Home > Αυτοδιοίκηση > Διαβλητότητα στις προσλήψεις καταγγέλλουν οι άνεργοι της Αιδηψού Χ. Ζάχος: «Όλα έγιναν με απόλυτη διαφάνεια»

Διαβλητότητα στις προσλήψεις καταγγέλλουν οι άνεργοι της Αιδηψού Χ. Ζάχος: «Όλα έγιναν με απόλυτη διαφάνεια»


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Σε κατάληψη του Δημαρχείου Αιδηψού προχώρησαν την περασμένη Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 22,23 και 24 Ιουνίου αντίστοιχα, οι εποχικοί εργαζόμενοι του πρώην Δήμου Αιδηψού. Η κατάληψη έγινε αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις υπηρεσίες ύδρευσης και καθαριότητας του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, αφού τα ονόματα των περισσότερων εργαζόμενων της Αιδηψού δεν ήταν μέσα στη λίστα των επιτυχόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, ως εποχικοί εργαζόμενοι στο Δήμο Αιδηψού, να μείνουν άνεργοι και να καταγγέλλουν ανοιχτά, διαβλητότητα στο διαγωνισμό του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Ενώ ο Δήμαρχος Χριστοφής Ζάχος δηλώνει, ότι όλα έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν.

 

Τα ονόματα των επιτυχόντων έχουν δημοσιευθεί και στο διαδίκτυο στο πρόγραμμα Διαύγεια. Η αξιολόγηση έγινε από τριμελή επιτροπή του Δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του «Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», του Ν. 2190/94 περί «Σύστασης ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και τη ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» και της υπ’ Αρ.12/2011 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού.

 

Οι άνεργοι

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο «Παλμός» συνάντησε τους αγανακτισμένους ανέργους στο Δημαρχείο της Λουτρόπολης και συνομίλησε μαζί τους. Δηλώσεις έκαναν οι Βασίλης Τσώτσος, Γιώργος Παππάς, Στάθης Παππάς, Γιάννης Πατσούρας και Δημήτρης Παπατζίκος, οι οποίοι τονίζουν:

«Δουλεύουμε χρόνια στο Δήμο Αιδηψού, άλλος εφτά, άλλος πέντε ακόμη και δεκαπέντε χρόνια κάποιοι. Εξήντα άτομα δουλεύαμε, όμηροι των συμβάσεων. Ζούσαμε όμως μέσα στην Αιδηψό 60 οικογένειες από αυτό. Τώρα που προκηρύχτηκαν θέσεις από το νέο Καλλικρατικό Δήμο, προσέλαβαν από την Αιδηψό 20 άτομα, κάποιους παλιούς και καινούργιους και τους υπόλοιπους από την Ιστιαία. Με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργα τόσα άτομα στην περιοχή μας και τόσες οικογένειες χωρίς πόρους ζωής.

Αμφισβητούμε ανοιχτά την προκήρυξη. Πρώτον γραφόταν ως διεύθυνση υποβολής των δικαιολογητικών το Δημαρχείο εδώ στη Λουτρόπολη και αρμόδιος υπάλληλος ήταν ο κ. Δημητρόπουλος. Τελικά ο Δήμαρχος έδωσε εντολή όλη η διαδικασία να γίνει στην Ιστιαία. Δεύτερον δούλευαν άτομα πάνω στα οχήματα του Δήμου, εδώ στην Αιδηψό, είτε ως οδηγοί, είτε ως βοηθοί πριν ακόμα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Πού το ήξεραν, ότι πέτυχαν και ήρθαν για δουλειά; Την Τρίτη 22 του μήνα αναρτήθηκαν οι πίνακες με τα αποτελέσματα. Στις επτά το απόγευμα τις ίδιας μέρας, ο Δήμαρχος κάλεσε τους επιτυχόντες στην Ιστιαία να τους μιλήσει. Τι ήθελε να τους πει και μάλιστα το βράδυ; Επίσης υπήρχαν πολλά λάθη στο πρωτόκολλο, όσον αφορά τα ονόματα και τις προϋπηρεσίες».

Όλοι τους είναι εξοργισμένοι. Σταματά ο ένας και αρχίζει ο άλλος.

«Στους πίνακες αναγράφονται τρείς επιλαχόντες με τα ίδια μόρια, τελικά επιλέχθηκε ένας. Με ποια κριτήρια έγινε αυτό; Απορρίφθηκε εντελώς αίτηση οδηγού λόγω λέει «έλλειψης εμπειρίας». Ο άνθρωπος έχει 30 χρόνια επαγγελματίας οδηγός και έξι χρόνια οδηγός πάνω στα βυτία του Δήμου Αιδηψού». Επίσης «Όνομα οδηγού αναγράφεται σε δύο – τρείς κατηγορίες, για να τον πάνε τελικά όπου βολεύονται αυτοί. Εργαζόμενος, παντρεμένος με παιδί από πολύτεκνη οικογένεια, με εργασιακή εμπειρία και χρόνο ανεργίας συγκέντρωσε μόνο 150 μόρια και έμεινε απ’ έξω».

«Σε Ιστιαία και Ωρεούς προσλήφθηκαν άτομα με 200 και 300 μόρια και εδώ υπήρχαν άτομα με 500 και 600 και έμειναν απ’ έξω. Μετά από όλα αυτά προχωρήσαμε στην κατάληψη του Δημαρχείου από την Τετάρτη. Αμφισβητούμε το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας και θα προσφύγουμε νομικά για να προσβάλουμε το διαγωνισμό. Μας έβαλαν ως πρόσχημα, ότι πλέον ο Δήμος είναι ενιαίος και υπάρχει παντού αυξημένη ανεργία. Δεν είναι τοπικιστικό, αλλά το πρόβλημα ανεργίας στην Ιστιαία και στο Πευκί δεν θα το λύσουμε εμείς. Και εδώ υπάρχει αυξημένη ανεργία. Πέντε μήνες περιμένουμε να δουλέψουμε εδώ για να ζήσουμε. Τα ξενοδοχεία πλέον δεν προσλαμβάνουν άτομα, γιατί δεν υπάρχει δουλειά».

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι την ώρα που βρεθήκαμε στην κατάληψη ένας από τους άνεργους, που ήταν εκεί ενημερώθηκε πως η σύζυγός του απολύθηκε από το ξενοδοχείο, που εργαζόταν, αφού δεν υπήρχε δουλειά.

Οι άνεργοι του πρώην Δήμου Αιδηψού συνεχίζουν: «Καλούμε να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα μας, όλοι οι φορείς της Αιδηψού, γιατί δυστυχώς κοντά σ’ αυτό έρχονται και άλλα. Θα πρέπει να αντισταθούμε στην υποβάθμιση της μεγαλύτερη λουτρόπολης στην Ελλάδα, για την οποία υπεύθυνη είναι και η πρώην Δημοτική της Αρχή, που δεν πάλεψε, ώστε να μείνουμε ξεχωριστός Δήμος. Γνωρίζοντας τις ανάγκες, που υπάρχουν επιτρέπουμε σε ένα απορριμματοφόρο να δουλεύει, για να μαζεύει τα σκουπίδια από την πόλη. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, το Σωματείο Οικοδόμων, το ΠΑΜΕ, τον Επικεφαλή της Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Ηλία Πετσή και τον Επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Περπατάρη, που μας επισκέφθηκαν και συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας, καθώς και την εφημερίδα σας, που μας έδωσε την ευκαιρία να εκθέσουμε και να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημά μας. Τέλος θέλουμε να τονίσουμε, ότι δεν στρεφόμαστε κατά κανενός συναδέλφου, αλλά κατά της διαδικασίας, που ακολουθήθηκε. Επίσης τα κίνητρα μας δεν διέπονται από κανένα ίχνος τοπικισμού».

 

Ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Χριστοφής Ζάχος δήλωσε στον «Παλμό»: «Οι άνεργοι του πρώην Δήμου Αιδηψού διαμαρτύρονται, γιατί οι προσλήψεις πρώτη φορά έγιναν με διαφάνεια. Οι πίνακες με τα μόρια είναι στη διάθεση καθενός που θέλει να τα δει. Η μοριοδότηση έγινε κανονικά. Πρώτη φορά τηρήθηκαν κατά γράμμα οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα τελικά αποτελέσματα και τη δουλειά που έκανε η επιτροπή, η οποία παρέλαβε και έλεγξε τα δικαιολογητικά.

Ο Δήμος πλέον είναι ενιαίος και δεν ισχύει εντοπιότητα. Μπορεί κάποιος από τα Βασιλικά να πάει να δουλέψει στη Λιχάδα και το αντίστροφο. Δεν μπορούμε να κάνουμε ξεχωριστές προκηρύξεις, για κάθε Δημοτική Ενότητα. Δηλαδή άλλη για την Ιστιαία, άλλη για το Πευκί, άλλη για την Αιδηψό, άλλη για τους Ωρεούς και άλλη για τη Λιχάδα. Θέλω τελειώνοντας να τονίσω και πάλι, ότι όλα έγιναν με πλήρη διαφάνεια και τίποτα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Έτσι θα γίνονται πάντα όσο είμαι εγώ Δήμαρχος».

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: