Home > Αυτοδιοίκηση > Νέο πανδαιμόνιο και αποχωρήσεις στο Μαντούδι για το θέμα της ΒΙ.ΠΕ.

Νέο πανδαιμόνιο και αποχωρήσεις στο Μαντούδι για το θέμα της ΒΙ.ΠΕ.


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μαντουδίου ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας. Μία ώρα πριν είχε ξεκινήσει κλειστό προ-συμβούλιο χωρίς ακροατήριο και στις 19.00 άνοιξαν οι πόρτες για τους πολίτες. Πριν την έναρξη του Συμβουλίου, είχαν μαζευτεί έξω από την αίθουσα μέλη της ομάδας «Αγώνας ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ.», χωρίς να δημιουργηθεί καμία ένταση. Μιλήσαμε με τον Ρολάνδο Παύλου, μέλος της ομάδας, που μένει στο Αχλάδι. Μας τόνισε πως «ο Δήμαρχος έχει μεγάλη ευθύνη για το θέμα. Φέρνει επιχειρήματα υπέρ της ΒΙ.ΠΕ. και μιλάει σαν εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ. Αγνοεί τις αντίθετες απόψεις δύο χιλιάδων πολιτών. Εμείς ποτέ δεν είπαμε πως θα γίνουν όλα αυτά που μας χρεώνουν. Απλά επισημαίνουμε πως αν δοθεί άδεια για δημιουργία ΒΙ.ΠΕ., θα είναι απλό θέμα για τον δικαιούχο, με συνοπτικές διαδικασίες, να προβεί ακόμα και σε έργα καταστροφικά για την περιοχή».

 

 

Τοποθετήσεις

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ., όταν έφτασε η συζήτηση για το θέμα της ΒΙ.ΠΕ. (όπως είχε προταθεί από τον εκπρόσωπο της Μείζονος Μειοψηφίας και πρώην Δημάρχου Νηλέως Γιάννη Περήφανου στο προηγούμενο συμβούλιο), άναψαν τα αίματα.

Ο Γιάννης Περήφανος αρχικά εισηγήθηκε πως πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει επίσημη θέση για το θέμα. «Είναι μεγάλη και ιστορική η ευθύνη μας. Ίσως σε δύο – τρία χρόνια να μαζεύονται εδώ όλα τα σκουπίδια της Ελλάδας. Πρέπει όλοι να πούμε την άποψή μας και να καταγραφεί αυτό».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Χρήστος Κομποθανάσης που πρόσθεσε: «Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Ο κόσμος έχει ανάγκη από δουλειά. Αλλά γιατί να διαλέξουμε μια ΒΙ.ΠΕ. από ένα ΒΙ.ΠΑ;».

Ακολούθησε ο Γιάννης Καντζούρας που τόνισε: «Δημότες, ο τόπος πρέπει να αναπτυχθεί. Υπάρχει απόφαση που εξαιρεί τη δημιουργία διυλιστηρίων, πυρηνικών εργοστασίων, ΧΥΤΑ και όλα όσα αναφέρουν εκείνοι που είναι αντίθετοι με την συγκεκριμένη επένδυση».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, μίλησε ειρωνικά για τους φοιτητές που παρευρέθησαν στη Λαμία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έφτασαν εκεί με «πλάτες» τα χρήματα των γονιών τους».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε εναντίον της ΒΙ.ΠΕ. και της ΤΕΡΝΑ ο Στάθης Λιαγκάκης και ανέφερε πως ο Δήμαρχος είπε ψέματα πως δεν γνώριζε την πρόθεση της εταιρείας. Συγκεκριμένα τόνισε «στην περίπτωση δημιουργίας εργοστασίου που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο, οι αγρότες θα πρέπει να ξεχάσουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Χρειάζονται πεντακόσιες χιλιάδες κυβικά νερού την ημέρα για ψύξη των υψικαμίνων. Η ίδια η ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε πως σε περίπτωση δημιουργίας εργοστασίου, θα απασχοληθούν περίπου 85 άνθρωποι από τους οποίους το 60% θα είναι ειδικευμένο προσωπικό. Τα Δημοτικά πρόσωπα έχουν ήδη πάρει την απόφασή τους. Προτείνω να βγείτε στα χωριά -όπως ο Καλλικρατικός νόμος ορίζει- και να κάνετε συνελεύσεις».

Ο Γιάννης Κανελλόπουλος επιτέθηκε φραστικά στο Στάθη Λιαγκάκη και με τη στήριξη του Προέδρου του Σώματος, τον κατηγόρησαν για την υποκίνηση των αντιδράσεων. Ο Άγγελος Ριτσώνης επεσήμανε την ρήξη που έχει συμβεί στον κοινωνικό ιστό, ενώ ο Θανάσης Τσούμαρης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ΒΙ.ΠΕ. με περιβαλλοντικούς όρους.

Στο ίδιο περίπου ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Νίκου Μουστάκα, καθώς και των δημοτικών συμβούλων Κώστα Παναγιώτου, Κικής Στέφου και Θανάση Λεοντή. Αξίζει να σημειωθεί η τοποθέτησή του Αντώνη Μπάρετ ο οποίοςμεταξύ άλλων- τόνισε: «Είχα και εγώ επιφυλάξεις για την ΒΙ.ΠΕ., κυρίως γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη στους Ελληνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Έπρεπε η ανάπτυξη της Εύβοιας ήδη να έχει γίνει με την κατασκευή της τρύπας στο Καντήλι. Το κακό είναι πως η Εύβοια δεν χαρακτηρίζεται ως νησί, αλλά σαν Στερεά Ελλάδα. Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για τον χαρακτηρισμό της ως νησί, γιατί αυτό θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα που υπάρχουν».

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στεργίου τόνισε πως «όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία και αγωνία. Επίσης κρατάω μικρό καλάθι. Ο Δήμος θα είναι σε επαγρύπνηση για οτιδήποτε θα κάνει ζημιά στο περιβάλλον».

 

Φραστικά επεισόδια

Κατά την εξέλιξη της συζήτησης, ζήτησε από το ακροατήριο να πάρει το λόγο ο πολίτης Βαγγέλης Καραγιώργος, ως εκπρόσωπος της ομάδας «Αγώνας ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ.»

Ο Πρόεδρος, με σύμφωνη τη γνώμη και του Δημάρχου, αρνήθηκε να του τον δώσει. Εκείνος επέμεινε, τονίζοντας πως είναι εκπρόσωπος δυο χιλιάδων ανθρώπων, που έχουν υπογράψει κατά της ΒΙ.ΠΕ. Άρχισαν φραστικές επιθέσεις μεταξύ του πολίτη και του Δημάρχου με αλληλοεκτοξευόμενους χαρακτηρισμούς π.χ. του τύπου «είσαι φασίστας».

Στη συνέχεια, πολίτες που είναι υπέρ της δημιουργίας ΒΙ.ΠΕ. κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις εναντίον του. Ευτυχώς όμως τους σταμάτησαν οι πιο ψύχραιμοι. Το επεισόδιο κράτησε παραπάνω από είκοσι λεπτά με τον πολίτη να φωνάζει «θα είχα πει τόση ώρα αυτό που ήθελα» και τους περισσότερους συμπολιτευόμενους δημοτικούς συμβούλους να έχουν σηκωθεί όρθιοι και να φωνάζουν στον πολίτη. Κάποιοι μάλιστα είχαν βγει εκτός εαυτού. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου σηκώθηκε από τη θέση του και κινήθηκε μέσα στην αίθουσα γιατί δεν μπορούσε να επιβάλει την τάξη. Τελικά αποχώρησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μείζονος και Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με συνέπεια το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεχιστεί μόνο με την παρουσία των συμπολιτευόμενων Συμβούλων.

Ο Δήμαρχος σχολίασε για την εξέλιξη αυτή: «Έγιναν λαϊκές συνελεύσεις σε Μαντούδι, Λίμνη και Αγία Άννα. Δεν υπήρξε άποψη ενάντια στην επένδυση της ΤΕΡΝΑ, παρά μόνο στην Αγία Άννα ήταν δυο – τρείς, οι ίδιοι και οι ίδιοι. Αυτοί είναι ύποπτοι, γιατί δεν έχουν το πρόβλημα της ανεργίας και την αγωνία της διαβίωσης. Ελπίζω η ΤΕΡΝΑ να μην διαψεύσει τις προσδοκίες του κόσμου. Ποτέ δεν έχω κάνει παρασκηνιακές κουβέντες. Πάντα μιλάω με τον λαό μόνο». Και πρόσθεσε: «Ας σεβαστούν την πλειοψηφία αυτοί οι πέντε – δέκα που φωνασκούν. Ο κόσμος ψηφίζει τους εκπροσώπους του. Μας καταλαβαίνουν στα μάτια, αν πάμε να τους πούμε ψέματα. Εγώ δεν πάω για πολιτική καριέρα, δεν με παίρνουν τα χρόνια πια. Απλά να βοηθήσω τον κόσμο θέλω».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: