα για την Εύβοια

«Κορυφαίο, σημαντικότατο, αναγκαίο και πάγιο αίτημα, το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, για το οποίο υπέγραψα ήδη απόφαση ένταξης με προϋπολογισμό 22 εκ. ευρώ.

Εμείς ξεκινάμε, προχωρούμε και επιδίωξή μας είναι να ολοκληρωθεί το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, με όλον τον απαραίτητο ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό και να λειτουργήσει καλύπτοντας τις σύγχρονες προδιαγραφές ενός Γενικού Νοσοκομείου 278 κλινών. Στον τομέα της υγείας – πρόνοιας, έχουμε επίσης, έτοιμη την απόφαση ένταξης για την χρηματοδότηση με 400.000 ευρώ του έργου: «Προμήθεια εξοπλισμού των ειδικών θεραπευτικών χώρων – εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, μονάδας εντατικής φυσιοθεραπείας για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της Εύβοιας».

Επίσης, από το πρόγραμμά μας, υπογράφουμε την ένταξη τριών έργων προώθησης τόπων φυσικού κάλλους, συνολικού προϋπολογισμού 383.604 ευρώ, και συγκεκριμένα :

Κατασκευή περιηγητικών μονοπατιών Καναλάκια – Χριστός – Αη-Γρηγόρης, με 90.000 ευρώ.

Κατασκευή περιηγητικών μονοπατιών Ασκητήριο – Μοναστήρι Οσίου Δαβιδ – Βοθάνες Γεραλίνας – Καταρράκτες Δρυμώνα με 90.000 ευρώ.

Κατασκευή περιηγητικών μονοπατιών Προσκοπείο – Ταμπακάρια – Προφήτης Ηλίας – Αγ. Παρασκευή, με 197.604 ευρώ.

Είναι τρία έργα πεζοπορικών μονοπατιών, με διαμορφώσεις, παρεμβάσεις, χώρους αναψυχής και ειδικές κατασκευές νερών, που συμβάλλουν στην τουριστική ανάδειξη και στην αξιοποίηση του τόπου.

Όπως είναι προφανές, πρώτη προτεραιότητα για την Εύβοια είναι το οδικό δίκτυο. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας σε συνεργασία με τη Διαχειριστική, έχουν διαρκή συνεργασία, για να επιλύονται τα προβλήματα των ενταγμένων έργων και να προχωρά η υλοποίησή τους.

Στο Πρόγραμμά μας έχουμε ενταγμένα 5 μεγάλα οδικά έργα στην Εύβοια που χρηματοδοτούνται με συνολικό προϋπολογισμό 26.546.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, χρηματοδοτεί επίσης τρία λιμενικά έργα στην Εύβοια, που αποτελούν σημαντικές υποδομές στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, συνολικού προϋπολογισμού 20.379.000 ευρώ.

Τα έργα στα λιμάνια Μαντουδίου και Καρύστου εξελίσσονται ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2011.

Στο πρόγραμμά μας έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται 29 σχολικά κτίρια στην Εύβοια συνολικού προϋπολογισμού 30.460.735 εκ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, χρηματοδοτεί επίσης, σημαντικές δράσεις πολιτισμού στην Εύβοια. Είναι ενταγμένα 9 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7,3 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν ομαλή εξέλιξη. Ανάμεσα τους βρίσκονται τα έργα της Σκύρου στον προϊστορικό οικισμό στο Παλαμάρι, όπου προχωρούν οι εργασίες και στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Κάστρου, όπου μετά την υπογραφή της σύμβασης το Μάιο, ξεκινούν οι εργασίες.

Για τα κρίσιμα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Εύβοια, όπως και άλλες περιοχές της Περιφέρειας, παρουσιάζει υστέρηση στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες είναι να συντονιστούμε με τους Δήμους και τους φορείς τους, που είναι υπόχρεοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να προχωρήσουμε άμεσα σε λύσεις. Λύσεις που θα είναι τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αποδεκτές. Παράλληλα, ως Δήμοι, θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στο κλείσιμο και στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.»

 

Δεσμεύσεις

1.Τις δεσμεύσεις που έχουμε για την απορροφητικότητα του προγράμματος, το γνωστό κανόνας «ν + 3», δηλαδή την υποχρέωση να κάνουμε δαπάνες, μέχρι τέλους του 2011, ύψους 32,58 εκατομμυρίων ευρώ. Η μη επίτευξη του κανόνα «ν + 3», επιφέρει αυτόματα αναλογική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων.

2.Είναι απόλυτη ανάγκη να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης, σε συνεργασία με το σύνολο των δικαιούχων και των εμπλεκόμενων φορέων.

Εμείς από την πλευρά μας ολοκληρώνουμε τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί και, όπως φαίνεται από τις σημερινές μας ανακοινώσεις, την οριστικοποίηση των εντάξεων.

Από τη δική σας πλευρά, όπως σας έχουμε ζητήσει με έγγραφό μας, θέλουμε να επιλέξετε και να μας δώσετε ώριμα έργα και έργα – σημαία, που με την υλοποίησή τους θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

3.Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εξυγίανση του προγράμματος, με απένταξη των έργων που έχουν σοβαρές αποκλίσεις στην υλοποίησή τους. Είναι γνωστό ότι το μέτρο αυτό προβλέπεται από το σχετικό έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας του ΕΣΠΑ.»

Ειδικά θέματα

«Περιβάλλον

Υπάρχουν ανοιχτές προσκλήσεις για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων (ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ, ΣΜΑ). Αν οι φορείς δεν ανταποκριθούν άμεσα, υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης από το αρμόδιο Υπουργείο της σχετικής εκχώρησης.

 

Jessica

To Jessica αποτελεί μέσο στήριξης σχεδίων αστικής ανάπτυξης, με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία. Οι επενδύσεις αυτές υλοποιούνται μέσω Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ).

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη σύσταση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Jessica ανέρχεται σε δημόσια δαπάνη 40.000.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για τη σύσταση των Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να ωριμάσετε άμεσα τις προτάσεις σας.

 

Αστικές αναπλάσεις

Στην Εύβοια θα υλοποιηθούν έργα μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου για το αστικό κέντρο της Χαλκίδας. Χρειαζόμαστε την άμεση ενεργοποίηση του Δήμου Χαλκίδας, μια και υπάρχουν ανειλημμένες δεσμεύσεις. Η καθυστέρηση ένταξης των έργων εγκυμονεί κινδύνους να κατευθυνθούν τα κονδύλια σε άλλους κωδικούς θεματικής προτεραιότητας.

 

Συλλογικές Αποφάσεις

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαχειρίζεται 22 Συλλογικές Αποφάσεις Μελετών και Έργων. Οι Συλλογικές Αποφάσεις κατηγοριοποιούνται σε Εθνικές (ΣΑΜ και ΣΑΕ), Περιφερειακές (ΣΑΜΠ και ΣΑΕΠ) και Περιφερειακών Ενοτήτων (οι γνωστές ΣΑΝΑ). Η ΣΑΕΠ 766, έχει προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ και είναι μια πραγματικά σημαντική δυνατότητα που έχουμε στη Στερεά Ελλάδα, να υλοποιήσουμε κυρίως συγκοινωνιακές υποδομές, για τις οποίες υπάρχει μεγάλος περιορισμός από το ΕΣΠΑ. Με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες της Εύβοιας στον τομέα των μεταφορών, γίνεται αντιληπτό σε όλους, το πόσο χρήσιμο και κρίσιμο είναι να υλοποιηθεί έγκαιρα και αποδοτικά η συγκεκριμένη Συλλογική Απόφαση.

Με διαρκείς μας παρεμβάσεις, πήραμε τις διαβεβαιώσεις, και αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που έχουν «παγώσει» τα κονδύλια των Εθνικών πόρων, η ΣΑΕΠ 766 συνεχίζει να χρηματοδοτείται. Στόχος μας είναι, να αναμορφώσουμε, όπου είναι εφικτό, τις Συλλογικές Αποφάσεις και να τις μετατρέψουμε σε συγκροτημένα και κυρίως εφαρμόσιμα προγράμματα».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: