Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Υπάρχει λύση για την κακοκαιρία;

There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ανοικτή πρόσκληση του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς – Συνέντευξη του γεωπόνου Σταύρου Καουκάκη

Υπάρχει λύση για την κακοκαιρία;

Μπορεί να προφυλαχτεί η συκοπαραγωγή του Ταξιάρχη από τη βροχή;

 

Κάθε Αύγουστο οι συκοπαραγωγοί καρδιοχτυπούν. Ελπίζουν πως ο καιρός θα είναι σύμμαχός τους και δεν θα βρέξει, ώστε να προλάβουν να μαζέψουν τη συγκομιδή τους. Φέτος η βροχή, χτύπησε για μια ακόμη φορά την παραγωγή σύκων στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα αυτή να μειωθεί και να υπάρξει ντόμινο εξελίξεων. Οι παραγωγοί να έχουν αβέβαιο εισόδημα κι οι κόποι μιας χρονιάς να πάνε χαμένοι, ο ΕΛ.Γ.Α. να πρέπει να χορηγήσει αποζημιώσεις και τέλος δημιουργηθεί πιθανό πρόβλημα τήρησης των συμβολαίων με τις εξαγωγές σύκου.

kaoukakis

Ο «Παλμός» δίπλα στα σοβαρά προβλήματα του τόπου μας επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ και τον υπεύθυνο του Τμήματος Ενεργητικής Προστασίας και Εφαρμογών του, τον γεωπόνο Σταύρο Καουκάκη, ο οποίος μας μίλησε για το αν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη του ΕΛΓΑ για αντιχαλαζικά δίκτυα ή άλλα μέσα προστασίας των καλλιεργειών από τη βροχή. Τα τελευταία χρόνια η χρησιμοποίηση αυτών των δικτύων έχει εξαπλωθεί σημαντικά, τόσο παγκόσμια (π.χ. Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Αργεντινή κλπ), όσο και στη χώρα μας. Ο ΕΛ.Γ.Α. σε συνεργασία με το Α.Π.Θ., την περίοδο 1995-1998, υλοποίησε και χρηματοδότησε ερευνητικά προγράμματα προστασίας των καλλιεργειών αμπέλου, ακτινιδίων και μηλοειδών με αντιχαλαζικά δίχτυα. Όμως σήμερα με ανεπτυγμένη την τεχνολογία σε πλήθος εφαρμογών θα θέλαμε να εξετάσουμε αν αυτό το σύστημα προστασίας μπορεί να καλύψει και την συκοπαραγωγή. Ο αρμόδιος διευθυντής του ΕΛΓΑ είπε:

«Και για αντιβροχικές προτάσεις και για τις καλλιέργειες πέρα από αυτές που προστατεύουμε, έχουμε κάνει ανοιχτή πρόσκληση, να μας προτείνουν, όποιος ιδιώτης, ή ομάδα παραγωγών, ώστε να ρυθμίσουμε τις δυνατότητες, ανάλογα βέβαια με την αξία της κάθε καλλιέργειας κι αν είναι εφικτό φυσικά να υλοποιηθεί και στην πράξη. Λοιπόν, εμείς θα το εξετάσουμε γιατί μας έχει ξανάρθει ως αίτημα πριν από κάνα δυο βδομάδες»

μεμβράνες

Ο κ. Κόντος είχε αναζητήσει κάποιο είδος προστασίας, των δέντρων της συκιάς από τον καιρό. Αυτό θα ήταν πολύ εξυπηρετικό και για τον ΕΛΓΑ και για τους παραγωγούς. Το κράτος θα εξοικονομούσε χρήματα από αποζημιώσεις που δε θα χρειάζονταν να δώσει και οι παραγωγοί θα έσωζαν τον καρπό τους.

 

«Και δεν είναι μόνο αυτό. Απ’ ότι ξέρω τα περισσότερα σύκα φεύγουν για εξαγωγή. Αν «σπάσουν» τα συμβόλαια και δεν έχουν να δώσουν σύκα, χάνουν την πίστη τους στις αγορές. Εμείς ως ΕΛ.ΓΑ. θα κάνουμε και επιτόπια επίσκεψη. Έχουμε ήδη πάρει κάποια στοιχεία, αλλά θα επισκεφτούμε τώρα σύντομα την περιοχή, να δούμε τις καλλιέργειες, πώς είναι φυτεμένες, σε τι ύψος διαμορφώνονται, αν υπάρχει τάση να μειωθεί το ύψος, κάτι που θα ευκολύνει τις εγκαταστάσεις, να κοιτάξουμε όλες τις καινούριες τακτικές και τεχνικές που ακολουθούνται στην περιοχή, έτσι να δούμε, και να προσανατολίσουμε τους παραγωγούς σε μία άλλη καλλιεργητική τακτική, εάν είναι εφικτό φυσικά, γιατί είναι παραδοσιακή καλλιέργεια όπως ξέρετε. Απ’ ότι ξέρω στον Ταξιάρχη το σύκο που καλλιεργείται το έχουν φέρει από τη Μικρά Ασία»

 

Βέβαια! Και αν σκεφτείτε πως τείνει να γίνει μονοκαλλιέργεια. Ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών πλέον, βάζουν καινούρια δέντρα. Γνωρίζετε καλά πως τα σύκα Ταξιάρχη είναι η καλύτερη ποιότητα αυτού του προϊόντος.

 

«Βέβαια, έχει ξεπεράσει προ πολλού τη Μεσσηνία».

 

Γι’ αυτό το λόγο ενημερωθήκαμε κι εμείς για αυτόν τον τρόπο προστασίας. Οι καιρικές συνθήκες έφεραν την παραγωγή πιο αργά να δέσει, έπεσε βροχή και χάθηκε μέρος της παραγωγής. Εσείς δηλώνετε πως ο ΕΛΓΑ είναι δίπλα στους παραγωγούς, αυτό μου λέτε;

 

«Ακριβώς. Θα επισκεφθούμε την περιοχή σύντομα από τα Κεντρικά, μαζί βέβαια με το υποκατάστημα που έχει την εποπτεία στην περιοχή και θα σας ενημερώσουμε».

Πάρη Ντελκή

 

Επέμβαση της εταιρείας Ε. και Δ. Κόντος Α.Ε. για προστασία του σύκου με αντιβροχικές μεμβράνες

 20150812_120639

Η καινοτομία του ΕΛΓΑ για τις αντιβροχικές και αντιχαλαζικές μεμβράνες σε αμπέλια, σταφύλια και άλλα φρούτα, έστρεψε το ενδιαφέρον των αδερφών Κόντου, ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν άμεσα και για την προστασία του σύκου. Ο Ευάγγελος Κόντος ανέφερε: «Είχα μιλήσει πριν ένα μήνα με τον Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη στη Χαλκίδα και με δέχτηκε μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γ. Κελαϊδίτη. Έθεσα το θέμα που υπάρχει στην Ιστιαία με την βροχή και τις ζημιές που έγιναν και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Με το τέλος της συγκομιδής του σύκου θα σχηματίσουμε επιτροπές με τους παραγωγούς ώστε να λύσουμε το πρόβλημα. Επίσης, πριν μερικές εβδομάδες είχα επίσημο ραντεβού με τον κ. Στουπή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έδειξε και αυτός μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είπε οτι ήδη το εχουν κάνει, σε κερασιές, ροδιές και σταφύλια και έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Για τα σύκα το σκεφτήκαμε εμείς.

Όλο αυτό ξεκίνησε για να προσπαθήσουμε να λύσουμε το θέμα αυτό, γιατί δεν μπορεί μια μεγάλη παραγωγή απο το τρία να πέφτει στο ενάμιση.

Όταν θα γυρίσω, από την Ιταλία θα επιδιώξω και πάλι επαφές με την πολιτική ηγεσία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα με τον Υπουργό ο κ. Αποστόλου, ώστε να προχωρήσουμε το θέμα. Το σύκο δεν θα βρέχεται και θα έχουμε ελάχιστη ζημιά. Είναι κάτι που πρέπει να το επιδιώξουμε μαζί με τους άλλους παραγωγούς».

Συμπληρωματικά ο Δημήτρης Κόντος είπε: «Αμέσως μετά την απρόοπτη βροχή και τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε, κάναμε ενέργειες να βρούμε λύσεις που θα προστατεύσουν όχι μόνο την παραγωγή απο τις καιρικές συνθήκες αλλά ακόμη περισσότερο και την ποιότητα. Γιατί αντιμετωπίζοντας την μειωμένη παραγωγή για τις αγορές που θέλουμε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγαλύτερη ζημιά αυτή των σύκων. Γι’ αυτό το λόγο θα γίνει μια μεγάλη εκστρατεία απο εμάς και αν θέλουν και οι άλλοι μεταποιητές να κάνουμε την ενεργεια αυτή απο κοινού, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, γιατί ίσως να μην φτάνει μόνο η ενέργεια της εταιρείας Κόντος και χρειάζεται την βοήθεια και των άλλων μεταποιητών. Γι’ αυτό καλώ και τους αλλους μεταποιητές αν θέλουνε μαζί με εμάς να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα και να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Γιατί η εταιρεία Κόντος προσπαθεί να κάνει κάτι, όχι μόνο για τον εαυτό της αλλά για όλο τον κόσμο. Ο ΕΛΓΑ θα απαλλαχτεί απο τα εκατομμύρια που δίνει κάθε χρόνο και ποτέ δεν μπορεί να ικανοποιήσει τον παραγωγό και η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη με πολύ καλύτερη ποιότητα. Τότε θα έχουμε το δικαίωμα να λέμε οτι τα σύκα του Ταξιάρχη, της Καστανιώτισσας και των άλλων περιοχών της Εύβοιας είναι τα καλύτερα του κόσμου. Έχω πει επίσης να βάλουμε και δίχτυα. Τώρα που κάναμε τις εγκαταστάσεις στην Ιστιαία θα έχουμε την ευκαιρία και τον χώρο, στην πρώτη Γενική Συνέλευση που θα κάνουμε, να θίξουμε τα θέματα τα οποία μας ενδιαφέρουν όλους για να προστατεύσουμε την παραγωγή και το σύκο».

 

Συνεταιρισμός Ταξιάρχη: «Η προστασία πρέπει να εφαρμοστεί μαζικά»

 Συνεταιρισμος

Το σύστημα προστασίας των δέντρων της συκιάς από την βροχή δεν άφησε αδιάφορο και τον Συνεταιρισμό Ταξιάρχη. Όπως μας δήλωσε ο Νίκος Κουτσογιωργάκης «Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γ. Κελαϊδίτη, όπως και με τον ΕΛ.ΓΑ, οποίος όμως ενδιαφέρεται να κινήσει το θέμα της προστασίας από τη βροχή πιλοτικά. Αν το πρόγραμμα γίνει πιλοτικά αυτό θα είναι πολύ δύσκολο εξαιτίας του ύψους πολλών παλιών δέντρων. Ίσως αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρότερα δέντρα, αλλά πάλι εξαρτάται από την κλίση του εδάφους, ώστε να μην μεταφέρεται το νερό από το ύψωμα σε χαμηλότερα εδάφη. Παράλληλα υπάρχει και το θέμα της στήριξης των μηχανισμών. Που θα στηριχτούν οι αντιβροχικές μεμβράνες; Όλο αυτό το εγχείρημα απαιτεί μαζική συμμετοχή των παραγωγών, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα με τις γειτονικές καλλιέργειες».

Πάρη Ντελκή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: