Home > Αυτοδιοίκηση > Τασούλα Τσαρούχα: Το μέλλον του Δήμου είναι υποθηκευμένο

Τασούλα Τσαρούχα: Το μέλλον του Δήμου είναι υποθηκευμένο


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Για την κατάσταση του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού κατά τους πρώτους πέντε μήνες του Καλλικράτη μίλησε η Επικεφαλής της Ήσσονος Μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστασία Τσαρούχα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Παλμό». Επίσης η κ. Τσαρούχα ανέφερε και προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του και την έξοδο από τα οικονομικά αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα.

 

Η κατάσταση

«Αν η Δημοτική Αρχή είχε το ζήλο και την ενέργειά της τη διοχέτευε στη διαχείριση των πολύ σοβαρών προβλημάτων του Δήμου, σίγουρα το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό», τονίζει η κ. Τσαρούχα και συνεχίζει «η απογραφή θα είχε ολοκληρωθεί, το τεχνικό πρόγραμμα δεν θα ήταν εκπρόθεσμο, πλασματικό και διογκωμένο, με χρηματοδοτήσεις έργων ανύπαρκτες και πέρα από κάθε λογική και αντιμετώπιση της πραγματικότητας, που επιβάλει ρεαλιστικές αποφάσεις και πράξεις.

 

Το χρέος του Δήμου αγγίζει και ίσως ξεπερνάει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Αποτέλεσμα χρόνων κακοδιαχείρισης και σπατάλης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν επιβεβαίωση όλων αυτών, που εμείς βλέπαμε να έρχονται και δεν έβλεπε ή δεν ήθελε να δει ο Δήμαρχος, που επέμενε ότι ο Δήμος μας δεν έχει πρόβλημα.

Βέβαια έχει και ο ίδιος μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αφού ο Δήμος Αρτεμισίου, στο οποίο ήταν Δήμαρχος, τα χρέη του υπερβαίνουν το 250% των εσόδων του.

Τα χρέη και τα δάνεια του Δήμου Αρτεμισίου και Αιδηψού αποτελούν ταφόπλακα για το νέο Δήμο. Είναι τραγικό να δεσμεύονται τα χρήματα του Δήμου στις τράπεζες και στη ΔΕΗ.

Χρόνιες λογικές, νοοτροπίες, ρουσφετολογικές πρακτικές και μη σεβασμός του δημόσιου χρήματος έχουν σαν αποτέλεσμα και φυσική εξέλιξη την εξυγίανση του Δήμου. Είναι μονόδρομος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αρκεί οι διοικούντες να το συνειδητοποιήσουν και να κοιτάξουν το πρόβλημα κατάματα.

Δυστυχώς η Αυτοδιοίκηση στερείται προσώπων σαν το αείμνηστο Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, που στη θητεία του ως Δήμαρχος Ιστιαίας, με μεγάλη σοβαρότητα και πολύ δουλειά, εξυγίανε τα οικονομικά του Δήμου. Η παρακαταθήκη που άφησε κάνει τη Δημοτική Ενότητα Ιστιαίας να είναι ότι καλύτερο υπάρχει απ’ όλες που συνενώθηκαν και είμαι πολύ περήφανη που είχα και εγώ συμμετοχή σ’ αυτό, όπως και άλλοι άξιοι συνεργάτες».

 

Οι προτάσεις

Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη θεωρεί πως πρέπει να είναι ο βασικός στόχος του Δήμου η κ. Τσαρούχα, η οποία τονίζει ότι «θα ήταν άτοπο και άκαιρο, με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, να κάνουμε προτάσεις για μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξη. Η καθημερινότητα των Δημοτών όμως πρέπει και μπορεί να προσεχθεί. Ο Δήμος έχει τις δυνατότητες. Ορισμένα πράγματα μπορεί να τα κάνει με αυτεπιστασία, όπως κάποια έργα ύδρευσης, κλείσιμο στις λακκούβες και άλλα παρόμοια. Έχει και τα μηχανήματα και το προσωπικό.

Όσον αφορά το οικονομικό αδιέξοδο, εγώ ως συνεργάτης του Βαγγέλη Ευαγγελόπουλου έχω ξαναζήσει αυτή την κατάσταση. Τότε παραλάβαμε ένα Δήμο με πολλά χρέη και αφερέγγυο. Βέβαια λειτουργήσαμε σαν μια γροθιά και τα καταφέραμε. Το παν είναι να αποκτήσει ο Δήμος φερεγγυότητα. Δεν είναι δυνατόν τα βενζινάδικα της Ιστιαίας να ζητάνε εγγυητικές επιστολές για να βάλουν καύσιμα στα οχήματα του Δήμου. Επίσης θα πρέπει να γίνει περιορισμός των δαπανών και των εξόδων, σωστή κατανομή εργασίας και αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού. Επίσης θα πρέπει να δοθεί λύση στις διαφορές που υπάρχουν με τη Χαλκίς ΑΤΕΤΕ για το αποχετευτικό της Αιδηψού.

Όσο ο Δήμαρχος δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και δεν το κοιτάζει κατάματα δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

Σχετικά με τα τελευταία θλιβερά γεγονότα που συγκλόνισαν την τοπική κοινωνία η κ. Τσαρούχα δηλώνει, ότι «σε ότι αφορά τα τελευταία γεγονότα δεν είμαι δικαστής για να δικάσω. Υπάρχει συγκροτημένη πολιτεία γι’ αυτά. Αν με ρωτάτε για την παιδική πορνογραφία γενικά, τη θεωρώ καταδικαστέα και -επειδή αφορά μικρά παιδιά- εγκληματική».

Κλείνοντας η κ. Τσαρούχα τονίζει ότι «Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, ο κόσμος υποφέρει και η οικονομική κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερό της σημείο για να εξακολουθούμε να πορευόμαστε με μπακαλίστικες συμπεριφορές. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να κάνουμε τουλάχιστον την καθημερινότητα των Δημοτών μας υποφερτή. Το έργο αυτό βαραίνει κυρίως αυτούς που έχουν θεσμικό ρόλο. Αρκεί να αφιερώσουν χρόνο και ενδιαφέρον. Τα τέλη που πληρώνει ο δημότης έχουν και τις απαιτήσεις τους.

Το μέλλον του νέου Δήμου είναι υποθηκευμένο. Αν η Δημοτική Αρχή δεν ξυπνήσει, θα γράψει το όνομά της με μελανά χρώματα στην ιστορία αυτού του τόπου. Μακάρι να με διαψεύσουν».

Γιάννης Δραπανιώτη

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: