Home > Αυτοδιοίκηση > Θανάσης Ρουμελιώτης: Ο τουρισμός «κλειδί» ανάπτυξης για τον Δήμο μας

Θανάσης Ρουμελιώτης: Ο τουρισμός «κλειδί» ανάπτυξης για τον Δήμο μας


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Συνέντευξη παραχώρησε στον «Παλμό», ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Ρουμελιώτης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ρουμελιώτης μιλά για την κατάσταση του Δήμου κατά το πρώτο πεντάμηνο του Καλλικράτη και προτείνει τρόπους, ώστε να βγει ο Δήμος από τα οικονομικά αδιέξοδα.

«Κατά τους πέντε πρώτους μήνες της λειτουργίας του, θεωρώ ότι ο νέος Δήμος είχε μια στάση διερευνητική και παθητική», τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης και συνεχίζει: «Προσπαθούσε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έφερε ο Καλλικράτης, ώστε να μπορέσει μετά να προχωρήσει. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό έπρεπε να έχει γίνει κατά το πρώτο τρίμηνο και, στη συνέχεια, να έχουν αρχίσει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε όλες οι Δημοτικές Ενότητες που είναι τουριστικές να έχουν προετοιμαστεί για το καλοκαίρι γιατί, όπως είχε πει και ο ίδιος ο Δήμαρχος, η Αιδηψός είναι η «αγελάδα» που τροφοδοτεί την περιοχή. Αν δεν δουλέψει με τον τουρισμό, ο Δήμος δεν θα πάει καλά, ούτε ο πρωτογενής, ούτε ο δευτερογενής τομέας.

Πιστεύω, ότι θα πρέπει να γίνει καλύτερη οργάνωση των Δημοτικών Υπηρεσιών και να αξιοποιηθούν οι Διευθυντές και προϊστάμενοί τους, που έχουν γνώση και πείρα. Κάτι που βλέπω ότι έχει αρχίσει να γίνεται τελευταία και ο Δήμος λειτουργεί καλύτερα. Επίσης ο Δήμαρχος θα πρέπει να λειτουργεί συλλογικά, να ακούει τους υπαλλήλους του, που διαθέτουν γνώση και πείρα, αλλά και την Αντιπολίτευση, η οποία δεν είναι πάντα αρνητική, έχει να καταθέσει ιδέες και προτάσεις. Ούτως ή άλλως, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας κατήλθαμε όλοι στις εκλογές».

 

Αιδηψός

Σχετικά με το τι θα έπρεπε να έχει γίνει στη Λουτρόπολη της Αιδηψού ο κ. Ρουμελιώτης δηλώνει, ότι «θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να έχει πάρει πιο γρήγορα πρωτοβουλίες, έτσι ώστε η Λουτρόπολη να είναι έτοιμη εν’ όψει της θερινής σεζόν. Η πόλη αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια εικόνα παρακμιακή. Τα έργα σ’ αυτή έχουν τελματώσει. Η οδός 25ης Μαρτίου, που είναι η είσοδος της πόλης, παραμένει ακόμη κλειστή, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, ειδικά στις επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί. Στην είσοδο της πόλης στον περιφερειακό δρόμο, που έχει γίνει καθίζηση, έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες, ώστε αυτό να αποκατασταθεί. Επίσης η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει έρθει σε συνεννόηση με τις εταιρίες των φέρυ μποτ, ακόμη και να ασκήσει πιέσεις για τα δρομολόγια. Τα υπάρχοντα δεν βοηθούν στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία του Δήμου, με τους επιχειρηματίες και τους Συλλόγους της περιοχής, με σκοπό την προβολή του. Δυστυχώς η Αιδηψός αυτή τη στιγμή ζει μόνο από τον επιδοτούμενο τουρισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τώρα με την οικονομική κρίση και τη μείωση των κοινωνικών παροχών, να μειώνεται και αυτός. Θα πρέπει λοιπόν να φέρουμε και άλλου είδους τουρισμό, τόσο από τη χώρα μας όσο και από το εξωτερικό.

Γιατί η Βόρεια Εύβοια δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες τουριστικές περιοχές. Έχει το προνόμιο να βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης στην περιοχή μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες μορφές τουρισμού, όπως θρησκευτικός, αγροτουρισμός, κυνηγητικός και άλλα. Τέλος πιστεύω, ότι ο ΕΟΤ θα πρέπει να μένει ανοικτός και το χειμώνα ώστε να είναι πόλος έλξης και για χειμερινό ιαματικό τουρισμό.

Δυστυχώς, ο επισκέπτης που κατεβαίνει στην Αιδηψό, βλέπει τις επιχειρήσεις της πανέτοιμες και την πόλη σε παρακμή. Για αυτό θα πρέπει να ενεργήσει σύντομα, προτείνω μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, για να αλλάξει αυτή την εικόνα. Επίσης να έρθει σε συνεννόηση με τον ΕΟΤ, ώστε να ανοίξει το συντομότερο δυνατό».

 

Επιτήρηση

«Ο μόνος τρόπος για να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο Δήμος από το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης είναι να μπει σε τροχιά ανάπτυξης», τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης και συνεχίζει «αυτό θα γίνει μόνο με την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας. Γιατί όταν έρθει κόσμος και οι επιχειρήσεις δουλέψουν, θα μπορεί να εισπράξει τους ανάλογους φόρους και τέλη, ώστε να μειώσει τα χρέη του. Επίσης θα πρέπει να περιορίσει τη σπατάλη σε έμψυχο δυναμικό και να προχωρήσει στην όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή του, με σωστό καταμερισμό εργασιών. Θα πρέπει τέλος να προχωρήσει σε μείωση των δαπανών του, όσο αυτό είναι εφικτό και να μην κάνει αυτοσκοπό την αύξηση των δημοτικών τελών, που είναι ήδη υψηλά και ειδικά στη Λουτρόπολη δυσανάλογα με τις άλλες περιοχές του Δήμου.

Η φετινή χρονιά θα είναι καθοριστική για τον τουρισμό στην περιοχή μας και για την πορεία του Δήμου για τα υπόλοιπα χρόνια. Θέλω να είμαι αισιόδοξος, ότι θα έρθει κόσμος. Θα πρέπει όμως και οι επιχειρήσεις να προσέξουν τη συμπεριφορά, τις τιμές και τις παροχές τους και αυτό να βγει στην τουριστική αγορά, ώστε να γίνει η περιοχή μας πόλος έλξης τουριστών.

Είναι γεγονός, ότι ο κόσμος έχει πάρα πολλά προβλήματα, στα οποία δεν μπορεί από μόνος του να ανταπεξέλθει και γι’ αυτό χρειάζεται κάποιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Είναι αλήθεια, ότι η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να βγάλει νόμους. Θα πρέπει όμως ένας σοβαρός Δήμαρχος να μπαίνει μπροστά και να παρεμβαίνει για τα προβλήματα του τόπου του.

Είχα κάνει μία πρόταση στη Δημοτική Αρχή. Υπάρχουν χρέη και οφειλές δημοτών και επιχειρήσεων. Αν ο Δήμος θέλει πραγματικά να τα εισπράξει, θα πρέπει πρώτα έρθει σε συνεννόηση μαζί τους για διακανονισμό και όχι να τα βεβαιώνει αμέσως στην Εφορία σαν εκφοβισμό, ώστε να μην μπορεί κάποιος να πάρει φορολογική ενημερότητα,. Με αυτή την πολιτική δεν θα καταφέρει κάτι ουσιώδες.

Έχω να αναφέρω πολλές προτάσεις για έργα υποδομής και ανάπτυξης. Θεωρώ όμως, ότι εν μέσω κρίσης δεν είναι κατάλληλη εποχή να το κάνω αυτό. Σε εκείνο όμως που θα επιμείνω είναι, ότι θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε το συγκρότημα του ΕΟΤ, που βρίσκεται σε οικόπεδο του Δήμου, να περάσει καθ’ ολοκληρίαν σε αυτόν. Αυτό θα βοηθήσει πραγματικά στην ανάπτυξη όλης της περιοχής, θα φέρει έσοδα και χωρίς πολύ μεγάλο κόστος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: