Home > Αυτοδιοίκηση > Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης – Αλιβερίου: Πολιτική επιλογή η καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος

Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης – Αλιβερίου: Πολιτική επιλογή η καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

There are no slides in this slider.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο καταψηφίσαμε το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2022, όχι γιατί απορρίπτουμε συνολικά την αναγκαιότητα έργων που περιλαμβάνει αλλά γιατί πρόκειται για ένα ακόμα τεχνικό πρόγραμμα που διαχειρίζεται τη φτώχεια, τους πενιχρούς πόρους που δίνει το κεντρικό κράτος για τις ανάγκες των δήμων, χωρίς τελικά να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις ανάγκες που έχει ο τόπος και οι δημότες.

Η στάση μας αφορά στην πολιτική επιλογή τόσο της παρούσας δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων, και όχι με αυτά καθ’ αυτά τα έργα. Κι αυτό γιατί αρνούνται τη διεκδίκηση αύξησης της χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος την στιγμή που οι δημότες καλούνται να ξαναπληρώσουν φόρους με τα δημοτικά τέλη που συνεχώς αυξάνονται.

Η υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας και η υποχρηματοδότηση δεν έχουν προηγούμενο και οδεύουμε ουσιαστικά προς την απαξίωσή τους και την ιδιωτικοποίηση τους που θα έρθουν να «λύσουν!!» το πρόβλημα. Η εργολαβοποίηση και η ανταπόδοση είναι πάγια τακτική προκειμένου να απαλλάσσεται το κεντρικό κράτος από την εξασφάλιση πόρων για την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών  τη στιγμή μάλιστα που χωρίς καμία φειδώ ρίχνουν όλο και περισσότερα κονδύλια σε εξοπλιστικά προγράμματα και για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ.

Έτσι, οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει απένταρους τους δήμους και να γίνει κάποιο έργο προϋποθέτει αναζήτηση «χρηματοδοτικού εργαλείου» και βασικά από τους ΙΠ (ίδιους πόρους) του δήμου. Αναγκάζουν τους δήμους να κυνηγούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ που αντίστοιχα χαρακτηρίζουν επιλέξιμα ή μη έργα με κριτήριο την ανταποδοτικότητά τους και όχι το πόσο κρίσιμα είναι τελικά για το λαό. Παράλληλα, το προσωπικό στους δήμους δεν φτάνει για να γίνονται οι μελέτες. Τα έργα σέρνονται χρόνο με το χρόνο από τεχνικό σε τεχνικό πρόγραμμα και αυτά που γίνονται είναι πασαλείμματα μακριά από τις ανάγκες των δημοτών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν αντιμετωπίζονται ως κόστος για το κράτος οι ανάγκες του λαού.

Πραγματικότητα που οι δημότες την βιώνουν καθημερινά και για να αναστραφεί θα πρέπει οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι αγρότες της περιοχής μας να οργανωθούν και να διεκδικήσουν από το κεντρικό κράτος και το δήμο όλα τα αναγκαία έργα (ύδρευσης, αποχέτευσης, οδικού δικτύου, πολιτικής προστασίας, σχολείων κλπ) για τη βελτίωση της ζωής μας. Σε αυτό τον αγώνα η Λαϊκή συσπείρωση θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπειρώσεις Κώστα Κέκη:

«Το τεχνικό πρόγραμμα κάθε δήμου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς μέσα από αυτό τον προγραμματισμό θα υλοποιηθούν μια σειρά έργων που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, να προστατέψουν τη ζωή και την υγεία τους. Ζούμε σε υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή, αναπνέουμε κάθε μέρα το καρκίνο από την δράση των ρυπογόνων βιομηχανιών ΔΕΗ της ΑΓΕΤ, με την καύση των σκουπιδιών, μας έχουμε γεμίσει ανεμογεννήτριες. Οι δημότες περιμένουν κάτι καλύτερο.  Το τεχνικό πρόγραμμα όμως που εισηγείστε μόνο αυτό δεν κάνει!

Χαρακτηρίζεται από μεταφορές έργων στο 2022 που σέρνονται λόγω αδυναμίας εκτέλεσης τους εδώ και χρόνια, λιγοστές νέες εγγραφές, επαναλήψεις κωδικών που για χρόνια δεν γίνεται τίποτα με τα σχετιζόμενα έργα, ανυπαρξία εγγραφής των αναγκών των Κοινοτήτων και των αιτημάτων τους. Δεν υπάρχει καμία  συγκροτημένη αντίληψη για τις συντηρήσεις και επισκευές υπαρχόντων υποδομών. Στην ουσία το Τ.Π. είναι κομμάτι του προϋπολογισμού, ενός προϋπολογισμού αντιλαϊκού που θα έρθει προς ψήφιση. Που βασίζεται στην αφαίμαξη και την φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών και από τον Δήμο. Με άλλα λόγια προέχει το ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους (βλέπε ανεμογεννήτριες για την πράσινη ανάπτυξη και τη ψηφιακή μετάβαση) και όχι για την  χρηματοδότηση έργων που έχουν ανάγκη οι δημότες και ο τόπος για να αντιμετωπιστούν την καθημερινότητα τους.

Εδώ και δυόμιση χρόνια επαναλαμβάνετε ότι ο δήμος δεν έχει χρήματα και είναι γεγονός ότι οι κυβερνήσεις σας έχουν αφήσει απένταρους, με αποτέλεσμα να χαρατσώνετε τους δημότες με τέλη. Για να γίνει κάποιο έργο προϋποθέτει αναζήτηση «χρηματοδοτικού εργαλείου» και βασικά από τους ΙΠ (ίδιοι πόροι) σας αναγκάζουν να κυνηγάτε τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Εδώ να επισημάνω ότι τα εργαλεία της ΕΕ ανεξάρτητα από τον τομέα που κατευθύνονται προέρχονται βασικά από την (άμεση και έμμεση) αφαίμαξη της εργατικής τάξης , των λαϊκών στρωμάτων. Γι’ αυτό ο λαός δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τις κοινοτικές ενισχύσεις ως δωράκι της ΕΕ. Ενώ υπάρχουν τόσο μεγάλες ανάγκες πχ. για αντιπλημμυρικά έργα, για την πολιτική προστασία, τις σχολικές στέγες, σε προνοιακές υποδομές, το δίκτυο νερού και την επάρκεια του, που επιβαρύνει το λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς αγρότες.

Στην πραγματικότητα δεν προχωράει τίποτα στο δήμο και τα έργα καθυστερούν για χρόνια. Τον δήμο των έχουν περικυκλώσει οι εργολάβοι αφού δεν κινείται τίποτα χωρίς αυτούς .

Στην εισήγηση για το Τεχνικό πρόγραμμα 2022 για να υλοποιηθεί ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ απαίτηση από το κεντρικό κράτος για γενναία χρηματοδότηση περιμένετε από τα αντισταθμιστικά των Αιολικών και τα ΕΣΠΑ .

Ακούμε συνέχεια  ότι φταίει η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωπικού, που κι έτσι να είναι, δεν την κατονομάζετε, πάλι για να μη θιγούν οι κυβερνήσεις και ο μηχανισμός του κράτους που κωλυσιεργεί με το παραμικρό. Το προσωπικό υπερεργάζεται για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του δήμου και φυσικά του αξίζουν συγχαρητήρια.

Οι λαϊκές οικογένειες για κανένα λόγο δεν νιώθουν ότι αύριο ο δήμος θα τους προσφέρει άλλη ποιότητα ζωής, ότι θα σταματήσουν να φοβούνται από τον καιρό, που βαφτίζετε με το παραμικρό «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Για εμάς η απάντηση στην όλη κατάσταση είναι πολύ απλή: Δεν επιλέγετε πολιτικά να σταθείτε απέναντι σε Κυβερνήσεις και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους γιατί απλά με την πολιτική σας στον δήμο αυτούς υπηρετείτε, όπως το έχετε αποδείξει περίτρανα, άλλωστε πολλές φορές.… Να θυμίσω την θετική θέση που πήρατε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό πριν λίγο καιρό που πρότεινε η ΔΕΗ για να τις μειωθούν τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού την στιγμή που οι δημότες υποφέρουν από τους φόρους. Για αυτό δεν διεκδικείτε χρηματοδοτήσεις, σε προσωπικό και υποδομές, ώστε να μπορέσει ο δήμος να κάνει έργα που θα δώσουν ανάσα στις λαϊκές οικογένειες. Υπηρετείτε αυτούς και όχι τις λαϊκές ανάγκες!

Πιο συγκεκριμένα για το τεχνικό πρόγραμμα που φέρνετε σήμερα κατά την άποψη μας είναι ελλιπές και φτωχό είναι το τεχνικό Πρόγραμμα για μία σειρά ζητήματα όπως οι συντηρήσεις των οδικών δικτύων, οι κοινόχρηστοι χώροι και οι παιδικές χαρές παρατηρούνται μετρά τις αναβαθμίσεις κακοτεχνίες είναι έντονες οι διαμαρτυρίες του κόσμου. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με χώρους για άθληση, γήπεδα, το κολυμβητήριο στο Αλιβέρι παραμένει στις καλένδες και γενικά οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι σε μαύρο χαλί. Αίθουσες για τον πολιτισμό δεν υπάρχουν. Για το 2021 είχατε διαθέσει 8000 ευρω για την πολιτιστική δράση,  μόνο για τα μεγάλα ΔΜ Κύμης και Αλιβερίου για το 2022 τίποτα.

Ο δήμος μας έχει πάθει ήδη μεγάλες ζημιές και το πάθημα ακόμη δε σας έγινε μάθημα…

Δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα και εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας. Και αυτά που υπάρχουν είναι εμφανώς ελλιπέστατα και σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες για να προστατευθούν, τα δάση μας, οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους. Που είναι, λοιπόν, τα έργα αντιπυρικής προστασίας που έχει ανάγκη τουλάχιστον ένας δήμος που καίγεται σχεδόν κάθε χρόνο;

Επομένως, τι λέτε στους δημότες να συνεχίσουν να σας εμπιστεύονται;

Ακόμη δεν έχει λυθεί το θέμα με το νερό στα χωριά μας! Κάνετε μικρά έργα–ενέσεις που και δε λύνουν το πρόβλημα και δημιουργούνται επιπλέον ζητήματα, αντί να λύσετε το χρόνιο πρόβλημα με ολοκληρωμένο σχέδιο.

Οι αγρότες καταστρέφονται σήμερα. Ότι κι αν γίνεται, χιόνια, πλημμύρες, φωτιές, μετράνε ανυπολόγιστες ζημιές. Πώς τους βοηθάει ο δήμος να μπορέσουν να βγάλουν ένα μεροκάματο; Το τεχνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει αρδευτικό και αγροτικούς δρόμους.

Δυόμιση  χρόνια τώρα φωνάζουμε για τα ΠΡΟΚΑΤ στο Π.Κ. Αλιβερίου που στεγάζονται οι Πυροσβέστες παραμένει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, θα έπρεπε να έχει λυθεί. Έπρεπε να έχετε διεκδικήσει την επίσπευσή των έργων, όπως και για τα εργοτάξια των εργαζομένων του δήμου που το ποσό έχει προϋπολογιστεί 200.000ευρω και παραμένουν σε άθλιες συνθήκες.

Για τα σχολεία χρειάζονται συντηρήσεις και παρεμβάσεις, που έχουν ζητήσει γονείς και εκπαιδευτικοί, καινούργιες αίθουσες και όχι ΠΡΟΚΑΤ, διαμορφώσεις προαύλιων χώρων και τόσα άλλα. Επίσης, τα σχολεία που είναι κλειστά παραμένουν ασυντήρητα, θα μπορούν να αξιοποιηθούν. Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να φτιαχτούν παιδικοί σταθμοί, ώστε να καλύπτουν όλη την έκταση του δήμου. Πώς θα στηριχτούν αλλιώς τα νέα ζευγάρια, η επιστημονική διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη των παιδιών τους;

Είναι πολλές οι ανάγκες που μένουν ακάλυπτες. Οι δρόμοι, προβλέπετε αποκαταστάσεις από τις ζημιές, πότε όμως θα γίνουν δεν έχει μπει χρονοδιάγραμμα. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Τα κτίρια μένουν ασυντήρητα, όπως το κοινοτικό κατάστημα του Οξυλίθου. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι είναι παρατημένοι από καθαριότητα και φωτισμό.

Λείπουν πολιτιστικοί χώροι, ιδιαίτερα για τη νεολαία, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στα χωριά, που τα παιδιά που μένουν εκεί ουσιαστικά είναι αποκλεισμένα από αθλητικές δραστηριότητες, παιδικές χαρές, χώροι πρασίνου και πάρκα. Και τόσα άλλα ζητήματα μεγάλα και μικρά, που έχουμε αναδείξει κατά καιρούς στο δημοτικό συμβούλιο.

Πετάτε το μπάλα στη εξέδρα της γραφειοκρατίας, έχετε ρημάξει τους δημότες στα τέλη, φτιάχνετε μια λίστα ανακριβή και με πολλά σκόρπια πράγματα για να φαίνεται ότι εκτελείτε έργα τα οποία σέρνονται για χρονιά από τεχνικό πρόγραμμα σε τεχνικό πρόγραμμα. Και τελικά: Πληρώνει ο κόσμος είτε άμεσα είτε έμμεσα για να είναι η ζωή του μία από τα ίδια, επικίνδυνη, γεμάτη ανασφάλεια και φτωχή, χωρίς έργα μεγάλης πνοής, χωρίς ακόμη και πιο μικρά πράγματα, που θα έπρεπε όλα να είναι αυτονόητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς καταψηφίσαμε το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2022, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι απορρίπτουμε συνολικά την αναγκαιότητα έργων που περιλαμβάνει. Είναι τεχνικά προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας μας και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει ο τόπος και οι δημότες.

Η διαφωνία μας έχει να κάνει με την πολιτική της δημοτικής αρχής, αυτής και των προηγούμενων και όχι με αυτά καθ’ αυτά τα έργα».

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Κώστας Κέκης

Κώστας Καρτελιάς

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: