Home > Αυτοδιοίκηση > Χιονοστιβάδα αγωγές και χρέη στην Οικονομική Επιτροπή Μόνιμο πρόβλημα οι οφειλές των πρώην Δήμων Αιδηψού και Αρτεμισίου

Χιονοστιβάδα αγωγές και χρέη στην Οικονομική Επιτροπή Μόνιμο πρόβλημα οι οφειλές των πρώην Δήμων Αιδηψού και Αρτεμισίου


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Λόγω μεγάλου φόρτου, έπειτα από πρόταση του Αντιδημάρχου και Προέδρου της Γιάννη  Κοτζιά, η Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε Τρίτη στις 13.30 το μεσημέρι. Ήδη μέσα στην εβδομάδα έγιναν δύο συνεδριάσεις, μια την Τρίτη και μια ακόμη, την Πέμπτη ειδικά για το θέμα των απολογισμών. Το μεγαλύτερο πλήθος των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της Τρίτης, αφορούσε διαμάχες του Δήμου με πολίτες και αναθέσεις σε δικηγόρους για διαχείριση αυτών. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το θέμα του δρόμου στα Κανατάδικα, το θέμα μιας ομάδας καταστηματαρχών που αρνούνται την καταβολή του δημοτικού φόρου, το θέμα των χωματερών, την δεδικασμένη οφειλή του Δήμου Αρτεμισίου, για αγορές ανθοκομικών ειδών ύψους περίπου τριών χιλιάδων ευρώ, και δύο επίσης δεδικασμένες οφειλές για ασφαλτοστρώσεις, ύψους περίπου διακοσίων πενήντα χιλιάδων η μία και τριάντα χιλιάδων η άλλη. Για τα δύο αυτά έργα ο εκπρόσωπος της Μείζονος Μειοψηφίας Ηλίας Πετσής σημείωσε, ότι υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια καθώς δεν αναφέρονται στην απογραφή του Δήμου. Ένσταση προέβαλλε επίσης και στην έγκριση απευθείας ανάθεσης της συντήρησης των μεταφορικών μέσων.

Η απευθείας ανάθεση κρίθηκε αναγκαία λόγω αδυναμίας κατάθεσης εγγυητικής επιστολής και άλλων απαραίτητων εγγράφων του μοναδικού συμμετέχοντα, γεγονός που καθόρισε τον διαγωνισμό άκαρπο. Η  τιμή του έργου καθορίστηκε από παρελθοντικά στοιχεία τα οποία ο Ηλίας Πετσής χαρακτήρισε μη αξιόπιστα, είπε δε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα παλιά στοιχεία είναι που φοβάμαι». Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ένας πολίτης διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση αποζημίωσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που έγινε στο οικόπεδο του, για τις ανάγκες διάνοιξης δρόμου. Η καθυστέρηση αυτή μετράει ήδη 18 χρόνια σύμφωνα με τον συνήγορο του, που υπέδειξε ότι άλλες πανομοιότυπες περιπτώσεις τακτοποιήθηκαν εντός του πρώτου έτους. Η επιτροπή έδωσε εντολή, ώστε να επισπευσθεί το θέμα. Αναφορά έγινε και στις διαδικασίες διαχείρισης των αιγιαλών  και στην ανάγκη διαμόρφωσης μηχανισμού, που θα χειριστεί το θέμα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Τα μέλη της Επιτροπής ενημερωθήκαν συνοπτικά επί του θέματος και προτάσεις αναμένεται να κατατεθούν μετά το καλοκαίρι.

 

 

Ψηφίστηκαν οι απολογισμοί των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού – Αρτεμισίου.

Συζήτηση επί της έγκρισης των απολογισμών επιχειρήθηκε την Τρίτη κατά την συνέλευση της Επιτροπής αλλά αναβλήθηκε, καθώς τα μέλη της επιτροπής δεν πήραν εγκαίρως τα στοιχεία στα χέρια τους και εκτός αυτού ήταν και ανυπόγραφα. Στην συνεδρίαση της Πέμπτης, από την Μειοψηφία ο Ηλίας Πετσής και ο Κώστας Μπάμης ψήφισαν τον απολογισμό Ιστιαίας και Αιδηψού, αλλά καταψήφισαν τον απολογισμό του Δήμου Αρτεμισίου ως απαράδεκτο. Ζήτησαν να γίνει έρευνα καθότι πέρα από την κακή λογιστική εικόνα του απολογισμού, υπήρχαν εντάλματα πληρωμής που εκδόθηκαν χωρίς ταμειακό αντίκρισμα. Συγκεκριμένα όπως φανερώνουν οι σχετικοί συνοπτικοί πίνακες τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, δεν κατέστη δυνατό να παραλάβουμε τα τεύχη των απολογισμών των πρώην Δήμων για περαιτέρω μελέτη τους. Την Δευτέρα δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ο προϋπολογισμός του Δήμου γιατί  το 2011 συνολικού ύψους 25 εκ. ευρώ.

Πευκί: Αρνούνται να καταβάλουν το Δημοτικό φόρο.

Με αφορμή την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να αναθέσει την υπόθεση στην δικηγόρο Βάσω Γεωργάκη, ο «Παλμός» ήρθε σε επικοινωνία με την ομάδα των καταστηματαρχών στο Πευκί που αρνούνται την καταβολή του Δημοτικού Φόρου. Όπως μας ενημέρωσε η πληρεξούσιος δικηγόρος της ομάδας, οι διαδικασίες του Δήμου Αρτεμισίου, όσον αφορά τα ποσά για τα οποία έχει παρέλθει πενταετία, είναι απολύτως παράνομες καθότι ουδέποτε βεβαιώθηκαν. Η δικηγόρος φάνηκε απόλυτα βέβαιη ότι οφειλές προ του 2005 θα παραγραφούν ενώ αισιόδοξη ήταν και για μέρος των μεταγενέστερων. Όπως τόνισε, τόσο η δικηγόρος όσο και το μέλος της ομάδας με το οποίο ήρθαμε σε επαφή, το μοναδικό φρένο, είναι το μικρό πλήθος των συμμετεχόντων καθώς και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αντίδραση αυτών που θίγονται. Η αιτία είναι, ότι μη αντίδραση σε κάποια απόφαση, εντός εξήντα ημερών από την δημοσίευση της, ισοδυναμεί νομικά με αποδοχή.

Μαρίνος Μαναγούδης

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: