Home > Αυτοδιοίκηση > Ένας ο νέος Παπανικολάου γεννιέται Βασίλης Βασιλείου: Βρήκαμε την πρωτεΐνη που ανιχνεύει τον καρκίνο του εντέρου.

Ένας ο νέος Παπανικολάου γεννιέται Βασίλης Βασιλείου: Βρήκαμε την πρωτεΐνη που ανιχνεύει τον καρκίνο του εντέρου.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στο γραφείο του «Παλμού» τον Βασίλη Βασιλείου με την κόρη του Πανωραία. Ο Βασίλης Βασιλείου είναι Ξηροχωρίτης, γιος του Κώστα και της Μένιας Βασιλείου. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Βασιώτη από την Βοβούσα Ιωαννίνων (Ανατολικό Ζαχοροχώρι) και έχουν πέντε παιδιά, τον Κωνσταντίνο 19 χρονών, την Μελπομένη 16, την Πανωραία 6 και τα δίδυμα Ζήση και Άρη 4 χρόνων αντίστοιχα. Τελείωσε το Γυμνάσιο της Ιστιαίας το 1978 και η αγαπημένη του καθηγήτρια ήταν η γνωστή Ξηροχωρίτισσα μαθηματικός, Δέσποινα Πολυγιαννίδου. Σπούδασε Χημικός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το 1978, μέχρι και το 1981. Στη συνέχεια έκανε τη διδακτορική του διατριβή από το 1983 μέχρι το 1988 στη Φαρμακολογία, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετά το στρατιωτικό του, το Γενάρη του 1991 δέχτηκε μία θέση μεταδιδακτορικού υπότροφου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Cincinnati του Ohio, όπου και σπούδασε πέντε χρόνια. Κατά την διάρκεια της πενταετίας, χρηματοδοτήθηκε για δύο χρόνια με την υποτροφία Fogarty από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής. Τον Γενάρη του 1996, αποδέχτηκε τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Colorado. Έγινε Καθηγητής το 2006.

Ο Βασίλης Βασιλείου, σήμερα μένει στο Denver, του Colorado τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, προερχόμενος από το Cincinnati Ohio και διδάσκει Τοξικολογία και Ανάπτυξη Φαρμάκων. Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος της Τοξικολογίας και Περιβαλλοντολογικής Υγιεινής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Όπως μας ενημερώνει «δεν έχουμε μέχρι στιγμής Έλληνες στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Συνολικά στα δεκαέξι χρόνια, που ζω στο Denver είχα μόνο δύο φοιτητές για μεταπτυχιακό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έρχονται οι νέοι να κάνουν μεταπτυχιακό στην Αμερική. Από ότι ξέρω στην Ελλάδα αντί να πληρώνονται πληρώνουν. Αν σε δεχτούν, στο δικό μας Πανεπιστήμιο, για Διδακτορική Διατριβή πληρώνουν τα δίδακτρα, ασφάλεια και μισθό 25.000 δολάρια το χρόνο, σε κάθε φοιτητή. Την πλειοψηφία την αποτελούν οι Κινέζοι και οι Ινδοί. Οι Ευρωπαίοι είναι ελάχιστοι. Η Ασία είναι ήδη μία μεγάλη δύναμη.

Η ομάδα μου ερευνά γενικά τον καρκίνο. Βρήκαμε μία πρωτεΐνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανιχνευτής του καρκίνου του εντέρου. Μελετήσαμε τριακόσιους (300) καρκίνους από στήθος, έντερο και πνεύμονες. Ιχνοθετήσαμε τους καρκίνους για τη πρωτεΐνη και τη βρήκαμε να εκφράζεται σε όλα τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου και όχι στα υγιή. Αυτό κάνει αυτή την πρωτεΐνη κατάλληλο μέσο ανίχνευσης, διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πολύ πρώιμο στάδιο, το οποίο είναι θεραπεύσιμο.

Τώρα προχωράνε οι μελέτες μας και σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που περιλαμβάνει καρκινοπαθείς σε διάφορα στάδια, όπως επίσης και σε εν δυνάμει ασθενείς με πολύποδα ή στοιχεία ισχυρής φλεγμονής από κολίτιδα, κλπ. Κοιτάμε να δούμε αν υπάρχουν γενετικές ή διάφορες ανωμαλίες στην πρωτεΐνη αυτή, που να συνοδεύεται με την εμφάνιση του καρκίνου. Γίνονται γενετικές μελέτες για αυτό. Όπως επίσης έχουμε δημιουργήσει ένα πειραματικό μοντέλο σε ποντίκια για να αποσαφηνιστεί ο ακριβής ρόλος της πρωτεΐνης αυτής στο καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η έρευνα μου ξεκίνησε από ασθενείς, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, οι οποίοι δίνουν δείγματα καρκίνου για να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς. Ένζυμα που μεταβολίζουν αλδεΰδη σε οξύ, π.χ. το κρασί που πίνουμε μεταβολίζεται στον οργανισμό μας σε αυτά τα ένζυμα. Με χρηματοδοτεί το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερική. Έχω 1.000.000 δολάρια προϋπολογισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται από αυτά. Πληρώνω μόνο για ποντίκια 10.000 δολάρια το μήνα, μισθούς και άλλα. Μεταξύ των ερευνητικών προγραμμάτων συνεργάζομαι με πολλούς ερευνητές σε όλο τον κόσμο αλλά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργάζομαι με τον Διευθυντή μίας μεγάλης κλινικής στην Χαιδελβέργη της Γερμανίας όπου υπάρχουν πολλοί ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης πήραμε χρήματα μαζί με την ομάδα του Κυριάκου Νικολάου, από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο για να συνθέσουμε καινούργια φάρμακα που θα επηρεάζουν τα ένζυμα στη διάρκεια του καρκίνου».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: