Home > Hot ! > Τα 101 σκυλιά της …Ιστιαίας – Τι θα γίνει με τα αδέσποτα και τα ψοφίμια;

Τα 101 σκυλιά της …Ιστιαίας – Τι θα γίνει με τα αδέσποτα και τα ψοφίμια;


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Τι θα γίνει με τα αδέσποτα και τα ψοφίμια;

Τα 101 σκυλιά της…Ιστιαίας

Ευθύνες του Δήμου για ασφάλεια, υγιεινή και δημόσια εικόνα

 

Μεγάλο φαίνεται να είναι το πρόβλημα με τα αδέσποτα της πλατείας Ιστιαίας, όπως φανερώνουν οι αντιδράσεις των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής. Πολλοί από αυτούς αναφέρθηκαν στο πρόβλημα των αγελών των αδέσποτων σκυλιών, στο θέμα της καθαριότητας τους, της στείρωσης, της μόλυνσης, και του φόβου που προκαλούν. Συγκεκριμένα, η Έλενα Παναγιώτου – Κυριακού, που έχει κεντρικό τυροπιτάδικο στην πλατεία Ιστιαίας, δήλωσε:

2

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, έρχονται έξω από το μαγαζί, ανεβαίνουν στα τραπέζια και συνήθως κοιμούνται στις καρέκλες μας. Δεν προλαβαίνουμε να πάμε να μαζέψουμε τα τραπέζια και γυρνάνε γύρω – γύρω από τα φαγητά. Αν δεν τα μαζέψουν, τουλάχιστον ας κάνουν κάτι για τα τσιμπούρια που έχουν. Ο Δήμος, δυστυχώς, δεν έχει κάνει τίποτα και δεν βλέπω να κάνει». Ο Φώντας Λίτσας, ιδιοκτήτης κεντρικής καφετέριας στην πλατεία Ιστιαίας ανέφερε:

7

«Έχουν μαζευτεί πάρα πολλά αδέσποτα. Κάθε μέρα μας χαλάνε από 2-3 λουλούδια, μας τρώνε τα μαξιλάρια, τα πατάκια… Επίσης, περνάνε τα μικρά παιδιά από την πλατεία και τα σκυλιά γαβγίζουν με αποτέλεσμα να φοβούνται και οι γονείς και τα παιδιά. Είναι επικίνδυνα. Ο Δήμος δεν έχει κάνει κάτι, αντίθετα όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται ο αριθμός των αδέσποτων. Ας αναλάβουν όμως, σε συνεργασία με τις φιλοζωϊκές να τα μαζέψουν σε έναν χώρο. Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει.». Η Ευγενία Λαζαρίδη, επίσης καταστηματάρχης και κάτοικος της περιοχής αναφέρθηκε εκτεταμένα:

4

«Τώρα είναι η εποχή τους και σε λίγο καιρό θα έχουμε γέννες. Εγώ έχω μεγάλο πρόβλημα στο σπίτι μου, καθώς μαζεύονται όλα τα σκυλιά. Έχει γεννήσει λίγο πιο δίπλα ένα θηλυκό αδέσποτο και δεν μπορούμε να περάσουμε να πάμε ούτε στο σπίτι μας, καθώς κάθε φορά που περνάμε, τα σκυλιά ορμάνε. Το ίδιο γίνεται και εδώ στην πλατεία. Κάτι πρέπει να γίνει. Είναι κρίμα να τα βλέπουμε έτσι να ταλαιπωρούνται μέσα στην μέση του δρόμου και να τους ρίχνουν φόλες». Ο Παναγιώτης Μπαρμπούνης, οικογενειάρχης και καταστηματάρχης, αναφέρθηκε γενικά στο πρόβλημα με τα αδέσποτα λέγοντας:

5

«Μπροστά στο μαγαζί μου έχουμε αδέσποτα. Θα πρέπει να μεριμνήσουν οι αρμόδιοι, είναι δυστυχώς δύσκολη η κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι όταν πάω βόλτα την κόρη μου, εγώ προσωπικά φοβάμαι. Όσο και να μας αρέσουν τα ζώα είμαι αρκετά προστατευτικός και φοβάμαι την επίθεση. Δεν ξέρεις την αντίδραση ενός σκυλιού. Παλιότερα είχαν επιτεθεί στον πατέρα μου. Δημιουργούν φόβο μόνο και μόνο που μαζεύονται όλα μαζί και γαβγίζουν».

 

Σημαντική ήταν η άποψη των οδηγών ταξί που βλέπουν καθημερινά το πρόβλημα λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρέπει να τα στειρώσουν τα σκυλιά για να σταματήσει το πρόβλημα. Οι φόλες δεν είναι η λύση, απλά τα λεφτά για την στείρωση είναι πολλά, γι’ αυτό και δεν γίνεται τίποτα. Κάποιοι γιατροί πρέπει να ενδιαφερθούν, να γίνουν κάποιες ενέσεις και να σταματήσουν να γεννούν κουτάβια εδώ στην πλατεία. Έχουν δαγκώσει αρκετούς περαστικούς με περιστατικά που έφτασαν μέχρι το Κέντρο Υγείας. Τα σκυλιά όταν μαζεύονται λειτουργούν σαν αγέλη και δεν φοβούνται. Αυτό μας φοβίζει και ως γονείς. Φοβόμαστε για τα παιδιά μας. Η καλύτερη λύση θα ήταν να βρεθεί κάποιος χώρος και να τα μαζέψουν εκεί. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι φιλόζωοι που τα παίρνουν στα σπίτια τους και τα φροντίζουν και με αυτό τον τρόπο σώζονται!». Η Δήμητρα Καλδή, ιδιοκτήτρια πρακτορείου προ-πο ανέφερε: «Έχει τύχει να έχει φάει φόλα κάποιο αδέσποτο και να έχει ξεψυχήσει εδώ έξω. Εξαιτίας των κάδων και την αφθονία των σκουπιδιών, μαζεύονται πάρα πολλά σκυλιά, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα».

Ο ιδιοκτήτης περιπτέρου Θανάσης Κομποθανάσης στην πλατεία της Ιστιαίας μας είπε:

1

«Το πρόβλημα με τα αδέσποτα έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην αρχή υπήρχαν 5 με 10 σκυλιά στην πλατεία, αυτή την στιγμή είναι πολλά περισσότερα, ίσως και πενήντα. Περιφέρονται ως αγέλες και τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολύ επιθετικά. Επιτίθενται σε παιδάκια, ηλικιωμένους και σε άλλους ανθρώπους. Φυσικά είναι πηγή μόλυνσης, καθώς οι ακαθαρσίες τους είναι παντού, ειδικά στα σημεία της πλατείας που υπάρχει πράσινο, όπου παίζουν και μικρά παιδιά. Το πρόβλημα τις επιθέσεις σε παιδιά είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα, εγώ προσωπικά έχω δει τουλάχιστον 10 περιπτώσεις. Προ ημερών δάγκωσαν μία ηλικιωμένη κυρία, η οποία δεν είχε την δυνατότητα να πάει στο Κέντρο Υγείας. Της βάλαμε λίγο οινόπνευμα και της προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες. Τεράστιο είναι και το πρόβλημα με τις ακαθαρσίες, είναι παντού τις πατάει ο κόσμος και γεμίζει η πλατεία. Τα παιδιά τις πιάνουν με τα χέρια τους μέσα στα χόρτα το πρόβλημα είναι μεγάλο. Και εγώ αντιμετωπίζω προβλήματα, ως επαγγελματίας, όταν περιφέρονται γύρω από το περίπτερο αναγκάζομαι να καθαρίζω τις ακαθαρσίες τους».

Η Γιώτα Γερογιώργη – Μούγια ιδιοκτήτρια περιπτέρου στην Ιστιαία μας είπε:

3

«Είναι μεγάλο το πρόβλημα με τα αδέσποτα υπάρχουν πολλά και επιτίθενται στον κόσμο. Εμένα μου έχει τύχει να μου πάρουν και εμπόρευμα από το περίπτερο. Άλλες φορές τα έχω προλάβει άλλες όχι, πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Ο Δημήτρης Σταματίου ιδιοκτήτης ψησταριάς ανέφερε:

8

«Πρέπει κάποιοι να κάνουν κάτι, εμείς τα αγαπάμε τα σκυλάκια και τα τρέφουμε, αλλά νομίζω πως πρέπει κάτι να γίνει για τα αδέσποτα και να είναι πολύ οργανωμένο. Αν και οι περισσότεροι πλέον είναι φιλόζωοι, ακούμε παράπονα και πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Εμείς προσωπικά είμαστε φιλόζωοι αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν αγέλες που επιτίθενται στον κόσμο. Πρέπει να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο από τον Δήμο και το Φιλοζωϊκό Σωματείο αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Χρήστος Παπαβασιλείου ιδιοκτήτης ανθοπωλείου ισχυρίστηκε:

9

«Τα αδέσποτα είναι μεγάλο πρόβλημα. Τα βλέπετε στην πλατεία, έξω από τα σουβλατζίδικα που περιμένουν να φάνε, επιτίθενται στον κόσμο, γαβγίζουν στα μηχανάκια, έχουν ρίξει κάτω παιδάκια και πολλά άλλα περιστατικά. Έχω ακούσει ότι υπάρχει μία φιλοζωϊκή, τι κάνει αυτή; Από ότι έχω ακούσει το μόνο που κάνει είναι να πηγαίνει σε αυτούς που έχουν δικά τους κατοικίδια και τους κάνει παρατηρήσεις. Γιατί δεν νοικιάζει ένα χώρο; Ή να ζητήσει από την Δημαρχία ένα χώρο για να μαζέψει και να φροντίσει τα αδέσποτα. Υπάρχουν άνθρωποι που τα φροντίζουν, αλλά δεν παύουν να είναι αδέσποτα. Η φιλοζωϊκή πρέπει να γίνει πιο δραστήρια, να νοικιάσει χώρο, να τα συγκεντρώσει και να τα φροντίσει. Αν δεν μπορεί να τους βοηθήσει ο Δήμος υπάρχουν και οι παραπάνω βαθμίδες που μπορούν να απευθυνθούν».

Ελβίρα Βολανάκη

Αχιλλέας Κάπρος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: