Home > Αυτοδιοίκηση > Υψηλό το κόστος στην αποζημίωση που διεκδικεί η Λιχάδα για την πυρκαγιά

Υψηλό το κόστος στην αποζημίωση που διεκδικεί η Λιχάδα για την πυρκαγιά


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Το θέμα της πυρκαγιάς, που τον Οκτωβρίου του 2009 κατέστρεψε τεράστια δασική έκταση από τη Λιχάδα μέχρι την Αιδηψό, ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας – Αιδηψού την περασμένη Παρασκευή 20 Μαΐου.

Συγκεκριμένα η πρώην Κοινότητα Λιχάδας θεωρούσε υπεύθυνη για τη μεγάλη πυρκαγιά την Πυροσβεστική Υπηρεσία, γιατί -όπως είχε τονίσει ο τότε Κοινοτάρχης- δεν είχε παραμείνει στο σημείο που ξέσπασε η πρώτη πυρκαγιά το πρωί, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί, καθώς και την ΔΕΗ, αφού η πυρκαγιά ξέσπασε από βλάβη στο δίκτυό της, ενώ δεν είχε προβεί και στους απαραίτητους καθαρισμούς γύρο από αυτό.

 

Η Κοινότητα είχε αναθέσει την υπόθεση στο δικηγορικό γραφείο του κ. Πρωτόπαπα και ζητούσε αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο 1.350.688 ευρώ για τη ζημιά που υπέστη. Το δικηγορικό γραφείο καθόρισε την αμοιβή του στις 45.000 ευρώ. Ήδη η πρώτη δόση 15.000 ευρώ έχει καταβληθεί, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να καταβληθεί και η δεύτερη. Το ζητούμενο που ήρθε προς συζήτηση στο Σώμα είναι αν θα πρέπει ή όχι να συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας.

Ο Δήμαρχος Χριστοφής Ζάχος τόνισε, ότι «ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει πλέον κόστη. Η διαδικασία που είχε αρχίσει η Κοινότητα είναι παράνομη, δεν θα συνεχιστεί με τον ίδιο δικηγόρο. Το θέμα θα πάει στην Οικονομική Επιτροπή και θα αποφασίσει ορισμό δικηγόρου με την ελάχιστη αμοιβή που προβλέπει ο νόμος. Επειδή η Κοινότητα Λιχάδας δεν ελεγχόταν από τον Επίτροπο τα 15.000 ευρώ δεν θα έπρεπε να δοθούν»

Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Ηλίας Πετσής τόνισε, ότι «έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από τον Εισαγγελέα για την πυρκαγιά; Ή η Κοινότητα Λιχάδας απευθύνθηκε σ’ ένα δικηγορικό γραφείο το οποίο της είπε, ότι θα κερδίσει την υπόθεση; Και αν τη χάσει τι θα γίνει; Θεωρώ ότι το καλύτερο θα είναι να αποσύρουμε την αγωγή».

Ο Σύμβουλος της Ελάσσονος Μειοψηφίας Στάθης Βενετής πρότεινε να βρεθεί ένα δικηγορικό γραφείο, που να αναλάβει την υπόθεση και αν κερδίσει, τότε με κάποιο ποσοστό που θα οριστεί να πληρωθεί.

Ο Σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Παπαντωνίου τόνισε ότι «η ΔΕΗ στο δίκτυό της είχε κάνει κλάδεμα στα γύρω δέντρα, όπως προβλέπει ο νόμος. Αποψίλωση της γύρω περιοχής δεν μπορούσε να κάνει, γιατί αυτό απαγορεύεται από το Δασαρχείο πλέον. Επίσης ειδικό Σώμα της Πυροσβεστικής είχε έλθει στην περιοχή και είχε ελέγξει το όλο το δίκτυο. Επίσης στη φωτιά που ξέσπασε το πρωί, από το νερό που είχε ρίξει η Πυροσβεστική η λάσπη είχε φτάσει μέχρι τα γόνατα. Το θέμα δεν μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο. Συμφωνώ με το Δήμαρχο, να το παραπέμψουμε στην Οικονομική Επιτροπή για να ορίσει δικηγόρο. Ούτε η Πυροσβεστική, ούτε η ΔΕΗ φέρει καμία ευθύνη. Η υπόθεση είναι χαμένη από χέρι».

Η Επικεφαλής της Ήσσονος Μειοψηφίας Τασούλα Τσαρούχα και ο Σύμβουλος της Μείζονος Κώστας Μπάμης ζήτησαν να μάθουν αν υπάρχει δικογραφία για το θέμα.

Η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιχάδας Κατερίνα Πετροπούλου δήλωσε, ότι «θεωρώ, ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε. Η απόφαση από την Κοινότητα είχε παρθεί τότε πολύ πρόχειρα».

Ο Δήμαρχος πρότεινε, ότι «αν ο δικηγόρος θέλει με τα 15.000 ευρώ που έχει πάρει να συνεχίσει και να φέρει εις πέρας την υπόθεση, ας το κάνει. Αν όχι να πάει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, να ορίσει αυτή ένα δικηγόρο, με την κατώτερη αμοιβή που προβλέπει ο νόμος και, αφού συμβουλευτεί πρώτα τα πορίσματα της ΔΕΗ και της Πυροσβεστικής, τότε να προχωρήσουμε».

Η πρόταση του Δημάρχου έγινε δεκτή ομόφωνα από το Σώμα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: