Home > Αυτοδιοίκηση > Αναβολή της συζήτησης στο Υπ. Πολιτισμού για τους όρους διενέργειας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την Δημοτική Αγορά Χαλκίδας (Δ.Α.Χ.)

Αναβολή της συζήτησης στο Υπ. Πολιτισμού για τους όρους διενέργειας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την Δημοτική Αγορά Χαλκίδας (Δ.Α.Χ.)


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Δημοτικη αγορά ΧαλκίδαςΑναβλήθηκε η συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του ΥΠΟΠΑΙΘ στη συνεδρία της 10ης Δεκεμβρίου για τους όρους διενέργειας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας (Δ.Α.Χ.), που είχε ζητηθεί από τον Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Παγώνη με την κατάθεση σχετικής πρότασής του.
Την αναβολή της συζήτησης είχε ζητήσει και η Ομάδα μας διότι, λόγω της άρνησης του κ. δημάρχου να μας δώσει αντίγραφο της μελέτης, αδυνατούσαμε να τοποθετηθούμε επί της ουσίας της στη διαδικασία ακρόασης των ενδιαφερόμενων φορέων που ακολουθεί το ΚΣΝΜ. Για τον ίδιο λόγο ζήτησε αναβολή και η αντιπολίτευση του Δήμου καθώς και οι βουλευτές κ. κ. Γ. Ακριώτης, Ζ. Λιβανίου, Τ. Πρατσόλης. Επίσης, ζήτησε αναβολή και η Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, διότι η Σχολή που παρακολουθεί το θέμα της Δ.Α.Χ. από το 2005 δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.
Το θέμα θα επανεισαχθεί στο ΚΣΝΜ αμέσως μετά τις γιορτές, όπως ειπώθηκε. Ο χρόνος είναι οριακά αρκετός, αν ο κ. δήμαρχος δώσει αμέσως τη μελέτη στη δημοσιότητα, για να μελετήσει και να έχει η ομάδα μας υπεύθυνη γνώμη για την κατατεθείσα πρόταση. Προφανώς, είναι οριακά αρκετός και για ενημέρωση και ουσιαστική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πέρα από το σκόπιμο και νόμιμο ή όχι των σχετικών ενεργειών του κ. δημάρχου έως σήμερα- ζητήματα στα οποία έχουμε αναφερθεί κατ΄ επανάληψη, τώρα προέχει η εξέταση της πρότασής του. Σημειώνουμε ότι η σπουδαιότητα της αναβληθείσας συζήτησης έγκειται στο γεγονός οτι οι όροι του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που πρέπει να λάβει χώρα για την αποκατάσταση της Δ.Α.Χ. είναι κομβικό σημείο για τη διάσωσή της, είναι η κύρια προπαρασκευαστική πράξη που προκαθορίζει δεσμευτικά τους άξονες ανάπτυξης, τα όρια και τα ακριβή επιδιωκόμενα του εγχειρήματος.
Ανησυχούμε για την μελέτη, καθώς ο κ. δήμαρχος, ΜΕΤΑ την κήρυξη του ιστορικού συγκροτήματος της Δ.Α.Χ. τον Ιανουάριο του 2015, εξήγγειλε εκτεταμένες κατεδαφίσεις: «νέο κτήριο θα κατασκευασθεί στον ίδιο όγκο και στο ίδιο περίγραμμα που έχει το σημερινό, δηλαδή τα περιμετρικά και εσωτερικά κτήρια» (30.03.2015). Ενδεχομένως, η μελέτη – πρόταση να είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου και, ίσως, αποτρέπει τις χωρίς λόγο κατεδαφίσεις, που έχει προαναγγείλει ο κ. δήμαρχος. Αλλά ακόμη κι αν είναι έτσι, δικαιούνται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να την γνωρίζουν για να συμβάλουν, αν μπορούν, στην βελτίωσή της. Κι ακόμη περισσότερο, όταν αυτοί οι πολίτες είναι ειδικοί επιστήμονες και προσφέρονται ανιδιοτελώς, δηλαδή αδαπάνως. Δικαιούται και υποχρεούται το Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε δημοτικός σύμβουλος ξεχωριστά, να γνωρίζει και να έχει άποψη για τόσο σημαντικά έργα.
Ελπίζουμε ότι ο κ. δήμαρχος θα αντιληφθεί τελικά, ότι η είναι άγονη και επιζήμια η αντιπαράθεση με τους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν στην πόλη και ότι έχει υποχρέωση, ως πρώτος πολίτης να προωθεί τον δημοκρατικό διάλογο αντί να τον καταπνίγει με την απαράδεκτη άρνησή του να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους ενδιαφερόμενους πολίτες, αντιμετωπίζοντας μάλιστα τους τελευταίους ως προσωπικούς του εχθρούς!
Η νέα σύγχρονη Δημοτική Αγορά «αξιοποιημένη και επανενταγμένη στον πυρήνα της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής ζωής της πόλης» , όπως ορίζει η τελευταία ισχύουσα Υπ. Απόφαση του ΥΠΟΠΑΙΘ, απαιτεί από τον κ. δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, στο σύνολό του, να προσκαλέσουν όλους όσοι θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς με τις ιδέες τους και να αξιοποιηθούν όλες οι καλές ιδέες για το καλό της πόλης.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ. Όσο για τα απίθανα που ισχυρίζεται ο κ. δήμαρχος σε ανακοίνωσή του για το θέμα της αναβολής (11.12.2015), ότι, δηλαδή, του έδωσαν συγχαρητήρια στο ΚΣΝΜ, ότι φροντίζει να μην πεταχτούν χρήματα του Δήμου άδικα και ότι πασχίζει για την φύλαξη της Δημοτικής Αγοράς Χαλκιδας (κι όχι Παλαιάς Αγοράς, όπως λέει), αναρωτιόμαστε αν υπάρχει έστω και ένας πολίτης που τα πιστεύει!
Επισυνάπτουμε: το ΥΠΟΜΝΗΜΑ που καταθέσαμε στο ΚΣΝΜ (αρ.πρ.81/10.12.2015).

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (ΟΠΠοΔΕΔΑΧ)
Τηλ. 22210-22369, 22210-75927, 210-3816440, 6944787476, 6945983393, Email: oppoddax@gmail.com
http://dimotikiagorahalkidas.wordpress.com, http://dimotikiagoraxalkidas.blogspot.gr, Facebook: Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: